Za područje
    OTP banka

    Održavanje strehe

    Članak je pregledalo čak 986+ korisnika
    Mnoge privatne kuće imaju strehe od drveta premda se često sreću i one sa betonskim, koje se mnogo lakše održavaju. Dobro održavana streha je izuzetno korisna za ceo objekt, budući da štiti i krov i zgradu, zapravo, fasadu od direktnih udara vetra i padavina. Farbanje strehe je jedan od osnovnih poslova održavanja koje se ponavlja na svakih par godina.
    Stručni članak 986
    odrzavanje strehe
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta:

    1. Zašto je održavanje i obnavljanje strehe važno?

    Drvena streha se mora farbati ili premazivati zaštitnim sredstvima u redovnim vremenskim intervalima da bi se samo drvo štitilo od vanjskih uticaja i sprečilo njegovo propadanje. Naravno, uredne i održavane strehe su lepše i sa vizuelne tačke gledišta.

    2. Oprema za farbanje strehe

    2.1. Farbanje strehe je rad na visini

    Premda ovakav posao može da deluje lako i bezopasno, valja se podsetiti da je to rad na visini. Svaki rad na visini zahteva spretnost i iskustvo, budući da svaki pogrešan korak može biti opasan po život. Svakako da rad na visini nikako ne treba ni da pokušavaju osobe koje su sklone vrtoglavici ili strahu od visine - za njih je rizik itekako veći. Zato bismo vam najradije preporučili da farbanje drvene strehe ili njeno premazivanje zaštitnim sredstvima prepustite iskusnom izvođaču.

    2.2. Oprema za farbanje strehe

    Pošto farbanje strehe jeste rad na visini, zahteva i posebnu opremu. Među obavezne elemente spada građevinska platforma ili skela, sa zaštitnom ogradom. Skele se obično sastavljaju od modularnih elemenata na licu mesta prema obliku objekta, a nakon upotrebe se mogu rastaviti i negde čuvati. Ako se radi o većoj ili složenijoj fasadi i skele će biti veće i složenije, pa će biti i skuplje. Uobičajena visina koja se može dosegnuti sa standardnom građevinskom skelom je oko 5-6 m. Za sve drugo biće neophodna podizna platforma. Iako su skele nešto skuplji deo opreme, apsolutno izbegavajte merdevine jer su nestabilne, ne štite od padova i izuzetno su opasne. Takođe će vam biti potrebna brusilica za brušenje površine pre farbanja.

    Pored skele za farbanje i brusilice, potrebne su boja i četke, a možete iskoristiti i posebne sunđeraste valjke za lakše nanošenje premaza.

    3. Proces farbanja strehe

    Pre izvođenja radova na samom objektu potrebno je zaštititi sve površine koje se mogu oštetiti, a u ekstremnim slučajevima i uništiti bojom. Nakon toga sledi brušenje oplate, što omogućava da materijal lakše upije novu boju ili premaz. Boja ili zaštitno sredstvo se biraju prema vrsti drveta, odnosno, sredstvu kojim je streha prvobitno bila obrađena i nanose u više slojeva. Nakon što se boja osuši i posao završi, zaštita se može ukloniti sa površina.

    Pre farbanja strehe, površina mora biti očišćena i pripremljena za nanošenje boje
    Pre farbanja strehe površina mora biti očišćena i pripremljena za nanošenje boje

    4. Izbor boje ili zaštitnog sredstva za strehu

    Prilikom odabira boje treba obratiti pažnju na hemijski sastav proizvoda te preporuke proizvođača; najbolje su one boje ili premazi koji ne sprečavaju brzu razmenu vlage, odnosno, oni koji ne dozvoljavaju prekomerno zagrevanje površine fasade. Obratite pažnju na boje, jer tamnije nijanse apsorbuju više toplote, što može prouzrokovati brže propadanje materijala na duži rok. Prilikom nanošenja boje važni su i spoljni faktori kao što su vanjska temperatura tokom rada i vreme sušenja boje.

    5. Cena obnove strehe

    Koliko će vas koštati obnova strehe zavisiće od vrste i sastava površine te izbora boje. Sve boje nemaju ista tehnička svojstva, niti su sva sredstva pogodna za sve vremenske uslove. U proseku ćete potrošiti oko 10 EUR/m2 za farbanje strehe. Međutim, u ovu cenu nisu uračunati materijali za zaštitu fasade ni građevinske skele.

    Stručni članak 986
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Farbanje drveta?

    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta
    8.9
    0

    BELA VOJNIĆ BOŽIN PR ZANATSKA RADNJA ZA MOLERSKE RADOVE PINSEL SUBOTICA


    9.6
    0

    DEKOR OZR DEJAN HABOR PR BEOCIN


    8.8
    0

    TERMO ETRINGIT


    9
    0

    Pan dekor


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana