Za područje
    OTP banka

    Prenosiva klima - na šta treba obratiti pažnju pre kupovine?

    Članak je pregledalo čak 3169+ korisnika
    Prenosivi klima-uređaji su odličan način za rashlađivanje prostorija koje nemaju pristup centralnom sistemu klimatizacije. Mnogo su efikasniji od ventilatora i istovremeno mnogo jeftiniji od klasičnih klima-uređaja. Lako se postavljaju i imaju više funkcija kojima se vrlo jednostavno upravlja. Prednost prenosive klime je u tome što je možete premeštati iz jedne prostorije u drugu ili, po potrebi, poneti sa sobom i bez mnogo truda rashladiti svoju vikendicu.
    Stručni članak 3169
    klima uredjaji pokretni
    Imamo čak 1852 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

    1. Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini prenosive klime?

    Pre kupovine prenosive klime, proverite sledeće faktore:

    • snagu klima-uređaja i veličinu prostorija koje želite da hladite,
    • gde ćete je postaviti u prostoriji,
    • kako ćete obezbediti odvod kondenzata/održavanje,
    • koji joj je nivo buke,
    • kakva joj je energetska efikasnost.

    2. Koje snage treba da budu prenosive klime?

    Da bi prenosiva klima ispravno radila i hladila prostoriju u kojoj je, potrebno je da obratite pažnju na jačinu i snagu uređaja koliko i na veličinu prostora, odnosno kvadraturu prostorije koju želite da hladite. Praktično gledano, samo jedan prenosivi klima-uređaj ne može da obezbedi adekvatno rashlađivanje cele kuće. Važno je da kupite prenosivi klima-uređaj koji odgovara volumenu stambene jedinice za koju ga uzimate, da ne biste nabavili nešto što vam neće dobro služiti, a pri tom će i trošiti previše energije.

    2.1. Proračun potrebne snage prenosive klime

    Možete izračunati snagu klime koja vam je potrebna jednostavnim proračunom:

    Prvo izračunajte zapreminu sobe u kubnim metrima (pomnožite dužinu, širinu i visinu sobe). Za pravilno toplotno izolovanu prostoriju potrebno je oko 25 W snage za hlađenje 1 m3. Za prostor zapremine 60 m3 potrebna je prenosiva klima snage 1.500 W ili 1,5 kW. Ovome se moraju dodati faktori kao što su lokacija (sunčana/senovita strana), veličina prozora i drugih otvora, broj ljudi u prostoriji, elektronski uređaji, itd. Zbog toga je dobro osnovnoj snazi koju ste izračunali dodati bar još 0,5 kW snage.

    3. Gde treba da stoji prenosiva klima?

    Tokom procesa hlađenja, prenosive klime stvaraju vruć vazduh koji se mora ispuštati kroz ventilacionu cev (ili cevi). Prenosivi klima-uređaji stoga imaju komplet za postavljanje ventilacione cevi, odnosno, njeno spajanje sa prozorom. To znači da u većini slučajeva prenosiva klima mora da stoji blizu prozora. U određenim slučajevima, umesto prozora, odvodna cev se može sprovesti kroz zid ili spojiti s odvodom koji izlazi u spoljnu sredinu ili, pak, u servisni prostor kakav su garaža ili vešernica. Međutim, postoje i prenosivi klima-uređaji bez cevi.

    Prenosne klime treba postaviti blizu prozora
    Prenosive klime treba postaviti blizu prozora

    4. Prenosivi klima-uređaji bez cevi ili mini prenosive klime

    Najjednostavniji tip prenosive klime su takozvani mini prenosivi klima-uređaji. Ovo su klime bez cevi, konstruisane tako da su im samoisparivači deo sistema. Mini prenosivi klima-uređaji ili same prenosive klime bez cevi, sav kondenzat ili njegov najveći deo sakupe i upiju iz vazduha. Pošto automatski uklanjaju i vlagu, o njoj ne morate da brinete.

    Mini prenosiva klima automatski obezbeđuje i da najveći deo kondenzacije koji uređaj sakupi iz vazduha, ispari
    Mini prenosiva klima automatski obezbeđuje i da najveći deo kondenzacije koji uređaj sakupi iz vazduha, ispari

    5. Kakvo održavanje zahtevaju prenosive klime?

    Jedino neophodno održavanje zapravo jeste eliminacija nakupljenog kondenzata. Prenosiva klima, takođe, automatski uklanja vlagu iz vazduha tokom hlađenja i sprovodi je kroz cev u sabirni rezervoar. Kondenzat se može odstranjivati i ručno, redovnim pražnjenjem rezervoara, ili se odvodi kroz cev u spoljnu sredinu. Postoje i modeli prenosive klime sa pumpom koja vodu iz cevi potiskuje u odgovarajući odvod.

    Isto tako, čišćenje filtera prema uputstvima proizvođača je deo redovnog održavanja prenosive klime. Povremeno se prenosiva klima mora odmrznuti, ako se led nakupi na isparivaču. Osim toga, većina prenosivih klima radi na principu „postavi i zaboravi“.

    6. Koliko su bučne prenosive klime?

    Prenosivi klima-uređaji stvaraju određenu količinu buke dok rade. Za razliku od klasičnih klima-uređaja, čije su spoljne jedinice montirane negde na vanjskoj strani objekta, ovaj prenosivi uređaj je ceo u prostoriji koju rashlađuje. Svaki uređaj koji ima protok vazduha proizvodi određeni nivo buke. Ako je ovo pitanje za vas od naročite važnosti, prilikom kupovine pažljivo pogledajte šta piše na deklaraciji i uporedite nivoe decibela (dB) koje proizvode različite jedinice.

    7. Koliko je prenosiva klima energetski efikasna?

    U poređenju sa takozvanim split klima-uređajima, prenosive klime su energetski manje efikasne. Koliko ćete potrošiti za rad prenosive klime zavisiće prvenstveno od cene električne energije u vašem kraju. Ako ste potrošač električne energije čije cene variraju u različito doba dana (na primer, skuplja je danju nego noću), onda je smisleno da se prema tome i upravljate.

    Budući da je ovaj tip uređaja, kako mu i sam naziv kaže, prenosiv, onda ga možete premeštati iz jedne prostorije u drugu ili ga jednostavno poneti sa sobom i osigurati sebi prijatan boravišni ambijent i u vikendici
    Budući da je ovaj tip uređaja, kako mu i sam naziv kaže, prenosiv, onda ga možete premeštati iz jedne prostorije u drugu ili ga jednostavno poneti sa sobom i osigurati sebi prijatan boravišni ambijent i u vikendici

    8. Rezime - Prednosti i slabosti prenosive klime

    8.1. Prednosti prenosivih klima

    • Jednostavna kupovina (u prodavnici ili preko interneta)
    • Lako se podešava i pokreće
    • Mobilnost uređaja
    • Postavljanje bez građevinskih radova

    8.2. Slabosti prenosivih klima

    • Ne hlade tako efikasno kao klasični klima-uređaji
    • Energetska efikasnost im je slabija
    • Bučnije su od klasičnih uređaja
    • Zauzimaju puno prostora
    Stručni članak 3169
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

    Imamo čak 1852 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1852 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
    9.2
    0

    Quadrifoglio solutions doo


    9.7
    0

    ANTA ELEKTRO ŽITORAĐE


    9.7
    0

    M.J. DOO SOMBOR


    10
    5

    FRIGO MR ICE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana