Za područje

    Terasa pored kuće kao osnovni dvorišni element

    Članak je pregledalo čak 3023+ korisnika
    Nema ničeg boljeg nego bezbrižno sedeti u svom domu, u hladovini drveća na prijatnom prohladnom povetarcu, slušajući poj ptica. Idealno mesto za to je terasa uz dnevnu zonu doma, koja danas predstavlja neizostavni element svakog dvorišta. Dvorišna terasa je takođe savršena za baštenske zabave i nedeljne ručkove na otvorenom tokom toplijih meseci u godini.
    Stručni članak 3023
    terasa pored kuce
    Imamo čak 411 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    1. Terasa uz kuću: planiranje

    Uslov za uspešno planiranje i, u krajnjoj liniji, realizaciju dvorišne terase je pravilna lokacija objekta na parceli i međusobna saradnja arhitekte, pejzažnog arhitekte i naručioca. Zajedničkim idejama i trudom sigurno će nastati dobar projekat koji će biti spoj spoljnog i unutrašnjeg prostora. Plod dobre saradnje će se videti i po samoj terasi, zapravo, umešno osmišljenoj i izvedenoj konstrukciji koja će biti zasenjena tako da se maksimalno iskoriste sunčeva svetlost i toplota, ali i hladovina. Arhitekta ili pejzažni arhitekta će naravno uzeti u obzir vaše želje u pogledu veličine i oblika terase, ali će istovremeno stalno proveravati koja bi struktura najbolje odgovarala arhitektonskoj slici objekta.

    2. Idealno smeštena terasa

    Idealna lokacija terase je na južnoj strani objekta, uz adekvatno senčenje, razume se. Senčenje se može obezbediti drvećem, markizama, tendama, pergolama, suncobranima i razapetim platnima. Ako ne obezbedite adekvatnu senku, terasa će leti biti praktično beskorisna, a ljudi neće voleti da se na njoj zadržavaju. Za senčenje terase koriste se različiti principi, tačnije, čvrsti ili modularni predmeti, strukture i konstrukcije. Senčenje terase drvećem stvara sasvim drugačiju mikroklimu. Drvo tako leti daje hlad, a u jesen i zimu, kako lišće opada, omogućiće sunčevim zracima da kroz krošnje prodiru do terase i dalje u unutrašnjost doma.

    Ako već imate staro drveće u bašti, koje stoji tačno tamo gde biste hteli da bude terasa, nikako ga nemojte seći! Uključite staro drveće u idejno rešenje, odnosno, napravite terasu oko njih. Ovo će obezbediti bogatu i gustu hladovinu kakvu mlad zasad decenijama ne može da pruži.
    Terasa sa nastresnicom
    Ključno je da terasa pored kuće ima dovoljno hlada

    3. Terasa mora biti dobro povezana sa kućom

    Letnja terasa se smatra vezom, karikom između zgrade i otvorenog prostora. Zato je idealno kada je preko velikih staklenih površina direktno povezana s enterijerom. Po pravilu, to su dnevna soba ili trpezarija. Tako dvorišna terasa predstavlja produžetak unutrašnjeg prostora i vizuelno ga uvećava, pa je važno pažljivo razmotriti gde će biti postavljena. Ukoliko terasa nema direktnu vezu sa stambenim prostorijama, sigurno ćete je manje koristiti, a samim tim nećete iskoristiti potencijal koje takvo mesto nudi.

    4. Izbor materijala: drvena ili popločana terasa?

    Prilikom izbora materijala važno je da ono za šta se odlučite bude u skladu s ostalim elementima bašte i kuće. Pejzažni arhitekta će svakako, uz obavezne prostorne i arhitektonske elemente, uzeti u obzir htenja naručioca i na osnovu njih kreirati živi deo bašte koji će svojom estetikom i sofisticiranošću oplemeniti i ulepšati okolinu i objekat.

    4.1. Drvena terasa pored kuće

    Drvena terasa je svakako jedna od najlepših vanjskih struktura. Drvo je prirodan materijal koji se savršeno uklapa u okolinu i elegantno je dopunjuje. Takav element uz kuću pridodaće dašak starine i rustičnosti, što je naročito šarmantno. Egzotične vrste drveta su sve češći izbor za nameštaj i podove, ali treba paziti na njihov pravilan izbor, jer nije svaka vrsta drvne građe kvalitetna ni izdržljiva. Ukoliko se odlučite za drvo, birajte tikovinu ili ariš, koji su idealni za upotrebu na otvorenom i dugotrajni. Ako hoćete da, recimo, terasa od ariša zaista dugo potraje, ne lakirajte je već premažite uljem, pošto će tako zadržati svoju prelepu smeđu boju.

    Urđenje terase
    Drvena terasa se i dalje smatra jednom od najelegantnijih, jer se savršeno uklapa u okolinu

    4.2. VPC ploče

    Dvorišna terasa može biti i od VPC ploča. Reč je o pločama napravljenim od plastike, koje su vizuelno prilično slične prirodnom drvetu, s tim što nemaju nijednu od slabosti koje drvo ima. Tako su sasvim otporne na vodu i vlagu, imaju duži vek trajanja i lakše se čiste i održavaju. Često se koriste za terase ili platforme pored bazena. Dakako, treba da budete svesni činjenice da je takva terasa samo nalik drvenoj, ali da je ipak od veštačkog materijala.

    4.3. Popločana terasa

    Terasa pored kuće može biti popločana kamenim ili betonskim pločama ili blokovima. Kamene ploče su svakako najskuplja verzija izvođenja poda, iako cena u velikoj meri zavisi od vrste kamena i načina rada koji se koristi. Granitne ploče ili blokovi su mnogo jeftiniji od drugih vrsta kamena. Ipak, važno je da izaberete neku od otpornih vrsta kamena i da taj materijal bude zanatski vešto postavljen na kvalitetnu podlogu.

    Otvorena terasa može biti popločana i betonskim pločama ili blokovima, što je najjeftinije rešenje, ali zbog uniformnog izgleda mnogima nije omiljeni izbor. Moramo istaći da postoji više različitih tipova betonskih ploča i blokova (pranih, običnih, brušenih, štampanih itd.), zbog čega se za svakog zahtevnog kupca može pronaći unikatno rešenje.

    4.4. Terasa pored zidane kuće

    Poslednja opcija su cigle ili terakota. Terasa popločana terakotom je izuzetno lepa i daje osećaj prisnosti i starine, ali je i relativno skupa i zahtevna za realizaciju i održavanje. Cigla ili opeka su takođe savršene podne obloge, naročito ako je i fasada u istom ili sličnom stilu. 

    Popločana terasa
    Terasa popločana opekom ili terakotom uz istu ili sličnu fasadu deluje fantastično, ali i rustično

    5. Opremanje i osvetljenje terase

    5.1. Baštenska garnitura na terasi

    Važno je izabrati udoban baštenski nameštaj koji će pomoći i omogućiti da svoju sređenu terasu koristite u svim prilikama i na najrazličitije načine. Baštenski sto sa stolicama namenjen je ručkovima i večerama na otvorenom te okupljanja većeg broja ljudi, dok su niske ležaljke, reklo bi se, više za lično uživanje - izležavanje i čitanje. Možete izabrati i nižu baštensku garnituru, ali u kombinaciji sa trpezarijskim stolom može da izgleda previše masivno, pa da terasa odjednom deluje ispunjena nameštajem toliko da „ne može da diše“. Vrlo je važno da veličina, masivnost i broj baštenskih komada budu odgovarajući dimenzijama i razmeri terase. Na manjoj terasi biće sasvim dovoljna jedna garnitura i možda još niska ili viseća ležaljka, dok na većoj možete sebi priuštiti više različitih komada ili kombinacija nameštaja.

    Ako je terasa mala, nemojte kupiti masivnu baštensku garnituru, jer će te je tako vizuelno još više zatvoriti. U najvećem broju slučajeva, lagani drveni ili metalni mrežasti nameštaj deluje odlično, a ujedno je i funkcionalan.

    Ako imate više terasa ili platformi oko kuće, opremite ih različitim baštenskim nameštajem u zavisnosti od položaja; na centralnu, najveću, možete postaviti trpezarijski sto i nekoliko nižih ležaljki, a na drugu, manju terasu, niži set baštenskih sofa i možda viseću mrežu. Tako ćete oba mesta kontinuirano koristiti, premda u različitim prilikama i u različite svrhe.

    Podaščana terasa
    Terasa na otvorenom sa raznovrsnim komadima baštenskog nameštaja omogućava više različitih namena

    5.2. Osvetljenje terase

    Prilikom planiranja osvetljenja za letnju terasu, neophodno je biti suzdržan kako se ne bi uticalo na širu okolinu. Može se montirati rasveta po celoj površini, samo ivicom nastrešnice ili pergole ili ugraditi „plafonski“ reflektori da bi se istakla dubina prostora. Za osvetljenje terase mogu se koristiti lampioni, visilice, solarna svetla i na kraju, ali ne i najmanje važno, sveće. Česte su i različite varijante otvorenog plamena zbog lepih osećanja koja izazivaju svetlost i toplota. Za rasvetu mogu da se iskoriste stone i stojeće lampe ili čak one sa štipaljkom. Osnovna namena osvetljenja je da istakne pojedinačne elemente, kao što su voda, drveće ili razne skulpture.

    Mala i velika terasa
    Mala i velika terasa pored kuće: veća se može iskoristiti kao trpezarija na otvorenom, a manja kao kutak za opuštanje i čitanje
    Stručni članak 3023
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

    Imamo čak 411 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 411 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta
    10
    1

    M&L JANKOVIC COMPANY DOO


    9.3
    0

    GOROVEL


    9.1
    0

    Bojović Gradnja


    8.8
    0

    TERMO ETRINGIT


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana