Za područje
    OTP banka

    Drvna građa: prednosti i slabosti drvenih konstrukcija

    Članak je pregledalo čak 1895+ korisnika
    Drvo je najrasprostranjenija vrsta biomase na našoj planeti, odnosno, prirodni materijal koji se uglavnom dobija od stabala raznih vrsta drveća. Drvna građa je stoga apsolutno ekološki proizvod koji se kao građevinski materijal koristi od pamtiveka, naročito danas kada su zahvaljujući novim tehnikama i tehnologijama prerade i gradnje drvene konstrukcije toliko poboljšane. Ako se odlučite za gradnju drvetom evo šta sve treba da znate u vezi sa prednostima i manama takvih konstrukcija.
    Stručni članak 1895
    drvene konstrukcije
    Imamo čak 1515 izvođača radova za područje Drvo, drvna građa:

    1. Drvna građa ima mnogo prednosti

    1.1. Drvna građa je ekološki i lokalni materijal

    Drvo je ekološki, prirodan i potpuno obnovljiv materijal. Prednost drveta u Srbiji je to što je lokalno dostupan. U kući izgrađenoj od drveta, boravišna mikroklima je mnogo bolja nego u građevinama od drugih materijala, pošto je drvo prirodna građa. Drvo ima prijatan prirodan miris, boju koja umiruje i stvara osećaj topline te u svakom pogledu pozitivno utiče na ljude. Površina drveta je takođe topla na dodir. Pored toga, energetski je odličan materijal i poželjan termoizolator. Gradnja drvetom je relativno brza ako se upotrebi montažna konstrukcija. Uz to idu i relativno pogodni troškovi proizvodnje.

    Drvo je akustički vrlo dobar materijal, zbog čega se često koristi kao obloga prostorija, posebno za koncertne i sportske dvorane.

    1.2. Drvo nudi mnoge strukturne prednosti

    Strukturne prednosti građevinskog drveta leže u maloj sopstvenoj težini u kombinaciji sa odličnom zateznom čvrstinom i otporom na pritisak. Drvo je stoga vrlo stabilan i čvrst, a lagan materijal, poželjan za razne vrste konstrukcija. Zbog toga se može koristiti i za premošćavanje većih raspona, dok konstrukcija i dalje ostaje lagana. Ovakva kombinacija je idealna za izgradnju manjih mostova i plafona sportskih hala.

    Drvna građa u svkom prostoru deluje gostoljubivo, prijatno i udobno
    Drvna građa u svakom prostoru deluje gostoljubivo, prijatno i udobno

    2. Drvene konstrukcije imaju i neke slabosti

    2.1. Građevinsko drvo je osetljivo na vremenske prilike

    Drvna građa, kao i bilo koji drugi građevinski materijal, osim prednosti ima i neke slabosti. Posebno su problematični osetljivost drveta na vlagu i opasnost od stvaranja buđi ako građa predugo ostane izložena, pa se stoga velika pažnja mora posvetiti adekvatnoj zaštiti. Na svu sreću, drvo se može zaštititi od vlage odgovarajućim sredstvima isto koliko i od životinja i insekata koji se njime hrane. To su insekticidna i fungicidna zaštita. Naposletku, tu su i fizička svojstva drveta, zapravo, reakcije na uticaj faktora okoline upravo zato što je prirodni materijal. Čak i kada je obrađeno i potpuno zaštićeno, drvo nastavlja da se pod uticajem sredine i temperature širi na toploti i skuplja na hladnoći. U žargonu se zato kaže da drvo „stalno radi“ i to su činjenice koje se ne smeju izgubiti iz vida.

    2.2. Drvo nije akumulator toplote

    Akumulativnost je sposobnost materijala da upija i zadržava toplotu, a drvo nije takav medijum. Zato se objekti od drveta brzo zagrevaju, ali i brzo hlade, pošto drvena konstrukcija ne zadržava toplotu. Naposletku, drvo nije ni zvučni izolator, pa je stoga potrebno dodatno zvučno izolovati prostorije. I pored svih ovih mana, budući da se većina njih može uspešno kompenzovati i eliminisati raznim zaštitnim sredstvima, drvna građa ostaje vrlo cenjen i poželjan građevinski materijal.

    2.3. Drvene konstrukcije su skupe

    Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne sme se zanemariti ni činjenica da su drvene konstrukcije skupe. Nažalost, sada je u Srbiji pod šumama svega oko 35% teritorije što je umanjenje za oko 2/3 za samo 150 godina. Novom nacionalnom strategijom za očuvanje šumskih dobara i pošumljavanje, nastoji se da se većina oblasti pod šumom proglasi za prirodne rezervate i tako sačuva, pa postepeno i proširi. Cilj je da se do 2035. stigne na 45% teritorije čime bismo se ponovo svrstali u srednje šumovite zemlje. Bilo kako bilo, realno stanje je takvo da se sada veliki deo drvne građe uvozi iz susednih zemalja, naročito hrastovina, pa zbog toga svi troškovi u vezi sa gradnjom drvetom rastu. Pošto je drvo prirodni materijal koji se ne može proizvesti u fabrici, drvene konstrukcije su skuplje od drugih sistema. To je i glavni razlog zašto se mnogi investitori, uprkos velikoj naklonosti, ne odlučuju za ovaj materijal.

    Najčešće drvene konstrukcije su strukture od sa gredama i stubovima
    Najčešće drvene konstrukcije su strukture sa gredama i stubovima

    3. Drvna građa je otporna na vatru

    Drvo se pogrešno smatra problematičnim u slučaju požara, a zapravo je materijal visoke otpornosti na vatru. Tajna protivpožarne efikasnosti drveta leži u njegovim svojstvima ugljenisanja, odnosno, u činjenici da se drvo ugljeniše kada dođe u kontakt sa vatrom. Ovaj proces se odvija na temperaturi od 300°C. Tako nastali ugljenisani sloj čini prirodnu zaštitu od požara i sprečava vatru da dopre do jezgra drvene konstrukcije. To svojstvo omogućava drvenim konstrukcijama da zadrže svoju mehaničku čvrstinu, a objekat ostaje dovoljno dugo stabilan i siguran za evakuaciju u slučaju požara. Šta više, kada dođe do požara, drvene konstrukcije su čak bezbednije od čeličnih koje, i pored obaveznih protivpožarnih premaza, posle relativno kratkog vremena počinju da se tope i tako gube strukturnu i konstrukcionu čvrstinu te druge karakteristike.

    Unakrsno lepljene grede i ploče potpuno su promenile gradnju drvetom konstrukciju sa drvetom.
    Unakrsno lepljene grede i ploče potpuno su promenile gradnju drvetom

    4. Drvene konstrukcije: konstruktivni sistemi

    4.1. Sistemi drvene konstrukcije sa gredama i stubovima od punog drveta

    Najčešći sistemi gradnje drvnom građom su drvene konstrukcije sa stubovima i gredama. To znači da opterećenje od poda do plafona nose okrugli ili kvadratni drveni nosači različitih poprečnih preseka. Poprečni presek drvenih greda i stubova mora biti tačno izračunat; predimenzionirane (prevelike) grede i stubovi predstavljaju nepotreban utrošak novca i materijala, a povećavaju i sopstvenu težinu konstrukcije, što uvek treba izbeći osim ako sa statičkog stanovišta nije neophodno. Manje (premale) grede neće izdržati težinu, što ne znači da će se odmah srušiti, već će se savijati preko dozvoljene granice, a do urušavanja može doći i posle više godina. Na veličinu poprečnog preseka u manjoj meri takođe utiče i vrsta drveta, premda znatno više utiče na gustinu greda i stubova u konstrukciji; ako su nosači međusobno udaljeni 150 cm, oni će morati da budu mnogo veći nego ako je aksijalno rastojanje između njih upola manje. Slično pravilo važi i za stubove.

    Proračun drvene konstrukcije prepustite iskusnom konstruktoru koji će znati da pronađe idealnu ravnotežu između gustine greda i stubova, njihovih dimenzija i statičke efikasnosti konstrukcije.

    4.2. Drvene konstrukcije od lepljenih greda

    Danas se, pored greda i stubova od punog drveta, čak u mnogo većoj meri koriste stubovi i grede od lepljenog drveta. Reč je o drvenim konstrukcijskim elementima koji se lepljenjem spajaju u veće, mehanički jače elemente. Takvi nosači su mnogo bolji, jer se njihov kvalitet i sastav pojedinih slojeva koliko i celine može precizno kontrolisati u toku proizvodnje.

    4.3. Masivne drvene konstrukcije sa zidovima

    U prošlosti je masivna drvena konstrukcija bila zapravo gradnja od balvana. Pri takvoj vrsti izgradnje prvo su korišćeni netesani, a kasnije i obrađeni balvani, koji su na uglovima bili unakrsno spojeni. Međutim, takva konstrukcija, sa stanovišta savremene gradnje, ima bar jednu veliku slabost; zidove takve kuće je, zbog brojnih neželjenih deformacija drveta koje nastaju tokom aktivnog sušenja trupaca, teško efikasno omotati termoizolacijom i omalterisati (ako želite malter za završni sloj). Zbog brojnih pukotina koje nastaju tokom sušenja, vlaga i vazduh stalno ulaze u omotač fasade. Razvoj drvenih konstrukcija se stoga okrenuo u pravcu korišćenja sve manjih drvenih elemenata koji su se lakše i pogodnije sušili, obrađivali i ugrađivali. Ubrzo su nastale panelna konstrukcija i konstrukcija od drvenih stubova slepljenih sa zidom, pri čemu su sva drvena vlakna okretana u istom pravcu, što se naposletku pokazalo kao konstruktivna slabost, pa su takvi sistemi postali nepoželjni.

    Nedavno je počela naglo da se razvija tehnologija drvenih konstrukcija od unakrsno lepljenih elemenata (takozvanih X-lam), koji se lepe tako da vlakna idu u oba smera. Zahvaljujući ovoj inovaciji, takve konstrukcije su krute i dimenziono vrlo stabilne. Puni noseći zidovi i međuspratne ploče mogu biti izrađene od X-lam ili KLH ili CLT (nazivi se obično uzimaju od proizvođača unakrsno lepljenih ploča). Pronalazak je izazvao pravu revoluciju u gradnji konstrukcija od drvne građe. KLH takođe omogućava isporuku montažnih elemenata ili čak više već povezanih elemenata sa svim fasadnim slojevima na gradilište.

    Pored svih navedenih prednosti, KLH drvene konstrukcije su vrlo otporne na požar i zemljotrese.

    4.4. Konstrukcije od greda

    Drvene grede se koriste za premošćavanje većih raspona, odnosno, za izgradnju krovova sportskih i koncertnih sala. Ponekad se koriste i za gradnju krovova montažnih kuća. Ove vrste konstrukcija sastoje se od više manjih drvenih elemenata, koji su međusobno povezani u lake, šuplje nosače velike statičke visine. Ovo im omogućava da premoste izvanredne raspone, dok istovremeno sopstvena težina same konstrukcije ostaje izuzetno lagana.

    Konstrukcije od drvenih greda koriste se za izradu krova 
    Konstrukcije od drvenih greda koriste se za izradu krova
    Stručni članak 1895
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Drvo, drvna građa?

    Imamo čak 1515 izvođača radova za područje Drvo, drvna građa:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1515 izvođača radova za područje Drvo, drvna građa
    10
    1

    Društvo za proizvodnju trgovinu i usluge FOREST QUEEN DOO Niš-Crveni Krst


    10
    1

    Ristić Gradnja


    10
    7

    Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


    9.5
    0

    DOO ORAH COMPANY GORNJE JARUŠICE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana