Za područje

    Separatori masti i ulja za radionice i parkinge

    Članak je pregledalo čak 1691+ korisnika
    Separatori su zapravo sistemi za prečišćavanje koji sprečavaju zagađenje podzemnih voda. Koriste se za prihvat i odvajanje meteorske vode od tečnosti i primesa kakve su razne nečistoće, masti, ulja, goriva ili njihovi derivati. Uljni separatori se uglavnom postavljaju pored javnih parkinga, premda su potrebni i pored parkinga ili garaže porodične kuće.
    Stručni članak 1691
    separatori masti i ulja
    Imamo čak 45 izvođača radova za područje Prečišćavanje otpadnih voda:

    1. Uljni separatori u borbi protiv zagađenja

    Činjenica da tek nekoliko kapi goriva može da zagadi 1.000 litara vode je iznenađujuća i zastrašujuća. Sa sve češćim toplotnim talasima praćenim sušom, svaka odgovorna osoba mora biti svesna svoje dužnosti prema prirodi i svim resursima. Upravo su izvori vode najčešće izloženi namernom i nenamernom zagađenju, što za sobom ostavlja katastrofalne posledice, poput pomora riba i drugih vodenih životinja i rastinja. Separatori za ulje igraju vrlo važnu ulogu u održavanju vodnih resursa čistim. Namenjeni su sprečavanju nesreća kakve su izlivanje nafte i moraju se instalirati svuda gde postoje izvori vode u blizini rezervoara sa gorivom i naftom.

    Separator za ulje je jednostavno, ali veoma efikasno sredstvo za sprečavanje zagađenja vode.

    2. Separator za ulje - prednosti

    Osim što sprečava zagađenje reka, jezera i mora, uljni separator takođe sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda. Separatori za ulje se najčešće prave od polietilena, koji je ekološki materijal, jer se može reciklirati, premda se prave i betonski. Separator za ulje je jednostavan za servisiranje i održavanje i takođe dostiže dug radni vek. Obično je sasvim lagan i stoga jednostavan za sklapanje i transport. Možete ga postaviti i sami, budući da ne zahteva specijalno tehničko znanje - biće dovoljno da pratite Uputstvo za postavljanje i upotrebu koje dobijate prilikom kupovine proizvoda. 

    3. Kako funkcioniše separator za ulje?

    Separatori se dele na:

    - gravitacione,
    - sa koalescentnim filterom i
    - sa sorpcijskim filterom.

    3.1. Gravitacioni separatori

    Separatori za masti i ulja rade po osnovnim zakonima fizike, tačnije, pomoću sile gravitacije. Masti, ulja i druge štetne supstance, poput benzina, lož-ulja, motornog ulja, masti, maziva, derivata i drugih lakših tečnosti imaju manju specifičnu težinu od meteorske vode koja otiče s internih saobraćajnih ili manipulativnih površina kakve su asfaltirani ili popločani povozni i pohodni putevi, parkinzi, kanalete i kanali. Separatori funkcionišu tako što ograničavaju i usporavaju protok kišnice, tako da druge lakše tečnosti mogu da se odvajaju od nje i podižu na površinu. Čista meteorska voda teče kroz izlazni otvor uljnog separatora u sistem za odvodnjavanje. Ovakvim sistemom protoka, separatori prečišćavaju kišnicu i sprečavaju oticanje kontaminiranih tečnosti u podzemne vode.

    3.2. Dimenzije separatora za ulje

    Dimenzije separatora za ulje su sasvim različite, jer zavise od toga gde će se koristiti: na parkingu porodične kuće, na prilaznim površinama uz javne objekte ili na parkingu benzinske pumpe. Zapremine ovakvih sistema se kreću od 300 l do 10.000 l, kao standard. Kada su u pitanju porodične kuće, obično je potreban separator zapremine od 300 do oko 5.000 l.

    4. Zakonski zahtevi

    Separatori su neophodni i zakonom propisani (Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, Pravilnik o merenju i ispitivanju kvaliteta otpadnih voda i drugi) na onim mestima i u onim prostorijama gde je mogućnost izlivanja štetnih materija veća. Zbog toga je neophodna upotreba ovakvih svojevrsnih filtera na servisnim stanicama, u autoperionicama i drugim perionicama, na privatnim, javnim i poslovnim parkiralištima, voznim parkovima, u mehaničarskim radionicama, u rezervoarima i prostorima za skladištenje opasnih materija. Separator za ulje nije potreban za kućnu upotrebu, ali je preporučljiv ako se nekom od navedenih aktivnosti bavite u slobodno vreme ili radi zarade, tj. nudite auto servis u svojoj kućnoj garaži. To je osnovna odgovornost prema životnoj sredini.

    Separator za ulje
    Poprečni presek ugrađenog separatora za ulje

    5. Uljni separator od betona ili polietilena?

    5.1. Uljni separator od polietilena

    Poznati su separatori napravljeni od dva materijala: betonski i polietilenski. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Suprotno popularnom verovanju, separatori od polietilena su ekološki prihvatljiviji, kao i daleko lakši i samim tim jednostavniji za ugradnju. Polietilenski separator je monolitan, tako da je njegov kontejner izrađen u jednom komadu bez spajanja pojedinačnih elemenata lepljenjem ili varenjem, što je tipično za neke druge plastične filtere. Spojevi su uvek najslabije tačke svakog kontejnera, pa su monolitni oblici najpouzdaniji u sprečavanju izlivanja opasnih tečnosti u okolinu.

    5.2. Betonski separator za ulje

    U poređenju sa polietilenskim separatorom, betonski je nešto jeftiniji. Takođe, prednost betona je što nudi veći raspon dimenzija i prečnika i veći maksimalni rezervoar. Međutim, betonski rezervoar takođe ima svoje nedostatke. Prvi je težina - betonski separator je 10 i više puta teži od polietilenskog, što znači da ga je praktično nemoguće ugraditi bez tehničke i pomoći mehanizacije, jer čak i više ljudi ne može da ga pomeri samo svojom fizičkom snagom.

    Zbog poroznog sastava materijala, betonski separatori nikada neće imati tako glatku površinu kao plastični, a samim tim, njegovo čišćenje će biti teže.

    6. Separator za ulje sa sistemom za rasterećenje

    Poznati su i separatori sa takozvanim sistemom za rasterećenje ili baj-pas separatori, po nazivu na engleskom jeziku. Reč je o inovativno dizajniranom sistemu u kome se u slučaju velike i iznenadne količine atmosferskih voda (što predstavlja najveći problem pri letnjim pljuskovima, na primer) prvih 10% protoka vode prečišćava prolaskom kroz koalescentni filter, dok se ostatak voda odvodi kroz deo u kome je sistem za rasterećenje. Prema nauci o padavinama, utvrđeno je da se najveća količina materija koje izazivaju zagađenja nalazi upravo u prvom talasu padavina. Koalescentna filtracija tako uklanja više od 90% zagađivača vode.

    7. Koliko košta uljni separator?

    Cene separatora koji se koriste za tretman atmosferskih i otpadnih voda zavise pre svega od materijala upotrebljenih za njihovu izradu i veličine rezervoara, a svakako i od proizvođača, odnosno, ponuđača. Uljni separator zapremine 5.500 litara i prečnika 175 cm za odvođenje atmosferskih voda sa kolovoza košta oko 3.000 EUR.

    Stručni članak 1691
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Prečišćavanje otpadnih voda?

    Imamo čak 45 izvođača radova za područje Prečišćavanje otpadnih voda:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 45 izvođača radova za područje Prečišćavanje otpadnih voda
    10
    2

    ZANATSKA RADNJA ZIMKOM-S ALEKSANDAR LJUBIČIĆ PR ZAGRAĐE


    9.1
    0

    Radnja za proizvodnju kaca i rezervoara i popravku motornih vozila AS-PLAST SREĆKOVIĆ Osečina


    9.2
    0

    Društvo za proizvodnju trgovinu i usluge PLASTOPEX DOO OSEČINA


    9.4
    0

    ELEKTRIČARSKA RADNJA TEO-PLAST OSEČINA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana