Za područje

  Zašto su segmentna vrata pravi izbor za svaku garažu?

  Bilo da gradite novu garažu ili ste se opredelili za renoviranje postojeće, izbor garažnih vrata igra važnu ulogu - ne samo sa estetskog aspekta, iako će uz pravilno odabrana garažna vrata vaš objekt izgledati lepše i modernije, već će obezbediti i bolju toplotnu i zvučnu izolaciju. Danas se na tržištu može naći zaista veliki broj tipova i modela garažnih vrata, ali je važno da ona prvenstveno budu u skladu sa vašim potrebama i raspoloživim merama. U tekstu ćemo odgovoriti na pitanje zašto je pravilan izbor garažnih vrata toliko bitan, odnosno, navešćemo sve benefite garažnih vrata.
  Stručni članak 306
  segmentna garazna vrata

  Segmentna garažna vrata su najčešći izbor kupaca te ćemo se fokusirati na njihove prednosti. Ovaj tip garažnih vrata sastavljen je od lamela različite širine, odnosno, delova koji klize po vođicama podižući se pod plafon ili spuštajući se. Garažna segmentna vrata izrađuju se najčešće od sendvič-panela koji su napravljeni od pocinkovanog čeličnog lima, a ispuna im je poliuretnaska pena. Cena ugradnje varira u zavisnosti od dimenzija, ali i od dodatne opreme koju odaberete. Ovo su benefiti segmentnih garažnih vrata:

  Segmentna garažna vrata štede prostor

  Glavna prednost segmentnih garažnih vrata, koja ih je svakako učinila omiljenim na tržištu, jeste ta da prilikom korišćenja ne zauzimaju prostor unutar objekta, ali ni ispred njega. Razlog leži u njihovom funkcionisanju - vrata se jednostavno podižu, ali se ne motaju u rolnu u kutiji već samo klize duž plafona, što je u garažama neretko jedina slobodna površina. Na taj način obezbeđuju maksimalan prostor u garaži i ispred nje. Kako se otvaraju vertikalno i odlaze ispod plafona, segmentna vrata su idealna za male prostore, a konstrukcija im je takva da ostavljaju oko 15 centimetara prolaza više u poređenju sa kliznim garažnim vratima, što olakšava parkiranje.

  Savet stručnjaka iz firme EURONETING DOO BEOGRAD

  1. Koliko su segmentna garažna vrata popularna među vašim klijentima?

  Hormann garažna vrata su veoma popularna kod kategorije ljudi kojima je primaran kvalitet i pouzdanost u radu.

  2. Šta su po vama prednosti segmentnih garažnih vrata, a šta nedostaci?

  Segmentna vrata u odnosu na druga vrata imaju prednost u vidu sigurnosti, sendvič paneli garažnih vrata Hormann imaju veliku čvrstoću, vrata omogućavuju i dobru "termiku" toplotnu izolaciju, jednostavno se zatvaraju u slučaju nestanka struje.

  Nedostaci su rok isporuke (jedan do dva meseca, vrata se kompletno proizvode u Nemačkoj), još nešto što bih naveo su nedostaci tehničke prirode, potreban je porostor iza za transport vrata pri podizanju.

  3. S obzirom na trenutno povećanje cena na tržištu, kako se kreću segmentna vrata?

  Cene garažnih vrata zavisno od dimenzije, dezena i vrste motora koji ih pokreće koštaju od 950e pa do 2000e.

  G-din Miodrag Nikolić, EURONETING DOO BEOGRAD

  Segmentna garažna vrata imaju odlična termička svojstva

  Segmentna garažna vrata se izrađuju od sendvič-panela koji su napravljeni od pocinkovanog čeličnog lima, a ispuna im je od poliuretnaske pene. Dok pocinkovani čelični lim osigurava vratima čvrstinu i zaštitu od korozije, poliuretnaska pena obezbeđuje dobru termičku izolaciju, čime se smanjuju mesečni troškovi za grejanje, a sprečava se i stvaranje kondenzacije tokom grejne sezone. Takođe, oko vrata se postavlja gumena traka koja služi kao dihtung, pa tokom zimskih meseci ne ulazi hladan vazduh u prostor, ni leti topao. Segmentna vrata predstavljaju idealno rešenje za garaže koje se ne koriste samo za parkiranje i zaštitu vozila, već i kao radionica ili ostava, jer svojim prianjanjem održavaju konstantnu unutrašnju temperaturu, bez kolebanja, a i čuvaju prostor od prašine i nečistoća. Elastične dihtung-trake kojima su segmentna garažna vrata obložena sa sve četiri strane, otporne su na vremenske neprilike.

  Segmentna garažna vrata su jednostavna za rukovanje

  Segmentna garažna vrata mogu biti sa ili bez motora, u tom slučaju se zaključavanje obezbeđuje pomoću bravica. Za opciju bez motora se uglavnom odlučuju oni koji ih ne koriste svakodnevno ili se, na primer, koriste za industrijska vrata koja se retko otvaraju. Međutim, ako svoju garažu koristite svakodnevno, neka vaš izbor padne na segmentna vrata s ugrađenim motorom. Time se obezbeđuje daljinsko upravljanje, odnosno, otključavanje i zaključavanje vrata pomoću daljinskog upravljača, iz automobila. Kada dolazite kući i želite da parkirate svoj automobil u garažu, više nećete morati da izlazite napolje, dovoljan je pritisak na dugme.

  Garažna vrata
  Segmentna vrata održavaju konstantnu unutrašnju temperaturu, bez kolebanja

  Ukoliko nestane struje, segmentna garažna vrata će se sama zatvoriti. Ako vrata naiđu na prepreku koja sprečava njihovo podizanje ili spuštanje, automatski se vraćaju u početni položaj.

  Segmentna vrata pogoduju garažama kuća, distributivnim skladištima, prostorima sa vozilima i drugo. Još jedna bitna prednost: segmentna vrata mogu da se prilagode svakom obliku i materijalu te oblik otvora garaže nije bitan. Za montažu segmentnih garažnih vrata nije potreban okvir već se vođice za vrata direktno montiraju u bočne stranice otvora garaže.

  Segmentna garažna vrata pružaju visok stepen sigurnosti

  Gotovo svi savremeni tipovi segmentnih garažnih vrata obezbeđuju odgovarajući stepen zaštite od provale. Ukoliko neko nasilno pokuša da podigne vrata, ona se automatski koče i na taj način onemogućavaju ulaz u garažu.

  Takođe, većina motora ima ugrađen sistem automatskog otvaranja u slučaju da se pojavi neka prepreka. Ugradnjom foto-ćelija koje motoru šalju signal da se prilikom zatvaranja vrata na putanji stvorila prepreka, motor automatski prekida proces zatvaranja, a vrata se vraćaju u otvoren položaj, da bi nakon uklanjanja prepreke, vrata ponovo krenula da se zatvaraju. 

  Stručni članak 306
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje GARAŽNA VRATA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana