Za područje
    OTP banka

    Zašto je bandažiranje knaufa toliko važno?

    Članak je pregledalo čak 2441+ korisnika
    Knauf ili gipsano-kartonske ploče se sve češće biraju kao najbolje rešenje za suvu gradnju, u novogradnjama i pri renoviranju. Profesionalci ovaj tip suvogradnje smatraju optimalnim koliko zbog karakteristika samog materijala toliko zbog brzine i sigurnosti rada, dok ga kupci rado prihvataju zbog cene. Međutim, da bi se ulaganje uopšte isplatilo mora se strogo poštovati redosled izvođenja koraka - u suprotnom, propušten korak kakav je bandažiranje može dovesti u pitanje kompletnu gradnju.
    Stručni članak 2441
    bandaziranje knaufa
    Imamo čak 145 izvođača radova za područje Suvi estrih:

    1. Knauf kao univerzalni građevinski materijal

    Treba prvo reći da je reč „knauf“ ušla u naš jezik i tu se odomaćila kao oznaka cele klase proizvoda kao i sistema gradnje iz nemačkog jezika. Tačnije, multinacionalna kompanija Knauf Gips KG je porodična firma osnovana 1932. godine i specijalizovana za proizvodnju građevinskih materijala. Vremenom se njihov asortiman toliko proširio i postao poznat, da se sada manje-više svi proizvodi koji se koriste u suvogradnji nazivaju „knaufom“.

    2. Suva gradnja knaufom

    Gipsano-kartonske ploče, iako ih laici nazivaju samo knaufom, zapravo su čitavi sistemi za suvu gradnju, izolaciju i oblaganje u eksterijeru i enterijeru. Tako se knauf-ploče u zavisnosti od vrste, karakteristika, tipa, veličine i debljine, uz odgovarajuće dodatne elemente i okove, koriste pri gradnji i renoviranju montažnih kuća najviše, premda sve više i za krovove, fasade, drvene i skeletne konstrukcije, plafone, zidove i podove. Jednom rečju - svuda i na svakom mestu. 

    Ukoliko nije u pitanju podizanje montažnih kuća od sendvič-ploča, onda postavljanje knaufa počinje po okončanju grubih građevinskih radova. Postavljanje gipsanih ploča na razne podloge i potkonstrukcije služi za ravnanje i pripremu pre farbanja. Pošto nema mokrih delova ni materijala, postavljanje knaufa je jednostavno i odvija se vrlo brzo.

    izolacija-krova.jpg

    3. Postavljanje knauf-ploča

    Ma koja vrsta knauf-ploča da je u pitanju i ma gde da se postavljaju, kao i pri izvođenju svih drugih radova, jednako je važno da se procedura i redosled posla poštuju, kako ne bi u pitanje bili dovedeni ni kvalitet ni dugotrajnost s jedne strane, ni bezbednost stanovanja sa druge strane.

    Pravac i raspored postavljanja ploča uglavnom je određen samim elementom koji se izvodi, ali ih majstori mahom i vizuelno obeležavaju kanapom radi lakšeg rada. Postavljanje se po pravilu počinje od najudaljenije i najniže tačke, a ploče se šrafe (ako su u pitanju zidovi ili podovi) ili ankerišu (ako je u pitanju krovna konstrukcija ili fasada) posebnim tiplovima. Ako se ne fiksiraju za tvrdu podlogu, kao kada su u pitaju pregradni zidovi, pa su pri tom i samostojeći, prvo se postavljaju i fiksiraju takozvani knauf-profili - najčešće CD-profili od pocinkovanog čeličnog lima ili perforirani aluminijumski profili, da bi se olakšalo šrafljenje - mada se mogu upotrebiti i drvene grede.

    izolacija-zidova.jpg

    4. Bandažiranje knaufa

    Gipsano-kartonske ploče su mahom većih dimenzija, pa su samim tim monolitni elementi čiji spojevi mogu biti posebno problematični. Svi spojevi između ploča, jednako kao i spojevi između CD-profila i knauf-ploča, moraju se izvesti tako da budu sasvim ravni i otporni na širenje i skupljanje usled temperaturnih promena. Da bi se ti spojevi uradili kako treba, prvo se preko njih lepe ojačane trake za fugovanje. To je, u stvari, bandažiranje, i ono osigurava da se ploče drže zajedno, a da istovremeno mogu i da se pomeraju usled širenja ili skupljanja izazvanih promenama temperature. 

    Bandažiranje se izvodi posebnim trakama koje su dovoljno elastične da dozvoljavaju pločama da „rade“, a istovremeno i dovoljno čvrste i trajne da ne ugroze kvalitet izvedenog posla niti sigurnost stanara. Ukoliko se ovako ne učini, same ploče posle izvesnog vremena, usled delovanja sila i opterećenja, mogu se deformisati i tako oslabiti i ugroziti čitavu konstrukciju.

    Druga vrlo važna stvar zbog koje se bandažiranje ne sme izostaviti jeste pojava buđi i vlage. Ako spojevi između knauf-ploča ostanu nezaptiveni, bilo sa spoljne bilo s unutrašnje strane, promene temperaure i količine vlage u vazduhu će dovesti do nastanka buđi i tako ugroziti i zdravlje ukućana i stabilnost konstrukcije. Rizik od pojave ovakvih problema je veći ako su u pitanju elementi sa vodovodnim ili kanalizacionim instalacijama.  

    5. Bandažiranje knaufa - cena

    Cena traka za bandažiranje se kreće oko 2 EUR za kotur od 50 m, dok samo izvođenje bandažiranja knaufa izlazi oko 2 EUR/m2.

    Stručni članak 2441
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Suvi estrih?

    Imamo čak 145 izvođača radova za područje Suvi estrih:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 145 izvođača radova za područje Suvi estrih
    9.4
    0

    MAX MONTING DOO SRBOBRAN


    10
    1

    Uroš Erčić PR Molerska Radnja TM WALLS DECOR


    8.7
    0

    PROFI TIM NS


    8.7
    0

    Enterijer Radovanovic


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana