Za područje

    Da li je građevinski nadzor obavezan prema ZPI?

    Članak je pregledalo čak 1732+ korisnika
    Nadzornik gradnje je pravno ili fizičko lice koje vrši građevinski nadzor. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji objekata, građevinski nadzor je vršenje stručne kontrole na gradilištu. Nadzornik proverava da li se izgradnja izvodi po projektu na osnovu kog je dobijena građevinska dozvola. On/ona kontroliše kvalitet izvedenih radova, građevinskih proizvoda i drugog materijala, instalacija i tehničkih uređaja koji se ugrađuju u objekat koliko i to da li se ugovoreni rokovi poštuju tokom izvođenja radova.
    Stručni članak 1732
    gradjevinski nadzor
    Imamo čak 3247 izvođača radova za područje Građevinski nadzor:

    1. Kada je građevinski nadzor obavezan prema ZPI?

    Shodno zakonu i Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja stručnog nadzora („Sl. Glasnik RS“ br. 22/2015 i 24/2017), investitor je dužan da obezbedi građevinski nadzor najkasnije do dana kada otpočnu pripremni radovi na gradilištu. Nadzornik gradnje nije potreban samo kada je u pitanju podizanje objekata koji su zakonom definisani kao jednostavni (Zakon o planiranju i izgradnji, Sl. Glasnik RS, br. dr. zakon, 9/2020 i 52/2021). U suprotnom, nadzornik izgradnje mora biti na licu mesta, onako kako je to određeno ugovorom koji je sklopio s investitorom.

    2. Ko može biti građevinski nadzornik prema ZPI?

    2.1. Definicija iz ZPI

    „Za vršenje stručnog nadzora investitor određuje lice koje ispunjava uslove propisane zakonom za odgovornog projektanta ili odgovornog izvođača radova, zavisno od vrste radova koji su predmet stručnog nadzora (u daljem tekstu: nadzorni organ). Stručni nadzor se obezbeđuje od početka građenja, odnosno izvođenja radova, u skladu sa zakonom i traje do završetka građenja, odnosno izvođenja radova i izdavanja upotrebne dozvole”.

    Nadzor nad gradnjom može vršiti pravno ili fizičko lice koje ispunjava uslove za projektanta ili izvođača radova, a koje ne izvodi izgradnju na istom objektu i nije odgovorni rukovodilac radova. Nadzornik izgradnje može biti i sam investitor, ako ispunjava uslove koje propisuje ZPI, a u suprotnom sam bira nadzornika gradnje.

    2.2. Gradnja u sopstvenoj režiji - da li je prema ZPI potreban nadzor?

    Kratak odgovor je: da, obavezno. Takođe je potrebno obezbediti kontrolu nad izgradnjom u sopstvenoj režiji. U tom slučaju, kontrolor može biti svako ko ispunjava uslove za odgovorno rukovođenje radom ili odgovorno projektovanje.

    2.3. Neutralnost nadzornika izgradnje

    Važno je da nadzornik izgradnje ne bude istovremeno ni dobavljač ni izvođač, jer u tom slučaju može doći do sukoba interesa. Nadzornik gradnje takođe ne sme biti u bilo kakvom poslovnom ili porodičnom odnosu s izvođačima ni dobavljačima, odnosno, pružaocima usluga. U idealnom slučaju, trebalo bi da bude potpuno nezavisan i neutralan, inače može doći do sukoba interesa - da nadzornik umesto da brine o vašim interesima, brine o sopstvenoj ili tuđoj dobrobiti.

    3. ZPI: zadaci nadzornika gradnje

    Delokrug rada odgovornog nadzornika utvrđen je zakonom i pravilnicima, a to uključuje:

    • pripremne radove;
    • građevinske i građevinsko-zanatske radove;
    • ugradnju instalacija, postrojenja i opreme;
    • druge radove koji se izvode u toku građenja objekta.

    Nadzornik je dužan da kontinuirano kontroliše da tok izvođenja svih radova i poslova protiče u skladu sa dokumentacijom. Ako u toku izgradnje dođe do neslaganja između projekta i realizacije, ili ako kvalitet izvedene konstrukcije nije dokazan odgovarajućom dokumentacijom ili ako upotrebljeni materijali nisu traženog kvaliteta, nadzornik je dužan da o tome obavesti i građevinskog inspektora i investitora, ali i da predoči nalaze i predloge kako da se stanje ispravi te sve dokumentuje u građevinskom dnevniku. Isto važi i ako građevinski nadzornik utvrdi da izvođač krši ugovorene klauzule ili rokove.

    Po ZPI nadzornik ne sme biti ni u kakvom ličnom ni poslovnom odnosu sa bilo kojim ponuđačem, izvođačem radova ni pružaocem usluga u toku gradnje
    Po ZPI nadzornik ne sme biti ni u kakvom ličnom ni poslovnom odnosu sa bilo kojim ponuđačem, izvođačem radova ni pružaocem usluga pre, u toku gradnje ili posle nje

    4. Građevinski nadzor je skup - da li je to istina?

    4.1. Nadzornik gradnje vodi računa o saobraznosti objekata

    Često se čuje da su građevinski nadzornici skupi i da predstavljaju samo nepotreban (ali zakonski obavezan) trošak. Ova izjava je potpuno pogrešna, zato što funkciju nadzora i građevinskog nadzornika treba sagledati iz sasvim drugog ugla. Dobar građevinski stručnjak će pomno pratiti tok radova i proveravati takozvanu saobraznost, odnosno, usklađenost toka građevinskih radova i obavljanja poslova sa projektnom dokumentacijom. Pošto je građevinska dozvola dobijena na osnovu te dokumentacije, odstupanja mogu biti samo minimalna. Stoga je prva funkcija građevinskog nadzornika da obezbedi poštovanje i realizaciju svih određenja iz dobijene građevinske dozvole. U suprotnom, može doći do slučajnih i namernih grešaka i odstupanja, zbog kojih objekat krši građevinsku dozvolu i može postati nezakonit ili kasnije ne dobiti upotrebnu dozvolu.

    4.2. Nadzornik gradnje vodi računa o potrošnji materijala i ceni

    Drugi zadatak nadzornika izgradnje je provera kvaliteta naručenih materijala i proizvoda koji će se koristiti u izgradnji pri podizanju objekta. Po dogovoru s investitorom, on/ona može da pregleda ponude raznih izvođača te proceni da li realno naplaćuju svoje usluge. Građevinski nadzornik kontroliše i kvalitet ugrađenih uređaja, opreme i elemenata. Na taj način vam garantuje fer cene, kvalitet izrade i materijala, a samim tim i štedi. Sveukupno gledano, time vas može poštedeti i mnogih budućih neprijatnosti, šteta i izdataka.

    Iako sam građevinski nadzornik predstavlja dodatni trošak, dugoročno gledano, garantovano štedi novac, vreme i nerve.

    4.3. Nadzornik gradnje proverava ugovore i garancije

    Po prethodnom dogovoru s investitorom, nadzornik gradnje može preuzeti i koordinaciju ugovora kao i proveru garancija. Može se desiti da neki izvođač pokuša da vam da kraći garantni rok nego što vam je po zakonu obavezan, ili u ugovoru navede nerealne rokove za izvršenje, načine plaćanja i slično. Iskusan građevinski nadzornik će odmah primetiti takve anomalije i obavestiti vas o tome. Ovo će vam ponovo uštedeti novac koji biste inače platili nepoštenom izvođaču ili prodavcu te tako preplatili određenu uslugu.

    4.4. Briga o tempu realizacije

    Jedan od glavnih zadataka nadzornika je da brine o nesmetanom toku radova i poštovanju ugovorenih rokova realizacije. Nadzornik izgradnje mora biti upoznat sa dinamikom i planiranim trajanjem pojedinih faza izgradnje, kao i sa delovima koji se moraju završiti za to vreme. Tako će znati da upozori investitora ako su očekivani rokovi završetka pojedinih građevinskih radova nerealni ili, iz bilo kog drugog razloga, objektivno neizvodljivi. Može reagovati i ako utvrdi da izvođač zbog sopstvene nepažnje neće moći da završi posao na vreme - u tom slučaju investitor može da zahteva od izvođača naknadu za svaki dan kašnjenja, ako je to predviđeno ugovorom. Nadzornik gradnje može da, takođe, obavesti investitora ako izvođač površno obavlja svoj posao, jer se na nedozvoljene načine trudi da ispoštuje propisane rokove završetka posla. I u tom slučaju investitor ima pravo da zahteva ispravke, ako je posao zaista loše izveden ili čak odstupa od projektnih planova, može ga u potpunosti odbiti i zahtevati novu uslugu u skladu sa planovima.

    Nadzornik izgradnje vodi računa o rasporedu i koordinira redosled izvođenja poslova izvođačima radova, a o mogućim kašnjenjima obaveštava investitora.

    5. Cena za nadzor gradnje

    Prema pravilima Inženjerske komore Srbije, cena za nadzor izgradnje približno iznosi 5% vrednosti celokupne projektne dokumentacije. Međutim, cene mogu itekako da se razlikuju u zavisnosti od iskustva, zauzetosti i referenci kontrolora. Građevinski nadzornik velikog iskustva, sposobnosti i znanja koji je radio na više velikih projekata može biti 3 ili čak 4 puta skuplji od mlađeg ili manje afirmisanog. Pošto podizanje porodičnih kuća spada u manje zahtevne građevinske projekte, dovoljna će biti prosečno iskusna osoba, možda i neko nepoznat, ali dovoljno savestan i posvećen, željan da stekne reputaciju.

    Izvor: Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja stručnog nadzora („Sl. Glasnik RS“ br. 22/2015 i 24/2017).

    Stručni članak 1732
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski nadzor?

    Imamo čak 3247 izvođača radova za područje Građevinski nadzor:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3247 izvođača radova za područje Građevinski nadzor
    9.5
    0

    JULIJA JOVANOVIĆ PR STUDIO BAZA


    8.8
    0

    TODOR KNEŽEVIĆ PR BIRO ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING VTM-ING SOMBOR


    9.4
    0

    NIKOLA ANDONOV PR ARHITEKTONSKI STUDIO STUDIO MADA CRNA TRAVA


    9.5
    0

    MILOŠ ATIĆ PR DESIGN OFFICE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana