Za područje

    Zamena krovnog pokrivača: kada je renoviranje krova neophodno

    Članak je pregledalo čak 8493+ korisnika
    Ako je krov na vašoj kući star više od 30 godina, čak i ako ne izgleda dotrajao i devastiran, potrebno je promeniti pokrivač, eventualno zameniti ili dopuniti hidro i termoizolaciju, srediti opšiv, strehe, oluke i obaviti ostale krovopolagačke i limarske radove. Ako predugo čekate sa zamenom, može doći do propadanja i trajnog oštećenja drvene konstrukcije krova, što će umnogome povećati troškove sanacije. Pre više decenija, kada su takvi krovovi rađeni, poznavanje građevinske fizike, toplotne i hidroizolacije te ostalih savremenih tehnika i tehnologija nije bilo na današnjem nivou, odnosno, vrlo je slabo primenjivano pri gradnji privatnih kuća. Osim toga, kvalitet, vrste i izbor materijala bio je znatno ograničeniji, pa krovovi i nisu mogli biti bolji. U svakom slučaju, imajte na umu da skoro 30% svih energetskih gubitaka neadekvatno izgrađenog objekta otpada na krov.
    Stručni članak 8493
    omiljen
    zamena krovnog pokrivaca naslovna
    Imamo čak 696 izvođača radova za područje Pokrivanje krova:

    1. Zamena krovnog pokrivača

    1.1. Vrste krovnih pokrivača i njihova zamena

    Renoviranje krova može da znači zamenu krovnog pokrivača, obnovu krovišta i izolacije te rekonstrukciju dimnjaka i limarske radove ili samo nov krovni pokrivač. Drvena konstrukcija starog krova može se sačuvati ako je i dalje u dobrom stanju. Danas se uglavnom izvodi ventilisani krov, pri čemu se postavljaju letve i kontraletve preko rogova i greda da bi se napravio vazdušni kanal sa sekundarnim krovištem. U zavisnosti od nosivosti konstrukcije i težine krova, možete birati između lakih metalnih krovova sa posipom, klasičnog crepa ili betona i tegole.

    Savet stručnjaka iz firme MIRADO DOO BEOGRAD, ŽELEZNIK

    1. Koje su prednosti i nedostaci različitih vrsta krovnih materijala, kao što su crep, lim ili šindre?

    Postoje različite vrste krovnih materijala (crep, lim, šindra) za pokrivanje raznih tipova objekata, takođe i više podvrsta istih vrsta krovnih pokrivki (biber crep, falcovani crep, betonski crep, glineni crep, trapezasti lim, falcovani lim). 

    Cene materijala za pokrivanje objekata raznih namena su približno slične. 

    Sve vrste materijala imaju svoje podvrste koje se karakterišu prema dimenzijama, obliku, težini i nameni. 

    Što se tiče ugradnje pokrivki lim je najefikasniji, jer se brzo montira, njegova težina olakšava posao ukoliko se radi pokrivka na objektu sa više spratova. Zato se najčešće koristi za stambene objekte sa više spratova, krovne površine veće kvadrature kao što su industrijski objekti i slično. 
    Krovni paneli su idealni za objekte većih površina, jer format panela je veći u odnosu na druge pokrivke, odličan toplotni i zvučni izolator. Izrađuju se u različitim debljinama, bojama i slično. 

    Crep je na našem području najučestaliji materijal za pokrivanje objekata. Odlikuje ga jaka čvrstoća materijala, toplotna izolacija, daje lep izgled objektima. Sama ugradnja crepa nije jednostavna, crep je manjeg formata, pa samim tim se povećava utrošak rada i vreme rada.  
    Tegola je vrsta pokrivke koja je izrađena na bitumenskoj bazi. Esteski jako lepo izgleda. Kada se montira mora se strogo voditi računa o tome da li je površina na koju se postavlja ravna i suva. Pogodna je za montažu na krovne površine sa većim prelomima i nagibima. Nedostatak je što je komplikovana za ugradnju pa je najbolje da stručno lice vrši ugradnju ove vrste pokrivke. 

    Šindra je drvena pokrivka koja se više primenjuje za objekte od nekog kulturnog značaja ili vikendice. Nedostatak šindre je sam odabir vrste drveta kao i njegovih svojstava. Zahteva održavanje raznim srestvima protiv UV zračenja, za zaštitu od vlage i ostalo. 
    Kada sagledam sve prednosti i nedostatke pomenutih krovnih pokrivki, uvek se opredeljujem za crep, jer je najčvršći materijal, esteski pogoduje na većini objekata, dobra toplotna izolacija, nema korozije, u slučaju nekog loma, najlakše ga je zameniti.

    2. Koje mere se preduzimaju u vezi sa zaštitom od vlage i curenja na krovu? 

    Voda i vlaga su neprijatelji na krovnim površinama, često nam zadaju probleme. 

    Pri samoj izradi krova mora se voditi računa o izboru materijala za ugradnju, kao i ugradnji tog materijala. U zavisnosti od vrste krovnog pokrivača koristimo razne vrste izolacija, kao što su paropropusna-vodonepropusna folija, bitumenska hidroizolacija i slično. 

    Mere koje se preduzimaju radi sprečavanja vlage i curenja krova su sledeće: prvi korak je ustanoviti gde se pojavljuje vlaga u objektu ili curenje, zatim treba utvrditi uzrok curenja ili pojave vlage, i na kraju odrediti koju vrstu materijala upotrebiti i uraditi izolaciju na ispravan način.

    G-đa Svetlana Mitrović, MIRADO DOO BEOGRAD, ŽELEZNIK

    1.2. Renoviranje krova - kada?

    Kao i sve druge stvari, i krovni pokrivač izvesno vreme služi svojoj svrsi, a onda dođe trenutak kada se mora popraviti. Kada su u pitanju manja oštećenja, uglavnom bude dovoljno da se nešto okrpi ili zameni na pojedinim mestima, međutim na svakih 20-30 godina dođe vreme da se zameni ceo krov. Na potrebu zamene krova ukazuju lišajevi i mahovina, razglavljeni crepovi i ekseri koji nisu na mestu, uvijanje pokrivača i druge veće deformacije. Jedan od najalarmantnijih znakova je, naravno, curenje unutar objekta, što znači da krov na nekom mestu prokišnjava - problem može da bude i krovni pokrivač i hidroizolacija.

    Ako krov curi, renoviranje je neophodno i ne može se odlagati.

    2. Zamena krovnog pokrivača

    2.1. Krovni pokrivač: da li da uzmete isti materijal?

    Mnogi se suočavaju sa dilemom koji krovni materijal izabrati. Ako postojeći krovni pokrivač savršeno služi više decenija i ako se vizuelno slaže sa fasadom kuće, savetujemo da odaberete isti krovni pokrivač koji ste imali ranije. Preporučujemo da se odlučite za drugi samo ako se postojeći materijal prebrzo istrošio ili ako se radi o zastareloj vrsti ili tipu koji se više ne koristi ili ne proizvodi u građevinskoj industriji.

    2.2. Zamena krovnog pokrivača: 5 važnih kriterijuma

    Kada birate krovni materijal, obavezno uzmite u obzir ovih 5 kriterijuma:

    • Nagib i čvrstina: nagib krova je najvažniji kriterijum pri izboru novog krovnog pokrivača, jer nisu svi materijali pogodni za sve krovne kosine. Samo metalni krov je pogodan za praktično sve kosine, dok se crep postavlja samo na krovove sa nagibom između 18° i 45°. Nepravilno odabran krovni pokrivač neće moći da vrši svoju funkciju onako kako je predviđeno.
    • Vek trajanja krovnog pokrivača: različiti krovni pokrivači imaju različit vek trajanja i ako želite da vam krov služi 40 godina, potrebno je da izaberete naročito izdržljiv i otporan materijal. Pitajte ponuđače ili proizvođače o karakteristikama materijala za koje daju garancije.
    • Estetika: budući da je izgled kuće važan, estetski aspekt krova nije zanemarljiv. Promena krovnog pokrivača može značajno uticati na izgled vaše kuće, pa izaberite materijal koji, između ostalog, u estetskom i stilskom smislu jeste odgovarajući te s ostatkom objekta čini harmoničnu celinu.
    • Cena: kao i kod svega drugog, cena je jedan od odlučujućih kriterijuma pri izboru krovnog pokrivača.
    Kakav god da tražite i za kakav god mislite da se opredelite, imajte na umu da je to višedecenijska investicija.
    Krovni pokrivač treba da se menja na svakih 20-30 godina
    Krovni pokrivač treba da se menja na svakih 20-30 godina

    3. Sanacija krovnog pokrivača i vrste materijala

    3.1. Zamena krovnog pokrivača: beton

    Iako su betonski krovovi uglavnom povezani sa prošlošću, tačnije gradnjom od pre više decenija, oni se i danas koriste. Najveća prednost betonskih krovnih pokrivača je u tome što su izuzetno otporni na vremenske prilike i vatru, a upijaju i veoma malo vode. Slabost im je njegova težina i to je uglavnom presudan faktor - beton je težak materijal, tako da su betonski krovovi mnogo teži od svih drugih. Osim toga, u praksi to znači da se ne može postaviti na svaki krov; zapravo, krov mora biti projektovan posebno i uz odgovarajuće proračune nosivosti cele konstrukcije i temelja.

    Betonski krov je jednostavan za izvođenje, a samim tim su brze njegova zamena i sanacija. Betonske krovne ploče su obično pravougaonog ili kvadratnog oblika.

    3.2. Zamena krovnog pokrivača: crep

    Crep je i dalje najpopularniji krovni pokrivač u Srbiji, a i na Balkanu. Ovo se može pripisati povoljnom odnosu kvaliteta i cene, jer se radi o vrlo izdržljivom i čvrstom materijalu relativno povoljne cene. Uz to, danas imate na raspolaganju razne boje, nijanse i tonove u kojima se crep proizvodi - od smeđih preko crvenih do narandžastih i žutih. Nadalje, crep je i ekološki poželjan i prihvatljiv materijal, a takođe je vatrootporan i vodootporan. Što se samog oblika tiče, on je specifičan, blago talasast, tako da se crepovi ređaju sa preklopom jedan uz drugi i jedan na drugi.

    3.3. Obnova krovnog pokrivača: šindra

    Drvo je tradicionalan i lokalno vrlo dostupan građevinski materijal u Srbiji, koji se nekada koristio i za pokrivanje krovova. Tradicionalni drveni crepovi se nazivaju šindrom. Danas je ovakva upotreba drveta retka, jer u poređenju sa drugim krovnim oblogama, drvo nije toliko otporno na vremenske uslove, a pored toga, takvo pokrivanje je vrlo zahtevno i skupo. Međutim, drveni krovovi su izuzetno lepi, elegantni i skoro večiti. Zbog boje i materijalnosti drveta odaju utisak tradicionalnog, udobnosti i topline. Šindre ili drveni krovni pokrivači mogu trajati i više stotina godina, ali zahtevaju dosta održavanja i redovne popravke.

    3.4. Obnova krova: metalni krov

    Najveća prednost metalnog krovnog pokrivača je, naravno, njegova dugotrajnost i izdržljivost. Metalni pokrivač je praktično neuništiv. Dostupne su mnoge varijacije metalnih pokrivača, obično napravljenih od aluminijuma. Od talasastih do ravnih, od metalnih krovova u antracit boji do onih u prirodnim tonovima metala. Metalni pokrivač je jedini krovni materijal koji se može postaviti na sve krovne kosine. Određene vrste metala mogu se koristiti i za krov i za fasadu. Još jedna prednost metalnog krovnog pokrivača je što ima malu specifičnu težinu i sasvim je lagan, pa mu za razliku od betonskih krovnih ploča nije potrebna masivna noseća konstrukcija - pogodan je čak i za drvene zgrade.

    Mana metalnog krova je što je najskuplji od svih krovnih pokrivača.

    3.5. Zamena krova: zeleni krov

    Ako želite da budete posebno ekološki i energetski efikasni, zeleni krov je pravi izbor za vas. Zeleni krov je krov na kome je zasađena vegetacija. U zavisnosti od vrste krovne konstrukcije - pohodne ili nepohodne - bira se i vrsta vegetacije: može biti prilično niska (na primer, mahovine i lišajevi) ili nešto viša (kraće višegodišnje biljke), premda se čak može saditi i drveće. Zeleni krov deluje kao dodatni sloj izolacije i lepo se uklapa u urbana okruženja - za koje je zapravo i osmišljen kako bi razbio gradsko sivilo i povećao količine kiseonika. U principu, preporučljivo je da zeleni krov bude obrastao nezahtevnim zelenilom, jer ga je teško kultivisati na krovu. Izbor biljaka zavisi i od nagiba. Zeleni krov je odličan izbor ako imate terasu na krovu, jer će dočarati raskoš i bujnost prelepih prizemnih bašti.

    Crep je jedan od najpopularnijih krovnih pokrivača u Srbiji
    Crep je jedan od najpopularnijih krovnih pokrivača u Srbiji

    4. Renoviranje krova: kada je pravo vreme?

    Krovni pokrivač je najosetljiviji deo krova, pa nisu svi delovi godine pogodni za njegovu obnovu ili renoviranje. Zamena krova preporučuje se u toplijim i sušnijim delovima godine. Zamena krovnog pokrivača traje par dana, u zavisnosti od kvadrature krova. Iako se otvoreni krov štiti i osigurava svaki dan nakon obavljenog posla, važno je izabrati mesece sa najmanje padavina.

    5. Zamena krovnog pokrivača: cena

    Koliko košta pokrivanje krova? Cene krovopokrivačkih radova mogu znatno da se razlikuju. Najvažniji su veličina i konstrukcija krova, krovišta i nastrešnice, a, svakako i krovopolagač. Ukupni troškovi će zavisiti od toga da li je u pitanju podizanje novog ili sanacija starog krova, eventualna zamena ili obnavljanje termo i hidroizolacije i slično, budući da popravke podrazumevaju uklanjanje i odvoz starog materijala. S druge strane, vrlo je bitna i razlomljenost krova - što više kosina i spojeva ima, ima i više posla za majstora. 

    Cena pravljenja celog klasičnog krova, sa svim tesarskim, limarskim i krovopokrivačkim radovima, kao i nabavke i ugradnje metalnog krovnog pokrivača kreće se između 16 i 24 EUR/m2. Krov od crepa je 25-42 EUR/m2 dok je postavljanje tegole 8-12 EUR/m2.

    Kada nam šaljete upit, obavezno navedite dimenzije krova, nagibe, dužinu slemena i priložite slike. Zainteresovani majstori će doći da izvide situaciju i pripreme ponudu.
    Metalni krovni pokrivač je praktično neuništiv
    Metalni krovni pokrivač je praktično neuništiv
    Stručni članak 8493
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Pokrivanje krova?

    Imamo čak 696 izvođača radova za područje Pokrivanje krova:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 696 izvođača radova za područje Pokrivanje krova
    10
    2

    Slađan Pavlović pr Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada Ljubovija


    8.7
    0

    Hidroinženjering VA 996


    8.7
    0

    Trnići d.o.o


    9.9
    0

    DOO RASING VRŠAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana