Za područje

    Koja izolacija je bolja - stirodur debljine 2, 3 ili 5 cm?

    Članak je pregledalo čak 2648+ korisnika
    Kada je u pitanju postavljanje izolacije u novogradnji ili prilikom renoviranja, najčešće se među tvrdim izolacionim materijalima biraju stiropor i stirodur. Uopšteno govoreći, oni su slični kao finalni proizvodi, ali im se razlikuju način proizvodnje, karakteristike i primena. Stirodur je najefikasniji kao izolacija u vlažnim sredinama i tamo gde se očekuje veće opterećenje pošto je vrlo postojan. Specifična težina mu je mala, pa ne opterećuje konstrukciju i lako se ugrađuje. Kao i stiropor, proizvodi se u tablama kojima se lako barata, a pri tom su vodootporne, premda ne i vatrootporne.
    Stručni članak 2648
    stirodur izolacija
    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

    1. Šta je stirodur?

    Stirodur je zapravo ekstrudirani polistiren, na tržištu poznatiji kao XPS table, odnosno, plastična masa guste zatvorene ćelijske strukture ispunjene vazduhom zbog čega je odličan za hidro i termoizolaciju temelja, podzemnih prostorija te podova i ravnih krovova na kojima se očekuje veće opterećenje.  

    Ekstruzija je kontinuirani postupak prerade stirena kojim se dobijaju profilisani plastični i gumirani proizvodi. Plastična masa, najčešće u prahu ili granulatu kojoj se dodaju razni dodaci (u zavisnosti od namene finalnog proizvoda) zagrevanjem na visokim temperaturama se topi i pretvara u tečno stanje bez dodavanja gasa. Tako se dobija takozvani lanac polistirena, izuzetno tvrdog i postojanog polimera koji se daljim procesom proizvodnje homogenizuje, plastificira i na kraju kalupi u željeni oblik. Kada je izolacija u pitanju, pravi se u obliku tabli.

    Tehnologija proizvodnje stirodura je takva da se troši manje energije čime je energetski efikasniji, nema štetnih materija i, naposletku, može da se reciklira čime doprinosi čuvanju prirodne sredine. 

    1.1.  Prednosti stirodura

    • vodootporan,
    • izuzetan termoizolacioni materijal za spoljno i unutrašnje oblaganje,
    • velike mehaničke čvrstine, zbog koje je stabilan, otporan i dugotrajan (zato idealan za podove u garažama, industrijskim, proizvodnim ili skladišnim objektima),
    • postojan u različitim klimatskim uslovima i na ekstremnim temperaturama - ne ledi, ne truli,
    • jednostavno se obrađuje i ugrađuje, njime se brzo radi,
    • ne menja se protokom godina - ne menja svojstva ni dimenzije, ne deformiše se,
    • može da se reciklira.

    1.2.  Slabosti stirodura

    Prema evropskoj standardizaciji građevinskih materijala, spada u E klasu normalno zapaljivih. Ipak, goriv je i zato se ugrađuje na mestima manje izloženim opasnosti od požara.

    2. Koje vrste stirodura postoje i čemu služe?

    Stirodur je tehnološki razvijen materijal sa ciljem da nadomesti karakteristike koje stiropor nema. Zato je vodootporan, stabilnih dimenzija na koje ne utiču promene sredine ni temperature, veće gustine, a samim tim i čvršći, dugotrajniji i otporniji, a uz to i ne truli. Jedina slabost mu je to što nije otporan na vatru, pa se i ugrađuje tamo gde je opasnost od izbijanja požara minimalna.

    Zbog svih karakteristika koje ga odlikuju, izuzetno je kvalitetan materijal za spoljnu i unutrašnju termo i hidroizolaciju.

    U odnosu na stiropor, stirodur je gušći i zato čvršći te otporniji na pritisak. Specifična težina mu je veća - 30-35 kg/m3 (stiropor je 15-30 kg/m3), a toplotna provodljivost mu je ʎ = 0,025 do 0,033 W/mK što je bolje i od kamene vune, koja se smatra najboljim izolatorom u svojoj klasi (za stiropor je 0,035-0,040 W/mK). Stiropor je paropropusan zbog čega objekti izolovani njime mogu da „dišu“ (µ=30-70), dok je otpor prolazu pare za stirodur tek µ=80-250.

    Što se vrsta stirodura tiče, najuočljivija razlika je u boji. Najčešći su roze i pastelno zelen ili plav, premda ima i drugih boja, u zavisnosti od završne obrade. Postoje 4 varijante XPS izolacionih tabli:

    • table glatke površine i ravnih ivica,
    • table glatke površine čije su ivice stepenaste ili sa takozvanim falcom,
    • table rebraste površine i ravnih ivica,
    • table rebraste površine čije su ivice sa falcom. 

    Koja vrsta ovih ploča će se upotrebiti zavisi od drugih materijala sa kojima se kombinuje radi boljeg prianjanja i uklapanja. Table sa falcom se uklapaju jedna u drugu kao ploče laminata i zato su bolji termoizolator.

    Izolacija stirodurom

    Koriste se za termoizolaciju, ali i hidroizolaciju temelja, zasutih zidova podruma, fasadnih i zidova u vlažnoj sredini, za podrumske i industrijske podove gde se očekuje veće opterećenje, za dodatnu izolaciju ravnih i obrnutih ravnih krovova, za izolaciju cokli, fasadnih špaleta, ivica terasa, balkona.  

    3. Stirodur od 2 cm, 3 cm ili 5 cm

    Budući da je stirodur po skoro svim karakteristikama bolji za termo i hidroizolaciju od stiropora, jasno je da mu je primena u građevinarstvu višestruka. Međutim, vrlo retko se koristi za izolaciju celog objekta, što je sa stiroporom moguće. Stirodur se koristi u novogradnji, mada je mnogo efikasniji pri renoviranjima, adaptacijama i sanacijama starijih objekata gde su mogućnosti u većini slučajeva sasvim ograničene postojećim uslovima konstrukcije. Pošto su table stirodura nekada dva ili tri puta tanje, odlično su rešenje pri obnovi podova ili krovova gde se debljina, odnosno, visina ne može menjati. Inače se table stirodura proizvode u debljinama između 1 cm i 15 cm, dok su im širina i dužina standardizovane na 125x60 cm (table sa ravnim ivicama), odnosno, 126x61,5 cm (table sa stepenastim ivicama ili falcom). Na našem tržištu najviše se prodaje stirodur debljine 2,3 i 5 cm.

    4. Stirodur 2 cm/3 cm/5 cm - cena

    Kao i kad su drugi građevinski materijali u pitanju, cena tabli stirodura zavisi od vrste, debljine i proizvođača. Ove cene su informativne i pre kupovine svakako treba proveriti ponude u raznim radnjama i različitih ponuđača.

    Stirodur debljina Cena po m2
    Stirodur 1 cm 165-320 RSD/m2
    Stirodur 2 cm 225-550 RSD/m2
    Stirodur 3 cm 320-730 RSD/m2
    Stirodur 5 cm 560-1.160 RSD/m2
    Stručni članak 2648
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski materijal?

    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal
    10
    0

    ŽIVOTA RADOSAVLJEVIĆ PR, SZR YU TEHNA, VALJEVO


    9.2
    0

    TRGOVINSKA RADNJA KOŠUTA DEJAN MILOŠKOVIĆ PREDUZET


    10
    0

    GETECOMM DOO


    9.1
    0

    MB BAKOVIĆ PLUS DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana