Za područje

  Termoizolacija krova ili izolacija krovišta s unutrašnje strane

  Članak je pregledalo čak 1578+ korisnika
  Adekvatna izolacija krova je vrlo važna, budući da se, u slučajevima kada je nema ili nije pravilno izvedena, u zimskim mesecima troši mnogo više energije za grejanje od potrebne, isto kao i leti kada se prostorije u potkrovlju pregrevaju, pa se troši previše za hlađenje.
  Stručni članak 1578
  termoizolacija krova
  Imamo čak 630 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

  1. Krovna konstrukcija, rogovi i grede

  Glavnu izolaciju krova čini termoizolacioni materijal, a krovište se dodatno izoluje i vazdušnim slojem, odnosno, kanalom za cirkulaciju vazduha. Termoizolacioni materijal se uvek postavlja između rogova i greda krovišta, a najčešće i ispod njih. Izolacija se može postaviti i iznad greda, u zavisnosti od toga koliko želite da objekt bude energetski efikasan.

  Samo krovište se od vremenskih uticaja štiti krovnim pokrivačem, koji ima svoju potkonstrukciju, a ispod njega se nalazi vazdušni kanal. Ostatak krova je zaštićen sekundarnim krovištem, koje je paropropusno i obezbeđuje odvod vlage iz objekta.

  Ispod sekundarnog krovišta nalazi se red greda između kojih se postavlja termoizolacija. Ispod greda se najčešće umeće red kontra-letvi, između kojih se takođe ubacuje izolacioni materijal. Sa donje strane, pored izolacije, postavlja se i parna barijera ili membrana, a ispod nje je unutrašnji završni sloj.

  2. Izolacija krova iznad greda ili izolacija krova između greda?

  Termoizolacija se skoro uvek postavlja između greda. Grede su uglavnom 16 i 18 cm, pa je sloj izolacije koji se postavlja između njih iste debljine. Prilikom postavljanja toplotne izolacije između greda, ona mora biti nameštena tako da se ne stvaraju toplotni mostovi. To praktično znači da se mora obratiti naročita pažnja na spojeve između sloja toplotne izolacije i zidova, krovnih prozora, dimnjaka te drugih elemenata konstrukcije i strukture, tako da se nigde ne ostave nikakve šupljine. Sve mora biti dobro popunjeno i sabijeno.

  Staklena vuna između greda
  Staklena vuna između greda

  Da bi krov bio stvarno dobro izolovan, neophodan je i dodatni sloj izolacije, ispod ili iznad greda. Po pravilu se taj sloj materijala postavlja između kontra-letvi, ispod greda. Debljina celog sloja izolacije krovišta treba da je najmanje 25 cm, a preporučuje se i do 30 cm. Tako je debljina sloja između kontra-letvi od 7 do 14 cm u zavisnosti od debljine završnog sloja toplotne izolacije krova. Dodatna izolacija se takođe može postaviti iznad greda. Kod ove metode termoizolacija se postavlja iznad greda, tačnije, iznad oplate koja ih pokriva.

  3. Izolacija krovišta iznad greda

  Toplotna izolacija krova iznad greda je ređa metoda izolacije krovišta u našoj zemlji, iako ima brojnih prednosti. Međutim, to se može uraditi isključivo uz potpunu zamenu krovnog pokrivača, pa se stoga preduzima mahom prilikom kompletnog renoviranja. Pretežno se primenjuje za objekte u kojima, ili nema mesta za izolaciju između i/ili ispod greda, ili se valja zadržati postojeća visina kao i vidljiva krovna konstrukcija. Podrazumeva postavljanje izolacije sa vanjske strane krovišta, preko greda, da bi se stvorila termo-barijera između krova i spoljne sredine.

  3.1. Izolacija krova iznad greda - prednosti

  • ostaje originalni izgled krova s unutrašnje strane;
  • nema gubitka unutrašnje visine prostora - pošto je izolacija postavljena s vanjske strane, u unutrašnjosti ostaju isti volumen i korisna površina;
  • poboljšana energetska efikasnost - izolacija iznad greda obezbeđuje odličnu termoizolaciju, jer nema gubitaka toplote;
  • smanjen rizik od pojave vlage - postavljanjem izolacije iznad greda smanjuje se rizik od nastanka  kondenzacije, a samim tim i pojave plesni, buđi i vlage.
  Toplotna izolacija iznad greda - konstrukcija ostaje vidljiva
  Toplotna izolacija iznad greda - konstrukcija ostaje vidljiva

  3.2. Prilikom postavljanja toplotne izolacije iznad greda mora se uzeti u obzir nekoliko ključnih aspekata:

  1. Izbor pravog izolacionog materijala - izbor izolacionog materijala zavisiće od faktora kao što su toplotna efikasnost, raspoloživi prostor i budžet.
  2. Adekvatna ventilacija - ventilacija je ključna za sprečavanje pojave vlage u krovnom prostoru.
  3. Parna barijera - sa donje strane izolacije mora se postaviti parna barijera da bi se sprečio prodor vlage u krovni prostor. Ovaj sloj je posebno važan kod izolacije iznad greda, jer je izolacija izložena vremenskim uslovima.
  4. Profesionalna ugradnja - izolacija krova iznad greda zahteva stručan rad, jer je to složen proces koji zahteva posebnu pažnju prilikom izvođenja detalja. Pravilna ugradnja je neophodna da bi se osigurala efikasnost izolacije.

  4. Zaključak

  Odgovarajuća toplotna izolacija svih delova krova je veoma bitna, jer bi se u suprotnom, u zimskim mesecima trošilo mnogo više energije za grejanje, dok bi se leti tavanski prostor pregrevao. Toplotna izolacija krova iznad greda je, u poređenju sa termoizolacijom između greda, efikasnija metoda u svakom pogledu, posebno kod starijih objekata gde najčešće nema mesta za izolovanje s unutrašnje strane. Ovakav način rada pruža mnoge prednosti, uključujući poboljšanu energetsku efikasnost, smanjen rizik od pojave vlage i oštećenja koja ona uzrokuje te očuvanje prvobitnog izgleda krova.

  Stručni članak 1578
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Izolacija potkrovlja?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 630 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana