Za područje

    Odvođenje atmosferskih voda sa ravnog krova

    Članak je pregledalo čak 2205+ korisnika
    Odvođenje atmosferskih voda je od najveće važnosti za ravne krovove. U strogo građevinskom smislu, postoji više načina na koje se to izvodi, ali većina njih su sistemska rešenja poznatih proizvođača. Ako se odlučite za ravan i ozelenjen krov, o tipu i vrsti bilja odlučivaćete uz pomoć stručnjaka.
    Stručni članak 2205
    odvod atmosferskih voda
    Imamo čak 223 izvođača radova za područje Zeleni krovovi:

    1. Spoljna ili unutrašnja drenaža ravnog krova

    Drenaža se sa ravnog krova može vršiti na više načina. Da bi se kišnica efikasno odvodila sa krovnih površina, mora se prvo imati u vidu odgovarajući nagib krovne kosine i kontinuirana hidroizolacija, kako s unutrašnje strane krovišta tako i sa spoljne strane, a naročito oko ivica strehe.

    Na konstrukciju ravnog krova, koja je najčešće betonska, treba prvo naneti novi sloj betona ili na neki drugi način uspostaviti pad od 2% do 5%, pošto će, u suprotnom, voda suviše sporo oticati ili stagnirati. Sva voda se mora pažljivo kanalisati, tačnije, usmeriti u horizontalne ili vertikalne odvode.

    Odvođenje atmosferskih voda sa nivoa krova može se izvršiti na više načina.
    Odvođenje atmosferskih voda sa nivoa krova može se vršiti na više načina

    2. Spoljni odvodi sa ravnog krova

    Spoljni odvodi sa ravnog krova najčešće su zapravo kanali i oluci sa prelivnicima kojima se voda sliva. Iz tih kanala voda otiče ili horizontalno preko potkrovlja ili vertikalno, niz oluke, niz fasadu do tla. Takva drenaža ima nekoliko prednosti. Prvi je da nisu potrebni nikakvi proboji u krovnoj ploči niti slivnici, što praktično znači da se ne rizikuje curenje u konstrukciji niti je potrebno zagrevanje oluka (https://www.daibau.rs/clanak/589/sistem_za_grejanje_oluka). Još jedna prednost je, ujedno, znatno jeftiniji način odvodnjavanja. Glavna slabost ove metode drenaže su oluci duž fasade na više mesta, što je uistinu estetski, a ne tehnički problem.

    3. Unutrašnja drenaža ravnog krova

    Unutrašnji odvodi kišnice sa ravnog krova jesu češće rešenje. Voda ulazi i teče niz tačkaste slivnike, koji ne samo da je odvode sa površine, već je sakupljaju i iz drugih slojeva ravnog krova, kao što je izolacija.

    Voda iz vertikalnih odvoda se sliva grupisanim cevima, pa kroz konstrukciju odlazi u meteorsku kanalizaciju. Ako sami organizujete izvođenje radova, naglasite izvođačima koje angažujete da, bilo da betoniraju površinu ili postavljaju neki drugi završni materijal, obavezno ostave otvore za slivnike te pravilno urade kosinu.

    Zeleni krovovi sa ekstenzivnim ozelenjavanjem imaju minimalnu visinu na kojoj se mogu saditi biljke koje uspevaju i u ekstremnim uslovima
    Zeleni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem imaju sloj zemlje debljine tek dovoljne za biljke koje uspevaju i u ekstremnim uslovima

    4. Gravitaciono i vakuumsko odvodnjavanje ravnog krova

    Manje moderan način odvoda vode sa ravnog krova je klasična drenaža slobodnim padom ili gravitaciono odvodnjavanje. To znači da voda slobodno i polako otiče sa krova niz oluke. Položaj slivnika, dimenziju poprečnog preseka odvodnih cevi i drugih elemenata određuje projektant mašinskih instalacija na osnovu proračuna površine krova i prosečnih godišnjih padavina u datom mestu.

    Gravitaciona drenaža bolje funkcioniše kada su zgrade niže i kada su krovovi većeg nagiba. Pogodnije je i tamo gde se, zbog konstruktivnih razloga, ne može izbeći veći broj kolena i drugih „čepova” na vertikalnim odvodnim cevima na nižim delovima objekta.

    Gravitaciono odvodnjavanje se preporučuje i za krovove sa manjom površinom. Klasična drenaža slobodnim padom je najčešće rešenje za ravne krovove porodičnih kuća.

    Drugi, mnogo složeniji, ali istovremeno i pouzdaniji sistem je odvođenje atmosferskih voda pod pritiskom. Takav sistem koristi gravitaciju i vakuumom „vuče“ vodu sa površine krova. Planiranje potisnog sistema vrši se softverski, što je komplikovanije pošto ceo posao mora da izvrši firma specijalizovana za tu vrstu posla. Toga radi je mnogo celishodniji za veće, javne ili poslovne objekte.

    5. Odvodnjavanje zelenih krovova

    Zbog sve veće izgradnje i urbanizacije, u gradovima je sve manje zelenih površina. Kao rezultat toga, sa sve jačim pljuskovima, kanalizacioni sistemi su često preopterećeni te vodotokovi brzo rastu i neretko izazivaju poplave. Zeleni krovovi zadržavaju i do 50% vode u godišnjem proseku, pa odvođenje atmosferskih voda sa zelenih krovova značajno smanjuje opterećenje gradske kanalizacije. Toga radi se zelenim krovovima u gradovima može umnogome doprineti većoj ekološkoj ravnoteži i smanjiti opterećenje kanalizacionih sistema.

    Zeleni krovovi sa intenzivnim zelenilom omogućavaju rast cveća, trava, žbunja, pa čak i drveća.
    Zeleni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem omogućavaju rast cveća, trava, žbunja, pa čak i drveća

    U praksi se najčešće primenjuju dve vrste zelenih krovova:

    5.1. Zeleni ravni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem

    Zeleni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem su oni koji su nasuti slojem zemlje minimalne debljine, dovoljne za rast rastinja i zelenila koje trpi ekstremne uslove.

    5.2. Zeleni ravni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem

    Zeleni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem omogućavaju rast cveća, trave, žbunja, pa čak i drveća. To zahteva intenzivnu negu, redovno zalivanje i đubrenje, što diktira i stvaranje odgovarajućeg drenažnog sistema. Odvodi sa dodatnim elementima, koji su kompatibilni i sa klasičnim slivnicima za ravne krovove, pogodni su za bezbednu i efikasnu drenažu stajaće vode. Delovi ovakvog sistema su izrađeni od polimerskog betona i lagani su, otporni na vremenske uslove te omogućavaju izvođenje drenaže u različitim vrstama uređenja.

    Stručni članak 2205
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Zeleni krovovi?

    Imamo čak 223 izvođača radova za područje Zeleni krovovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 223 izvođača radova za područje Zeleni krovovi
    9.3
    0

    GOROVEL


    9.5
    0

    DUŠAN VELJKOVIĆ PR, RADNJA ZA UREDJENJE ZELENIH POVRŠINA I TRGOVINU GREEN WORLD BEOGRAD (VOŽDOVAC)


    9.4
    0

    Ugi-Rix Group DOO


    9.7
    0

    Krkusic plus doo


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana