Za područje

    Kako se izvodi cokla na fasadi kuće?

    Članak je pregledalo čak 3803+ korisnika
    Cokla je deo fasade, u dnu zida kuće, a od nje se razlikuje time što je od drugog materijala, a može da bude i drugačije obojena ili obrađena. Cokla je vrlo važan element fasade, a samim tim i celog objekta zato što sprečava prodor vode na spoju kuće i tla. Smatra se da je cokla najbolja kada je visoka između 30 i 50 cm. Pored funkcionalne uloge, ona predstavlja i estetski akcent eksterijera.
    Stručni članak 3803
    fasade izvodjenje cokle
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Šta je cokla?

    Cokla je deo fasade kuće i obično se nalazi u dnu spoljašnjih zidova. Najčešće se pravi od čvrstog i izdržljivog materijala, poput betona ili kamena, premda su uobičajene i grube gipsane verzije. Svrha cokle je da zaštiti donji deo zida od uticaja vremenskih prilika, vlage u zemljištu i nečistoća, a ima i estetsku funkciju.

    2. Funkcija cokle

    2.1. Funkcionalna uloga cokle

    Prva i glavna uloga cokle je funkcionalna, jer štiti najosetljiviji deo fasade - kontakt fasade i tla - od vremenskih uticaja, zapravo, najviše padavina i nečistoća koje se odbiju od zemlje i prljaju fasadu. Zbog zadržavanja ovakvih vrsta taloga, preporučuje se da se cokla uradi u tamnijoj boji - antracit ili čisto sivoj, crnoj, smeđim nijansama peska, tamnocrvenoj ili tamnozelenoj - recimo, a ne u svetlim tonovima. Nečistoće će tako biti mnogo manje upadljive. Pored sprečavanja nastanka vidnih mrlja, cokla služi i hidroizolaciji, odnosno, zaštiti fasade ili donjeg dela zida od prodora vode i vlage na kritičnim tačkama, tačnije onim u kontaktu sa zemljom, odakle se voda tokom kiše odbija i prska fasadu. Pored cokle, važno je i pravilno odvodnjavanje sa staze oko kuće, na taj se način obezbeđuje odvod atmosferskih voda pravo u slivnik bez zadržavanja.

    2.2. Estetska uloga cokle

    Cokla može biti lep estetski dodatak vašoj kući, koji simbolično označava kontakt fasade i tla. Možete se poigrati različitim materijalima i ukrasiti omalterisanu fasadu, recimo, kamenim vencem. Tako će izgledati kao da cela kuća počiva na kamenu.

    3. Visina cokle

    Uobičajena i preporučena visina cokle je između 30 i 60 cm. Tako visoka cokla će uspešno obavljati svoj zadatak i dobro će služiti dugi niz godina. Cokla viša od 60 cm ne samo da je nepotrebna, već je mahom i neestetska, s obzirom na proporcije cele fasade.

    4. Izolacija cokle

    Ima onih koji su mišljenja da se cokla može termoizolovati različitim materijalima kakvi su stiropor, stirodur ili kamena/staklena vuna. U stvari, u praksi se pokazalo da je za coklu najoptimalnije i najfunkcionalnije koristiti stiropor, pošto ne vezuje vlagu. Uobičajeno je da je izolacija nekoliko centimetara tanja od one na fasadi, ali može biti i iste debljine. Važno je samo da ne bude deblja od one na fasadi.

    Mehanička zaštita od vlage je takođe izuzetno važna pri izvođenju cokle i za to se koristi hidroizolacija. Hidroizolacija se postavlja u donjem delu fasade, najmanje 30 cm iznad nivoa zemlje i po potrebi se fiksira odgovarajućim zavrtnjima.
    Kamen je vrlo elegantan i postojan materijal za coklu
    Kamen je vrlo elegantan i postojan materijal za coklu

    5. Završni sloj cokle

    Osim što cokla štiti objekt od vlage, ima i estetsku vrednost. Ona deluje kao postolje na kome se uzdiže kuća, pa se najčešće oblaže nekim težim materijalom kakav je kamen ili je ofarbana tamnijom bojom - tako izgleda teže i čvršće, a sama kuća lakša. Čini se da cokla ostavlja najjači utisak kada je kamena, premda se mogu koristiti granit, keramičke pločice ili oplata. Ako se odlučite za debeloslojnu ili tankoslojnu oplatu, odnosno, malterisan završni sloj, onda se on svakako treba obojiti tamno. Ne samo zbog estetike, već i zbog toga da se nečistoće, mrlje od vode ili drugih padavina što manje vide, budući da se tako smanjuje refleksija.

    Najjeftiniji izbor materijala za oplatu cokle je tankoslojni završni sloj - malter.

    6. Cokla - na šta treba obratiti pažnju

    Izuzetno je važno da i termoizolacija i hidroizolacija budu pravilno pričvršćene ili ankerisane za zid. U suprotnom, ako se to uradi nepravilno ili površno, izolacioni materijal ili sama cokla će se brzo odvojiti od podloge i voda će moći da prodire u fasadu. Takođe je važno da cokla bude izvedena tako da se spreči nastanak toplotnih mostova. 

    Stručni članak 3803
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade
    9.7
    0

    Krkusic plus doo


    10
    9

    Vukasovic Nik - kolor


    9
    0

    Marjan Zekirović preduzetnik malterisanje i izvođenje grubih i završnih građevinskih radova MAXBAU Beograd


    10
    1

    Uroš Erčić PR Molerska Radnja TM WALLS DECOR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana