Za područje

    Troškovi adaptacije potkrovlja

    Članak je pregledalo čak 851+ korisnika
    Tavani su neiskorišćen prostor u mnogim kućama, a zapravo predstavljaju veliki potencijal za uređenje vrlo kvalitetnog mesta za život. Najčešće je potrebno samo izolovati i zatvoriti kosine te ugraditi nekoliko krovnih prozora da bi se dobilo sasvim funkcionalno potkrovlje. Ako ste se pitali kolika bi mogla biti cena takvog renoviranja tavana, evo nekih odgovora do kojih smo došli.
    Stručni članak 851
    troskovi adaptacije potkrovlja
    Imamo čak 815 izvođača radova za područje Adaptacija, uređenje potkrovlja:

    Što duže živite u svojoj kući ili stanu, u brojnim slučajevima, postaje očiglednije da vam treba više životnog prostora - možda za gostinjsku ili dečju sobu, kada se porodica proširi ili kao kućna kancelarija u kojoj možete da radite bez ometanja. Srećom, adaptacija tavana ili potkrovlja je često ekonomičnija od izgradnje novog ili proširenja postojećeg doma.

    Pre nego što započnete radove, treba obezbediti sve uslove da se maksimalno iskoristi sav potencijal tavana
    Pre nego što započnete radove, treba obezbediti sve uslove da se maksimalno iskoristi sav potencijal tavana

    1. Adaptacija tavana ili potkrovlja - da li je isplativa?

    Adaptacija ili renoviranje potkrovnog prostora u prijatno i komforno mesto za život već nosi u sebi brojne benefite. Oni uključuju:

    • prostor koji već postoji u vašem domu, čini ovaj izbor isplativim i efikasnim u svakom pogledu, a dobijanje potrebnih dozvola je lakše i brže;
    • nisu potrebni ni novi temelj ni nova izgradnja, što renoviranje ili adaptaciju tavana, odnosno, potkrovlja, čini izvodljivijom i ekonomičnijom opcijom;
    • svi priključci svih vrsta instalacija već postoje u kući i potrebno ih je samo produžiti ili pojačati;
    • renoviranje ili adaptacija tavana, odnosno, potkrovlja, takođe, omogućava da koristite celokupnu površinu svog doma umesto da ono čime trenutno raspolažete prilagođavate potrebama kako umete i znate.

    Pre nego što se zdušno posvetite renoviranju ili adaptaciji tavana, odnosno, potkrovlja, ključno je osigurati da potencijal tog prostora bude potpuno iskorišćen.

    Arhitekta će vam pomoći da sav raspoloživ potkrovni prostor bude funkcionalan, prostran i kvalitetno osvetljen
    Arhitekta će vam pomoći da sav raspoloživ potkrovni prostor postane funkcionalan, prostran i kvalitetno osvetljen

    2. Da li je vaše potkrovlje pogodno za adaptaciju ili renoviranje?

    Jedna od prvih stvari koje možete da uradite dok razmišljate o adaptaciji ili renoviranju svog tavana ili potkrovlja, jeste da proverite da li je noseća konstrukcija krova takva da omogućava zadovoljavajuće iskorišćenje potkrovnog prostora. Ako ispod rogova ima dovoljno mesta, onda je osnovni uslov za stanovanje ispunjen. Ostali aspekti uključuju i sledeće:

    2.1. Verifikacija građevinskih propisa i standarda

    Uz pomoć arhitekte, valja proveriti i to da li planirani radovi zadovoljavaju propise i standarde. Pored dobijanja građevinske dozvole za renoviranje potkrovlja (adaptacija ili manja rekonstrukcija), arhitekta će vam pomoći da potkrovne prostorije budu funkcionalne, dovoljno visoke, dovoljno osvetljene itd.

    2.2. Da li postoji pristup tavanu ili potkrovlju?

    Možda treba dodati stepenište ili proširiti postojeće? Jednoramne stepenice zahtevaju više mesta nego, na primer, spiralne. Ili su, može biti, merdevine jedina opcija za pristup? Ako ne bude bilo drugih mogućnosti to će umnogome ograničiti izbor pokućstva, nameštaja i materijala koji će moći da se upotrebe, a shodno tome i namenu prostorija. U slučaju da se, recimo, može izvesti samo otvorena galerija, onda će otpasti rešenje koje uključuje kupatilo ili toalet.

    Potkrovni prostor, ma kakav da je, mora imati pristup, a spiralno stepenište zauzima najmanje mesta
    Potkrovni prostor, ma kakav da je, mora imati pristup, a spiralno stepenište zauzima najmanje mesta

    2.3. Da li će morati da se otvaraju krovni prozori?

    Kada se stvara dodatni stambeni prostor pod krovom, svakako valja obezbediti i adekvatno osvetljenje prirodnim svetlom i ventilaciju prostorija.

    2.4. Instalacije, izolacija, podne i zidne obloge

    Proverite cenu potrebnih instalacija, izolacije i podnih i zidnih obloga. Ako sve troškove predviđene preračunom možete prihvatiti, onda je početak radova sasvim izvestan koliko i njihova realizacija.

    3. Planiranje adaptacije potkrovlja ili tavana

    Kada se odlučite za adaptaciju ili renoviranje potkrovlja, odnosno, tavana, valja se posvetiti i pravljenju planova, praktičnom i kreativnom izazovu, da bi novi deo vašeg doma postao možda i njegov najinteresantniji deo.

    3.1. Dajte prioritet onome što vam je najvažnije

    Možda vam je bitno da potkrovlje bude u potpunosti opremljeno instalacijama, da ima kupatilo jer želite da služi kao apartman za goste. U tom slučaju, možda ćete biti voljni da odustanete od ideje, recimo, o nekoj specifičnoj vrsti ili tipu poda ili podnih obloga, ako vaš budžet ne bi bio dovoljan za oboje ili ako bi to otežalo dobijanje zajma za projekt.

    3.2. Obavezno konsultujte stručnjaka

    Pitajte prijatelje, kolege ili članove porodice za preporuke i savete, premda bismo vam toplo preporučili da se upravo na našem portalu, daibau.rs, informišete o izvođačima radova i pružaocima usluga (pogledajte njihove reference i komentare klijenata). Napravite uži izbor, a zatim zatražite ponude od najmanje tri izvođača. Kada ih kontaktirate, tražite reference i sertifikate. Uporedite ponude i nemojte automatski birati najnižu, iako može biti primamljiva. Dobro proverite šta se tačno nudi, šta sve ulazi u cenu materijala, radova i usluga i koliki su ponuđeni rokovi realizacije, kao i to kakve su garancije za obavljeni posao.

    4. Koji faktori imaju najveći uticaj na cenu adaptacije potkrovlja?

    Kao što ste možda pretpostavili, troškovi adaptacije ili renoviranja potkrovlja, odnosno, tavana, mogu se znatno razlikovati u zavisnosti od toga šta je sve obuhvaćeno projektom i koji materijali će se upotrebiti. Neki od glavnih faktora presudnih na cenu celog posla su:

    4.1. Kvadratura prostora

    Koje je veličine tavan, odnosno, potkrovlje, igraće veliku ulogu u ukupnim troškovima projekta. Što je prostor veći, biće potrebno više materijala i više vremena za njegovo dovršavanje, što znači dodatne troškove rada.

    4.2. Tavan ili potkrovlje zahteva strukturne promene

    Takođe ćete platiti dodatno ako je potkrovni prostor neobičnog oblika ili mu je teško pristupiti. Ovi izazovi mogu zahtevati strukturne promene ili promene konstrukcije, kao što su dodavanje visine, razna proširenja ili dodavanje stepeništa.

    4.3. Prostor uopšte nije izolovan

    Ako tavan izgleda kao iz priča strave - mračan je i hladan, pun paučine i svakojakog otpada - adaptacija od „nule“ - dakle - kompletni i sveobuhvatni radovi od raščišćavanja, otvaranja krovnih prozora i postavljanja izolacije, pa nadalje, svakako će biti mnogo veća investicija nego kada je u pitanju potkrovlje koje samo treba izolovati i pretvoriti u stambenu jedinicu.

    4.4. Namena potkrovlja

    Planirana namena potkrovnog prostora takođe će uticati na troškove. Ako samo želite dodatno mesto za odlaganje i držanje stvari, platićete mnogo manje nego ako planirate da tu uredite svoj dom, uključujući spavaću sobu, kupatilo i kuhinju.

    4.5. Željene dodatne karakteristike

    Treba da je apsolutno jasna činjenica da, što više funkcija želite za novi stambeni prostor, to će vas više i koštati. Elementi koji znatno podižu cenu adaptacije tavana ili renoviranja potkrovlja su prozori, električne i vodovodne instalacije, sistemi grejanja i hlađenja.

    Naravno, postoji još jedan faktor koji utiče na cenu adaptacije ili renoviranja potkrovlja, odnosno, tavana, koji ne treba zanemariti. Da li vam je potrebno finansiranje projekta i, ako jeste, koje uslove možete da obezbedite od banke?

    5. Izolacija: adaptacija potkrovlja, renoviranje tavana

    Izolacija krova je izuzetno važan deo svakog posla ovakvog tipa. Da bi se obezbedila udobnost i energetska efikasnost, preporučuje se ugradnja 30 cm kamene ili staklene vune. Izvođač će staviti meku ili tvrdu izolaciju u međuprostore drvene krovne konstrukcije, a zatim će postaviti drugi sloj staklene ili kamene vune ispod konstrukcije. Nakon toga će postaviti i parnu barijeru.

    6. Suva montaža: adaptacija potkrovlja, renoviranje tavana

    Već prilikom postavljanja izolacije mora se napraviti aluminijumska potkonstrukcija na koju se šrafe gipsano-kartonske ili „knauf” ploče koje mogu biti vatrostalne, vodootporne ili klasične.

    Tavan je u velikom broju kuća neiskorišćen prostor i može se adaptirati u vrlo prijatno stambeno potkrovlje
    Tavan je u velikom broju kuća neiskorišćen prostor i može se adaptirati u vrlo prijatno stambeno potkrovlje

    7. Ugradnja krovnih prozora

    Krovni prozori znatno utiču na kvalitet stanovanja i predmet su skoro svake adaptacije i renoviranja potkrovlja, odnosno, tavana. Bez njih potkrovni prostor ne bi bio uslovan za stanovanje. Proizvođači ili ponuđači krovnih prozora ili izvođač radova kog angažujete za ceo posao, isporučiće ih, postaviti, montirati te završiti kompletnu obradu špaletni i zida za nekoliko dana.

    8. Krečenje potkrovlja

    Gletovanje i krečenje završene potkrovne stambene jedinice su završni radovi uređenja te podrazumevaju bandažiranje i gletovanje svih površina zatvorenih knauf-pločama da bi se dobila ojačana i glatka, neprekinuta ravan. Poslednje na red dolazi krečenje u dva sloja bilo kao beljenje bilo kao bojenje poludisperzivnom ili nekom bojom druge vrste po vašem izboru.

    Stručni članak 851
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Adaptacija, uređenje potkrovlja?

    Imamo čak 815 izvođača radova za područje Adaptacija, uređenje potkrovlja:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 815 izvođača radova za područje Adaptacija, uređenje potkrovlja
    10
    2

    Jugovic Gradnja d.o.o


    9
    0

    TOP GRADNJA 021


    10
    2

    Elektroautomatika Tehnika


    9.6
    0

    MOLERSKO FASADERSKA RADNJA TRI M KOLOR ALEKSANDROVAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana