Za područje
    OTP banka

    Vođice za klizna vrata na zidu i u zidu

    Članak je pregledalo čak 5357+ korisnika
    Klizna vrata su idealno rešenje na mestima gde nema dovoljno prostora za otvaranje klasičnih krilnih vrata. Najbolje je, u estetskom i praktičnom smislu, kada postoji mogućnost skrivanja mehanizma, odnosno, vođica za vrata, u zidu. Kada je to neizvodljivo iz ma kog razloga, jedina preostala opcija su vrata koja se kreću po zidu i tada su vođice postavljene direktno na zid, iznad otvora za vrata.
    Stručni članak 5357
    klizna vrata
    Imamo čak 109 izvođača radova za područje Klizna vrata:

    1. Vođice za klizna vrata

    Ključni element svakog tipa i modela kliznih vrata su upravo vođice kliznih vrata, na koje je okačeno krilo. Najčešće se prodaju zajedno sa kasetom za klizna vrata, koja se ubacuje u gipsani ili zidani zid. Na tržištu postoje i mnoge druge varijante klasičnih, ali i nestandardnih rešenja, u zavisnosti od vaših želja i specifičnosti projekta.

    2. Kakve vođice za klizna vrata postoje?

    Vođice za klizna vrata se razlikuju po načinu postavljanja i nameni. Rečju, mogu biti u sklopu mehanizma koji se direktno ili sakriveno kači na zid ili krije u kaseti, s tim što svaka klizna vrata imaju i donji mehanizam, tačnije, točkiće koji klize po ugrađenoj ili postavljenoj šini.

    2.1. Klasične vođice za klizna vrata

    Klasični mehanizam za klizna vrata sastoji se od šina, vođica i gornjih točkića. Kada su u pitanju vrata teže konstrukcije ili staklena klizna vrata, moguće je ugraditi valjke sa donje strane, a inače se jednostavno postavljaju u plastični ili metalni element koji omogućava stabilno kretanje.

    Ugrađena klizna vrata ulaze u zid, gde su potpuno skrivena
    Ugrađena klizna vrata ulaze u zid, gde su potpuno skrivena

    2.2. Skrivene vođice za klizna vrata

    Skrivene vođice za klizna vrata su relativno nove na tržištu i omogućile su minimalistički dizajn vrata. Ako se radi o vratima koja klize uza zid, vođice se uopšte ne vide. Deo sistema sa valjcima i klapnama za meko i tiho zatvaranje ugrađen je direktno na unutrašnju stranu samog krila, gde su postavljene i vođice. U dnu krila vrata nalazi se manji točak za stabilizaciju vrata.

    Klizna vrata na zidu mogu biti estetski koliko i funkcionalni element uređenja prostora
    Klizna vrata na zidu mogu biti estetski koliko i funkcionalni element uređenja prostora

    2.3. Vođice za klizna vrata ormana

    Vođice za klizna vrata na ormanima su manje masivne i omogućavaju da krila vrata budu bliže jedna drugom. Obično se fiksiraju samo na gornjoj strani, a na dnu ormana se nalazi profil za stabilizaciju po kome se vrata kreću.

    2.4. Vođice za klizna vrata po meri

    Ako želite vrata nestandardnih dimenzija koja bi klizila preko zida ili prostoriju sa kliznim zidovima, takve se konstrukcije takođe mogu napraviti po meri. Majstoru će na raspolaganju biti širok izbor vođica, valjaka, točkića i ploča koje može iskoristiti za sastavljanje mehanizma koji bi pokretao vrata ili zidove celim prostorom. 

    3. Vođice odgovarajuće materijalu kliznih vrata

    3.1. Vođice za klizna staklena vrata

    Vođice za staklena vrata su posebne zbog težine samih vrata i zahtevnog podešavanja takozvanog vešanja. Takve vođice su mnogo skuplje od klasičnih, baš kao i sama vrata.

    Vođice za klizna staklena vrata
    Vođice za klizna staklena vrata

    3.2. Vođice za drvena klizna vrata

    Za drvena vrata mogu se upotrebiti najobičnije verzije mehanizma, koje se sastoje od vođica, točkića i valjaka.

    4. Klizna vrata na zidu

    Na zid možete postaviti dvokrilna ili jednokrilna klizna vrata. Prednost jednokrilnih, koja imaju klizni mehanizam postavljen iznad otvora vrata (viseća vrata), svakako je njihova mogućnost zatvaranja klinom. Ugradnja dvokrilnih ili jednokrilnih kliznih vrata na zid zahteva postavljanje privremenih nosača - fiksatora. Ispred zida potreban je privremeni okvir za pravilnu ugradnju.

    4.1. Klapna za meko zatvaranje

    Velika prednost kliznih vrata koja se zatvaraju ispred zida svakako je meko zatvaranje, koje omogućava klapna. Takođe prednost ovog tipa zatvaranja je svakako sinhronizovano zatvaranje i otvaranje krila. Postoji i mogućnost usporenog zatvaranja kada vrata dođu nekoliko centimetara do kraja, da ne bi lupila, ali to je za sada moguće samo kod jednokrilnih vrata.

    5. Klizna vrata u zidu

    Klizna vrata u zidu (ugradna vrata) imaju okvir i kutiju ugrađene u zid, što omogućava veliku uštedu prostora. Materijal okvira je najčešće pocinkovani lim sa dodatnom mrežom za bolje prianjanje maltera. Na taj način krilo ulazi u zid i izlazi iz njega tiho, precizno i bezbedno.

    6. Materijali za klizna vrata

    Koji materijal će biti upotrebljen za klizna vrata je stvar slobodnog izbora. Naručiocima je na raspolaganju širok asortiman vrsta, tipova i modela sa brojnim varijantama od furnira, punog drveta, CPL-a, do stakla, pa čak i metala. Preporučujemo da se uz to opredelite za okrugle ili ovalne ručke ili još bolje usečene, budući da je klasična kvaka sasvim neupotrebljiva.

    7. Klizna vrata ispred zida i u zidu - dimenzije

    Prilikom projektovanja kliznih vrata veća pažnja se mora posvetiti dimenzijama. Pre kupovine treba proveriti da li dimenzije otvora vrata odgovaraju standardnim merama. Ako hoćete da vrata budu širine 90 cm, bilo okačena o zid ili da ulaze u njega, otvor u zidu mora biti širine 99 cm.

    Iz prakse treba naglasiti da za jednokrilna klizna vrata klasičnih dimenzija 60, 70, 80, 90 i 100 cm otvor mora biti širi za 9 cm i viši za 3 cm.

    8. Prednosti i slabosti kliznih vrata

    Prednosti su prvenstveno fizičke, odnosno, klizna vrata ne zauzimaju mesta koliko krilna, pa se tako sa obe strane, i u prostoriji i izvan nje, ta razlika (krilna vrata za kretanje oduzimaju minimalno 80 cm) može iskoristiti za nešto drugo. Osim toga, klizna vrata nemaju prag pa im je to prednost u domovima u kojima žive teže pokretne osobe ili korisnici kolica.

    Proizvode se od raznih materijala - prirodnih, veštačkih, pa i kompozitnih. Broj varijacija dizajna pri tom je skoro neograničen jer mogu biti plastična, drvena, metalna, uljena, lakirana, farbana, oblepljena folijom ili tapetama, furnirana, od pleksiglasa, stakla ili ogledala.

    Jedine slabosti kliznih vrata tiču se izolacije. Budući da ovakva vrata nemaju okvir, ne mogu da se zatvore ni zaključaju, pa uvek oko krila kruži izvesna količina vazduha čime se gubi energija prilikom grejanja ili hlađenja prostorija, a i zvuk može nesmetano da se širi.

    9. Klizna vrata - cena i ugradnja

    Koliko koštaju klizna vrata? Cena unutrašnjih kliznih vrata prvenstveno zavisi od materijala, dimenzija i proizvođača. Tako klizna vrata počinju od oko 70 EUR/m2, a ako se ugradi kaljeno staklo, mogu biti i 180-220 EUR. 

    Stručni članak 5357
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Klizna vrata?

    Imamo čak 109 izvođača radova za područje Klizna vrata:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 109 izvođača radova za područje Klizna vrata
    8.7
    0

    Ideal plast 018


    9.2
    0

    Alumis


    8.8
    0

    UGRADNJA I PRODAJA STOLARIJE STOLARIJA PROZORČE BEOGRAD (PALILULA)


    8.7
    0

    UNIVERS d.o.o.


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana