Za područje
    OTP banka

    Paleta boja u enterijeru: nebojeni ili bojeni podovi?

    Članak je pregledalo čak 1850+ korisnika
    Podovi u stanu ili kući svakako treba da odgovaraju ostalim elementima enterijera - pokućstvu, zidovima, plafonima, nameštaju i tekstilu. Boja podova uistinu mnogo zavisi od materijala same podne obloge, pošto nisu svi materijali dostupni u svim bojama. Paleta boja je jednako važna koliko i opremanje, budući da itekako utiče na subjektivni doživljaj komfora, opšte atmosfere i mikroklime.
    Stručni članak 1850
    paleta boja u enterijeru
    Imamo čak 1490 izvođača radova za područje Podne obloge:

    1. Harmonija boja u prostoru

    Uopšteno govoreći, svako želi da živi u prijatno uređenom ambijentu koji doživljava kao udoban i i gostoljubiv. Naučnici već odavno zastupaju stav da boje u domu imaju veliki uticaj na sve koji u njemu borave. Deo te harmonije o kojoj treba voditi računa su svakako i boje, pa i boje podova. Boja poda u nekoj prostoriji ne bi trebalo da bude ista kao ona na zidovima i plafonu, pošto je to čini monotonom.

    Savet arhitekte:

    Ako u prostoriju ili prostor koji je u pitanju, dopire obilje prirodne svetlosti, onda pod može biti tamnijih tonova. Ako je u pitanju vrlo mala soba, izaberite nešto mnogo svetlije... Sve je u ravnoteži i kontrastu!
    Mala soba izgleda prostranije ako je pod u svetlim nijansama
    Mala soba izgleda prostranije ako je pod u svetlim nijansama

    2. Vizuelno topao ili hladan prostor?

    Recimo, ako izaberete svetli pod, prostor se optički uvećava, a nasuprot tome - tamne nijanse će ga još više umanjiti. Što se same vizuelne percepcije tiče, tamniji podovi ljudima deluju prirodnije, budući da tamni elementi dodaju osećaj težine i obično se postavljaju što je niže moguće. Takođe, pod može biti hladnije boje, plave ili zelene, što i prostoriju čini hladnijom i mirnijom. Međutim, boje kakve su crvena i žuta stvaraju topliju unutrašnjost.

    Ako je unutrašnjost jednolična i želite da je osvežite, izaberite neku jaču nijansu za pod. Istovremeno, potrebno je da boje u ostatku enterijera budu mirnije. Odaberete li nameštaj smelijih boja, poput žutog, crvenog, ljubičastog ili tirkiznog tekstila, neutralna boja poda će uneti ravnotežu u ambijent.
    Neka pod uz zidove bude pozadina koja ujedinjuje, a ne odvlači pažnju sa vaših pažljivo odabranih komada nameštaja
    Neka pod bude podloga koja ujedinjuje, a ne odvlači pažnju sa brižno odabranih komada nameštaja

    3. Proverite efekte boja u prostoriji

    Najbolje je kada uzorak nove podne obloge, bilo tvrde bilo meke, o kojoj razmišljate, donesete u prostor i proverite kako deluje uz postojeće pokućstvo i nameštaj. Na taj način ćete se direktno uveriti kako će, pod dnevnim ili veštačkim svetlom, novi pod izgledati u okruženju. Ako se vaš dom još gradi ili renovira, pa nemate pristup, boju poda u vezi s ostalim elementima u prostoriji može da proveri arhitekta uz pomoć 3D vizuelizacije. Kada se arhitekta kog ste angažovali za projekat bavi i dizajnom enterijera, on/ona će moći da vam prikaže budući prostor uz pomoć 3D prostornih prikaza. Tako ćete najsigurnije, „u realnom okruženju“, steći predstavu o tome da li su vaše ideje primenjive ili ne.

    4. Kako da izaberete pravu boju podova?

    Evo nekih smernica na šta treba da se fokusirate kada birate boje podova:

    Raspoloženje koje želite da stvorite

    Tamniji podovi hladnih tonova stvaraju formalniji osećaj; tamne boje u toplim tonovima stvaraju osećaj udobnosti; svetle boje poda učiniće da soba deluje prozračnija i svetlija, dok će hladnije nijanse svetlih boja izgledati formalnije od toplijih nijansi.

    Koliko je svetao prostor

    Što je boja poda svetlija, to će više odgovarati prostoriji koja nema puno svetlosti. Međutim, ako je prostor sam po sebi dobro osvetljen prirodnim svetlom i osunčan, tada svakako imate više opcija.

    Veličina sobe

    Što je boja poda svetlija, prostor će izgledati veći.

    Želite li da se novi i stari podovi slažu?

    Ako renovirate, bolje je da se odlučite za kontrast - zapravo, da se novi podovi razlikuju od starih, tačnije, onih koje ste ostavili. Ovo preporučujemo stoga što ćete, uprkos velikoj ponudi na tržištu, teško naći istovetnu boju, ton i nijansu, pogotovo ako su od pre više godina, pa ćete tako izbeći šareniš, a svakako i eventualnu frustraciju zbog neslaganja. Međutim, ako menjate sve podove pri renoviranju, adaptaciji ili sanaciji, onda je dakako najbolje kupiti sve isto. Ne samo zbog slaganja i stilskog poklapanja, već će i prostor delovati većim jer nigde nema prekida. Naposletku, ako rešite da svaka prostorija ima i drugačiji pod onda tako učinite, samo neka sve bude komplementarno.

    Boja nameštaja

    Poseban izazov je situacija kada se zajedno nađe puno drvenog nameštaja u različitim tonovima na različitim drvenim podovima. U ovom slučaju, pod treba da bude jednoobrazan (i po mogućnosti obojen), pošto pod treba da bude podloga kao objedinjujući element, a ne da odvlači pažnju sa pažljivo odabranih komada nameštaja.

    Stručni članak 1850
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Podne obloge?

    Imamo čak 1490 izvođača radova za područje Podne obloge:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1490 izvođača radova za područje Podne obloge
    10
    0

    Knauf insulation d.o.o.


    8.7
    0

    POBEDA BYGG DOO


    8.8
    0

    Marko Miljković PR postavljanje podnih i zidnih obloga Moj Keramičar


    9.7
    0

    ADITIV BALKAN DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana