Za područje

    Automatska garažna vrata i motori za garažna vrata

    Članak je pregledalo čak 1311+ korisnika
    U savremenoj arhitekturi, naročito pri projektovanju porodičnih kuća, garaže se smatraju neizostavnim elementom strukture objekta, pa se kao takve i uklapaju u ceo idejni koncept. Naravno, to znači da se stilski i estetski nastavljaju na stambeni prostor, dok se njihova funkcionalnost podrazumeva. Garažna vrata prema tome jesu element eksterijera koliko i enterijera te ni jedna njihova karakteristika nije nevažna. Vrata kojima se može upravljati daljinski jesu nešto skuplja, ali obezbeđuju mnogo više udobnosti, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima.
    Stručni članak 1311
    auto garazna vrata
    Imamo čak 813 izvođača radova za područje Garažna vrata:

    1. Podizna garažna vrata

    Prvi tip garažnih vrata kojima se može upravljati pomoću daljinskog upravljača su podizna garažna vrata. Kao i ostalih i njih ima u nebrojeno varijanti i modela, ali im je osnovna karakteristika to što se podižu pod plafon garaže cela ili po segmentima. Ona koja se podižu u komadu su gabaritnija i traže više slobodnog prostora i u garaži i ispred nje. Takva vrata su po pravilu i neizolovana i zato ne dihtuju.

    1.1. Podizna garažna vrata - cena

    Cena običnih podiznih garažnih vrata je između 400 i 550 EUR, u zavisnosti od materijala vrata, isto važi i za rolo-vrata.

    sekcijska-garazna-vrata.jpg

    2. Segmentna garažna vrata

    Kod segmentnih podiznih garažnih vrata stvar je u tome što su sastavljena od lamela ili ploča koje su povezane tako da se pri podizanju „lome“ klizeći duž vođica i pozicioniraju ispod plafona. Ova vrsta garažnih vrata je veoma zgodna jer ne zauzima mnogo mesta pošto ostaju priljubljena uz plafon kada su podignuta, a istim putem se vraćaju pri zatvaranju. Lamele ili ploče od kojih su napravljena ovakva garažna vrata, najčešće imaju neku vrstu ispune i spolja su izolovane. One su, pri tom, najčešće napravljene od čelika ili aluminijuma, a ispunjene su nekim izolacionim materijalom - drvnim kompozitom, gelom, penom ili nečim sličnim.

    Pored segmentnih vrata, postoje i klizna segmentna garažna vrata. Umesto ispod plafona, ova vrata se kreću uza zid. Ona se takođe prave od izolovanih lamela ili ploča i stoga dobro zaptivaju prostor.

    2.1. Segmentna garažna vrata - cena

    Nabavka i montaža automatskih segmentnih garažnih vrata za jedan auto, širine 240-400 cm je između 600 i 900 EUR.

    Klizna garažna vrata

    3. Krilna garažna vrata

    Možete se opredeliti i za klasična dvokrilna vrata koja se otvaraju ka napolje, kao i obična vrata. Čak se i klasična dvokrilna vrata mogu daljinski kontrolisati. Jedina mana dvokrilnih vrata je što zauzimaju mnogo prostora pa zbog toga njihova ugradnja na nekim mestima nije moguća. Klasična dvokrilna vrata su obično dodatno izolovana, premda ne nužno.

    3.1. Krilna garažna vrata - cena

    Cena dvokrilnih garažnih vrata je između 400 i 800 EUR, u zavisnosti od materijala vrata i toga da li su gotova ili se rade po meri.

    Dvokrilna garažna vrata

    4. Rolo garažna vrata

    Na kraju, možete se opredeliti i za rolo-vrata, koja se kako im sam naziv kaže, namotavaju na valjak iznad garažnog otvora. Za ovaj model vrata neophodno je, prilikom projektovanja, predvideti nešto veći otvor, pošto se ova vrata namotavaju u kućište iznad vrata, bilo sa spoljne bilo sa unutrašnje strane. Da bi vrata mogla da se kreću na ovaj način, prave se od lamela standardnih veličina koje su izolovane kako bi dobro štitile garažni prostor.

    4.1. Rolo garažna vrata - cena

    Cena rolo garažnih vrata dimenzija 240x210 cm ili 250x300 cm se kreće između 650 i 950 EUR.

    Rolo garažna vrata

    5. Materijali za garažna vrata

    Najčešće se garažna vrata izrađuju od metala, čelika ili aluminijuma. Vrata ove vrste mogu biti i PVC ili drvena. Metalna vrata su najtrajnija i zahtevaju manje održavanja. Takođe je manje održavanja sa PVC vratima. Ipak, najproblematičnija su drvena klizna vrata, koja se lako oštećuju, a pored toga drvo se mora redovno održavati i farbati. Garažna vrata se proizvode i prodaju u mnogo varijanti i modela, raznih boja i takozvanih dekora, uz ne mali broj imitacija prirodnih materijala tako da ćete sigurno uspeti da nađete neka koja će savršeno pristajati vašoj garaži i kući. Ako i ne nađete takva, iz ma kog razloga, uvek ih možete naručiti po meri.

    6. Motor garažnih vrata

    Svi tipovi garažnih vrata mogu biti opremljeni elektromotorom koji omogućava njihovo automatsko kretanje. Sve što vam treba je motor, klizni mehanizam i daljinski upravljač. Neki tipovi garažnih vrata se mogu naknadno opremiti svim dodatnim elementima.

    Naposletku, garažna vrata možete da ugradite naknadno ili ih zamenite boljim modelom. Odlučite li se za to, uvek nam se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a stručnjaci sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude. 

    Stručni članak 1311
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Garažna vrata?

    Imamo čak 813 izvođača radova za područje Garažna vrata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 813 izvođača radova za područje Garažna vrata
    10
    3

    OKTAVUS


    10
    1

    SZR ZA UGRADNJU METALNIH KONSTRUKCIJA PO KUĆAMA MILETIĆ PREDRAG MILETIĆ PREDUZETNIK MAJILOVAC


    9.6
    0

    MZ GRADNJA PLUS, BUDISAVA


    9.3
    0

    DRAGAN CELIĆ PREDUZETNIK SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA LUKAL-PLAST RAŽANJ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana