Za područje
    OTP banka

    Kakve će sofe biti popularne narednih godina

    Članak je pregledalo čak 1366+ korisnika
    Dnevna soba je srce doma, a njen glavni element je, naravno, sofa. Kad se nađete pred bezbrojem oblika, veličina, vrsta, tipova, materijala, boja i dezena, možete samo da se pitate koju da odaberete. Pored cene i izdržljivosti, izgled i dizajn svakako utiču na odluku, zbog čega smo za vas i sastavili ovakav izbor iz raznih ponuda. Među njima možete pronaći kako one koje ostaju u modi i koje će uvek biti popularne, tako i one koje je vreme pomalo pregazilo, ali se sada vraćaju, osavremenjene.
    Stručni članak 1366
    popularne sofe
    Imamo čak 1394 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

    Pomalo začinjene klasične sofe

    Ništa bez klasike, reklo bi se. Klasični dvosed, trosed ili sofa sa više sedišta, presvučena tekstilom u sivoj ili bež boji, pristaje praktično svakom domu. Kad već kupujete skupu sofu ili garnituru za sedenje koja će vas, verovatno, pratiti decenijama, dobra je ideja da odaberete neutralne boje koje se dobro slažu sa raznim stilovima i načinima uređenja enterijera dnevne zone. Takve sofe možete ukrasiti odabirom jastuka i ćebadi u boji ili tkanina jednako neutralnih nijansi, ali protkanih različitim tonovima. Pretežno sivi tekstil može biti proštepan ili izvezen crvenim ili zelenim koncem, što će dodati sjaj i dati specifičan izgled sofi. O mogućnostima koje vam nudi kombinovanje kućnog tekstila i mebla možete se posavetovati s arhitektom, enterijeristom ili, u krajnjoj liniji, prodavcem u specijalizovanom salonu nameštaja.

    Bež nijanse su i dalje najpopularnije
    Bež nijanse su i dalje najpopularnije
    Bela garnitura za sedenje je svakako vrlo lepa, ali zahtevna za održavanje
    Bela garnitura za sedenje je svakako vrlo lepa, ali zahtevna za održavanje

    Sofa presvučena somotom: unesite mekoću u prostor

    Slično koži, ovo je još jedna od varijanti klasičnih sofa koja je 2000-ih bila u velikom usponu popularnosti kada su svi kupovali tekstilne modele, da bi to posle izvesnog vremena počelo da jenjava. Poslednjih godina nema salona nameštaja koji ne nudi širok asortiman somotnih sofa. Pošto je to vrlo ženstven i mekan materijal, sofe presvučene somotom nisu prikladne za svaki dnevni boravak - moraju biti usklađene sa stilom ostalih komada nameštaja - tačnije, senzibilitetom ambijenta. Kombinacija somota sa srebrom ili zlatom je neverovatno elegantna, pa se zato zlatni ili srebrni ramovi fotelja, dvoseda ili troseda vrlo rado dopunjuju somotnim jastucima.

    Somotna sofa će umekšati svaki prostor
    Akcenti zlatne ili srebrne boje uz baršunast somot deluju zaista glamurozno
    Sofa presvučena somotom će umekšati svaki prostor
    Sofa presvučena somotom će umekšati svaki prostor

    Ugaona garnitura za sedenje - da ili ne?

    Morate biti oprezni pri odabiru ugaone sofe ili garniture za sedenje jer je to u nekim slučajevima odličan izbor, a u drugim poprilično loš. Ugaona garnitura je pogodna za veće prostorije, gde deluje kao mekana barijera između različitih ambijentalnih celina, kakve su, recimo, dnevne sobe i trpezarije. Pogodne se i za veće dnevne sobe sa jednostavno obrađenim zidovima na koje se ugaona garnitura može nasloniti. Najveća greška koja se u stilskom i estetskom smislu može napraviti je ugaona sofa postavljena u premalu prostoriju, gde deluje toliko masivno da i vizuelno i fizički smanjuje i zatvara prostor. Takođe, savetuje se da se ugaone sofe ili garniture za sedenje nikada ne postavljaju ispred panoramskih prozora od poda do plafona.

    SavetSofa treba bude malo odmaknuta od zida kako bi se mogla obilaziti
    Sofa treba da bude malo odmaknuta od zida kako bi se mogla obilaziti

    Kožne sofe se vraćaju osavremenjene

    Kožne sofe se definitivno vraćaju u modu. Nakon više godina na tržištu su se ponovo pojavile moderno dizajnirane kožne sofe i garniture za sedenje koje oduzimaju dah. Ako su 90-ih godina prošlog veka bili popularni kožni dvosedi, trosedi i višesedi u raznim bojama, poslednjih godina se teži prirodnom izgledu, pa i dizajniranje sofa prati te trendove. Sve više kupaca se odlučuje za smeđe nijanse kože, koje oživljavaju prostorije i unose toplinu. Takve sofe podsećaju na komforne i predimenzionalne fotelje s početka 20. veka, koje su sebi mogli priuštiti samo vrlo imućni građani. Na takvim su sofisticiranim kožnim foteljama sedeli duboko zavaljeni i pričali do kasno u noć uz dobro piće i cigare.

    Prirodni izgled kože je sve popularniji poslednjih godina
    Prirodni izgled kože je sve popularniji poslednjih godina
    Koža je vrlo skup materijal, ali u svaki prostor unosi ekstravagantnu materijalnost
    Koža je vrlo skup materijal, ali u svaki prostor unosi ekstravagantnu materijalnost

    Minimalizam: fotelja i stočić za kafu

    Iako pojam garnitura za sedenje odmah asocira na sofu dugu više metara, to nije uvek slučaj. Isti nivo udobnosti može se postići i sa jednom foteljom, koja je često idealno i jedino moguće rešenje u malim dnevnim sobama. Pomoću takvih sedišta možete stvoriti prijatno i intimno okruženje postavljanjem jedne fotelje naspram druge ili kombinovanjem dvoseda sa jednosedom i stočićem za kafu, postavljanjem tepiha, i sličnim. Preporučujemo da za manje prostorije radije birate više, tanje i laganije fotelje na vitkim drvenim ili metalnim nogarima, čime će se uspostaviti vizuelna fluidnost prostorije. Sasvim niske i masivne fotelje su pogodne za velike ili otvorene boravke, gde se najčešće kombinuju sa velikom sofom.

    Ponekad su dovoljne dve fotelje i dnevna soba je kompletna
    Ponekad su dovoljne dve fotelje i dnevna soba je kompletna

    Rešenje za nedoumice - modularne garniture za sedenje ili sofe

    Modularnost se prvi put pojavila u arhitekturi u periodu modernizma, odnosno u prvoj polovini 20. veka. Ubrzo je tu ideju prigrabila industrija nameštaja, počevši sa proizvodnjom komadnog nameštaja od tek nekoliko osnovnih i međusobno kompatibilnih elemenata. Modularne sofe su se prvi put pojavile 1960-ih godina. Jedna od najpoznatijih je svakako sofa Togo, francuskog dizajnera Mišela Dukroja (Michael Ducaroye) iz 1973. godine, dok ih danas na tržištima ima na hiljade. Prednost modularnih sofa je mogućnost slaganja, zapravo sastavljanja i rastavljanja pojedinačnih elemenata u zavisnosti od želje kupca, odnosno, namene u konkretnom ambijentu i svih opcija promena kada se pojave drugačije potrebe.  

    Legendarna modularna sofa Togo
    Legendarna modularna sofa Togo
    Modularna sofa Superoblong, engleskog dizajnera Džaspera Morisona
    Modularna sofa Superoblong, engleskog dizajnera Džaspera Morisona

    Sofe jarkih boja

    Ponekad, sve što je potrebno jednoj prostoriji jesu nešto živahnije boje. Izaberete li sofu, dvosed ili trosed neke jače, osnovne boje, a oko nje rasporedite sedišta presvučena tekstilom komplementarnih nijansi uz neutralnu podlogu, postići ćete upravo željeni efekat. Na taj će način šareni komadi doći do izražaja i privući pažnju, a prostorija će i dalje delovati mirno i harmonično.

    Proširen dvosed na fotografiji odgovara boji draperija, dok je ostatak enterijera u neutralnim belo-bež tonovima
    Proširen dvosed na fotografiji odgovara boji draperija, dok je ostatak enterijera u neutralnim belo-bež tonovima

    Jastuci...puno jastuka

    Garnitura za sedenje nikada ne može biti previše udobna. Jednostavan trik, koji uvek možete upotrebiti da sofu i izgledom i stvarno učinite još mekšom i primamljivijom, sastoji se u tome da dodate što više jastučića svih veličina i oblika. Jastuci ovde nisu samo element udobnosti, već i dekorativni detalji. Odabirom jastučića u živopisnijim bojama ili dezenima možete uneti dinamiku, a razigranosti će doprineti i njihove različite veličine i oblici.

    Jastučići su dekorativni koliko i element udobnosti
    Jastučići su dekorativni koliko i element udobnosti
    Zamenom navlaka, jastučićima možete menjati intenzitet u enterijru
    Zamenom navlaka, jastučićima možete menjati intenzitet u enterijeru
    Stručni članak 1366
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dnevne sobe?

    Imamo čak 1394 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1394 izvođača radova za područje Dnevne sobe
    8.7
    0

    Enterijer Jakovljević d.o.o


    9.1
    0

    DARKO VUJOVIĆ PR VUJOVIĆ S&D


    9.9
    0

    BUGI ENTERIJERI-PLUS DOO UŽICE, SEVOJNO


    9.8
    0

    BRANISLAV RADOVIĆ PREDUZETNIK RADNJA ZA PROIZVODNJU NAMEŠTAJA I TRGOVINU MASTER ENTERIJER RUMA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana