Za područje

    Žlebovi i kanali na zidovima

    Članak je pregledalo čak 1270+ korisnika
    Žlebovi i kanali pripadaju nizu intervencija u strukturi objekta. Kada je u pitanju štemovanje, odnosno, pravljenje žlebova i kanala radi razvođenja instalacija, radi se o linearnom slabljenju konstrukcije objekta na pojedinim mestima, najčešće na nosivim zidovima. Proučili smo malo ovu temu, pa pročitajte o čemu se mora voditi računa, koje su propisane odredbe i ograničenja te najčešće greške pri njihovoj izradi.
    Stručni članak 1270
    zlebovi i kanali na zidovima
    Imamo čak 3947 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

    1. Žlebovi i kanali u zidovima: smernice i ograničenja

    Sve propisane odredbe i ograničenja prilikom postavljanja svih vrsta instalacija, zapravo, usecanja žlebova ili bušenja kanala, definisane su standardima za projektovanje zidanih konstrukcija. Tu su pobrojane i navedene dozvoljene dubine i širine žlebova i kanala u nosivim zidovima. Zbog toga, definisane dimenzije žlebova nije potrebno proračunski proveravati. Standard za projektovanje zidanih konstrukcija služi kao osnova projektantima građevinskih konstrukcija te projektantima električnih, vodovodnih, kanalizacionih i svih drugih tipova i vrsta instalacija. Najvažnijim opštim pravilom navodi se da žlebovi ni kanali ne smeju da prolaze kroz nadvratnike ni druge nosive elemente ugrađene u zid. Tu spadaju i antiseizmičke armirano-betonske veze, koje nose horizontalna opterećenja zemljotresa i vetra u konstrukcijama od cigle.

    U mnogim statičkim projektima starijih objekata postoji izričita zabrana izvođenja žlebova i kanala, budući da bi to moglo ugroziti nosivost cele konstrukcije.

    2. Najčešće greške pri štemovanju zidova

    Među najčešćim greškama je predubok i predugačak žleb u odnosu na njegov pravac, a pored toga, često se prave u armirano-betonskim nadvratnicima i armirano-betonskim spojevima što, naravno, nikako nije dozvoljeno. Ukoliko se desi da se prilikom štemovanja zida iseče čelična armatura u zidnoj vezi između ciglenih zidova, zid će izgubiti projektovanu nosivost. Pored toga, treba biti svestan da naknadna popravka ili zatvaranje žleba gitom i malterom neće vratiti nosivost zida u prvobitno stanje.

    Zbog svih ovih i sličnih rizika, usecanje žlebova ili kanala u zidovima od raznih materijala radi se specijalnim alatima kakve su šlicerice ili glodalice. To su profesionalne alatke koje prave žlebove dubine do 65 mm i širine do 40 mm što je sasvim dovoljno za razvođenje potrebnih vodova, a pri tom su im ivice ravne i oštre tako da se lako popunjavaju i ravnaju.

    Previše dubok žleb u zidu dovodi do ozbiljnog slabljenja ugrožavanja noseće konstrukcije
    Previše dubok žleb u zidu dovodi do ozbiljnog slabljenja noseće konstrukcije

    3. Previše dubok žleb u zidu

    Predimenzioniran žleb ili kanal znači slabljenje cele noseće konstrukcije i, posledično, smanjenje nosivosti, zapravo, sigurnosti za prihvatanje svih vrsta opterećenja (horizontalnih, vertikalnih, zemljotresnih ili opterećenja vetra). Dakle, postoji rizik da zid sa suviše dubokim i predugačkim horizontalnim žlebom napukne ili skroz ispuca, pa čak i da se prevrne i u slučaju manjeg zemljotresa. Prilikom zemljotresa, konstrukcija će proklizati upravo linijom koja je napravljena štemovanjem.

    4. Statički proračun štemovanja

    Ako želite da napravite dugačak i dubok žleb ili kanal u nosivom zidu, toplo preporučujemo da pre izvođenja radova angažujete građevinskog inženjera koji će izračunati da li je bezbedno i moguće uraditi takvu intervenciju. Reč je o jednostavnoj kalkulaciji koju će statičar izvršiti u roku od nekoliko radnih dana, a za to će vam, uz pregled zida na licu mesta, naplatiti oko 50-100 EUR. Iako vam se ovo može učiniti preskupim, treba da budete svesni da će vas pogrešno i opasno štemovanje dugoročno koštati mnogo više, pošto ćete, u slučaju zemljotresa ili slabljenja funkcije nosivosti iz ma kog razloga, morati da sanirate ceo nosivi zid. Ako se radi o stambenoj zgradi, zbog neadekvatnog štemovanja može doći do pucanja zidova ne samo kod vas već i u susednim stanovima, pa ćete morati da nadoknadite i te troškove.

    Ako nije moguće bezbedno napraviti žleb ili kanal u zidu, bolje je odlučiti se za površinsku ugradnju. Kablovi ili instalacije mogu biti obloženi zidom od gipsanih ploča
    Ako nije moguće bezbedno napraviti žleb ili kanal u zidu, bolje je odlučiti se za površinsku ugradnju; kablovi ili instalacije mogu biti obloženi zidom od gipsanih ploča

    5. Žleb na zidu prema različitim konstrukcijama

    5.1. Žleb na malterisanom zidu

    U većini stanova i kuća unutrašnji zidovi su malterisani i krečeni. U takve zidove žlebovi se relativno lako usecaju, posebno ako je sloj maltera dovoljno debeo. U takvim situacijama, tanji vodovi (na primer, električni kablovi) mogu da se provuku tačno kroz debljinu maltera i zatim se samo zaravni površina, bez posezanja u konstrukciju objekta. 

    Sečenje zida se može raditi ručno, ali je tada upitna estetika, pošto linije obično nisu dovoljno precizne i odu ukrivo. Drugi način je bolji, pošto se radi specijalnim električnim alatom, takozvanom šlicericom i glodalicom za beton, premda je u oba slučaja neophodno da se, pre početka rada, izvuče prava i pravilna linija. 

    Proces sečenja znatno olakšava još jedna osoba koja drži cev usisivača tik do glodalice, tako da se prašina ne širi po celoj prostoriji. Nakon završetka rada, žleb se popunjava gitom, izbrusi i zagladi, a potom i okreči prvobitnom bojom.

    Nameštaj i predmeti u neposrednoj blizini moraju se pre početka rada zaštititi folijom.

    5.2. Žleb na zidu od cigle

    Štemovanje žleba zavisi od toga da li je cigla nosivi deo zida ili završna obloga bez nosive funkcije te od toga da li je zid od opeke vidljiv ili malterisan. Ako je cigla nenosiva, štemovanje nije rizično, čak i ako se radi dublje. Međutim, ako je zid od cigle vidljiv onda će estetika biti, ako ne narušena, onda sigurno upitna. Biće teško lepo i na nevidljiv način, bez tragova rada, zagitovati ciglu, a osim toga, usek će ići i kroz fugne između cigli te dugačka linija žleba skoro da ničim neće moći da se prikrije. Zbog toga je mnogo bolje, kada je u pitanju zid od vidne opeke, sprovesti plastične kanalice. Ako je, pak, cigleni zid nosiv i malterisan, u njega se lako može useći kraći žleb dubine 1-2 cm bez ikakve opasnosti po njegovu nosivost. Za duže i dublje žlebove prethodna konsultacija sa građevinskim inženjerom je neizostavna!

    Žleb na zidu od vidne opeke teško se može maskirati
    Žleb na zidu od vidne opeke teško se može maskirati

    5.3. Žleb na armirano-betonskom zidu

    Armirano-betonski zidovi su sastavni deo moderne arhitekture, ali imaju veliki nedostatak vezan upravo za razvođenje instalacija. Nijedan kvar na instalacijama se ne može popraviti niti se one same mogu pomerati nakon završetka radova, jer su sve obložene betonom. To konkretno znači da nije moguće elegantno pomeriti svetlo ili negde napraviti dodatnu utičnicu, a kamoli drugačije razvesti vodove ili slično. Sličan problem postoji i s omalterisanim armirano-betonskim zidovima, gde estetika nije toliko bitna, ali se instalacije ni tu ne mogu pomeriti bez većih, invazivnih građevinskih intervencija. Pošto kuća nalikuje živim organizmima u kojima se stalno nešto menja i razvija, najčešće su neophodne manje promene električnih instalacija. U takvim slučajevima, mora se napraviti žleb na zidu. Treba napomenuti da žleb ne sme da bude dublji od 1-1,5 cm, jer armirano-betonski zidovi imaju tanak zaštitni sloj debljine 2-3 cm između površine i armature. Ako se seče previše duboko, doći će se do armature koja ne može da se preseče, ali će ostati ogoljena i izložena vazduhu i vlazi, tako da može početi da rđa. Zbog toga izvođenje žlebova na armirano-betonskom ili bilo kom drugom zidu radije prepustite profesionalcima koji, osim što znaju kako se najbolje i najlakše rade takvi poslovi, imaju iskustva, znanja, veštine i, povrh svega, odgovarajuću opremu i alat da sve izvedu kako treba.

    Žleb na armirano-betonskom zidu se lakše maskira, pošto može da se obradi malterom iste boje, a ako je betonski zid već malterisan, onda se ionako po završetku radova ceo kreči.
    Stručni članak 1270
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Obnova, sanacija?

    Imamo čak 3947 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3947 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
    9.2
    0

    STOJAN BOROCKI PREDUZETNIK IZGRADNJA STAMBENIH I NESTAMBENIH ZGRADA BOROCKI BAČKA PALANKA


    8.8
    0

    Familija Team SS


    9.5
    0

    SPARTA PRAGMA DOO BEOGRAD


    9.2
    0

    VVMI Gradnja


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana