Za područje

  Servisiranje klima-uređaja - šta možete sami da uradite, a kada je bolje pozvati stručnjake?

  Klima-uređaji su s godinama bivali sve sofisticiraniji i, istovremeno, postajali sve važnija komponenta svakog doma ili poslovnih prostora. Kvalitetan uređaj može eliminisati nepovoljne termičke uslove i obezbediti čist, zdrav i udoban životni ambijent. Naravno, za njegov pravilan rad, kao i za svaki drugi uređaj, potrebne su redovne kontrole, servisiranje i održavanje. Nepravilno ili neredovno održavanje klima-uređaja može dovesti do mnogih problema i na kraju do nepotrebno visokih troškova zbog kompletne zamene. Istražili smo šta u tom smislu možete sami da uradite, a kada je bolje pozvati profesionalce.
  Stručni članak 373
  servisiranje-klima-uredjaja.jpg
  Imamo čak 1757 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  1. Zašto je važno redovno servisiranje klima-uređaja?

  Preventivnim servisiranjem klima-uređaja obezbeđuje se njihovo pravilno održavanje u redovnim intervalima i na taj način smanjuje verovatnoća pojave velikih problema na duži rok. Poređenja radi: redovno održavanje klima-uređaja je jednako važno kao i redovna zamena ulja u vašem vozilu. Promena ulja koja košta oko 50 EUR može da sačuva motor automobila vredan 5.000 EUR. Redovno servisiranje osigurava besprekorno funkcionisanje klima-uređaja.

  Redovno servisiranje klima-uređaja može pomoći da uštedite znatnu svotu novca, posebno zato što i inače imaju mnogo duži vek trajanja od većine aparata i opreme u svakom domu. Pravilno održavan klima-uređaj može trajati više od jedne decenije bez zamene glavnih komponenti.

  2. Priprema plana održavanja klima-uređaja

  Postoji nekoliko stvari na koje treba da se fokusirate kada pravite plan održavanja:

  2.1. Servis klima-uređaja - u kojim intervalima?

  Prvi korak je da pregledate uputstva proizvođača i zabeležite u kojim je vremenskim intervalima servisiranje klima-uređaja i njegovih pojedinačnih komponenti preporučeno. Ako nemate uputstva, najbolje je da pogledate njihovu veb-stranicu (popriličan broj proizvođača sada uputstva za svoje proizvode postavlja onlajn) ili direktno kontaktirate proizvođača da biste dobili ove podatke. Oni su važni, jer proizvođači određuju rokove održavanja na osnovu opsežnog testiranja i analiza.

  2.2. Koliko je složen sistem klimatizacije u vašem domu?

  Verovatno ovo nećete moći da procenite sami. Najbolje je da se obratite proizvođaču ili ovlašćenom serviseru, koji će vam dati tačne i pouzdane informacije.

  2.3. Prosečno vreme rada

  Važan aspekt koji se uvek mora uzeti u obzir jeste to koliko vremena, odnosno, sati dnevno, u proseku radi vaš klima-uređaj ili uređaji. Prosečan interval rada može da varira u zavisnosti od toga gde je klima instalirana. U poslovnim prostorijama, odnosno, kancelarijama ili sličnim prostorima, klima-uređaji mogu biti uključeni znatno duže u odnosu na one kod kuće. Vreme neprekidnog rada je od velike pomoći pri određivanju rokova u kojima će servisiranje biti neophodno.

  3. Servis eksterne jedinice - zadaci koje možete sami da obavite

  Spoljna jedinica svakog klima-uređaja je zapravo kućište u kome se nalaze aksijalni ventilator, kondenzator i kompresor. To su, ujedno, i najkritičniji delovi ove vrste uređaja. Može se nalaziti spolja, na fasadi ili uz neki spoljni zid, ali u zavisnosti od vrste i tipa modela može biti i u garaži ili na tavanu. Obično ima bakarne cevi, ponekad prekrivene slojem izolacione pene, koje idu od nje do vaše kuće. Svi klima-sistemi rade po principu apsorbovanja energije i njenog prenosa na drugo mesto - hlađenjem vazduha koji se ubacuje u unutrašnjost i ispumpavanjem toplog vazduha iz unutrašnjosti kuće. To je zatvoren sistem od najmanje dve jedinice, unutrašnje i vanjske, koje su spojene bakarnim cevima za protok freona i kablovima. Redovni servis klima-uređaja je osnovni uslov za njihovo pravilno funkcionisanje.

  Preventivnim kontrolama obezbeđuje se da klima-uređaj bude adekvatno servisiran u redovnim intervalima i na taj se način smanji rizik nastanka većih problema ili šteta, dugoročnije gledano
  Preventivnim kontrolama obezbeđuje se da klima-uređaj bude adekvatno servisiran u redovnim intervalima i na taj se način, dugoročno gledano, smanjuje rizik nastanka većih problema ili šteta

  3.1. Isključite jedinicu/mrežu

  Morate biti sigurni da struja ne teče kroz jedinicu kada je čistite. Isključivanje se vrši ili izvlačenjem utikača iz utičnice ili postavljanjem prekidača u položaj OFF/isključeno, a najbolje i jedno i drugo da biste bili sasvim bezbedni. Ako je ovo teško izvodljivo iz ma kog razloga, možete i potpuno isključiti napajanje klima-uređaja na glavnoj razvodnoj tabli odvijanjem osigurača.

  3.2. Očistite sve nečistoće sa rešetke i oko spoljne jedinice

  Većina nečistoća i prašine će se akumulirati na rešetki kondenzatora, tako da je morate pažljivo očistiti. Koristite grubu četku da uklonite krupnije i deblje naslage kakve su nanosi lišća ili blata, a zatim uz pomoć usisivača i uskog nastavka usisajte i sve sitnije ostatke koje možete da dohvatite. Osim ovoga, vrlo je važno da u prečniku od najmanje pola metra oko vanjske jedinice nema ni biljaka ni drugih stvari koje bi ometale njen rad ili je činile prijemčivijom za nakupljanje prljavštine.

  3.3. Očistite i ispravite delove rešetke na poklopcu klima-uređaja

  Ponekad se na rešetki poklopca spoljne jedinice zbog vetra ili padavina nakupi mnogo nečistoća, koje se ne mogu lako ukloniti četkom. Umesto toga, pokušajte da nožem sastružete sve ostatke zaglavljene između rešetki, a po potrebi ispravite i sve deformisane delove rešetke.

  3.4. Čišćenje ventilatora

  Ovo je takođe deo uređaja na kome može da se tokom vremena nakupi i zadrži mnogo prašine i raznih nanosa, pa je i tu potrebno redovno čišćenje. Lišće i sitne grančice se takođe ponekad mogu zaglaviti u ventilatoru. Najlakši način čišćenja jeste brisanje vlažnom krpom, ali ga posle toga treba ostaviti dovoljno dugo da se osuši.

  3.5. Dodatno čišćenje rešetke

  Najlakši način za čišćenje rešetke vanjske jedinice je pranje vodom iz baštenskog creva opremljenog mlaznicom za prskanje. Time se može oprati mnogo prljavštine koju prethodne metode nisu mogle da uklone. Samo treba paziti da voda ne uđe u motor ventilatora.

  3.6. Proverite ulje

  Ako vaš motor ventilatora nema zaptivene ležajeve, možete proveriti i nivo ulja u ventilatoru. Nekoliko kapi motornog ulja (ne koristite ništa drugo) bi trebalo da bude dovoljno.

  4. Servisiranje unutrašnje jedinice - zadaci koje možete sami da izvršite

  Unutrašnja jedinica klima-uređaja se sastoji od isparivača i radijalnog ventilatora. Isparivač se sastoji od cevi i namotaja (kalema) i on je ono što zagreva ili hladi vazduh u vašoj kući. Radi uz pomoć spoljašnje jedinice klima-uređaja ili jedinice toplotne pumpe. Namotaji isparivača se vremenom zaprljaju, što utiče na brzinu hlađenja ili zagrevanja prostora. Moraju se redovno čistiti kako bi se sprečilo smanjenje efikasnosti.

  Dobro održavan sistem klimatizacije obezbeđuje čist, zdrav i udoban životni prostor
  Dobro održavan sistem klimatizacije obezbeđuje čist, zdrav i udoban životni prostor

  4.1. Očistite isparivač

  Poklopac isparivača je na unutrašnjoj jedinici obično tamo gde se nalazi rešetka na unutrašnjoj jedinici, pa se tu obavezno akumulira mnogo prašine i raznih čestica iz vazduha. Možete početi tako što ćete koristiti meku četku da uklonite prašinu, a zatim poprskati isparivač specijalnim sredstvom za čišćenje - ta tečnost će pomoći da se otarasite svih nataloženih nečistoća i poboljšaće performanse uređaja. Umesto specijalnog sredstva za čišćenje, možete koristiti i blagi deterdžent i vodu.

  4.2. Očistite odvod isparivača

  Ponekad se odvod isparivača začepi zbog masnog taloga i zato se mora osloboditi. Začepljen odvod može da izazove izlivanje vode (povrat umesto izbacivanje) koje će ošteti pod ili, ako je opremljen plovkom za odvod, može dovesti do prestanka rada jedinice dok se voda iz njega ne ispusti. Začepljen odvod takođe može izazvati neprijatan miris iz jedinice. Odvodna cev je obično PVC cev širine 16 mm koja se sprovodi u spoljnu sredinu, zajednički odvod ili slično, u blizini kondenzatorske jedinice. Možete koristiti mokri/suvi usisivač da otčepite odvodnu cev.

  4.3. Zamenite filter

  Zamena filtera je nešto što zavisi od toga gde živite. Prašnjava okruženja zahtevaju češće promene filtera. Filter vašeg klima-uređaja treba menjati najmanje dva puta godišnje ako se stalno koristi, odnosno, i za grejanje i za hlađenje. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da bude neposredno pre početka sezone grejanja, a zatim drugi put, neposredno pre sezone hlađenja. Ako sistem koristite samo za hlađenje tokom letnjih meseci, trebalo bi da zamena filtera neposredno pred početak sezone bude dovoljna. 

  Uverite se da se vrsta i tip postojećeg i novog filtera podudaraju. Filtere uglavnom možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili kod ovlašćenog servisera i to po serijskom broju modela koji imate. Filter se obično nalazi u kućištu na kraju kanala za povrat svežeg vazduha. Skidanje filtera iz kućišta kao i vraćanje je jednostavno, jer je na „klik“.

  5. Servisiranje klima-uređaja - zadaci koje je bolje prepustiti profesionalcima

  Klima-uređaj/e moraju servisirati stručne osobe najmanje jednom godišnje, kako bi vam efikasno služili čitav niz godina.

  5.1. Određivanje veličine vašeg sistema klimatizacije

  Kada se javi potreba za novim klima-uređajem, pre kupovine bi bilo dobro da se posavetujete sa nekim profesionalcem koji će znati da napravi stručnu računicu. Laička procena može dovesti do toga da kupite jedinice ili sistem koji je prevelik ili premali za vaš dom. Stručnjak će tačno izračunati koji je optimalan sistem za vas na osnovu faktora kao što su količina hlađenja, spoljna temperatura okoline i prosečno vreme hlađenja. Ovo se zove proračun rashladnog opterećenja.

  5.2. Redovni godišnji servis klima-uređaja

  Potrebni su vam profesionalci za dubinske preglede vašeg klima-uređaja i rashladnog sistema. Zaista, godišnje servisiranje klima-uređaja zahteva iskusne ruke i ne treba ga shvatati olako, jer postoji nekoliko stvari koje zahtevaju preciznu kalibraciju i verifikaciju. Održavanje i podešavanje mogu da obavljaju samo ljudi sa odgovarajućim znanjem, pravim alatkama i dovoljno iskustva.

  5.3. Problemi sa napajanjem

  Klima-uređaji su složeni električni sistemi sastavljeni od raznih delova instalacija, provodnika, motora i cevi. Iako ćete možda biti u iskušenju da sami proverite ovakve kvarove, to vam najiskrenije ne preporučujemo. Električni sklopovi, odnosno, strujna kola klima-uređaja su prilično složena mreža i tokom vremena može doći do kratkog spoja zbog nepravilnog ožičenja ili usled oštećenja.

  5.4. Popravka kompresora klima-uređaja

  Kada kompresor u centralnom sistemu za hlađenje počne da se uključuje i isključuje u kratkim intervalima, na primer svakih 15 minuta, to može dovesti do velikog opterećenja jedinice. Popravka kompresora klima-uređaja može biti komplikovana, budući da i razlozi koji su do kvara doveli jesu brojni i raznorodni. Takođe, problem treba brzo da se reši, pošto dovodi do preopterećenja celog sistema klimatizacije i može izazvati prekomerno trošenje komponenti ili čak potpuni kvar. Još je teže locirati kvar ako je u sistemu više klima-uređaja. Popravka kompresora klima-uređaja je odličan primer problema koji je bolje prepustiti iskusnom profesionalcu.

  Stručni članak 373
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1757 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1757 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1757 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
  9.5
  0

  TEHNOMONT SISTEM ML D.O.O.


  8.7
  0

  POSTAVLJANJE I ODRŽAVANJE GREJNIH I KLIMATIZACIONIH SISTEMA ULTRAKLIMA BEOGRAD


  9
  0

  SERVIS KUĆNIH APARATA I KLIMA UREĐAJA FRIGO DEKI SOMBOR


  9.1
  0

  SERVIS KLIMA UREĐAJA KLIMA STEPEN PLUS BORČA


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KLIMA-UREĐAJI, UGRADNJA KLIME?

 • Klima-uređaji, ugradnja klime Beograd
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Novi Sad
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kragujevac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Niš
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Čačak
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kraljevo
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Pančevo
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Zrenjanin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Novi Pazar
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Smederevo
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Subotica
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Aleksinac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Apatin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Aranđelovac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Bačka Palanka
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Bačka Topola
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Bečej
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Bor
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Bujanovac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Ćuprija
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Gornji Milanovac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Inđija
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Ivanjica
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Jagodina
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kikinda
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Knjaževac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kovin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kruševac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kula
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Kuršumlija
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Leskovac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Loznica
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Negotin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Paraćin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Pirot
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Požarevac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Preševo
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Prijepolje
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Prokuplje
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Ruma
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Šabac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Senta
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Šid
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Sjenica
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Smederevska Palanka
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Sombor
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Sremska Mitrovica
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Stara Pazova
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Temerin
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Trstenik
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Užice
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Valjevo
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Velika Plana
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Vranje
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Vrbas
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Vršac
 • Klima-uređaji, ugradnja klime Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana