Za područje
    OTP banka

    Toplotna izolacija potkrovnog prostora, spolja i iznutra

    Članak je pregledalo čak 903+ korisnika
    Problem kod starijih objekata je to što im tavani ili potkrovlja mahom nisu uopšte ili nisu pravilno izolovani, pa samim tim zgrade gube mnogo energije. Bez obzira na to da li je potkrovni prostor pohodan ili nije, mora biti propisno termo i hidroizolovan. Može se izolovati sa spoljne ili s unutrašnje strane, a oba načina postavljanja izolacije imaju svoje prednosti i mane.
    Stručni članak 903
    toplotna izolacija potkrovnog prostora.JPG
    Imamo čak 598 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

    1. Izolacija potkrovnih prostora

    U slučaju da je tavan ili potkrovlje delimično pohodno, a delimično nepohodno, preporučuje se izolacija plafonske ploče određenom debljinom izolacije koja bi bila dovoljna za zaštitu. Može se koristiti kamena ili staklena vuna debljine između 20 i 30 cm, između ostalog i zato da bi se dobio željeni koeficijent prolaza toplote koji treba da bude između ƛ=0,032 i 0,038 W/m2K. Možete koristiti table kamene ili staklene vune, kao i filc od staklene vune. Bez obzira na to za koju vrstu izolacije se odlučite, uvek je treba postaviti u dva sloja, pri čemu se gornji sloj pomera ulevo ili udesno za pola dužine table, tako da se ivice tabli nigde ne poklapaju već preklapaju.

    2. Vrste izolacije i načini ugradnje

    Ako se radi o delimično prohodnom tavanu ili potkrovlju, birajte kompaktnije table od kamene ili staklene vune, zapravo table veće gustine čiji je barem gornji sloj sabijeniji. Na primer, table specifične težine od 50 do 80 kg/m3 su pogodnije za nepohodne delove, dok se za pohodne moraju upotrebiti još gušće i sabijenije table od kamene vune između 80 i 120 kg/m3. Onda kada se upotrebe ove kompaktnije table, OSB ili iverica se mogu postaviti direktno preko njih kada je u pitanju pohodni deo. Ukoliko se, u istom slučaju, odlučite za manje kompaktnu izolaciju, ispod pohodnih tabli mora se montirati potkonstrukcija od letvi.

    Izolacija krovišta sa spoljne strane ne zahteva rušenje zaključnih slojeva plafona, pa zato tokom radova možete i da ostanete u kući
    Izolacija krovišta sa spoljne strane ne zahteva rušenje zaključnih slojeva plafona, pa zato tokom radova možete i da ostanete u kući

    3. Slojevi krova

    Da biste stekli bolju sliku o tome kako i gde se izolacija tačno postavlja, evo primera sastava, odnosno, strukture i konstrukcije ventilisanog kosog krova. Slojevi krova ređaju se iznutra prema spolja na sledeći način:

    • plafonska obloga (drvene ili gipsano-kartonske ploče),
    • kanal za instalacije,
    • parna barijera ili membrana koja omogućava prolaz vodenoj pari iznutra ka spolja,
    • toplotna izolacija, koja se može nalaziti ispod, između i iznad rogova,
    • paropropusna sekundarna folija,
    • letve na koje se postavlja krovište, a između njih je ventilacioni sloj za prozračivanje konstrukcije.

    4. Izolacija potkrovnog prostora spolja

    Izolacija tavana ili potkrovlja sa spoljne strane vrši se termoizolacionim materijalom posebno tome namenjenim, naročito termo-tablama. To je veoma dobra i efikasna toplotna, zvučna i protivpožarna izolacija, koja neznatno povećava korisnu površinu tavanskog prostora i ispunjava stroge zahteve propisa o energetskoj efikasnosti objekata. Glavna prednost ovog načina toplotne izolacije tavana ili potkrovlja je činjenica da taj način izvođenja ne zahteva rasturanje završnih plafonskih ploča s unutrašnje strane. Ako se radi o stambenom potkrovlju, u njemu možete ostati sve vreme tokom popravke krova.

    Dodatna prednost ovakvog termoizolacionog sistema je to što omogućava povećanje debljine postojećeg sloja toplotne izolacije, čime se doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti objekta i nižim troškovima klimatizacije, a da istovremeno ne utiče na čistu visinu unutrašnjeg prostora.
    Preko termoizolacije sa spoljne strne mora se postaviti i paropropusna folija
    Preko termoizolacije sa spoljne strane mora se postaviti paropropusna folija, pa sekundarno krovište

    5. Toplotna izolacija potkrovnih prostora spolja - izvođenje

    5.1. Skidanje krovnog pokrivača

    Da biste montirali toplotnu izolaciju spolja, prvo se mora ukloniti krovni pokrivač i ostali slojevi krova koji se nalaze neposredno ispod njega. Toplotnu izolaciju tavana ili potkrovlja sa spoljašnje strane je stoga najbolje uraditi onda kada se radi sveobuhvatno renoviranje ili saniranje krova ili zamena crepa.

    5.2. Postavljanje izolacionih tabli

    Izolacione table se postavljaju preko rogova da bi se izbeglo stvaranje toplotnih mostova i obezbedila besprekorna termo i protivpožarna zaštita. Ove vrste tabli su paropropusne i nude najbolji mogući fizički sastav građevinske konstrukcije, budući da sprečavaju i vlaženje strukture krovnih elemenata.

    5.3. Postavljanje sekundarnog krovišta

    Nakon termo-tabli postavlja se sekundarno krovište, zapravo, paropropusna folija koja ide preko njih. Folija mora biti visoke čvrstine, paropropusnosti i vodootpornosti.

    5.4. Postavljanje (novog) krovnog pokrivača

    Kada se to uradi, sledi završno postavljanje krovnog pokrivača. Ako se radi samo o obnovi ili sanaciji termoizolacije, vraćaju se stari crepovi, a ako se izvodi kompletno renoviranje postavlja se i nov krovni pokrivač.

    Toplotna izolacija s unutrašnje strane krovne konstrukcije
    Toplotna izolacija s unutrašnje strane krovne konstrukcije

    6. Izolacija potkrovnih prostora iznutra

    6.1. Izolacija s unutrašnje strane je često nepovoljnija

    Iako se najviše preporučuje izolacija potkrovnih prostora sa gornje strane, u određenim slučajevima može se ugraditi i sa donje strane. U tom slučaju, materijal i vrsta toplotne termoizolacije i pravilan redosled slojeva su još važniji. Vrlo je bitno, takođe, da ti slojevi budu čvrsto priljubljeni, zapravo, u što tešnjem međusobnom dodiru. Redosled postavljanja slojeva je isti kao kada se radi sa spoljne strane.

    6.2. Prednosti i slabosti izolacije potkrovnih prostora s unutrašnje strane

    Izolacija tavana ili potkrovlja s unutrašnje strane je nepovoljnija ako se radi o stambenom potkrovlju, budući da niko ne želi smanjenje visine, koja je često minimalna, niti volumena uopšte. Ako je visina plafona problem, morate se odlučiti za materijal koji, uprkos tome što je tanji, pruža efikasnu termozaštitu. Ukoliko visina plafona to dozvoljava, može se ugraditi deblji sloj kamene ili staklene vune i tako lakše ispuniti uslovi koje zahtevaju propisi o efikasnoj energetskoj zaštiti, a svakako i sprečiti stvaranje toplotnih mostova. Postavljanje izolacije u potkrovnom prostoru s unutrašnje strane, može predstavljati problem ako se radi o stambenom potkrovlju, jer se u njemu ne može stanovati u periodu izvođenja radova.

    Bez obzira na to koja se vrsta toplotne izolacije izabere, ona mora biti zaštićena parnom barijerom, a svi spojevi moraju biti nepropusni, zapravo, zalepljeni specijalnom lepljivom trakom.

    S druge strane, prednost izolacije potkrovnog prostora s unutrašnje strane može biti u tome što se ne mora skidati pokrivač sa krova. Ako je krovni pokrivač star tek nekoliko godina i savršeno služi svojoj svrsi, ne treba ga ni dirati pošto svaka intervencija znači i rizik od oštećenja pojedinih crepova ili donjih slojeva krova iznad izolacije.

    7. Zaštita od vetra i pare je neophodna u oba slučaja

    Na koji god način da se toplotna izolacija postavlja, preko termoizolacije i pre vraćanja krovnog pokrivača, moraju se postaviti membrana protiv vetra i paropropusna folija. To je naročito važno ako se radi o nepregrađenom tavanu ili potkrovlju gde je strujanje vazduha pojačano. Kao barijera mogu se upotrebiti i paropropusne drvene ploče, ali samo u slučaju kada postoje tvrđa izolacija i drveni krov.

    Stručni članak 903
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Izolacija potkrovlja?

    Imamo čak 598 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 598 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja
    9.2
    0

    Obren Kostić PR Gradjevinska Radnja PRO KOSTIC PROKUPLJE


    9.8
    0

    VLADAN DAMNJANOVIĆ PR DMV-GIPS


    10
    3

    LAKI DEKOR 021 NOVI SAD


    9.2
    0

    NENAD VASILJEVIĆ PR POSTAVLJANJE ZIDNIH I PODNIH PODLOGA KRAGUJEVAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana