Za područje

  Koji oblik stepeništa odabrati?

  Članak je pregledalo čak 1897+ korisnika
  Stepeništa se po svom obliku razlikuju i dele na tri vrste, a koju od njih ćete izabrati najviše zavisi od prostora koji je na raspolaganju. Zbog toga je prvo pravilo pri projektovanju stepenica za bilo koji dom, sagledavanje veličine i razmera. Koliko će tačno mesta biti potrebno, vezano je za to koliko je stepenište zahtevno i u estetskom smislu završeno. Naravno, što više mesta za njih može da se odvoji, moći će da budu kompleksnije konstrukcije i stila. U starijim, klasično projektovanim tlocrtima, stepenice su obično odvojene od stambenih prostorija i smeštene u udaljenijem delu objekta povezane s ulazom, holom, hodnikom ili sličnim. Na modernim tlocrtima uloga stepeništa je potpuno izmenjena te su postala deo stambene zone (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja) te su i funkcionalno i estetski tačka ukrštanja enterijera.
  Stručni članak 1897
  oblik stepenista
  Imamo čak 1503 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  1. Ravne stepenice

  Jednoramno ili dvoramno stepenište

  Ravne stepenice se, uopšteno govoreći, dele na jednoramne i dvoramne. Jednoramno stepenište je neprekidno, u jednoj liniji, od donjeg ka gornjem spratu. U jednom ramu može biti najviše 18 stepenica, a širina stepeništa zavisi od tipa objekta i veličine prostora u kome se konstrukcija postavlja.

  Dvoramno stepenište je praktičnije i omogućava veću fleksibilnost. Ovakav tip stepeništa uglavnom se konstruiše tako da ima i odmorište, odnosno, platformu koja služi za promenu smera kretanja, pošto na tom mestu osoba koja se uspinje ili silazi čini okret od 180°. Dvoramno stepenište, u zavisnosti od zamisli projektanta, može biti simetrično ili asimetrično.

  Poseban oblik dvoramnog stepeništa su ona u obliku slova L. Kod ovog tipa stepenica dolazi do zaokreta od 90° na izabranoj visini, gde se nalazi podest. U zavisnosti od dizajna i raspoloživog prostora, stepenice u obliku slova L takođe mogu biti i simetrične ili asimetrične.

  Trokrako stepenište

  Posebna vrsta ravnih stepenica je trokrako stepenište. To je naročita vrsta konstrukcije za premošćavanje visinske razlike veće od standardne, pa zato ima dva podesta, što praktično znači da osoba koja se penje ili spušta treba da napravi dva zaokreta od po 90°. Trokrako stepenište, jednako kao dvoramno, može biti simetrično ili asimetrično.

  2. Zavojito stepenište

  Zakrivljene stepenice predstavljaju izazov za hodanje. Na ovakvu strukturu i konstrukciju projektanti, odnosno, arhitekte se odlučuju isključivo onda kada postoje problemi sa pristupom ili nedostatak prostora. Zavojito stepenište se, svakako, može izabrati i iz estetskih razloga. Važno je isplanirati ih tako da budu dovoljne širine da bi se korisnicima omogućilo normalno hodanje i da bi se preko njih mogli prenositi veći komadi nameštaja. Kada se govori o zakrivljenim stepenicama, u pitanju je, zapravo, zavojito ili spiralno stepenište. Osnovna razlika u odnosu na ravno, tačnije, jednoramno, dvoramno i trokrako stepenište je kontinuirani (polu)kružni tok stepenica, bez međuprostora.

  Polukružno stepenište

  Kao što sam naziv kaže, kod ovog tipa stepeništa stepenice su raspoređene u polukrug. Dakle, pojedinačne stepenice nisu ujednačenih dimenzija, jer je dubina gazišta nešto veća na spoljnoj nego na unutrašnjoj strani. Širina polukružnih stepenica zavisi od raspoloživog prostora, ali se svakako planiraju tako da budu što šire i omogućavaju normalno, udobno koračanje uz ili niz njih.

  Spiralno stepenište

  Posebnost spiralnog stepeništa leži u tome što stepenice vijugaju oko centralnog, nosećeg stuba, a ograda se postavlja samo spolja. U poređenju sa polukružnim, spiralne stepenice karakteriše još veća razlika u dimenzijama, odnosno, veličini pojedinačnih gazišta. Širina svakog stepenika je na spoljnoj strani veća, dok je ona na unutrašnjoj strani, u stvari uz sam noseći stub, samo oslonac strukture i ne služe za hodanje, pošto im je tu površina minimalna. Prednost ove vrste konstrukcije je što zauzima tek malu površinu prostorije i predstavlja izuzetno efikasan način povezivanja dva nivoa. Glavni nedostatak im je strmina konstrukcije koja prosto tera na neprijatno, otežano kretanje i još teže nošenje komada nameštaja.

  Spiralne stepenice se stoga uglavnom ne koriste kao glavna linija komunikacije u kući. Ako želite da ih koristite kao primarno stepenište, mora se povesti računa o tome da njihov poluprečnik oko centralne ose bude dovoljan, tačnije, odgovarajući minimalno propisanim razmerama. Poluprečnik mora biti dva puta veći od širine stepenika kako bi se korisnicima omogućilo da hodaju bezbedno i udobno.

  3. Sklopive stepenice

  Sklopive ili stepenice na preklop se smatraju posebnom kategorijom, jer se koriste za pristup potkrovlju, tavanu ili različitim vrstama prostorija koje se ređe koriste. Glavna prednost ove vrste stepenica je u tome što više liče na merdevine i što se sklapaju uz sam plafon te ne zauzimaju dodatni prostor na podu. Nedostatak ovakve konstrukcije je njena strmina, nagib koji umnogome otežava hodanje po njima.

  Dakle, koji oblik stepenica odabrati?

  Vrsta stepeništa koju ćete odabrati zavisi pre svega od vaših želja i raspoloživog prostora u stambenoj jedinici. Bez obzira na njihov oblik, bilo da su zamišljene klasičnije ili čak futuristički, mora se obratiti pažnja na odgovarajući izbor materijala koji će se uskladiti s ostatkom enterijera, pokućstva i nameštaja kako bi sve zajedno omogućavalo komforan, udoban i prijatan boravak.

  Dvoramne stepenice s odmorištem na sredini gde se pravi zaokret od 180
  Dvoramne stepenice s odmorištem na sredini gde se pravi zaokret od 180°
  Klasične jednoramne stepenice
  Klasične jednoramne stepenice
  Spiralno stepenište
  Spiralno stepenište
  Stručni članak 1897
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1503 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana