Za područje

    Demit fasada

    Članak je pregledalo čak 4220+ korisnika
    Fasadni sistem popularno poznat pod nazivom demit, najrasprostranjeniji je kontaktni fasadni sistem u našoj zemlji. Demit fasada je pogodna kako za novogradnju tako i za renoviranje, za porodične kuće ili stambene zgrade. Istražili smo šta čini ovu vrstu fasada tako raznovrsnim i pristupačnim, pa evo šta smo saznali.
    Stručni članak 4220
    demit fasada
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Demit fasada

    1.1. Demit fasada je najrasprostranjeniji fasadni sistem

    Wärmedämmvebundsystem“ je nemačka reč koja u prevodu označava „vezani sistem toplotne izolacije", odnosno, WDVS u Nemačkoj i Austriji ili šire poznat kao demit-sistem kod nas. Dakle, ovaj sistem za kontaktnu fasadu čini više materijala - običan ili grafitni stiropor ili stirodur (EPS, XPS), ili mineralne vune kao glavni element uz razne dodatke: veziva, lajsne, tiplove, mrežice i drugo.

    Sudeći po broju informacija koje se traže i lako nalaze na internetu i trgovačkim reklamama, demit fasada je najrasprostranjeniji fasadni sistem kod nas. Poseduje sva evropska ETA tehnička odobrenja, koja potvrđuju podobnost sistema i obezbeđuju stalnu kontrolu proizvodnje. Demit fasade su, zapravo, vrsta kontaktnih fasada koje se odlikuju povoljnim odnosom cene i odličnim karakteristikama. Vaš dom će biti adekvatno zaštićen od kiše, snega, vetra, hladnoće i vrućine. Demit fasada je veoma izdržljiva te može potrajati 30 godina i više, uz pravilno održavanje.

    2. Kako se postavlja demit fasada?

    Demit sistem gradnje fasade se sastoji od šest slojeva, odnosno, elemenata. Prvi sloj su termoizolacione ploče (najčešće stiropor), koje se lepe na zid pomoću specijalnih vrsta veziva - lepka, maltera ili pene. U zavisnosti od očekivanih opterećenja, moguće su i druge metode pričvršćivanja. Zatim sledi dvoslojni premaz od visokokvalitetnog maltera sa integrisanom armaturnom mrežom, koja sprečava otpadanje, pucanje i krunjenje fasade. Na kraju se nanosi prajmer i dekorativni završni malter raznih boja i površinske teksture. Možete birati između mineralnih, silikatnih ili akrilnih maltera. Demit fasada najčešće ima i završnu coklu, odnosno oplatu pri samom tlu, na donjem delu fasade, koja je najpodložnija prljanju. Za coklu se koriste specijalne boje, otporne na prljavštine i prskanje vode, premda nisu retke ni one obložene kamenom, keramikom ili nekim drugim pločastim materijalom, upravo zbog dugotrajnosti i izdržljivosti.

    Demit fasada je sastavljena od sledećih elemenata: fasadnog zida izgrađenog od betona, kamena ili cigle, lepljivog maltera, tvrde ili meke izolacije, sloja lepka ili maltera s armaturnom mrežom, prajmera i završnog sloja
    Demit fasada je sastavljena od sledećih elemenata: fasadnog zida izgrađenog od betona, kamena ili cigle, lepljivog maltera, tvrde ili meke izolacije, sloja lepka ili maltera s armaturnom mrežom, prajmera i završnog sloja

    3. Demit fasada ima odlične tehničke karakteristike

    Ako želite da shvatite zašto je demit fasada toliko uspešan tip kontaktne fasade u komercijalnom smislu, morate znati da su sve njene tehničke karakteristike odlične. Ova fasada ima toplotnu provodljivost od 0,031 W/mK, a ako želite da dobijete sredstva iz nekog od fondova, tačnije, projekata za povećanje energetske efikasnosti stanovanja, mora se obezbediti najmanje 13,5 cm debeo sloj izolacije, što je vrlo malo u poređenju sa drugim fasadnim sistemima koji zahtevaju 20 cm i više. Posebnost ovog fasadnog sistema su i veoma izdržljive fasadne ploče, najčešće sečene u dimenzijama 50x100 cm.

    Da bi demit fasada služila svojoj svrsi niz godina, važno je odabrati kvalitetno vezivo po preporuci proizvođača i ojačati fasadu elastičnim malterom otpornim na temperaturne promene.

    4. Koje prednosti ima demit fasada?

    4.1. Demit fasada nudi dobru toplotnu izolaciju

    Danas se više ne može zamisliti objekt bez izolovane fasade. Spoljašnja izolacija smanjuje toplotnu provodljivost zida za faktor 4. Ugradnjom izolacije, zidovi se mogu projektovati samo u odnosu prema zahtevanoj nosivosti i potrebnoj zvučnoj izolaciji, čime se štedi na materijalu i troškovima. Takođe se ublažava pregrevanje prostorija leti koliko i toplotni gubici zimi. U isto vreme, sprečava se nakupljanje vlage te razvoj buđi ili gljivica na hladnim površinama. Demit fasada je sistem visokih performansi, zapravo, hidro, termo i zvučne izolacije i stoga je pogodna kako za nove zgrade tako i za renoviranje starih, slabo izolovanih fasada. Ako su konstrukcija, odnosno, zidovi dovoljno čvrsti i izdržljivi, demit se može postaviti na sve vrste suvih podloga, od salonita, starog maltera do betona itd. Izvođenje radova je moguće u temperaturnom opsegu od 5° do 35°C, što praktično znači najveći deo godine.

    4.2. Demit fasada ima dug vek trajanja

    Sledeća prednost demit fasade je njena izuzetna otpornost na sve vremenske uslove. Jedinstvene i patentirane ploče imaju relativno duboke dilatacione žlebove dimenzija 10x10 cm, koji znatno doprinose smanjenju zateznih sila koje deluju u završnim slojevima. Ove sile su rezultat temperaturnih kolebanja na površini fasade. Istovremeno, ploče ovog tipa se prave sa posebnim žlebovima za spojeve, odnosno, mestima na kojima ploče dolaze u kontakt, kako bi se izbegao nastanak toplotnih mostova, a imaju i žlebove za pravilno nanošenje lepka.

    Prednost demit fasadnog sistema je i u tome što se za njegovo izvođenje upotrebljavaju visokoelastični i otporni osnovni malteri kao i vodootporni završni sloj maltera.
    Malter je najčešći završni fasadni sloj demit fasadnog sistema
    Malter je najčešći završni fasadni sloj demit fasadnog sistema

    5. Demit fasada: fasadni sistemi

    U zavisnosti od toga kakva svojstva na kraju fasada treba da ima, razlikuje se pet različitih tipova demit sistema:

    5.1. Demit original

    Demit original je najrasprostranjeniji fasadni sistem. Obezbeđuje najviši nivo izolacije i zaštite od atmosferskih uticaja, osiguravajući zdravo i udobno životno okruženje u prostoru. Originalni demit sistem se sastoji od specijalnih panela koji obezbeđuju dugotrajnost fasade. Takođe je ključna upotreba visokokvalitetnog lepka i elastičnog maltera za armiranje.

    5.2. Demit UNI efekt

    Demit UNI Effect je vrlo jeftin i lak za izvođenje. Lepljivi malter se koristi i za lepljenje i za armiranje. Uprkos svojoj jednostavnosti, ovaj fasadni sistem zadovoljava sve tehničke standarde kvalitetne gradnje.

    5.3. Demit mineral

    Demit mineral sadrži izolaciju od mineralne vune koja obezbeđuje dobru požarnu sigurnost, odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju i visoku paropropusnost. Čvrsti spoljni sloj panela omogućava veću čvrstinu fasade i lakše nanošenje armaturnog i završnog sloja.

    5.4. Demit Line 4Q

    Demit Line 4Q je disperzioni fasadni sistem koji se koristi za izolaciju i zaštitu montažnih i drvenih objekata. Sistem dobro štiti od vlage i vode.

    5.5. Demit Aclimative

    Demit Aclimative je sa poboljšanim lepljivim malterom, pa ga zato karakteriše odlična paropropusnost. Sistem se uglavnom koristi za renoviranje starijih objekata.

    6. Demit fasada - cena

    Koliko može da košta fasada? Njena cena zavisi od izabranog sistema (original, UNI efekt, mineral, Line 4Q, Aclimative), veličine fasade, debljine izolacije, boje, tretmana završnog sloja i naravno, izvođača radova. Za veće projekte u nekim firmama možete da dobijete povoljniju cenu po kvadratu. Za tipičnu demit fasadu s izolacijom debljine između 5-20 cm platićete oko 14-20 EUR/m2.

    Stručni članak 4220
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade
    10
    1

    Branislav Jovanovic pr HAUS MAJSTOR 018 Nis


    9.7
    0

    ADS DEKOR 037


    9.5
    0

    TODIĆ GRADNJA 024


    8.7
    0

    Se Mont


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana