Za područje

    Punjenje klime - cena neredovnog održavanja klima-uređaja

    Članak je pregledalo čak 1570+ korisnika
    Kako se leto približava i napolju postaje sve toplije, serviseri klima-uređaja dobijaju sve više telefonskih poziva mušterija koje veruju da njihova klima treba da se dopuni gasom. Međutim, treba da znate da ako vaša klima „guta” gas, postoje daleko veći problemi od samog punjenja uređaja.
    Stručni članak 1570
    klima uredjaji punjenje
    Imamo čak 1862 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

    1. Znate li kako klima-uređaji održavaju prostorije hladnim?

    Sve se dešava zbog rashladnog gasa koji se koristi u klima-uređaju. Vaša klima neće raditi efikasno ako je u njoj previše ili premalo rashladnog sredstva. Postoji više vrsta gasova koji se mogu koristiti kao rashladno sredstvo za punjenje klime.

    Savet stručnjaka iu firme FRIGO FLEŠ

    1. Danas je gotovo nemoguće zamisliti kuću bez klima-uređaja, šta je ono što preporučujete klijentima kada odluče da ugrade klimu?

    Nakon kupovine klima uređaja, sledi njena ugradnja. Nemojte žuriti da bilo gde postavite vaš klima-uređaj, već izaberite najpogodnije mesto, sa koga ce vaša klima da ohladi veći deo prostorija u vašem stanu ili kući.

    Kada kupujete klima-uređaj, mislite o veličini prostora koji želite da rashladite. Ako želite da rashladite veći deo stana, preporuka je da kupite klima-uređaj koji ima kapacitet da rashladi vaš željeni prostor.

    Treba da znate da će prostorija u kojoj se nalazi klima-uređaj biti hladnija nego ostale prostorije, zato sto je klima-uređaj predviđen da hladi prostor bez pregrada, a pošto se stan sastoji iz više odvojenih prostorija, dolazi do različitog protoka vazduha i gubitka u hlađenju prostora.

    Ugradnja klima-uređaja je posao koji treba poveriti stručnom i kvalifikovanom servisu, i zbog toga je FRIGO FLEŠ pravi izbor za Vas. Dugogodišnje iskustvo i veliki broj zadovoljnih klijenata stoji iza nas.Ukoliko niste sigurni koji klima-uređaj da kupite, možemo vam pomoći u izboru istog.

    2. Što se tiče održavanja klima-uređaja, da li se čišćenje može obavljati i u kućnim uslovima ili je ipak bolje pozvati profesionalce?

    Čišćenje se može obavaljati u kućnim uslovima, korisnik klima-uređaja bi trebalo jednom mesečno da opere filtere na klimi ukoliko se klima koristi stalno. Naša je preporuka da se pored redovnog čišćenja filtera klima-uređaja, bar jednom godišnje, uradi servis klime, kako bi se obavilo kompletno čišćenje i spoljnjeg i unutrašnjeg dela klime.
    FRIGO FLEŠ je ovlašćen servis za servisiranje klima-uređaja i ima višegodisnje iskustvo o održavanju i servisiranju klima-uređaja. Ukoliko imate bilo koji problem ili dilemu vezanu za vaš klima-uređaj, slobodno nas pozovite.Potrudićemo se da rešimo vaš problem u najkraćem mogućem roku.

    Servis klima-uređaja najčešće obuhvata proces koji se satoji od:

    • Čišćenje i pranje filtera i isparivača unutar klima-uređaja
    • Čišćenje turbine
    • Čišćenje odvodnih kanala kondezata iz unutrašnje jedinice
    • Dezinfekcija klima-uređaja
    • Merenje pritiska rashladnog gasa
    • Kontrole rada klime

    G-din Nemanja Danojlić, FRIGO FLEŠ

    2. Zašto je klima-uređaju potreban gas?

    Vašem klima-uređaju je gas potreban za prenos toplote iz enterijera u spoljnu sredinu. Rashladno sredstvo je gas pod niskim pritiskom koji se pretvara u tečnost, pa se zatim ponovo vraća u gasovito stanje u neprekidnom zatvorenom sistemu kružnog procesa. Rashladni gas cirkuliše bakarnim cevima. Rashladno sredstvo i cevi preuzimaju toplotu koja se nalazi u vazduhu. Tokom ovog procesa, rashladni gas će postati tečnost koja pomaže pri prenosu i razmeni toplote.

    Preventivno održavanje klima-uređaja je najbolji način da sprečite curenje u sistemu
    Preventivno održavanje klima-uređaja je najbolji način da sprečite curenje u sistemu

    3. Punjenje klime - vrste gasova

    Najčešći rashladni gasovi koji se koriste za punjenje klima-uređaja su:

    3.1. R32

    Neškodljiv je po životnu sredinu i ljude, budući da sadrži nizak nivo toksina i ne uništava ozon. Gas R32 ima nizak stepen zapaljivosti i nije eksplozivan. Preporučujemo da se prilikom kupovine klima-uređaja raspitate da li je punjen gasom R32.

    3.2. Propan

    Propan je gas koji se koristio u starijim modelima klima. Njegov uticaj na zdravlje ljudi je bio vrlo upitan kao i bezbednost upotrebe.

    3.3. R134a

    Ovaj gas je zabranjen u Evropskoj uniji.

    3.4. Freon R410A

    Donedavno najviše korišćen u ove svrhe, premda se sada povlači sa tržišta zbog upotrebe novog gasa R32c.

    4. Koliko često treba puniti klime?

    Kada vaš klima-uređaj radi ispravno, ali prostor i ne hladi baš efikasno, ili topli vazduh izlazi iz ventilacionih otvora, ili se led nakuplja na isparivaču, vreme je da se uređaj ponovo napuni, odnosno, da angažujete stručnjaka za punjenje klime. Troškovi punjenja klima-uređaja su zanemarljivi, ali najčešća zabluda među korisnicima je da će se rashladno sredstvo na kraju potrošiti, kao gorivo u automobilu, na primer. Potreba da se klima puni gasom uglavnom je rezultat curenja iz cevi.

    5. Razlog curenja gasa mora biti otklonjen pre punjenja!

    Vaš klima-uređaj je zatvoren sistem, pa manjak gasa može nastati samo ako cevi negde cure. Zbog toga je važno proveriti da li u sistemu ima curenja pre svakog punjenja.

    6. Posledice curenja gasa

    Ako u vašem klima-uređaju nema dovoljno gasa, sistem radi jače, čime se više i opterećuje, produžava vreme rada i samim tim povećava iznos na računu za struju. Kada je rashladno sredstvo na samom minimumu, sistem može da se smrzne. Međutim, to nije sve - može doći do više različitih kvarova, odnosno, problema. Prvo, kompresor je preopterećen jer pokušava da upumpava gas, ali ne može. U sledećem koraku, klima će prestati da radi, a led koji se nakupio brzo će se otopiti. Kada se to dogodi, odvodne cevi neće moći da zadrže svu nakupljenu vodu. Doći će do izlivanja, pa će se voda preliti i curiti niz zid na pod, što naravno nikako ne može biti dobro!

    Nedostatak gasa u sistemu takođe može dovesti do curenja vode iz klima-uređaja
    Nedostatak gasa u sistemu takođe može dovesti do curenja vode iz klima-uređaja

    7. Punjenje klime - cena

    Preventivno održavanje klima-uređaja je najbolji način da do curenja u sistemu ne dođe. Temeljno čišćenje je jedini način da se spreči zadržavanje nečistoća i nastanak naslaga koje će izazvati koroziju i razjedanje metalnog kućišta spoljne jedinice koliko i bakarnih cevi. Osim toga, klima će, baš kao i svaki drugi aparat, uređaj ili oprema, raditi mnogo efikasnije kada je čista! Koliko koštaju klima-uređaji, koliko ugradnja klime te njeno održavanje, u smislu serisiranja i punjenja možete videti na našem veb-sajtu.

    Stručni članak 1570
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

    Imamo čak 1862 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1862 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
    9.4
    0

    PR BIRO ZA INŽENJERING COP INŽENJERING


    9.6
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA HLADIŠA SINIŠA PAVLOVIĆ PR ČAČAK


    10
    1

    ALEKSANDAR PAJOVIĆ PREDUZETNIK UGRADNJA I SERVIS KLIMA UREĐAJA MIRKOM KLIMATIZACIJA LAĐEVCI


    8.8
    0

    Dn frigoterm


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana