Spoljne roletne – sve što treba da znate

  Članak je koristilo čak 1780+ korisnika
  Spoljne roletne su vrsta senila koja štiti vaš dom od svetlosti, zagrevanja i hlađenja; šta više, uz dodatak komarnika štite od nepoželjnih insekata ili, još bolje, pomoću mehanizama za zaključavanje, od provalnika. Roletni ima različitih vrsta i tipova te birate one koji su odgovarajući vašim potrebama i mogućnostima, najbolje uz konsultaciju sa stručnjacima. Koje god da odaberete, zajedničko im je to da se lako postavljaju i održavaju.
  Stručni članak 1780
  zunanje-rolete.jpg
  Imamo čak 464 izvođača radova za područje Spoljne roletne:

  1. Spoljne roletne – šta sve treba da znate?

  Prozori u svaki dom propuštaju svetlost koja suštinski utiče na kvalitet života i to kako se osećamo. Važan i neodvojiv deo prozora su senila kojima se regulišu količina svetlosti i uticaj atmosferskih prilika, ali i zaustavljaju neželjeni pogledi, pa čak i provalnici. Senila uopšte, pa i roletne, sprečavaju pregrevanje prostora, smanjuju gubitak toplote i do 25% te ojačavaju zvučnu izolaciju do 10 dB, a pri tom se izuzetno lako održavaju. Protivprovalna zaštita se obezbeđuje posebnim mehanizmima i načinima zaključavanja. Samo postavljanje roletni je vrlo jednostavno. Prema tipu roletni delimo ih na one koje stoje iznad ili ispred prozora (nadgradne i spoljne), kose i roletne za krovne prozore. Prema ceni i kvalitetu možete se odlučiti za PVC ili aluminijumske letvice. Pored roletni mogu se ugraditi i integrisani komarnici koji sprečavaju ulazak insekata.

  zunanje-rolete.jpg

  Spoljne roletne su odlična zaštita od atmosferskih uticaja ali i provalnika

  1.1. PVC, aluminijumske ili drvene

  Roletne prema materijalu od kog su im lajsne delimo na plastične i aluminijumske. PVC roletne su šupljih profila, napravljenih od kvalitetne plastike otporne na kolebanja temperature, vlagu i UV zračenje. Mogu biti različitih boja: od belih i bež do vrlo veselih nijansi. U poređenju s aluminijumskim roletnama, cena im je povoljnija, ali su aluminijumske tvrđe i izdržljivije, dugotrajnije i bolja su zaštita. Ima ih u profilima širine 39, 45, 52, 55 i 77 mm i u 12 lakirnih boja. Drvene roletne nesumnjivo izgledaju sasvim privlačno, mada je drvo vrlo osetljivo na vremenske prilike i stoga zahteva redovno održavanje i obnavljanje.

  2. Koju vrstu odabrati?

  Na tržištu su u ponudi brojni tipovi i zaista će vam biti teško da se odlučite. Želite li mogućnost potpunog zatamnjenja, omiljenu boju, usklađenost sa stilom nameštaja ili ugrađene komarnike? Roletne čije se kutije postavljaju ispred prozora odličan su izbor za objekte na kojima one nisu bile predviđene niti postavljene. Montiraju se na spoljni okvir prozora, tako da ima mesta i za komarnik. Roletne čije se kutije postavljaju iznad prozora, ugrađuju se brzo i jednostavno. Spoljne roletne štite od vrućine i zračenja, vetra i kiše, ali osiguravaju i termo i zvučnu zaštitu. Postavljanje podfasadnih roletni mora se planirati još u fazi projektovanja. Kućišta ovih roletni su unutrašnja, odnosno, zamalterisana tako da se upšte ne vide iznad prozora. Postavljaju se u toku ugradnje prozora pošto se kućište sasvim prekriva fasadnim malterom.

  Savet stručnjaka iz firme MILINOVIĆ AL TEMERIN

  1. Koje roletne preporučujete za novogradnju?

  Moja preporuka za novogradnju je aluminijumska kutija termoizolovana, s aluminijumskim zastorom, takođe termoizolovanim; čvrstina i kvalitet su u ovom slučaju zagarantovani.

  2. Šta je sa postavljanjem roletni prilikom obnove kuće ili stana?

  U zavisnosti od otvora, prilikom obnove možemo koristiti spoljnu ili unutrašnju kutiju; sve zavisi od želje klijenta.

  3. Da li preporučujete motorni ili ručni pogon?

  Svojim klijentima u većini slučajeva preporučujem ručni pogon, mada, u zavisnosti od veličine i težine roletne može da se postavi i motor.

  Roletne su veoma bitan deo kao dopuna ALU i PVC stolariji. Imaju važnu ulogu prvenstveno u zaštiti od sunca kao i za zvučnu izolaciju. Zahvaljujući roletnama regulišemo ulazak energije u prostoriju, tačnije, u zimskim mesecima one zadržavaju toplotu dok se leti, spuštanjem roletni štitimo od visokih temperatura i ulaska vrućine. Štite i od drugih vremenskih uslova, vetra, kiše, sunca....

  g. Miroslav Milinović, MILINOVIĆ AL TEMERIN

  2.1. Nadgradne roletne

  Ovakve roletne pružaju odličnu zaštitu prozora i visoku izolativnost. Kućište za roletnu je fiksirano odmah iznad prozora i zato na fasadi ne izgleda upadljivo. Najčešće se koriste u novogradnji ili prilikom renoviranja pošto se ugrađuju zajedno s prozorima. Roletne ovog tipa se lako održavaju i popravljaju.

  2.2. Spoljne roletne

  Ovaj tip roletni je, čini se, najrasprostranjeniji pošto mogu da se postavljaju u toku gradnje i posle nje. Za ugradnju ovih roletni nisu potrebni nacrti, jer se jednostavno fiksiraju na fasadu. Jedna od njihovih prednosti je i veliki izbor karakteristika i funkcija. Mogu biti PVC ili aluminijumske, letvice takođe mogu biti plastične ili aluminijumske različitih veličina i boja, a mogu imati samostalne ili ugrađene komarnike te ručno ili automatsko upravljanje. Imajte na umu da ovakve roletne postaju deo fasade i da se jasno vide, pa boju birajte u skladu s njom.

  2.3. Podfasadne roletne

  Podfasadne roletne su tip koji zahteva planiranje pre ugradnje, ali kada budete videli konačni rezultat, znaćete da se trud isplatio. Ovim roletnama su kućišta sasvim skrivena, odnosno, ugrađena u fasadu i zato cela površina izgleda pravolinijski, ujednačeno i skladno. Kada su spuštene obezbeđuju potpunu zaštitu od svetlosti, toplote ili hladnoće i provala. Materijali od kojih su i njihove boje odlikuju se dugotrajnošću; pri tom, ovakve roletne produžavaju vek trajanja i samim prozorima. Podfasadno kućište roletne postavlja se iznad prozora i pokriva malterisanjem, tako da se može reći da su idealne za moderne objekte koji teže minimalističkoj svedenosti, ujednačenim i čistim linijama. Da bi se dobio takav konačni izgled, potrebno je planiranje još u fazi idejnog projekta, kada se predviđa prostor za kućišta tako da prozori budu u ravni s spoljnom površinom noseće konstrukcije. Podfasadne roletne se prave od različitih materijala i mogu imati ugrađene komarnike.    

  2.4. Kose roletne

  Iskošene roletne se koriste za prozore nepravilnih oblika. To su najčešće prozori na kosinama ispod krova i mogu biti pod uglom od 0,5° do 45°. Pomoću ovakvih roletni senče se okrugli, trouglasti, šestougaoni i svi drugi asimetrični prozori. Nepravilan oblik slabi strukturnu čvrstinu roletni i zato su one uvek od aluminijuma, bez ventilacionih otvora.

  2.5. Roletne za krovne prozore

  Roletnama se mogu senčiti i krovni prozori koji su stalno izloženi pregrevanju ili gubljenju toplote. Roletne za krovne prozore su oblikovane tako da se na njima ne zadržavaju kiša ni sneg već neometano klize.

  2.6. Rolo komarnici

  Svakoj prostoriji vašeg doma potrebni su svetlost i svež vazduh, ali ne i nasrtljivi insekti. Većina savremenih tipova roletni ima ugrađene rolo komarnike. Roletne i komarnici funkcionišu svaki za sebe tako da ih možete otvarati i zatvarati prema potrebi.

  2.7. Elektroroletne

  Roletne možete podešavati ručno, pomoću posebne navojne šipke (kurble) ili automatski, pomoću motora koji se pokreće ugrađenim prekidačem ili daljinskim upravljačem. Prednost elektroroletni je lakše i brže, a time i praktičnije otvaranje i zatvaranje, naročito kada su u pitanju veći i teži prozori. Ako se automatsko pokretanje roletni poveže sa sistemom pametnog upravljanja kućom, onda će sistem kontrolisati njihov rad prema unapred zadatim parametrima. To praktično znači da će se roletne same pokretati u određeno vreme ili prema vremenskim prilikama kako bi se u prostorijama obezbedila optimalna temperatura. Automatski pogon na taj način reguliše i gubitke toplote, odnosno, trošenje energije, a od velike pomoći pri tom je i to što oko prozora nema otvora za ručno pokretanje roletni.

  2.8. Protivprovalne roletne

  Roletne mogu da predstavljaju i sasvim zadovoljavajuću protivprovalnu zaštitu. Posebne sigurnosne opruge (osigurači) sprečavaju otvaranje roletni spolja. Mogu se zaključati u zatvorenom položaju, ali se ovi zatvarači ne mogu koristiti uz roletne na elektropogon. Postoji, međutim, drugi tip osigurača koji se naknadno montiraju, a koji automatski zaključavaju roletne u spuštenom položaju; ipak, ovaj sistem funkcioniše isključivo uz rolentne na monokomande (odvojeni prekidači: jedan za spuštanje i jedan za podizanje) ili one s motorom.

  3. Kako izabrati ponuđača

  Na tržištu ima bezbroj ponuđača i proizvođača, pa kako izabrati pravog? Prvo treba da odlučite kakve roletne ili sistem želite. Do sada smo govorili o važnim ulogama materijala, širini letvica i vrstama senila. Uz to dolazi način ugradnje – nadgradni, spoljni i podfasadni – i, poslednje, ali nikako manje važno, kvalitet ugradnje. Na portalu Daibau.rs naći ćete mnogo proverenih i pouzdanih ponuđača roletni i montera. Svaki od njih nudi svoje reference i iskustva klijenata. Pošaljite im upit i među pristiglim odgovorima i ponudama, upoređujući ih, odaberite onog koji vam najviše odgovara.

  4. Postavljanje

  Postavljanje roletni nije naročito složen posao. Ugradnju nadgradnih i podfasadnih roletni je potrebno unapred planirati. Na taj način će se pre gradnje ili renoviranja, odrediti prostor iznad prozora potreban za postavljanje kućišta i ugraditi nosači ili će se prozor postaviti na spoljnoj strani noseće konstrukcije.   

  4.1. Montiranje na stare prozore

  Roletne se uvek mogu montirati i na stare prozore. To je brzo i lako izvodljivo, pošto se one postavljaju na prozorski okvir sa spoljne strane. Prilikom kupovine, imajte na umu izgled i boje fasade, jer će roletne biti vidljive. Dobrim izborom boje, letvica, vođica i kućišta, možete naglasiti i pojedine arhitektonske elemente.

  5. Popravka

  Popravke su uglavnom jeftinije od kupovine novih roletni. Većina kvarova se lako popravlja, pošto su obično u pitanju istrošeni delovi koji se i inače smatraju potrošnim. Najčešće je u pitanju zamena ležajeva, letvica, automata i sličnog. Rezervni delovi za roletne su uvek jeftiniji od celog sistema, tako da vam preporučujemo da se, pre nego što se odlučite za kupovinu novih, posavetujete sa nekim stručnjakom.

  Stručni članak 1780
  Avtor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 464 izvođača radova za područje Spoljne roletne:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SPOLJNE ROLETNE
  9.5
  0

  METAL MONT

  Zrenjaninska 8, 32300 Gornji milanovac
  9.4
  0

  DUOPLAST DOO

  Babina luka bb, 14201 Brankovina
  10
  1

  ROLOPLAST-MOŠIĆ DOO SREMSKA MITROVICA

  Marka aurelija bb, 22000 Sremska mitrovica
  9.6
  0

  RADE STEVANOVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU I TRGOVINU ROLETNI I TRAKASTIH ZAVESA FAMILY DECOR VRANJE

  Žikice jovanovića-španca bb, 17500
  9.4
  0

  ALU-SAN

  Norvežanska 56, 16000 Leskovac
  9.2
  0

  UNITA

  Petefi šandora 171, 25230 Kula
  Imamo čak 464 izvođača radova za područje Spoljne roletne:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SPOLJNE ROLETNE?

 • Spoljne roletne Aleksinac
 • Spoljne roletne Apatin
 • Spoljne roletne Aranđelovac
 • Spoljne roletne Bačka Palanka
 • Spoljne roletne Bačka Topola
 • Spoljne roletne Bečej
 • Spoljne roletne Beograd
 • Spoljne roletne Bor
 • Spoljne roletne Bujanovac
 • Spoljne roletne Čačak
 • Spoljne roletne Ćuprija
 • Spoljne roletne Gornji Milanovac
 • Spoljne roletne Inđija
 • Spoljne roletne Ivanjica
 • Spoljne roletne Jagodina
 • Spoljne roletne Kikinda
 • Spoljne roletne Knjaževac
 • Spoljne roletne Kovin
 • Spoljne roletne Kragujevac
 • Spoljne roletne Kraljevo
 • Spoljne roletne Kruševac
 • Spoljne roletne Kula
 • Spoljne roletne Kuršumlija
 • Spoljne roletne Leskovac
 • Spoljne roletne Loznica
 • Spoljne roletne Negotin
 • Spoljne roletne Niš
 • Spoljne roletne Novi Pazar
 • Spoljne roletne Novi Sad
 • Spoljne roletne Pančevo
 • Spoljne roletne Paraćin
 • Spoljne roletne Pirot
 • Spoljne roletne Požarevac
 • Spoljne roletne Preševo
 • Spoljne roletne Prijepolje
 • Spoljne roletne Prokuplje
 • Spoljne roletne Ruma
 • Spoljne roletne Šabac
 • Spoljne roletne Senta
 • Spoljne roletne Šid
 • Spoljne roletne Sjenica
 • Spoljne roletne Smederevo
 • Spoljne roletne Smederevska Palanka
 • Spoljne roletne Sombor
 • Spoljne roletne Sremska Mitrovica
 • Spoljne roletne Stara Pazova
 • Spoljne roletne Subotica
 • Spoljne roletne Temerin
 • Spoljne roletne Trstenik
 • Spoljne roletne Užice
 • Spoljne roletne Valjevo
 • Spoljne roletne Velika Plana
 • Spoljne roletne Vranje
 • Spoljne roletne Vrbas
 • Spoljne roletne Vršac
 • Spoljne roletne Zaječar
 • Spoljne roletne Zrenjanin
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Slovačka 20
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana