Za područje
    OTP banka

    Termoizolacija krova - kako dobro izolovati krovište

    Članak je pregledalo čak 4433+ korisnika
    Vrsta izolacije krova zavisi od toga da li je u pitanju novogradnja ili renoviranje. Izolacija krova se obično vrši s unutrašnje strane, ali se mora paziti da krovište ostane ventilisano kako se vlaga tu ne bi zadržavala. Najbolji izbor prilikom gradnje ili renoviranja krova je tvrda ili meka mineralna izolacija. Prema našem sudu, efikasna izolacija krova može se izvesti u 5 koraka.
    Stručni članak 4433
    termoizolacija krova
    Imamo čak 569 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

    1. Termoizolacija krova je vrlo važna

    Hajde da prvo razjasnimo neke osnovne činjenice. Četvrtina toplote u neizolovanoj kući gubi se kroz krov. Izolacija mansarde, potkrovlja, tavana, kosog ili ravnog krova je efikasan način za smanjenje toplotnih gubitaka i smanjenje računa za grejanje. Kada je pravilno postavljena, izolacija krovišta bi trebalo da se isplati više puta tokom svog predviđenog 40-godišnjeg veka trajanja.

    Čak četvrtina sve toplote iz kuće gubi se kroz krov, pa je pravilno postavljanje toplotne izolacije u krovištu zaista važna
    Čak četvrtina sve toplote iz kuće gubi se kroz krov, pa je pravilno postavljanje toplotne izolacije u krovištu zaista važno

    2. Izolacija krova za prijatnija leta

    Izolacija sprečava gubljenje toplote iz stambenog prostora, pa će tavanski prostor zimi biti topliji, a leti hladniji. Ovaj aspekt je veoma bitan za stanove u potkrovlju ili mansarde, jer biste u suprotnom bili primorani na preterano hlađenje prostorija klima-uređajem, budući da se krov najviše zagreva leti i da su prostorije ispod njega poslovično uvek najtoplije. Pravilno izvedena toplotna izolacija krovišta obezbeđuje ugodan životni ambijent u svim godišnjim dobima.

    3. Termoizolacija krova sa ventilisanim krovištem

    3.1. Vrste izolacije krova

    Većina krovova u novogradnji pa i na starijim zgradama je ventilisana kako bi vlaga mogla da isparava i ne ulazi u dublje slojeve konstrukcije. Postoje tri najčešća načina izolacije krovišta koji se razlikuju pretežno po izboru tipa izolacionog materijala, tačnije, vrste staklene ili kamene vune te odgovarajućih krovnih folija ili membrana. 

    3.2. Termoizolacija krovišta utiče na ventilisanost krova

    Neizbežna posledica postavljanja dobre izolacije na kući jeste to da ona manje „diše”. Kada se prelaz toplote iz toplijeg u hladniji prostor spreči, problemi sa vlagom ili kondenzacijom mogu se pogoršati. Ali da vas umirimo: uz pravilnu ugradnju termoizolacije i pravilno izvođenje svih detalja, nema mesta bojazni, jer su vlaga i kondenzacija najčešće uzrokovane stvaranjem toplotnih mostova. Toplotni mostovi su građevinska greška i posledica neizolovanih, odnosno, loše izvedenih građevinskih elemenata.

    Ako trenutno imate toplotne mostove u svojoj kući, možete ih uspešno sanirati odgovarajućom toplotnom izolacijom.
    Izolacija krovišta može se obaviti staklenom ili kamenom vunom
    Izolacija krovišta može se obaviti staklenom ili kamenom vunom

    4. Kako izolovati krov

    Gledajući od spolja ka unutra, konstrukciju krova čine krovni pokrivač, krovište koje čine noseće krovne grede, poprečne i kontra-letve, vodonepropusna folija, ispuna od kamene ili staklene vune, paronepropusna membrana, eventualno podložni filc i na kraju, gipsano-kartonske ploče poznatije kao knauf kojima se zatvara struktura krova. Najčešći i ujedno najbolji način postavljanja toplotne izolacije izvodi se pravilnim postavljanjem i ugradnjom svakog od ovih elemenata.

    Poprečni presek izolacije krova
    Poprečni presek izolacije krova

    4.1. Grede i letve na kosom krovu

    Prvi sloj krovne konstrukcije su noseće grede od kojih se pravi krovni kostur. Preko tih kosih greda postavljaju se poprečne letve koje imaju zadatak da ih spajaju i čvrsto drže. Ispod nosećih greda, takođe popreko, idu takozvane kontra-letve i time se završava takozvani roštilj, odnosno, krovište, a na koje se fiksiraju svi ostali slojevi izolacije.

    4.2. Paropropusna ili vodootporna folija

    Ovaj važan element naziva se i sekundarni krovni pokrivač, koji omogućava prolaz vodene pare iz unutrašnjosti ka spolja, dok u suprotnom pravcu sprečava prodor vode ili vlage. Danas se na tržištu mogu naći brojne vrste i tipovi kvalitetne krovne folije i majstori se mahom odlučuju za postavljanje celog sistema od istog proizvođača radi što bolje međusobne kompatibilnosti. 

    4.3. Termoizolacija krovišta - prvi sloj

    Prema savremenim energetskim zahtevima krovište treba da bude obloženo kamenom ili staklenom vunom u dva sloja. Prvi sloj izolacije se postavlja između nosećih krovnih greda, odnosno, rogova. Rolne staklene vune se seku na širinu odgovarajuću razmaku između greda, pa se onda u te međuprostore i postavljaju, zapravo, samo uguraju, jer im fiksiranje nije potrebno. Izolacija u tim međuprostorima se prilagođava - treba da bude debljine grede ili, u nekim slučajevima, radi lakšeg postavljanja, nešto deblja.

    4.4. Izolacija krovišta - drugi sloj

    Da bi termoizolacija krovišta bila pravilno izvedena, potreban je dovoljno debeo sloj toplotne izolacije. Samo jedan sloj nije dovoljan, pa se mora staviti dodatni, drugi sloj preko prvog. Drugi sloj izolacije postavlja se unakrsno preko prvog i opet su u pitanju kamena ili staklena vuna.

    Termoizolacija na krovu ukupno treba da iznosi između 25-40 cm. Debljina zavisi i od toga koju energetsku klasu kuće želite da postignete - pasivnoj ili niskoenergetskoj kući potreban je deblji sloj.

    4.5. Parna barijera

    Važan element izolacije krova je parna barijera, odnosno specijalna folija koja ne dozvoljava prolaz vlage u strukturu objekta. Ovih barijera, u vidu folija i membrana na tržištu ima mnogo, bar koliko i proizvođača građevinskog materijala.

    4.6. Gipsano-kartonske ploče na potkonstrukciji

    Završni sloj pri gradnji ili renoviranju ovog dela konstrukcije su gipsano-kartonske ploče ili poznatiji knauf na aluminijumskoj potkonstrukciji, odnosno, profilima, koje krovištu daju konačan izgled pošto se njima zatvara struktura. Treba naglasiti da ova vrsta ploča više služi za kompletiranje izolacije krova ali sama nije niti bitno utiče na izolaciju krovišta. Zato one ne mogu biti zamena niti dopuna nedovoljnoj ili loše urađenoj termoizolaciji. 

    5. Prednosti termoizolacije krovišta

    Izolacija kosog krova može se obaviti brzo i jednostavno samo s elementima za suvu montažu, a njihova prednost je kompaktnost. Tom metodom postiže se visoka termička stabilnost krovišta i otpornost na vatru. Sveukupno gledano, ovakvom gradnjom ili renoviranjem krova čini se mnogo i za mikroklimu životnih prostora.

    Stručni članak 4433
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Izolacija potkrovlja?

    Imamo čak 569 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 569 izvođača radova za područje Izolacija potkrovlja
    8.9
    0

    Milica kolor


    8.8
    0

    Familija Team SS


    9
    0

    ART INTERIOR


    8.7
    0

    Inception Interior Design


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana