Za područje

  Servisiranje klima-uređaja - šta možete sami da uradite, a kada je bolje pozvati stručnjake?

  Članak je pregledalo čak 2590+ korisnika
  Klima-uređaji su s godinama bivali sve sofisticiraniji i, istovremeno, postajali sve važnija komponenta svakog doma ili poslovnih prostora. Kvalitetan uređaj može eliminisati nepovoljne termičke uslove i obezbediti čist, zdrav i udoban životni ambijent. Naravno, za njegov pravilan rad, kao i za svaki drugi uređaj, potrebne su redovne kontrole, servisiranje i održavanje. Nepravilno ili neredovno održavanje klima-uređaja može dovesti do mnogih problema i na kraju do nepotrebno visokih troškova zbog kompletne zamene. Istražili smo šta u tom smislu možete sami da uradite, a kada je bolje pozvati profesionalce.
  Stručni članak 2590
  servisiranje klima uredjaja
  Imamo čak 1874 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  1. Zašto je važno redovno servisiranje klima-uređaja?

  Preventivnim servisiranjem klima-uređaja obezbeđuje se njihovo pravilno održavanje u redovnim intervalima i na taj način smanjuje verovatnoća pojave velikih problema na duži rok. Poređenja radi: redovno održavanje klima-uređaja je jednako važno kao i redovna zamena ulja u vašem vozilu. Promena ulja koja košta oko 50 EUR može da sačuva motor automobila vredan 5.000 EUR. Redovno servisiranje osigurava besprekorno funkcionisanje klima-uređaja.

  Savet stručnjaka iz firme Servis bele tehnike Strabone

  1. Koji su znakovi koji ukazuju na potrebu za servisiranjem klima-uređaja?

  Vaša klima jedinica se može pokvariti čak i ako postoji redovno održavanje klime. Navešćemo nekoliko ključnih pokazatelja da će biti potreban servis ili popravka klime. Bez obzira da li koristite klima-uređaj za hlađenje tokom vrelih letnjih dana ili se grejete pomoću klime zimi vaša klima jedinica mora uvek biti ispravna i u funkciji. Čim primetite da nešto nije u redu sa vašom klimom, ne čekajte da ona prestane sa radom već pozovite servisera, a mi ćemo vam u nastavku navesti par naznaka koje ukazuju da vasa klima ne radi u skladu kako je predviđena.

  -Neprijatan miris i buka iz klime:
  Kada vaša klima jedinica počne da proizvodi neobične zvuke, treba uraditi servisiranje klima-uređaja. Ako čujete zvuk udaranja metala, odmah isključite klimu, nemojte je koristit da bi ste sprečili veći kvar na klimi. Miris paljevine iz klima-uređaja je znak izgorelih žica. U slučaju da se oseća neprijatan miris iz klime, vaš uređaj je prepun bakterija, buđi i mikroorganizama. Pozovite servisere da dijagnostikuju problem i otklone kvar što je pre moguće.

  -Klima curi:
  Ako klima curi treba odmah preduzeti mere. Začepljeno kondez crevo i prljava kadica klime su uzrok da se pojavljuje voda na zidu ispod klima-uređaja. Ovaj problem je lako rešiv. Dovoljno je da se unutrašnja jedinica klime rasklopi i detaljno očisti od prašine i prljavštine.

  -Ograničen protok vazduha iz klima uređaja:
  Ukoliko vazduh iz klime ne cirkuliše kroz prostor kao uobičajeno treba pregledati klima-uređaj. Začepljen filter klime ili blokiran kanal mogu biti uzrok ovog problema. Nečistoća i prašina se može nakupiti u filterima kao i celoj unutrašnjoj jedinici klime i ometati protok vazduha. Isto tako neispravan kompresor može stvariti problem ograničenog protoka vazduha u prostoriji.

  -Klima duva topao vazduh:
  Kada klima duva topao vazduh a u modu je za hlađenje može biti znak da je prljav isparivač, oštećena elektronika klime, pokvaren ventilator motora ili curenje rashladnog sredstva. Ne pokušavajte da problem rešite sami. Majstor za klimu će to najbolje uraditi umesto vas.

  2. Koliko često treba obavljati redovno održavanje klima-uređaja i šta ono uključuje?

  Kada se pogleda koliko često je potreban servis klima-uređaja, u većini slučajeva preporuka stručnjaka za klimatizaciju je 12. meseci. Redovan servis klime je od suštinskog zanačaja za održavanje vašeg sistema u vrhunskom stanju kako bi efikasno radio i imao dug radni vek. Najbolje doba godine da zakažete servisiranje klime ako je koristite za hlađenje je proleće. Tako će klima-uređaj biti spreman za tople letnje mesece kada su temperature izuzetno visoke. Ako klimu koristite za grejanje savetujemo da održavanje sistema klimatizacije bude dva puta godišnje u proleće i jesen pre nego što nastupe hladni zimski dani. Postoje faktori koji utiču na to koliko često treba servisirati klima-uređaj.

  Filtere je neophodno čistiti – prati u intervalima do mesec dana u zavisnosti od zadimljenosti prostorije, vremena kada uređaj radi. Tako se skidaju sva prljavština, bakterije... Redovnim čišćenjem filtera se produžuje vek trajanja uređaja.

  Postupak čišćenja filtera - Kako bi došli do filtera koji je neophodno očistiti neophodno je skinuti poklopac unutrašnje jedinice.Poklopac se lako skida, najčešće ima "bravu" pri dnu koja se jednostavnim pokretom ka unutrašnjosti prostorije otvara. Na poklopcu se nalaze otvori za prolaz vazduha koje takođe treba oprati. Filteri se peru tako što se potope u mlaku vodu (do 30ºC ) u koju opciono može da se doda neko sredstvo za čiscenje. Tako potopljeni se ostave do 30min, zatim isperu mlazom vode, prosuše i vrate na unutrašnju jedinicu. Ukoliko klima-uređaj koristi neki specijalni filter potražiti uputstvo za njegovo čišćenje. Poklopac unutrašnje jedinice se jednostavno vraća obrnutim postupkom od skidanja.Ako se prilikom čišćenja unutrašnje jedinice primeti da je saće na spoljašnjoj jedinici zaprljano neophodno je čišćenje i dezinfekcija kompletnog uređaja. 

  Servis obuhvata sledeće:

  • Demontaža prednje maske unutrašnje jedinice zajedno sa filterima i pranje istih.
  • Skidanje krilca, step motora, pranje kadice i plastike ispred turbine
  • Dezinfekcija isparivača unutrašnje jedinice
  • Provera protoka vode u kondez crevu
  • Čišćenje isparivača unutrašnje jedinice sa sredstvom za čišćenje isparivača klima-uređaja na bazi prijatnog mirisa koje uklanja bakterije i viruse.
  • Kontrola temperature protoka vazduha(ulaz-izlaz)
  • Produvavanje kondenzatora spoljne jedinice (saće sa zadnje strane) kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora
  • Pranje kućišta spoljne jedinice - sredstvom na bazi kiselina, deluje efikasno na sve vrste naslaga prljavštine) i provera nosača spoljašnje jedinice.
  • Provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna, zavisi od tipa rashladnog sretstva (R22, R407c, R410a)

  3. Kako se vrši provera i održavanje bravi vrata frižidera kako bi se sprečilo curenje vazduha i gubitak hladnog vazduha?

  Što se rashladnih aparat tiče kao što su frižder, zamrzivač, rashladna vitrina ili komora, pored najbitnijih funkcijskih delova kao što su kompresor, rashladno sredstvo i termostat, spada naravno i sam dihtung vrata. Pored gore navedenih par aparata najkritičnije je sam frižder, jer je jedan od aparata koji ima najveću svakodnevnu primenu u svakom domaćinstvu. Važno je da dobro zatvorite vrata friždera jer hladan vazduh u uređaju mora dobro da bude izolovan od spoljne temperature vazduha. Navešću vam par primera za pravilan rad i postupak sa aparatom:

  -Proverite da li vam vrata ne stoje nakrivo ili ispala iz ležista šarke vrata:
  Jedan od načešćih problema koji se dešava zbog pretrpavanjem namirnica u odeljenjima na vratima. Zbog većih težina od predviđenih dolazi da pucanja šarke ili spadanjem vrata usled čega guma ne dihtuje i samim tim dolazi do gubitka hladnog vazduha iz aparata. Po ovom pitanju, najbolje je nazvati servisera za rešavanje ovog vida kvara.

  -Proverite da li je dihtung na vratima olabavljen, napukao ili iskrzan: 
  Hladan vazduh u uređaju mora da bude dobro izolovan od spoljne temperature. Proverite da li postoji razmak između dihtunga na vratima i unutrašnjosti frižidera. Ako utvrdite da postoji razmak, namestite dihtung na vratima tako što ćete ga prstima povući od vrata. U slučaju da je guma kruta, poslužite se fenom i sa blagim zagrevanjem gume, možete je vratiti u prvobitan oblik. Možda ćete morati da zamenite dihtung u slučaju nekih većih deformacija.

  -Proverite da li neki predmet blokira vrata:
  Preveliki predmeti ili nepravilno postavljeni predmeti mogu da spreče zatvaranje vrata. Probajte da ih pomerite.

  -Proverite da li je uređaj nivelisan:
  Vrata možda ne mogu da se zatvore jer uređaj nije balansiran. Probajte da ga polako zaljuljate da biste videli da li je u ravnoteži. Ako možete lako da ga pomerate levo-desno, onda nije dobro balansiran. Izbalansirajte ga tako što ćete izvući ili uvući nožice u dovoljnoj meri. Imajte u vidu i da površina na kojoj je frižider treba da je ravna. Premestite ga na drugo mesto ako je to potrebno.

  -Proverite da li su se stvorile naslage leda:
  Proverite da li u zamrzivaču ima naslaga leda. Možda ne možete da zatvorite vrata zbog leda u odeljku zamrzivača. U tom slučaju ćete morati ručno da odmrznete odeljak zamrzivača.

  4. Kako prepoznati kada je potrebno angažovati stručnjaka za servisiranje frižidera i koji su znakovi da problem zahteva hitnu intervenciju?

  Popravka frižidera novije generacije zahtevaju veliko znanje i poznavanje principa rad uređaja. Pored znanja potrebno je dugogodišnje iskustvo kao i odgovarajući alat. Kvarovi mogu biti mehanički i električni. Mehanički kvarovi su: dobro nedihtovanje gume na vratima, rupa na isparivaču, prestanak rada kompresora, korozija cevi i mnogi drugi. Električni kvarovi mogu biti na termostatu, ventilatoru, instalaciji, startnom releju kompresora. Novija generacija aparata poslednjih 10 godina najčešce su modeli da Display-om i prilikom nekih nepravilnosti izbaci grešku (F1, F2, dr, iDLo, rDLo, i5, r1,....) ili nekom od led signalizacija, određenim brojem puta blinkanjem led lampica. Greška ili kod zavisi naravno od brenda i funkcije aparata, tako da samim tim obavezno je nazvati ovlašćenog servisera za taj brend. Što se tiče starijih modela aparata lako mozemo prepoznati problem tako što primetimo da aparat radi ali ne hladi ili upali lampicu upozorenje. Bez obzira na starost aparata, najbolje je nazvati stručno lice za popravku, koji će vam rešiti kvar kvalitetno i u što kraćem roku.

  G-din Boban Stanojević, Servis bele tehnike Strabone

  Redovno servisiranje klima-uređaja može pomoći da uštedite znatnu svotu novca, posebno zato što i inače imaju mnogo duži vek trajanja od većine aparata i opreme u svakom domu. Pravilno održavan klima-uređaj može trajati više od jedne decenije bez zamene glavnih komponenti.

  2. Priprema plana održavanja klima-uređaja

  Postoji nekoliko stvari na koje treba da se fokusirate kada pravite plan održavanja:

  2.1. Servis klima-uređaja - u kojim intervalima?

  Prvi korak je da pregledate uputstva proizvođača i zabeležite u kojim je vremenskim intervalima servisiranje klima-uređaja i njegovih pojedinačnih komponenti preporučeno. Ako nemate uputstva, najbolje je da pogledate njihovu veb-stranicu (popriličan broj proizvođača sada uputstva za svoje proizvode postavlja onlajn) ili direktno kontaktirate proizvođača da biste dobili ove podatke. Oni su važni, jer proizvođači određuju rokove održavanja na osnovu opsežnog testiranja i analiza.

  2.2. Koliko je složen sistem klimatizacije u vašem domu?

  Verovatno ovo nećete moći da procenite sami. Najbolje je da se obratite proizvođaču ili ovlašćenom serviseru, koji će vam dati tačne i pouzdane informacije.

  2.3. Prosečno vreme rada

  Važan aspekt koji se uvek mora uzeti u obzir jeste to koliko vremena, odnosno, sati dnevno, u proseku radi vaš klima-uređaj ili uređaji. Prosečan interval rada može da varira u zavisnosti od toga gde je klima instalirana. U poslovnim prostorijama, odnosno, kancelarijama ili sličnim prostorima, klima-uređaji mogu biti uključeni znatno duže u odnosu na one kod kuće. Vreme neprekidnog rada je od velike pomoći pri određivanju rokova u kojima će servisiranje biti neophodno.

  3. Servis eksterne jedinice - zadaci koje možete sami da obavite

  Spoljna jedinica svakog klima-uređaja je zapravo kućište u kome se nalaze aksijalni ventilator, kondenzator i kompresor. To su, ujedno, i najkritičniji delovi ove vrste uređaja. Može se nalaziti spolja, na fasadi ili uz neki spoljni zid, ali u zavisnosti od vrste i tipa modela može biti i u garaži ili na tavanu. Obično ima bakarne cevi, ponekad prekrivene slojem izolacione pene, koje idu od nje do vaše kuće. Svi klima-sistemi rade po principu apsorbovanja energije i njenog prenosa na drugo mesto - hlađenjem vazduha koji se ubacuje u unutrašnjost i ispumpavanjem toplog vazduha iz unutrašnjosti kuće. To je zatvoren sistem od najmanje dve jedinice, unutrašnje i vanjske, koje su spojene bakarnim cevima za protok freona i kablovima. Redovni servis klima-uređaja je osnovni uslov za njihovo pravilno funkcionisanje.

  Preventivnim kontrolama obezbeđuje se da klima-uređaj bude adekvatno servisiran u redovnim intervalima i na taj se način smanji rizik nastanka većih problema ili šteta, dugoročnije gledano
  Preventivnim kontrolama obezbeđuje se da klima-uređaj bude adekvatno servisiran u redovnim intervalima i na taj se način, dugoročno gledano, smanjuje rizik nastanka većih problema ili šteta

  3.1. Isključite jedinicu/mrežu

  Morate biti sigurni da struja ne teče kroz jedinicu kada je čistite. Isključivanje se vrši ili izvlačenjem utikača iz utičnice ili postavljanjem prekidača u položaj OFF/isključeno, a najbolje i jedno i drugo da biste bili sasvim bezbedni. Ako je ovo teško izvodljivo iz ma kog razloga, možete i potpuno isključiti napajanje klima-uređaja na glavnoj razvodnoj tabli odvijanjem osigurača.

  3.2. Očistite sve nečistoće sa rešetke i oko spoljne jedinice

  Većina nečistoća i prašine će se akumulirati na rešetki kondenzatora, tako da je morate pažljivo očistiti. Koristite grubu četku da uklonite krupnije i deblje naslage kakve su nanosi lišća ili blata, a zatim uz pomoć usisivača i uskog nastavka usisajte i sve sitnije ostatke koje možete da dohvatite. Osim ovoga, vrlo je važno da u prečniku od najmanje pola metra oko vanjske jedinice nema ni biljaka ni drugih stvari koje bi ometale njen rad ili je činile prijemčivijom za nakupljanje prljavštine.

  3.3. Očistite i ispravite delove rešetke na poklopcu klima-uređaja

  Ponekad se na rešetki poklopca spoljne jedinice zbog vetra ili padavina nakupi mnogo nečistoća, koje se ne mogu lako ukloniti četkom. Umesto toga, pokušajte da nožem sastružete sve ostatke zaglavljene između rešetki, a po potrebi ispravite i sve deformisane delove rešetke.

  3.4. Čišćenje ventilatora

  Ovo je takođe deo uređaja na kome može da se tokom vremena nakupi i zadrži mnogo prašine i raznih nanosa, pa je i tu potrebno redovno čišćenje. Lišće i sitne grančice se takođe ponekad mogu zaglaviti u ventilatoru. Najlakši način čišćenja jeste brisanje vlažnom krpom, ali ga posle toga treba ostaviti dovoljno dugo da se osuši.

  3.5. Dodatno čišćenje rešetke

  Najlakši način za čišćenje rešetke vanjske jedinice je pranje vodom iz baštenskog creva opremljenog mlaznicom za prskanje. Time se može oprati mnogo prljavštine koju prethodne metode nisu mogle da uklone. Samo treba paziti da voda ne uđe u motor ventilatora.

  3.6. Proverite ulje

  Ako vaš motor ventilatora nema zaptivene ležajeve, možete proveriti i nivo ulja u ventilatoru. Nekoliko kapi motornog ulja (ne koristite ništa drugo) bi trebalo da bude dovoljno.

  4. Servisiranje unutrašnje jedinice - zadaci koje možete sami da izvršite

  Unutrašnja jedinica klima-uređaja se sastoji od isparivača i radijalnog ventilatora. Isparivač se sastoji od cevi i namotaja (kalema) i on je ono što zagreva ili hladi vazduh u vašoj kući. Radi uz pomoć spoljašnje jedinice klima-uređaja ili jedinice toplotne pumpe. Namotaji isparivača se vremenom zaprljaju, što utiče na brzinu hlađenja ili zagrevanja prostora. Moraju se redovno čistiti kako bi se sprečilo smanjenje efikasnosti.

  Dobro održavan sistem klimatizacije obezbeđuje čist, zdrav i udoban životni prostor
  Dobro održavan sistem klimatizacije obezbeđuje čist, zdrav i udoban životni prostor

  4.1. Očistite isparivač

  Poklopac isparivača je na unutrašnjoj jedinici obično tamo gde se nalazi rešetka na unutrašnjoj jedinici, pa se tu obavezno akumulira mnogo prašine i raznih čestica iz vazduha. Možete početi tako što ćete koristiti meku četku da uklonite prašinu, a zatim poprskati isparivač specijalnim sredstvom za čišćenje - ta tečnost će pomoći da se otarasite svih nataloženih nečistoća i poboljšaće performanse uređaja. Umesto specijalnog sredstva za čišćenje, možete koristiti i blagi deterdžent i vodu.

  4.2. Očistite odvod isparivača

  Ponekad se odvod isparivača začepi zbog masnog taloga i zato se mora osloboditi. Začepljen odvod može da izazove izlivanje vode (povrat umesto izbacivanje) koje će ošteti pod ili, ako je opremljen plovkom za odvod, može dovesti do prestanka rada jedinice dok se voda iz njega ne ispusti. Začepljen odvod takođe može izazvati neprijatan miris iz jedinice. Odvodna cev je obično PVC cev širine 16 mm koja se sprovodi u spoljnu sredinu, zajednički odvod ili slično, u blizini kondenzatorske jedinice. Možete koristiti mokri/suvi usisivač da otčepite odvodnu cev.

  4.3. Zamenite filter

  Zamena filtera je nešto što zavisi od toga gde živite. Prašnjava okruženja zahtevaju češće promene filtera. Filter vašeg klima-uređaja treba menjati najmanje dva puta godišnje ako se stalno koristi, odnosno, i za grejanje i za hlađenje. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da bude neposredno pre početka sezone grejanja, a zatim drugi put, neposredno pre sezone hlađenja. Ako sistem koristite samo za hlađenje tokom letnjih meseci, trebalo bi da zamena filtera neposredno pred početak sezone bude dovoljna. 

  Uverite se da se vrsta i tip postojećeg i novog filtera podudaraju. Filtere uglavnom možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili kod ovlašćenog servisera i to po serijskom broju modela koji imate. Filter se obično nalazi u kućištu na kraju kanala za povrat svežeg vazduha. Skidanje filtera iz kućišta kao i vraćanje je jednostavno, jer je na „klik“.

  5. Servisiranje klima-uređaja - zadaci koje je bolje prepustiti profesionalcima

  Klima-uređaj/e moraju servisirati stručne osobe najmanje jednom godišnje, kako bi vam efikasno služili čitav niz godina.

  5.1. Određivanje veličine vašeg sistema klimatizacije

  Kada se javi potreba za novim klima-uređajem, pre kupovine bi bilo dobro da se posavetujete sa nekim profesionalcem koji će znati da napravi stručnu računicu. Laička procena može dovesti do toga da kupite jedinice ili sistem koji je prevelik ili premali za vaš dom. Stručnjak će tačno izračunati koji je optimalan sistem za vas na osnovu faktora kao što su količina hlađenja, spoljna temperatura okoline i prosečno vreme hlađenja. Ovo se zove proračun rashladnog opterećenja.

  5.2. Redovni godišnji servis klima-uređaja

  Svaki manji ili veći aparat koji kupite za domaćinstvo, bez obzira na to koliko ga platite i ko je proizvođač, neće dobro raditi niti vam služiti koliko očekujete, bez redovne kontrole i servisiranja. Isto važi i kada su klima-uređaji u pitanju. Naravno, ne samo da bi vam garancija bila važeća koliko je određeno, već i da bi održavanje bilo po svim pravilima struke, uvek se preporučuje angažovanje profesionalaca. Godišnje servisiranje klima-uređaja zahteva iskusne ruke i ne treba ga shvatati olako, jer postoji nekoliko stvari koje zahtevaju preciznu kalibraciju i verifikaciju. Održavanje i podešavanje mogu da obavljaju samo ljudi sa odgovarajućim znanjem, pravim alatkama i dovoljno iskustva.

  5.3. Problemi sa napajanjem

  Klima-uređaji su složeni električni sistemi sastavljeni od raznih delova instalacija, provodnika, motora i cevi. Iako ćete možda biti u iskušenju da sami proverite ovakve kvarove, to vam najiskrenije ne preporučujemo. Električni sklopovi, odnosno, strujna kola klima-uređaja su prilično složena mreža i tokom vremena može doći do kratkog spoja zbog nepravilnog ožičenja ili usled oštećenja.

  5.4. Popravka kompresora klima-uređaja

  Kada kompresor u centralnom sistemu za hlađenje počne da se uključuje i isključuje u kratkim intervalima, na primer svakih 15 minuta, to može dovesti do velikog opterećenja jedinice. Popravka kompresora klima-uređaja može biti komplikovana, budući da i razlozi koji su do kvara doveli jesu brojni i raznorodni. Takođe, problem treba brzo da se reši, pošto dovodi do preopterećenja celog sistema klimatizacije i može izazvati prekomerno trošenje komponenti ili čak potpuni kvar. Još je teže locirati kvar ako je u sistemu više klima-uređaja. Popravka kompresora klima-uređaja je odličan primer problema koji je bolje prepustiti iskusnom profesionalcu.

  Stručni članak 2590
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1874 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana