Za područje

    Javni uvid u nepokretnosti i promet nekretninama

    Članak je pregledalo čak 1888+ korisnika
    Zahvaljujući razvoju tehnologija i onlajn servisa, uvid u vrednost određene nekretnine moguć je i preko onlajn portala. Svakog vlasnika zanima vrednost njegove imovine. Pozabavili smo se stoga onlajn portalima i aplikacijama koje omogućavaju uvid u procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, koje su procedure prijave i koji su podaci obuhvaćeni.
    Stručni članak 1888
    promet nekretnina
    Imamo čak 2304 izvođača radova za područje Legalizacija objekata:

    1. Javni uvid u nepokretnosti: GZRS

    Elektronski katastar (еКатастар непокретности) je katastarska evidencija dostupna na internetu, na stranici Geodetskog zavoda Republike Srbije: https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/. Podaci u ovoj elektronskoj evidenciji upisani su za celu RS po opštinama. Elektronski katastar možete naći i u svim okružnim sudovima. Uvid je moguć putem portala, a za registraciju je potrebna imejl adresa.

    Sve se nekretnine prema zakonu moraju upisati u Katastar nepokretnosti. Deo Katastra nepokretnosti je i evidencija u koju se unose podaci o nepokretnostima, opisuju prava koja imaju vlasnici i pravne činjenice u vezi sa nekretninama. Tu se pominje pravo svojine, hipoteke i mogući dugovi u vidu zemlje. U Katastru su navedeni pravo službenosti, pravo stvarnog tereta i pravo na gradnju. Pored toga, u Katastru nepokretnosti postoji komplet dokumenata koja su neophodna za upis u evidenciju.

    eKatastar nepokretnosti
    eKatastar nepokretnosti

    1.1.  Postupak pretraživanja nepokretnosti

    Da biste saznali šta želite o nekoj nekretnini, treba da izađete na stranicu „ekatastar.org“. Tu ćete videti kakve se sve opcije za pretraživanje nude: Adrese katastarskih službi, eKatastar-list nepokretnosti, eZakazivanje, GeoSrbija-pronalažanje broja parcele kao i Spisak javnih beležnika te primeri ugovora o nepokretnosti. Pretraživanje se vrši po adresi ili broju parcele.

    List nepokretnosti je službeni dokument u kome su svi zakonom obavezni podaci o vlasništvu nad nekretninama ili njihovom korišćenju, a tu su upisane i razne službene zabeležbe kakve su tereti i slično.

    Da bi se dobio besplatan List nepokretnosti, mora se znati broj parcele koja se traži ili tačna adresa. Ako ga ne znate, tu je link uz kog ćete ga naći. Kada saznate broj parcele, prelazi se opet putem linka na sajt katastra opštine u kojoj se parcela nalazi. U padajućem meniju potražićete:

    1. opštinu, 
    2. katastarsku opštinu,
    3. upisati broj parcele i automatski generisan verifikacioni kod,
    4. dobijeni List nepokretnosti i ostala povezana dokumenta možete pregledati ili odštampati.  

    Ukoliko izaberete pretragu po adresi, na veb-stranici „katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx“ u padajućem meniju treba da izaberete opštinu, a potom kliknete na link „Pretraga po adresi“. Otvoriće se prozori za upis adrese i kućnog broja te automatski generisan verifikacioni kod. Kad završite, pritisnite dugme „Prikaži“ i pojaviće se lista jedinica ili objekata, odnosno kuća ili zgrada sa svim stanovima.

    2. Koji se podaci dobijaju javnim uvidom u katastar?

    Kada se unesu podaci o određenoj nekretnini, otvara se veb-stranica koja nudi prikaz podataka o objektu, parceli, privrednoj javnoj infrastrukturi i adresama, te prostornim jedinicama.

    Primer izvoda iz listanepokretnosti
    Primer izvoda iz lista nepokretnosti

    2.1. Javni uvid nepokretnosti: objekti

    Kategorija „Objekti“ sadrži sve detaljne podatke o objektu, kao što su broj zgrade, katastarska opština, katastarski upis zgrade, broj delova zgrade, vrednost nepokretnosti, grafički prikaz ili ortofoto lokacije zgrade i druge detaljne podatke o datom objektu, uključujući adresu zgrade, spratnost, broj stanova, stvarnu namenu zgrade i slično, priključak na javnu mrežnu infrastrukturu, podatke o energetskom sertifikatu, podaci o širokopojasnom internetu, spisak delova zgrade i drugo.

    2.2 Javni uvid nepokretnosti: parcele

    Kategorija „Parcele“ sadrži podatke o katastarskoj opštini, broju parcele, površini parcele, rasporedu parcele, vrednosti nepokretnosti, ortofoto lokaciji, stvarnom korišćenju zemljišta, nameni zemljišta i drugo.

    2.3. Adrese i prostorne jedinice

    Na kraju, obuhvaćeni su podaci iz registra i prostornih jedinica, kao što su opština, naselje, ulica i kućni broj, poštanski okrug, mesna zajednica, seoska zajednica, gradski okrug, biračko mesto, školski okrug, statistički okrug, administrativna jedinica i područna geodetska uprava.

    Prikaz tražene adrese
    Prikaz tražene adrese

    3. Javni uvid u registar cena nepokretnosti

    Na veb-stranici https://katastar.rgz.gov.rs/RegistarCenaNepokretnosti/ naći ćete procene tržišnih vrednosti. Iz padajućeg menija treba odabrati opštinu i katastarsku opštinu, pa u „Vrsti prometa“ - zemljište, objekte ili posebne delove objekta. 

    Pojaviće se označene nekretnine prodate u određenom vremenskom roku koji se može determinisati podešavanjem kalendara. Na desnoj strani prikaza videće se površina nekretnine i cena.

    Ovo je koristan alat za procenitelje, agencije za nekretnine, banke, investitore, osiguravajuća društva, analitičare, prodavce te, naposletku, kupce nekretnina, budući da tako mogu saznati okvirne vrednosti i kretanja cena u kraju koji traže.

    Registar cena nepokretnosti
    Registar cena nepokretnosti

    3.1. Karakteristike javnog uvida u RCN

    Javni uvid u podatke Registra cena nepokretnosti ima sledeće karakteristike:

    • Informativnog je karaktera - javnim uvidom u sve informacije ostvaruje se transparentnost tržišta, premda ovi podaci ne mogu biti profesionalni alat,
    • Nisu obuhvaćene sve prodaje - izostavljen je promet pravnih lica i onih kod kojih nije moguće automatsko određivanje lokacija,
    • Ažurnost podataka - svi podaci se ažuriraju jednom nedeljno,
    • Približna lokacija - zoom ima softverska ograničenja,
    • Mešovit promet - ukoliko je jednim ugovorom obuhvaćeno više jedinica ili objekata sve se vidi kao jedna kupoprodaja,
    • Ograničenja - pretragom je omogućen prikaz maksimalno 250 jedinica, nasumično datih iz zadatog vremenskog raspona,
    • Razni setovi podataka - u zavisnosti od zadatih parametara menjaju se i prikazane kupoprodaje (prometi),
    • Zamke - u situacijama kada ima više jedinica u prometu, izborom jedne, dobija se prikaz svih.
    Stručni članak 1888
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Legalizacija objekata?

    Imamo čak 2304 izvođača radova za područje Legalizacija objekata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2304 izvođača radova za područje Legalizacija objekata
    9.4
    0

    TROJKA PROJEKT


    9.8
    0

    BADD.arch d.o.o.


    10
    1

    NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD


    9
    0

    GPPUP TEMELJ DOO BAJINA BAŠTA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana