Za područje

    Kako funkcionišu toplotne pumpe i koju izabrati?

    Članak je pregledalo čak 2099+ korisnika
    Čak 77% energije koja se troši u domaćinstvima odlazi na grejanje prostora i vode te hlađenje. Jasno je da su srazmerno potrošnji, prema trenutnim cenama energenata, i troškovi vrlo visoki. Cena klimatizacije doma može se drastično smanjiti ugradnjom toplotne pumpe. Šta su toplotne pumpe? Kako rade prema različitim izvorima iz kojih preuzimaju toplotu i kakvu uštedu omogućavaju? Pozabavili smo se ovim pitanjima i evo odgovora.
    Stručni članak 2099
    toplotne pumpe prva
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    1. Kako funkcionišu toplotne pumpe?

    U toplotnoj pumpi se odvija parni proces, koji je suprotan procesu proizvodnje električne energije u termoelektranama. U termoelektranama toplota se pretvara u mehanički rad za pogon električnih generatora. Kod toplotne pumpe koristi se mehanički rad da podigne toplotu na viši nivo sa, recimo, +10°C na +50°C. Rashladno sredstvo, koje je obično neki gas, isparava pri nižem pritisku i niskim temperaturama kada troši toplotu iz okoline, dok se pri većem pritisku i višim temperaturama kondenzuje i tada prenosi toplotu u sistem grejanja.

    Savet stručnjaka iz firme GP D.O.O. BEOGRAD

    1. Kako se vaša firma ističe u poređenju s konkurencijom u ovoj industriji?

    Brižljivim odabirom kvaliteta proizvoda i usluga koje nudimo našoj klijenteli. Group Protem nije standardna trgovina, već kompletan saradnik od samog početka i definisanja projektnog zadatka, preko isporuke adekvatne opreme, do puštanja u rad i održavanja iste.

    2. Kako vaša kompanija pristupa održivosti i ekološkim pitanjima u vezi sa svojim projektima?

    Segment našeg poslovanja je duboko vezan za ovu temu - aktuelni zahtevi su i manji eksploatacioni troškovi za sisteme grejanja i hlađenja i manje zagađenje životnog okruženja. Oba zahteva idu u smeru održivosti, a to se ostvaruje pre svega kroz izbor opreme sa najvišim standardima po pitanju energetske efikasnosti i koja koriste obnovljive izvore energije.

    3. Kako osiguravate kvalitetu i sigurnost vaših instalacija i servisa?

    Kvalitet i pouzdanost instalacija su direktno povezani sa kvalitetom opreme koju distribuiramo, obučenosti i opremljenosti instalaterskih kuća sa kojima sarađujemo i konačno dobrom komunikacijom između svih strana - proizvođača, instalatera, investitora i nas kao pokrovitelja te komunikacije.

    4. Kako vaša firma podržava svoje klijente nakon instalacije sistema, posebno u pogledu održavanja i servisiranja?

    Oprema koju distribuiramo u najvećoj meri zahteva redovno održavanje i servisiranje. Ovo su redovne usluge u našoj obavezi i ponudi, kako u garantnom, tako i u vangarantnom roku. Ključni momenat je prava i blagovremena informacija prema korisniku i napomena bitnosti preventivnih servisiranja. Ove aktivnosti, produžavaju radni vek sisetma, ali i bitno utiču na njegovu efikasnost i smanjenje ekspoloatacionih troškova.

    G-đa Sara Momčilović, GP D.O.O. BEOGRAD 

    Razlika između uložene električne energije i toplotne energije dobijene iz prirodnog izvora naziva se koeficijentom učinka toplotne pumpe (COP). Što je koeficijent viši pumpa je efikasnija.

    Toplota za grejanje i hlađenje može se preuzimati iz podzemnih voda, zemljišta pored objekta pomoću zemnih kolektora, geosonde, pa čak i iz vazduha. Kompresor toplotne pumpe komprimira i zagreva gas, koji prenosi toplotu na medijum u sistemu - obično vodu ili vazduh. Važan podatak o toplotnoj pumpi je koeficijent učinka koji predstavlja odnos između ulazne i izlazne energije.

    Toplotna pumpa uzima toplotu akumuliranu u vazduhu, vodi ili zemlji i prenosi je u sistem grejanja
    Toplotna pumpa uzima toplotu akumuliranu u vazduhu, vodi ili zemlji i prenosi je u sistem grejanja

    2. Delovanje toplotnih pumpi prema izvoru toplote

    Prema vrsti energije koja ih pokreće, toplotne pumpe se dele u tri velike grupe: voda-voda, zemlja-voda i vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi. Dakle, razlikuju se po izvoru iz kog se toplota ekstrahuje, ali je prenosilac, odnosno, nosilac energije za sve tipove i modele pumpi uvek voda. Međutim, na svakoj lokaciji nije moguće birati između sva tri tipa uređaja iz raznoraznih razloga, pa je zato neophodno prvo izvršiti pregled i analizu te utvrditi koja bi varijanta bila najsvrsishodnija u svakom pogledu, pa se za nju i opredeliti. 

    Naravno, osim uslova sredine i potreba vašeg domaćinstva tu je i budžet prema kome se morate ravnati. U svakom slučaju, preporučujemo da se obratite stručnjacima za pomoć, budući da ceo posao nikako ne možete izvesti sami. Ponuđač kog odaberete napraviće plan i projekt, izvršiti neophodne zemljane, građevinske i instalaterske radove, a kasnije će se brinuti o održavanju i servisiranju.

    Grejanje toplotnom pumpom zahteva veće početno ulaganje, ali je daleko najpovoljnije.

    2.1. Toplotne pumpe voda-voda

    Toplotna pumpa voda-voda izvlači toplotu iz podzemnih ili površinskih voda i prenosi je na vodu u cevima sistema grejanja. Koeficijent učinka toplotne pumpe ove vrste varira između 5,2-6,2.

    2.2. Toplotne pumpe vazduh-voda

    Toplotna pumpa vazduh-voda uzima toplotu iz okolnog vazduha i prenosi je na vodu sistema grejanja. Koeficijent učinka toplotne pumpe ove vrste varira između 3,4-4.

    2.3. Toplotne pumpe zemlja-voda

    Toplotna pumpa zemlja-voda skuplja toplotu iz zemlje i prenosi je na vodu sistema grejanja. Koeficijent učinka toplotne pumpe ove vrste se kreće između 4,4-5.

    3. Kako rade toplotne pumpe: uštede

    Toplotne pumpe rade na struju, zapravo, ona im je potrebna samo za inicijalni rad, ali i pri tom troše tri do pet puta manje energije od svih konvencionalnih uređaja. Zahvaljujući tom inicijalnom utrošku pumpe nastavljaju rad proizvodeći nekoliko puta veću količinu korisne toplote za grejanje ili hlađenje. Ako se grejanje toplotnom pumpom uporedi sa grejanjem na lož-ulje, onda se uštede kreću između 2,5-4 puta. Ova efikasnost će biti veća što je niža temperatura potrebna za termoregulaciju.

    Toplotne pumpe su posebno pogodne za niskotemperaturno grejanje velikih površina, kao što su zidno, plafonsko ili, najčešće, podno grejanje.

    4. Efikasnost toplotnih pumpi: koju odabrati?

    Ako toplotna pumpa radi manjom snagom od snage one za koju je optimalno projektovana, njena efikasnost će biti manja. Stoga je, pre kupovine i ugradnje toplotne pumpe, neophodno utvrditi energetske potrebe vašeg doma, sistema grejanja (recimo, imate li radijatore ili podno grejanje) i koji medijum imate na raspolaganju: vodu, zemlju ili vazduh? Pre donošenja odluke, konsultujte se sa stručnjacima za sisteme sa toplotnom pumpom koji će vas posavetovati i provesti kroz ceo proces.

    Stručni članak 2099
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    10
    1

    Frigo Mratinković


    9.7
    0

    M.V.S. DOO ČAČAK


    8.7
    0

    RVK FRIGO


    8.7
    0

    Zefir Construction d.o.o.


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana