Za područje
    OTP banka

    Rušenje kuće, cena rušenja objekta

    Članak je pregledalo čak 1643+ korisnika
    Postojeća kuća može da se renovira dok je još u dobrom stanju. Kada je konstrukcija naročito dotrajala i ne može se obnoviti, objekt se mora srušiti. Rušenje je proces kojim se objekt uklanja ili ruši i time uspostavlja stanje pre izgradnje.
    Stručni članak 1643
    rusenje kuce
    Imamo čak 1075 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

    1. Dokumentacija za rušenje

    1.1. Građevinska dozvola za rušenje je uvek obavezna

    U slučajevima kada se utvrdi da je postojeća građevina u toliko lošem stanju da ju je bolje i isplativije srušiti nego renovirati, neophodna je i nova građevinska dozvola. Dokumentacija koja se podnosi nadležnom opštinskom organu mora da sadrži plan rušenja, koji može biti samostalan dokument ili priložen uz projekat za dobijanje građevinske dozvole za novi, još neizgrađeni objekt. Projekt za dobijanje građevinske dozvole radi arhitekta ili projektant.

    Savet stručnjaka iz firme Tot team trade doo 

    1. Kako prilagođavate tehniku rušenja zidova prema vrsti materijala - cigla, blok, ciporeks, beton ili armirani beton? Koje specifične tehnike ili alati se koriste u svakom od ovih slučajeva?

    Svaki posao rušenja je slučaj za sebe tako da morate na licu mesta izabrati specijalne mašine za rušenje i obradu zidova, obično se zidovi razlikuju od kojih su materijala napavljeni od gipsa kao najmekša vrsta pa sve do teških nosećih zidova od armiranog betona. U zavisnosti da li se ruši komplet zid ili se samo uklanja njegov deo (npr. otvor za vrata) biramo i alat, za rušenje obično se mašinom za štemovanje zaseca donji deo po celoj dužini zida i onda se on ručno velikim čekićima pažljivo lomi, dok kada imamo zadatak probijanja otvora u zidu onda koristimo velike brusilice koje seku zid kako bi se očuvale ivice i završavamo posao mašinama za štemovanje zida i tako u zavisnosti od kog je materijala i napravljen zid zavisi i vreme njegovog rušenja kao i cena.

    2. Da li postoji plan recikliranja ili ponovne upotrebe materijala iz rušenja?

    U zavisnosti od kog matijala je napravljen zid tako i zavisi da li se moze nešto opet upotrebiti u novu izgradnju zida, tu spada npr. zid od gipsa, mogu se eventualno limeni profili iskoristiti ukoliko se pažljivije demontiraju, za zid od pune cigle je najveća mogućnost iskorišćavanja što celih komada koji padnu prilikom rušenja što manjih polovina i trećina cigle - samo je prehodno potrebno čišćenje od starog maltera, dok u situacijama gde je zidano šupljim blokom obično zbog svog drobljenja vrlo retko nije moguće se ponovo koristi u izgradnji a za armirano betonski zid postoji jedino varijanta dobijanja nakon rušenja manjih komada armature za razne namene i sitnog betona zvanog "špar beton" koji se moze korisiti npr. u pravljenju nekih dvorišnih staza kako bi ubacivanjem uštedeli na novom betonu mešanjem sa istim.

    Sve ostalo priliko rušenja je gradjevinski šut i predviđen je za odvoz na gradsku deponiju.

    3. Kako se brinete o bezbednosti radnika i okoline tokom rušenja zidova od različitih materijala?

    Prilikom rušenja npr. zidova naše lice koje obavlja taj posao prethodno je opremljen posebnim naočarima kako bi zaštitio oči od stinih komada šuta koji lete prilikom rušenja, takođe zbog visoke buke koriste se i zvučne slušalice i naravno zaštitne rukavice i kaciga.

    Okolina ukoliko je prethodno porebno obično štitmo raznim materijalima kao što su kartoni, najloni, trakama ograđujemo javni prostor ukoliko ima mogućnosti pada nekog šuta rušenjem na isti.

    G-din Nenad Petrović, Tot team trade doo

    1.2. Plan rušenja je obavezan dokument

    Projekt za dobijanje građevinske dozvole, između ostalog, mora da ima plan rušenja koji prvo sadrži opis i fotografije postojećeg stanja te informacije o lokaciji. Ova dokumenta i nacrti obuhvataju lokaciju postojećeg objekta kao i podatke o priključcima na infrastrukturu. U tom delu projekta PGD obično se nalaze i mere za sprečavanje nastanka prevelike prašine, eventualno uklanjanja opasnih materija te način postupanja sa nastalim otpadom.

    Ako se na istom mestu gradi i nova kuća, drugi deo dokumentacije čine planovi, projekti i nacrti novog objekta koji takođe uključuju informacije o lokaciji, sve detalje gradnje i novih ili dodatnih infrastrukturnih i drugih priključaka.

    2. Rušenje stare kuće - postupak

    2.1. Tok rušenja kuće određuje se planom

    Tok rušenja se najčešće može videti iz plana rušenja. Rušenje objekta se po pravilu odvija obrnutim redosledom od onog koji se primenjuje tokom izgradnje. Pre nego što se počne sa rušenjem, postavlja se zaštitna ograda kako bi se prolaznici i ulica zaštitili, ako se radi o urbanoj sredini i postavljaju table i znaci upozorenja. Ukoliko se radi o kući na privatnom imanju gde nema direktnog dodira sa ulicom i saobraćajem, dovoljna je i provizorna ograda koja će samo sprečiti raznošenje otpada. Potom moraju da se isključe sve instalacije, uređaji, oprema i priključci, odnosno, struja, voda, kanalizacija, gas i razni telekomunikacioni vodovi. Takođe je neophodno odrediti mesto gde će se odlagati otpadni materijal.

    Nakon što se uklone svi spoljni vodovi i delovi instalacija te kuća praktično „odseče“ od spoljnog sveta, sledi razmontiravanje unutrašnjih delova instalacija, uređaja, opreme, skidanje stolarije, odnosno, svih prozora i vrata. Posle stolarije obično je na redu ceo krov. Prilikom rušenja krova mora se paziti da se noseći zidovi ne sruše prerano jer, praktično, oni poslednji dolaze na red. Pre njih se ruše pregradni zidovi, a onda međuspratne ploče i stepeništa. Na kraju se uklanja noseća konstrukcija, zapravo, zidovi i stubovi.

    Rušenje objekata odvija se obrnutim smerom u odnosu na gradnju
    Rušenje objekata odvija se obrnutim smerom u odnosu na gradnju

    3. Rušenje kuće - načini i cena

    Cena rušenja bilo kog objekta, pa i porodične kuće, pre svega zavisi od toga koliko i šta se ruši mehanizacijom, a šta ručno.

    3.1. Ručno rušenje kuće

    Ima situacija kada su neki građevinski delovi dobri i mogu se iskoristiti kao vid uštede pri novogradnji te se oni ruše ručno da bi ostali u upotrebljivom stanju. To se pre svega odnosi na crep i krovne grede, oluke, eventualno spoljno ili unutrašnje stepenište, stolariju i slično. Ako se ti delovi uklanjaju ručno, radovi će biti skuplji i zahtevaće više vremena. Tek kada se na takav način kuća sasvim „oguli“ i ostanu samo zidovi, onda se upotrebi mehanizacija i njome sve razruši do temelja.

    3.2. Rušenje kuće mehanizacijom

    Ima situacija kada se kompletno rušenje obavlja mehanizacijom i to najčešće onda kada je objekt u toliko lošem stanju da ništa od materijala ne može da se iskoristi ili su korišćeni građevinski materijali prevaziđeni.

    Na troškove rušenja utiče i veličina kuće, njeno stanje i mehanizacija koja se unajmljuje za rad. Najbolje je ako se rušenje može dogovoriti s lokalnim izvođačima, jer su njihovi troškovi prevoza niži, a uz to odlično poznaju kvalitet i strukturu lokalnog terena te materijal koji je korišćen za gradnju kao i onaj koji će biti potreban. Tako možete i nešto uštedeti na odvozu na lokalnu deponiju. Prosečna cena rušenja objekta građevinskom mehanizacijom i odvoz šuta kreće se oko 40 do 60 EUR/m3. Rečju, rušenje porodične kuće od 120 m2 s odvozom šuta, stajalo bi između 4.800 i 7.200 EUR.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

    Stručni članak 1643
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Rušenje objekata?

    Imamo čak 1075 izvođača radova za područje Rušenje objekata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1075 izvođača radova za područje Rušenje objekata
    9.5
    0

    TT-KOP DOO INĐIJA


    8.8
    0

    SAPR Filipović Boban


    8.8
    0

    DUSAN IGIC PR RADNJA ZA ZAVRSNE GRADJEVINSKO-ZANATSKE RADOVE BELA PALANKA


    9.2
    0

    VVMI Gradnja


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana