Za područje

    Nacrt fasade i kombinacija boja na fasadi

    Članak je pregledalo čak 4063+ korisnika
    Izbor boje koja će ukrasiti fasadu vaše kuće nije laka stvar. Boja, pak, u izvesnim prilikama, može biti propisana lokalnim prostornim planovima ili uredbama o zaštiti kulturnih dobara. Pa čak i onda kada je prepuštena vama na volju, dilema - kako će izgledati i kako će se uklopiti s okućnicom i okolinom - ponekad jeste pravi izazov, pa zato ne čudi što su se pojavile i stručne studije na tu temu.
    Stručni članak 4063
    nacrt fasade
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Šta je nacrt fasade?

    Nacrt fasade je plan koji tačno i sa svim detaljima prikazuje sve fasade jednog objekta. Nacrt fasade se najčešće radi u linijskom crtežu, ali se može priložiti i 3D render, odnosno, animacija koja realno prikazuje fasadu sa svim materijalima, bojama i teksturama. Pored tlocrta i preseka, nacrt fasade je osnovni plan dokumentacije za građevinsku dozvolu.

    2. Kakve podatke sadrži nacrt fasade?

    Pored navedenih opštih dimenzija, nacrt fasade sadrži i podatke o materijalu, boji maltera, ako je fasada malterisana (kontaktna), fasadnoj konstrukciji (na primer, ako su elementi drveni), otvorima na fasadi (svi prozori i vrata moraju biti ucrtani) i druge detalje važne za izgled objekta.

    3. Da li je nacrt fasade zaista potreban?

    Svakako, i za to postoji više razloga. Pre svega, nacrt je neophodan da biste lako mogli da zamislite kako će kuća izgledati. Fasada je izuzetno važna, pošto je neka vrsta „lica“ te objektu daje specifičan identitet i odvaja ga od susednih. Drugi razlog zašto vam je plan fasade apsolutno neophodan je pravni i tehnički. Ne možete podneti zahtev za građevinsku dozvolu bez nacrta fasade. Ukoliko je objekt, čiju fasadu želite da renovirate, zaštićen, bez novog nacrta ne možete ni tražiti ni dobiti odgovarajuće dozvole za obnovu ili renoviranje objekta koji je pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika.

    Pre izrade završnog sloja, preporučuje se da se napravi studija boja fasade
    Pre izrade završnog sloja, preporučuje se da se napravi studija boja fasade

    4. 3D nacrt fasade

    3D prikaz fasade je skica, zapravo, animacija koja će najbolje i najtačnije pokazati kako će izgledati završena fasada budućeg objekta. Na 3D animaciji vide se materijali, boje i detalji koji će se videti i na završenoj fasadi. Postoje i 3D fasade - ali to je sasvim drugačiji način projektovanja, ne prikazivanja. Trodimenzionalne fasade svakako ne spadaju među klasične - mnogo su zahtevnije, skuplje, pa se i drugačije projektuju i izvode. Trodimenzionalne su zapravo reljefne fasade, one koje izlaze iz ravni površine u prostor, premda ima onih koji i slike računaju među trodimenzionalno izvođenje.

    5. Kombinacije boja na fasadama: studija boja

    5.1. Šta je studija boja?

    Studija boja je osnova po kojoj se radi završni sloj fasade. Studija crteža i boja pokazuje kako će objekt izgledati kada njegov spoljni omotač bude završen. Time ovakva vrsta studije, ne samo da olakšava posao izvođačima, već i klijentima da lakše biraju i lakše se odluče. Studije boja se mogu naručiti od firmi koje se bave proizvodnjom dekorativnih fasadnih slojeva. Da biste dobili takvu studiju boja, potrebno je obezbediti fotografiju ili 3D model objekta. Kreatoru studije boja takođe treba poveriti želje u pogledu izbora boja i objasniti moguća ograničenja kombinacija boja i materijala, a treba naznačiti i lokaciju objekta.

    5.2. Kombinacije boja na fasadama: nacrt fasade preko interneta

    Mnogi proizvođači fasadnih dekorativnih slojeva pored individualnih saveta o izboru fasadnih boja nude besplatne aplikacije. Aplikacije omogućavaju da sami dizajnirate fasadu. Ukoliko se odlučite da ovaj projekt poverite stručnjacima, to se može uraditi i onlajn.

    Fasadu treba planirati isto kao i ostale elemente kuće
    Fasadu treba planirati isto kao i ostale elemente kuće

    6. Popularne kombinacije boja za fasade

    6.1. Klasična bela

    Bela fasada je uvek elegantna i čista i stoga se često koristi. Bela se može kombinovati sa različitim bojama prozorskih okvira, ulaznih vrata ili drugih arhitektonskih detalja. Jednostavno rečeno, ne možete pogrešiti sa belom fasadom. Bela fasada je izuzetno elegantna u kombinaciji sa drvenim ramovima, koji je izvesno umekšavaju i zagrevaju.

    6.2. Kontrastne kombinacije boja na fasadi

    Upotreba kontrastnih boja može dodati živost i vizuelni naglasak. Na primer, crna ili tamno siva fasada u kombinaciji sa belim prozorskim okvirima ili obrnuto. Čak i kombinacijom svetlih i tamnih nijansi iste boje može se stvoriti zanimljiv kontrast.

    6.3. Prirodne nijanse

    Upotreba prirodnih nijansi kao što su smeđe, maslinastozelene, sive ili crvenkasto-smeđe dodaće toplinu i organski izgled fasadi. To su nijanse sa kojima praktično ne možete pogrešiti, jer su pogodne za svako okruženje i svaki objekt. Ove boje se često koriste na drvenim ili kamenim fasadama kako bi se naglasila prirodna tekstura materijala.

    6.4. Pastelne nijanse

    Meke pastelne nijanse poput svetloplavih, svetlorozih, zelenih ili žućkastih su popularne za stvaranje finog i suptilnog izgleda. Ove boje mogu biti posebno atraktivne za kuće u otvorenim zonama i dobra su alternativa jačim fasadnim bojama koje se obično previše izdvajaju od okoline da bi bile poželjne i prikladne.

    6.5. Monohromatska kombinacija

    Korišćenje različitih nijansi iste boje za fasadu, na primer, različitih varijanti sive ili plave, stvara monohromatski izgled. To može biti elegantan i moderan izbor, pri čemu su arhitektonski detalji posebno važni, a koji treba da su suptilni i rafinirani kao tonovi boja fasade.

    7. Žive kombinacije boja na fasadi

    U Srbiji su i dalje popularne intenzivne i žive, gotovo toksične fasadne boje. Izbegavajte takve kombinacije, jer one kvare ne samo vašu kuću, već i ceo komšiluk. Bolje je izabrati jednu od nijansi boja. Takođe, izbegavajte tamne boje.

    Stručni članak 4063
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade
    8.8
    0

    Familija Team SS


    10
    1

    RA Company - Dragan Radosavljević PR


    9.5
    0

    ART KOLOR CENTAR DOO BEOGRAD


    8.6
    0

    RPJ BUILDING DOO BEOGRAD-ZVEZDARA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana