Za područje

    Snegobrani: tačkasti ili linearni snegobrani

    Članak je pregledalo čak 1942+ korisnika
    Glavni zadatak snegobrana je da, kao što i sam naziv kaže, sprečavaju skliznuće snega i leda sa krova koliko i da čuvaju krovni pokrivač - naročito ivice, odnosno, strehe od prevelikog pritiska nataloženih nanosa. S druge strane, snegobrani imaju i izvesnu ulogu u lakšem održavanju krova.
    Stručni članak 1942
    snegobran naslovna
    Imamo čak 698 izvođača radova za područje Limarski radovi:

    1. Opterećenje snegom i snegobrani

    Opterećenje koje streha trpi od napadalog snega najviše zavisi od geografskog položaja i orjentacije objekta, krovne kosine i nadmorske visine na kojoj se objekt nalazi.

    2. Prosečne padavine po zonama

    Zanima li vas u kojoj se zoni, gledajući prema količinama padavina, nalazi vaš objekt, naći ćete ga na sajtu meteorološke službe. Tamo postoji tabela u kojoj se prvo traži region, odnosno, zona u kojoj se nalazite, potom nadmorska visina, a onda i prosečna količina snega, tačnije, opterećenje po metru kvadratnom.

    Snegobran zadržava sneg tako da on ne sklizne sa strehe i povredi nekoga
    Snegobran zadržava sneg tako da on ne sklizne sa strehe i povredi nekoga

    3. Kako se postavljaju snegobrani?

    3.1. Kada se montiraju snegobrani?

    Vrlo je bitno to da se snegobran postavi u pravom trenutku, u toku izvođenja krovnih radova. Nameste li se pre vremena, moraće kasnije da se razmontira. Zato se snegobrani postavljaju poslednji, kada je krov potpuno završen. Mogu se rasporediti na različite načine što zavisi od nagiba krova, načina pričvršćivanja, vrste i tipa snegobrana, koliko i vrste krovnog pokrivača te količine očekivanog snega.

    3.2. Koliko gusto se postavljaju snegobrani?

    Prilikom postavljanja snegobrana, posebno je važno da se zna koliko iznose prosečne količine padavina u datom mestu, odnosno, kolika je gustina snega. Gustina nataloženog snega varira od oblasti do oblasti i, dakako, zavisi od geografskog položaja. Gustina snega u našem regionu obično varira između 10 i 60 kg/m3, ali se povećava ako je sneg vlažniji ili ako se smrzava. Severna strana krova je uvek problematičnija, pošto se sneg tu duže zadržava, kao i vetrovita strana gde vetar nanosi više snega.

    I severna i vetrovita strana su obično teže i nejednako opterećene.

    4. Snegobrani: kakvih vrsta ima?

    4.1. Linijski snegobrani

    Ovaj tip zaštite od snega obično se uzima za manje strme krovove na kojima se padavine duže zadržavaju. Koristi se, takođe, tamo gde je težina snega na krovu u proseku manja i samim tim manje problematična.

    4.2. Tačkasti snegobrani

    Za krovove sa većim nagibom preporučuje se upotreba tačkastih ili, još bolje, kombinacija tačkastih i linijskih snegobrana. Kod takvih krovova rizik od padanja snega je veći, pa samim tim predstavlja i veću opasnost.

    4.3. Ugrađeni snegobrani

    Poslednja je, ali nikako lošija, opcija kupovine snegobrana već ugrađenih na crepove. Zapravo takav crep je specifičnog oblika, olakšava i ubrzava postavljanje krovnog pokrivača, a njegova se upotreba preporučuje naročito za krovove manjih kosina sa kojih sneg i led teže klize.

    Tačkasti snegobrani, raspoređeni gušće bliže ivici strehe
    Tačkasti snegobrani, raspoređeni gušće bliže ivici strehe

    5. Idealni materijali za snegobrane

    Prilikom kupovine snegobrana, može se birati između onih od raznih materijala, različitih oblika, pa i veličine. Snegobrani se sada proizvode mahom od metala, od nerđajućeg čelika, premda ima i varijanti od plastike. Preporučljivo je koristiti metalne, pošto su svakako izdržljiviji od plastičnih. Treba imati u vidu i to da je streha najizloženiji deo kuće te da su snegolovi jednako izloženi snegu, kiši, jarkom suncu. Želite li da vam služe decenijama bez potrebe za češćom zamenom, zapravo tek onda kada se menja i krovni pokrivač, preporučujemo da se odlučite za metalni.

    6. Snegobrani - cena

    Snegobrane postavljaju limari koji se bave montažom oluka i opšiva, a njihove cene se razlikuju shodno tome za koju vrstu i materijal se odlučite. Snegobrana ima i u specijalizovanim radnjama, ali je u njima izbor po pravilu ograničen.

    Linearni snegobran u obliku rešetke
    Linearni snegobran u obliku rešetke za područja sa mnogo snega

     

    Stručni članak 1942
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Limarski radovi?

    Imamo čak 698 izvođača radova za područje Limarski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 698 izvođača radova za područje Limarski radovi
    9.9
    0

    MV KONSTRUKT DOO NOVA PAZOVA


    8.8
    0

    GRADJEVINSKA RADNJA OD DVORISTA DO KROVA


    9
    0

    ALP COMPLETE


    10
    3

    LIMARIJA MIKI 023


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana