Za područje

    Igra zlatnih panela i senki na objektu u Pančevu | Danilo Dangubić Architects

    Članak je pregledalo čak 2406+ korisnika
    U kreiranju savremenog doživljaja gradskog prostora, značajnu ulogu imaju fasade i prizemlja objekata koji formiraju ulični front. Jedan od objekata koji ne samo da reaktivira ulični prostor, već i postaje savremeni orijentir šireg okruženja je zgrada SK12 po projektu biroa Danilo Dangubić Architects.

    Izbor i tekst: Milja Mladenović, mast. inž. urb.

    Dizajn novog orijentira šireg okruženja ostvaren je prema savremenim principima arhitektonskog projektovanja, kako kroz vizuelno oblikovanje objekta, tako i kroz njegovu energetsku efikasnost. Prožimanjem poslovno-komercijalne zone sa stambenom, kreiran je multifunkcionalni prostor, koji privlači pažnju i ostvaruje maksimalni komfor, kako korisnika, tako i prolaznika.

    01_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12_Pancevo.jpg
    Zlatni paneli privlače pogled i podižu vizuelni komfor u okruženju. Foto: Darko Gajić

    Smeštena u istorijskom tkivu Pančeva, zgrada SK12 postavlja nove smernice za oblikovanje okruženja. Zlatni paneli na fasadi, koji se smenjuju u konkavnim i konveksnim potezima, omogućavaju prelamanje svetlosti i privlače pogled ka objektu. 

    U zoni prizemlja, komunikacija sa okruženjem je ostvarena reflektujućim staklenim površinama u kojima se sa nivoa ulice vidi odraz okolnih objekata, dok se na višim etažama stvara novi vizuelni izraz, koji ujedno definiše i savremeni karakter korišćenja prostora.

    02_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Pokretni paneli daju fasadi dinamičan karakter. Foto: Darko Gajić

    Dinamični karakter fasade ostvaren je smenom pokretnih i fiksnih panela, kojima se omogućava fleksibilnost korišćenja, ali i stalna promena karaktera fasade, između potpuno otvorene – kojom dominiraju staklene površine, i potpuno zatvorene – koja omogućava sagledavanje viših etaža kao krune prizemne zone objekta.

    03_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Perforacija na panelima i njihov oblik omogućavaju kontrolisanje svetlosti i strujanja vazduha, čime se na održiv način objekat greje ili hladi. Foto: Darko Gajić

    Perforacija na panelima omogućava sa jedne strane kreiranje atraktivnog prostornog sklopa, protkanog elementima biomimikrije, a sa druge jedinstven doživljaj prilikom korišćenja prostora. Ideja stvaranja opne objekta koja omogućava prodor svetlosti, kao i grejanje i hlađenje objekta strujanjem vazduha, ostvarena je dizajnom četiri tipa panela različitih ošupljenosti. 

    Stvaranjem različitih temperatura između spoljašnjeg i unutrašnjeg okruženja fasade dolazi do razlike u pritiscima vazduha koji teži da se uravnoteži, čime izaziva strujanje vazduha kroz veće i manje otvore panela. Paneli različitih veličina dodatno intenziviraju strujanje, odnosno provetravanje fasade i unos svežeg vazduha u životni prostor objekta. 

    Picture 1.png
    Ošupljenost panela od 25% (levo), 15% (u sredini) i 10% (desno) određuje prodor svetlosti. Izvor: Danilo Dangubić Architects

    Karakteristike ošupljenih panela zavise od strane objekta na koju su postavljeni, odnosno od osunčanosti koja zavisi od strane sveta ka kojoj su okrenuti, odnosno intenziteta sunčeve svetlosti koje objekat dobija u tom području. Tako su na severnoj strani paneli ošupljeni 25% kako bi primali više toplote i svetlosti, na južnoj strani je ošupljenost 10% kako bi se umanjio uticaj sunca, dok su na preostale dve strane rasporedjeni paneli proračunate ošupljanosti od 15% i 20% - objašnjavaju arhitekti biroa Danilo Dangubić Architects.

    04_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Pozicioniranjem panela omogućava se postizanje potpune privatnosti. Foto: Darko Gajić

    Pogled iz objekta prema atrijumu upućuje na maksimizaciju privatnosti stanara. Samostalnim određivanjem pozicije panela, omogućava se i gradacija privatnosti stambenih jedinica, u skladu sa potrebama korisnika. 

    U kreiranju kadrova sagledavanja, smenjuju se betonski konstruktivni elementi, staklene površine i zlatni omotač zgrade, pri čemu objekat može da funkcioniše kao introvertni prostor, nezavisan od okruženja. S tim u vezi, potencijalne buduće promene izgrađenog tkiva u okruženju ne utiču na karakter prostora i kvalitet stanovanja.

    05_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Senke u enterijeru stvaraju dinamičan ambijent sličan prodoru svetlosti kroz krošnje. Foto: Darko Gajić

    Senke panela u enterijeru prevode savremeni arhitektonski prostor u doživljaj prožet uticajima prirode. Prelamanjem svetlosti kroz perforirane detalje, senke kreiraju doživljaj sličan prodoru svetlosti kroz krošnje drveća, čime se na još jedan način objekat povezuje sa prirodnim uticajima, a nadomešćuje se nedostatak atraktivnih prirodnih celina u okruženju.

    06_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    U stvaranju ambijenata, značajnu ulogu imaju reflektujuće površine. Foto: Darko Gajić

    Kako sa nivoa trotoara, tako se i iz pozicije unutrašnjeg dvorišta, korišćenjem reflektivnih površina, omogućava vizuelno proširenje ambijenata novog objekta. Na ovaj način, stvara se vizuelni kontinuitet izraza, koji kreira savremeni prostorni doživljaj, dodatno akcentovan dinamikom prelamanja svetlosti.

    07_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Prizemljem unutrašnjeg dvorišta dominiraju kontrasti kamena i stakla, odnosno betona i zlatnih panela. Foto: Darko Gajić

    Nedostatak prostora za okupljanje i zadržavanje u okruženju nadomešćen je definisanjem unutrašnjeg dvorišta, koje je definisano kao mirna zona, konstruisana čvrstim materijalima. U kreiranju ambijenta dvorišta, savremeni izraz ostvaren je staklenim površinama i betonskim stubovima, dok kameno popločanje i korišćenje susednog objekta u dizajnu naglašavaju stambeni karakter prostora.

    Nadovezivanjem savremenog izraza na bočni zid kuće na susednoj parceli, kreiran je ambijent koji komunicira sa susedstvom, čineći karakter polujavnog prostora prijatnim za stanare. Kao kontrast susednoj kući, čiji zid postaje deo dizajna dvorišta, pojavom staklene ograde, nastavljen je kontinuirani projektantski izraz prizemlja, čime se simbolički uspostavlja relacija savremene i tradicionalne arhitekture.

    08_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg
    Zeleni krov doprinosi samoodrživosti objekta i stvaranju prirodnih ambijenata za stanare. Foto: Darko Gajić

    Samoodrživosti objekta doprinose i zeleni krovovi u zonama povučenog sprata, obogaćeni krovnim baštama. Na ovaj način, objekat SK12 učestvuje u smanjenju toplotnih ostrva i zagrevanja okruženja, doprinosi smanjenju atmosferskih voda i opterećenju kišne kanalizacije, ali i kreira atraktivne prirodne prostore za stanare.

    Hrabrim i upečatljivim vizuelnim izrazom, kao i primenom principa održivosti i energetske efikasnosti, objekat SK12 postaje jedinstven primer savremene arhitekture, koja se može koristiti kao smernica za projektovanje u urbanim kontekstima. Dizajnom objekta kao novog orijentira, ali i njegovim povezivanjem sa susednim objektima kroz mikroambijente, ostvaruje se veza između starog i novog, čime se savremeni objekat neraskidivo vezuje sa neposrednim urbanim kontekstom.

    16_DADA_DaniloDangubicArchitects_SK12__Pancevo.jpg

    Projekat

    Pun naziv projekta: SK12
    Tip objekta: Stambeno-poslovni
    Adresa: Dr Svetislava Kasapinovića 12, Pančevo
    Autor: Danilo Dangubić DIA i Aleksandar Arambašić DIA (Danilo Dangubic Architects)
    Naručilac: Probanat Izgradnja d.o.o.
    Korisnik: Privatni
    Period projektovanja: 2014/2015
    Period izgradnje: 2015/2016
    Lokacija: Pančevo
    Površina objekta: Pbr=4493,19m2
    Autor fotografija enterijera: Darko Gajić

    30.09.2022.

    2406
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana