Za područje

    Kancelarijske stolice za bolje zdravlje i veću produktivnost

    Članak je pregledalo čak 991+ korisnika
    Kancelarijske stolice su jedan od najvažnijih komada nameštaja. Kupovina kancelarijske stolice je važna odluka koja će u velikoj meri uticati na vaš radni učinak. Za većinu radnih mesta i poslovnih prostora ovakva vrsta nameštaja je neizostavna. Od profesionalne kancelarije do pisaćeg stola pored kreveta, od kućne kancelarije do kancelarijskog ćoška u radionici, kancelarijska stolica je deo svake prostorije u kojoj se radi sedeći. Ove stolice imaju značajan uticaj na naše zdravlje i produktivnost.
    Stručni članak 991
    kancelarijske fotelje
    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    1. Koje su kancelarijske stolice prave za vas?

    Kancelarijske stolice su najvažniji komadi nameštaja u svakom poslovnom prostoru, budući da itekako utiču na držanje tela prilikom obavljanja posla, udobnost i na kraju tempo rada i produktivnost. Ako ste umorni, to svakako utiče na učinak, a ujedno i na zdravlje. Zato je izbor fotelje, odnosno, stolice koju ćete koristiti iz dana u dan i to osam sati dnevno, ne samo formalne već suštinske prirode i zato uopšte nije svejedno kakva će ta stolica biti. Naravno, osim funkcionalnosti, treba obratiti pažnju i na dizajn.

    Pravilan izbor kancelarijske stolice loše utiče na držanje, zdravlje, udobnost i, u krajnjoj liniji, tempo rada i produktivnost korisnika
    Pravilan izbor kancelarijske stolice utiče na držanje, zdravlje, udobnost i, u krajnjoj liniji, tempo rada i produktivnost korisnika

    Da biste pronašli pravu kancelarijsku stolicu za sebe, prvo morate znati svoje potrebe. One se svakako razlikuju od osobe do osobe i od profesije do profesije. Odabir kancelarijske stolice zavisi i od toga koliko dugo u proseku sedite i radite, jer su neke stolice dobre za kraći vremenski period, ali mogu da opterete telo ako se na njima duže sedi.

    2. Nisu sve stolice kancelarijske

    Čarls Darvin je stvorio prvu modernu kancelarijsku stolicu i shvatio da se posao može bolje obavljati ako se udobno sedi. Kancelarijske stolice pomažu u stvaranju bolje fizičke i mentalne ravnoteže za vas i vaš posao. Stoga, kancelarijske stolice kakve god da su, prvenstveno moraju biti udobne i funkcionalne.

    Stolice za poslovne prostore spadaju u sasvim posebnu kategoriju opreme enterijera, a to je kancelarijski nameštaj. Kancelarijske stolice se sada proizvode tako da imaju više obaveznih i nekoliko opcionih delova: hidraulični podizač sedišta je neizostavan, a tu su i podizači naslona ili rukohvata, pa i oslonca za stopala, točkići, rukohvati, lumbalni oslonac (za donji deo kičme) te naslon za glavu. Ove karakteristike kancelarijskih stolica pružaju radniku bolji komfor i zdravo radno okruženje. Da bi sprečili ili bar usporili nastanak raznih vrsta zdravstvenih problema vezanih za sedenje (što zaista postaje sve rašireniji slučaj), dizajneri su kreirali ergonomske stolice. Posle nekoliko decenija razvoja, kancelarijske stolice su zaista usavršene te su sada dostupne u bezbroj varijanti.

    Kancelarijske stolice moraju biti udobne i funkcionalne
    Kancelarijske stolice moraju biti udobne i funkcionalne

     

    3. Kancelarijske stolice - vrste

    3.1 Ergonomske kancelarijske stolice

    Stolice za klečanje

    Nemaju naslon, ali ipak pomažu u poboljšanju držanja. Stolice za klečanje ili poznatije kao klečalice, imaju nogari, tačnije noseću konstrukciju pod uglom od 60-70°, za razliku od običnih stolica, gde je ugao 90°. Pogodni su za srednje dugotrajan rad za stolom.

    stolica-za-klecanje.jpg

    Kancelarijske stolice u obliku sedla

    Dobar su izbor za kratak rad za stolom ili za računarom. Ova stolica je oblikovana kao sedlo i može pomoći u ojačavanju butnih i leđnih mišća. Njena osnova je opremljena točkićima i hidrauličnim mehanizmom za podešavanje visine. Kancelarijska stolica u obliku sedla omogućava da sedite na većoj visini, pri čemu je ugao između kolena i kukova 135° umesto 90°. Da biste koristili takvu stolicu, biće vam potreban i nešto viši sto. Ovakva vrsta stolice zahteva izvesno vreme prilagođavanja, pa ako se za nju odlučite, najverovatnije, u prvo vreme, nećete moći da dugo izdržite na njoj - isto kao i na klečalici.

    stolica-sedlo.jpg

    Podesive kancelarijske stolice

    Ove kancelarijske stolice s osloncima i za noge su bolja opcija za ljude sa zdravstvenim problemima i veoma su udobne. Njihova konstrukcija je u suprotnosti sa svim drugim varijantama i modelima stolica za rad, pošto poluležeći položaj nije najpogodniji za većinu ljudi. Pomaže u smanjenju opšteg umora, a svakako umiruje bolne mišiće leđa nakon napornog dana. Vaš sto treba da bude podesiv, a držanje na takvoj stolici pravilno kako se eventualno narušeno zdravstveno stanje ne bi još pogoršalo.

    3.2. Kancelarijske fotelje

    Ove kancelarijske ili direktorske fotelje su tako nazvane jer su nekada bile prvenstveno namenjene rukovodiocima firmi. Danas ih skoro svi koriste i mogu se naći u svakoj kancelariji. Od jednostavnijih, kancelarijskih stolica, fotelje se razlikuju po tome što su uglavnom veće i udobnije te tako omogućavaju i duže sedenje. Njihova su sedišta i nasloni deblje tapacirani, podešavaju im se visina i nagib sedišta te naslona (a često imaju i ergonomsko jastuče u visini lumbalnog dela leđa). Rukohvatima se visina i ugao podešavaju prema radnom stolu, odnosno, visini osobe koja na njoj sedi, tako da se rasterećuju mišići ramenog pojasa. Neretko imaju i naslon za glavu da bi bio potpora mišićima vrata.

    kancelarijske-fotelje.jpg

    3.3 Konferencijske stolice

    Ove stolice se najčešće viđaju u čekaonicama i konferencijskim salama. Dugo sedenje na sastancima može veoma da umori. Višesatni sastanci i predavanja zahtevaju mnogo pažnje i usredsređenosti. Stoga je važno da konferencijske stolice budu pre svega udobne. Važan je i materijal od kog su napravljene, pošto kvalitetne tkanine za sedište i metalna osnova predstavljaju najbolje kombinacije. Naslon za leđa te dodatni oslonci za ruke i glavu su takođe važni.

    Višečasovni sastanci bez dobrih stolica mogu biti itekako naporni
    Višečasovni sastanci bez dobrih stolica mogu biti itekako naporni

     

    Stručni članak 991
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    10
    1

    MILAN RADOVANOVIĆ PR PROJEKTNI BIRO ARHIGARDA PROKUPLJE


    9.4
    0

    TROJKA PROJEKT


    8.6
    0

    MART Architecture PR


    10
    1

    UREĐENJE ENTERIJERA STARS DESIGN STUDIO MEDOŠEVAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana