Za područje
  Majstorska ponuda, majstorska usluga

  Zeleno rešenje: Redukovanje emisije ugljen-dioksida korišćenjem toplotne pumpe

  Sagorevanje fosilnih goriva povećava takozvani efekt staklene bašte te se sve veći procenat svetskog stanovništva okreće čistijim izvorima energije ne bi li se redukovao nivo ugljen-dioksida u atmosferi. Grejanje pomoću toplotnih pumpi omogućava bezbrižan boravak u toplom domu, na ekološki prihvatljiv način. Kako se to ostvaruje?
  Stručni članak 388
  toplotne pumpe redukuju emisiju ugljen dioksida
  Imamo čak 1739 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Fosilna goriva kao uzročnici ekoloških problema

  Za sve procese koje obavlja čoveku je neophodna energija te su načini na koji ona nastaje vrlo važni. Čini se da se stvara „začarani krug” - čovek kontinuirano eksploatiše prirodu da bi stvorio energiju, a sa druge strane ta ista priroda biva sve ugroženija te nepovoljnija za život, kako za ljude, tako i za biljne i životinjske vrste.

  Na primer, sagorevanjem uglja, pored emitovanja gasa koji stvara efekt staklene bašte, nastaje i velika količina sumpor-dioksida, gasa zbok kog nastaje kiselo okruženje i kisele kiše koje ugrožavaju okeane, a predstavljaju opasnost i po agrar. Naime, kisele kiše utiču na rast biljaka i menjaju pH vrednost zemljišta, što otežava proizvodnju poljoprivrednih dobara, odnosno, hrane.

  Najzastupljeniji vid biomase jeste drvo. Sagorevanjem drva emituje se jednaka količina ugljen-dioksida koju je biljka tokom svog veka preuzela iz vazduha. Imajući to u vidu, grejanje na drva je povoljnija opcija s ekološkog aspekta. Ipak, kako se pošumljavanje, prema mišljenjima stručnjaka iz te oblasti, smatra boljom vrstom rešavanja problema zagađenosti vazduha, ni grejanje na drva nije toliko ekološka opcija u tom smislu. Šume su „pluća” planete, a potreba za drvetom, ukoliko ne postoji plansko pošumljavanje, uništava te složene ekosisteme.

  Toplotne pumpe crpe toplotu iz prirode bez remećenja ravnoteže

  Efekasnost toplotnih pumpi se temelji na principu prenošenja energije iz spoljašnjeg prostora u objekt koji se zagreva. Toplota koju toplotna pumpa crpi iz prirodne sredine je solarna energija akumulirana u prirodnim elementima, pa je samim tim i obnovljivi izvor energije. U zavisnosti od toga razlikujemo sledeće vrste toplotnih pumpi: toplotna pumpa voda-voda, toplotna pumpa zemlja-voda, toplotna pumpa vazduh-voda. Prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč označava kuda se sprovodi.

  Možda je najbolja definicija rada toplotnih pumpi ta da se uz njihovu primenu energija samo „pozajmljuje” na korišćenje, bez posledica po prirodu niti gubitaka koji bi uticali na remećenje ekološke ravnoteže.

  Tu su i mogućnosti dobijanja subvencija. Pojedine banke i preduzeća, pored Ministarstva za zaštitu životne sredine, ponudile su da učestvuju u akcijama subvencioniranja domaćinstava za ugradnju uređaja i instalacija koji bi doprineli smanjenju potrošnje energije i povećanju energetske efikasnosti.

  Stručni članak 388
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

  Imamo čak 1739 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1739 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
  9.1
  0

  GP NOVA ENERGIJA 999


  8.7
  0

  Skyklim


  10
  1

  SAC&H D.O.O.


  9
  0

  DEJAN NEŠKOVIĆ PR EKV SISTEM


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana