Za područje
    OTP banka

    Da li je montažna kuća zaista skuplja od zidane?

    Članak je pregledalo čak 3297+ korisnika
    Kada se rešite na podizanje sopstvenog doma, svakako da je jedna od prvih dilema pred kojom ćete se naći izbor između klasične, zidane ili montažne kuće. Za određeni tip gradnje odlučuje se na osnovu potreba, želja i, dakako, raspoloživog budžeta – tačnije, sredstava, vremena i truda koje ste spremni da izdvojite za budući dom. Ne bismo li vam bar donekle olakšali donošenje tako važne odluke, razmotrićemo glavne prednosti i nedostatke svakog od ova dva tipa gradnje u pogledu cene, plaćanja, trajanja i načina rada, konstrukcije, energetske efikasnosti, uticaja na životnu sredinu i veka trajanja.
    Stručni članak 3297
    montazne kuce
    Imamo čak 1027 izvođača radova za područje Novogradnja:

    1. Da li je montažna kuća zaista skuplja od zidane?

    Da bi se uporedile cene klasičnog i montažnog objekta, prvi uslov za realnu procenu je visina ponuda za oba tipa građevine iste veličine. Dalje, cena montažne kuće zavisi od faze izgradnje u kojoj preuzimate objekt, pa je važno uporediti zidanu i montažnu kuću po sistemu „ključ u ruke“. Uprkos svemu, teško je precizno odrediti odnos između ta dva tipa, jer se obe vrste grade različitim materijalima i tehnologijama. Korisna informacija za potencijalne kupce montažnih kuća je da se najjeftinije ponude uglavnom pojavljuju zimi.

    2. Cena zidane kuće

    2.1. Gradnja zidane kuće

    Uopšteno govoreći, sada se procenjuje da kuće „na ključ“, kada se zidaju, koštaju oko 350-800 EUR/m2 i to od materijala srednje klase. Cene se neznatno razlikuju u zavisnosti od lokacije i veličine kuće. Izgradnja zidane kuće na jugu Srbije koštaće nešto manje od one u Beogradu ili Novom Sadu zbog jeftinije radne snage i transporta. Razlike mogu biti i do 100 EUR/m2. Veličina utiče na cenu samo u slučaju zaista velikih objekata (preko 300 m2 neto), jer je u tom slučaju, zbog većih količina materijala i pojedinačnih elemenata, moguće dobiti povoljnije cene ili manji količinski popust, što na kraju utiče na ukupnu vrednost po kvadratnom metru. Razlika u ceni zidane kuće od oko 120 m2 je zanemarljiva i nije vredna pomena.

    Zbog visoke inflacije u poslednje dve godine, zidane kuće su se izjednačile sa montažnim. Ako se ne tako davno smatralo da su montažne kuće nešto skuplje od zidanih, danas je obrnuto.

    2.2. Šta navedene cene ne uključuju?

    Kada se govori o ceni gradnje zidane ili bilo koje druge kuće po m2, potrebno je biti svestan svih elemenata koji ulaze u tu računicu. Navedene cene obuhvataju sve faze izgradnje, uključujući sve molerske radove, unutrašnju stolariju, keramiku i sanitarnu opremu, ali ne obuhvataju ugradni ni pokretni nameštaj! Navedeni iznosi takođe ne obuhvataju kupovinu parcele ni komunalne doprinose, takse niti druge obavezne dažbine, što u pojedinim delovima Srbije (Novi Sad, Beograd, Niš, Zlatibor, Kopaonik i slično) može predstavljati znatan dodatni trošak!

    2.3. Okvirni predračun za zidanu kuću

    Ako za potrebu ovakvog izračunavanja uzmemo višu od navedenih cifara, dakle, oko 800 EUR/m2, koja omogućava podizanje vrlo kvalitetnog objekta od boljih materijala, izlazi da će za zidanu kuću od 150 m2 biti potrebno približno 120.000 EUR. Ovo je, naravno, vrlo uopštena i „odokativna“ procena, budući da koliko variraju cene svih faza, materijala, elemenata i opreme, toliko variraju i cene pojedinačnih radova, odnosno, poslova.

    Pogledajte pojedinačne troškove uključene u ovu pretpostavljenu cenu:

    • izrada temeljne ploče sa svim potrebnim slojevima (toplotna izolacija, hidroizolacija...) predstavlja približno 10% vrednosti celokupne konstrukcije objekta, u ovom slučaju oko 12.000 EUR;
    • udeo spoljnih nosećih zidova iznosi oko 15% vrednosti celokupne konstrukcije, što je oko 18.000 EUR;
    • krov je sledeći element koji predstavlja veći udeo u celokupnoj konstrukciji; on iznosi oko 11% vrednosti, što je oko 13.000 EUR. Ovo je iznos za klasičan krov sa drvenim krovištem, termoizolacijom debljine 25-30 cm i crepom kao krovnim pokrivačem.

    2.4. Fasada zidane kuće

    • Vrednost fasade zidane kuće iznosi oko 8% ukupne investicije, odnosno, oko 9,600 EUR, ako za primer uzmemo kontaktnu ciglenu fasadu, koja se smatra najčešće korišćenim završnim slojem za kuće u Srbiji;
    • spoljna stolarija je poslednji element gradnje koji čini veći udeo u ukupnoj građevinskoj vrednosti i iznosi oko 9% odsto, odnosno, oko 10.800 EUR.

    2.5. Završni radovi za zidane kuće

    Preostalih 45% troškova odlazi na poslove finalizacije: to uključuje izradu stepenica i podova te njihovu doradu, podizanje nenosećih zidova, malterisanje, elektroinstalacije, grejanje, vodovod i kanalizaciju, unutrašnju stolariju i kupatila. Naravno, za ovu kalkulaciju smo uzeli u obzir objekte iste veličine i ista termoizolaciona svojstva spoljašnjeg omotača.

    Izgradnja zidane kuće traje nekoliko meseci duže od podizanja montažne, a vreme gradnje zavisi od složenosti projekta
    Izgradnja zidane kuće traje nekoliko meseci duže od podizanja montažne, a vreme gradnje zavisi od složenosti projekta

    3. Koliko košta montažna kuća?

    3.1. Prosečna cena montažne kuće

    Cene montažnih kuća se, pre svega, razlikuju od ponuđača do ponuđača, zatim po tome da li je u pitanju „siva gradnja“ ili „ključ u ruke“, ali i od drugih faktora, premda, sveukupno gledajući, prevelikih odstupanja i nema. Na osnovu ponude, montažne kuće se dele u dva cenovna razreda. Klasa standardnih, zapravo, tipskih montažnih kuća obuhvata prefabrikovane objekte osnovne klase čija cena u proseku varira od oko 400 EUR/m2. U drugom ili višem cenovnom razredu su objekti koji koštaju oko 700-800 EUR/m2. Sve ukupno uzev, montažna kuća od oko 150 m2 iz našeg primera bi koštala oko 60.000 EUR, odnosno, 105.000 EUR.

    3.2. Šta ne ulazi u cenu montažne kuće?

    Ovde se cene, kao i kod gradnje zidane kuće, odnose na podizanje montažnog objekta po sistemu „ključ u ruke“ i obuhvataju sve faze izgradnje, uključujući završne podove, keramiku, molersko-farbarske radove, unutrašnju stolariju i sanitarnu opremu, ali ne obuhvataju ugradni ni pokretni nameštaj!

    Svakako, treba napomenuti da, kao i kod izgradnje zidane kuće, u cenu nisu uračunati plac ni plaćanje svih obaveznih taksi i doprinosa. Za razliku od zidane, ovde u ukupnu računicu nije ušao ni iskop građevinske jame, neophodan za eventualnu izgradnju podruma, pošto ponuđači montažnih kuća uglavnom ne nude objekte sa podrumom. Trošak iskopa i pripreme terena za gradnju podruma zavisi pre svega od geološkog sastava zemljišta. Ukoliko se odlučite za podrum, na investiciju se mora dodati bar još 20-25% za iskop dublje građevinske jame i izradu podruma. U našem primeru osnovne montažne kuće od 150 m2, koja košta oko 400 EUR/m2 ili 60.000 EUR ukupno, za podrum biste morali da doplatite oko 450-750 EUR/m2.

    4. Razlike između montažne i zidane konstrukcije

    Osnovna razlika između standardnih montažnih kuća i montažnih kuća višeg cenovnog razreda je u izboru, završnoj obradi i ugradnji materijala, obliku i obezbeđivanju komfora stanovanja. Sa montažnim objektima nikada nema toliko mogućnosti i izbora uređenja kao kod zidanih, koji se mogu projektovati u tančine, baš po vašim željama. Montažne kuće višeg ranga nude nešto veći arhitektonski izbor, pa su tako moguće i razne modifikacije, ali na kraju koštaju isto koliko i zidane. Montažne kuće višeg cenovnog razreda su stoga nešto modernije dizajnirane, stilski doteranije i rade se od boljih materijala.

    Najveća prednost montažnih kuća je brza i čista gradnja. Montažna kuća će biti sagrađena i useljena za oko 6 meseci, dok podizanje zidane traje najmanje 12-18 meseci, a često i više od dve godine.

    Ipak, obe klase montažnih kuća pružaju ugodan životni ambijent i dosta raspoloživog prostora. Cene montažnih kuća zavise i od toga da li ćete se opredeliti za najskuplju verziju po sistemu „ključ u ruke“, na „delimičan ključ“ ili samo za najjeftiniju, osnovnu verziju montažne kuće do završene 3. faze. Više o pojedinačnim fazama i projektovanju montažnih kuća naći ćete u drugim člancima na našem sajtu.

    Sada ćemo detaljnije pogledati razlike u pojedinačnim kategorijama dveju vrsta konstrukcija.

    5. Način plaćanja montažnih i zidanih kuća

    Novogradnja nije nikada bila laki jednostavan proces, pa su se oduvek tražile najpovoljnije opcije u svakom pogledu. Način plaćanja zidane kuće umnogome se razlikuje od onoga za montažne. Dok montažni objekt zahteva plaćanje unapred, za zidani se plaćanje vrši u skladu sa fazama gradnje. Za većinu budućih vlasnika najveća prednost zidane kuće je to što je takva kuća u startu znatno jeftinija i što može da se pauzira sa građevinskim radovima ili fazama. Na taj način vlasnik vrši plaćanje po pojedinačnim fazama izgradnje.

    Među prednostima koje se pripisuju zidanim objektima je i činjenica da se kuća takvog tipa smatra dobrom investicijom za budućnost, ako poželite da je prodate. Sve zidane kuće imaju veću vrednost na tržištu nekretnina u odnosu na montažne.
    montazna-kuca.jpg
    Montažna kuća predstavlja takozvani tip suve gradnje, pošto osim temeljne ploče i eventualnog podruma, ne zahteva betoniranje

    6. Montažna kuća se radi brže od zidane

    6.1. Zidane kuće - mokra gradnja

    Zidane konstrukcije se drugačije nazivaju i mokrom gradnjom, pošto građevinska veziva sadrže vodu (malter, beton...), koja pri tome isparava. Upravo zbog toga se klasično zidanje sastoji od pojedinačnih faza gradnje, tokom kojih je neophodno određeno vreme da voda potpuno ispari iz konstrukcije.

    6.2. Montažne kuće - suva gradnja

    S druge strane, montažna kuća, pojednostavljeno rečeno, jeste primer suve gradnje, koja podrazumeva podizanje, odnosno, sastavljanje već gotove strukture, budući da se komponente prethodno proizvode u specijalizovanoj proizvodnji. Prednost sklapanja komponenti montažne kuće je u tome što je proizvodni rad nezavisan od spoljašnjih vremenskih uticaja i odvija se nesmetano prema zadatom planu i rokovima. U tom slučaju, montažni elementi se isporučuju i montiraju na gradilištu.

    Sa montažnim načinom izgradnje nema takozvanih mokrih faza, odnosno, betoniranje jedva da je potrebno. Montažna kuća zahteva betoniranje samo za postavljanje temeljne ploče i eventualnu gradnju podruma.

    Kada je u pitanju način podizanja montažne kuće, dobro je napomenuti činjenicu da se sve pozicije instalacija moraju unapred odrediti, jer ih je kasnije praktično nemoguće promeniti, pošto su sva razvodna mesta instalacija već integrisana u konstruktivne sklopove montažnih sistema.

    6.3. Gradnja zidane kuće traje znatno duže od podizanja montažne

    Kada je reč o rokovima u građevini, montažne kuće su u prednosti. Jedini uslov za brzu realizaciju izgradnje je uređena i adekvatno pripremljena građevinska parcela i dobro izvedeni svi priključci za javnu infrastrukturu. Ukoliko sve ide po planu, useljenje u montažnu kuću moguće je u roku od 4-5 meseci od početka izgradnje objekta na placu. Brža montaža i spremnost za useljenje jedna je od glavnih prednosti montažne kuće. Upravo iz tog razloga se većina ljudi danas pre odlučuje za montažnu gradnju nego zidanu.

    Međutim, obratite pažnju! Najčešće se izostavlja jedna vrlo važna činjenica koju proizvođači i prodavci montažnih objekata nekako „vole da zaborave“ pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora – a to je – kada će vaša narudžbina doći na red u proizvodnji, što može potrajati i do 6 meseci.

    Zidanu ili klasičnu kuću možete graditi postepeno i prilagođavati svojim finansijskim mogućnostima i vremenu, što je svakako jedna od velikih prednosti.

    U poređenju sa montažnom, izgradnja klasične, zidane kuće može trajati najmanje godinu dana, ali može potrajati i do 2 godine pa i više, u zavisnosti od raspoloživih sredstava za nabavku građevinskog materijala u pojedinačnim fazama izgradnje i složenosti projekta. Ovde treba napomenuti da plaćanje pojedinačnih faza i duže trajanje gradnje zidane kuće ne znači obavezno i veće ukupne troškove, pošto se u proizvodnji montažnih kuća često koriste specijalni i novi materijali, koji mogu biti skuplji, pa samim tim poskupeti i celu investiciju. U svakom slučaju, izvođenje montažne kuće je lakše.

    7. Montažna kuća ima drugačiju konstrukciju od zidane

    7.1. Da li su zidane kuće stabilnije od montažnih?

    I dalje vlada pogrešno uverenje velikog broja ljudi da su zidane kuće stabilnije od montažnih, što naravno nije tačno. Montažni objekt se može porediti sa klasičnom, zidanom kućom po stabilnosti i nosivosti. Bez obzira na to za koji način gradnje se opredelite, inženjer-statičar mora da izvrši sve proračune i procene da bi uopšte mogla da se traži i dobije građevinska dozvola, tako da je njena stabilnost zagarantovana i u vezi sa tim ne treba da brinete.

    Montažne kuće su takođe adekvatno zaštićene i otporne na požare i zemljotrese, a postoje i neke vrste konstrukcija, odnosno, gradnje koje su takođe vrlo otporne.

    7.2. Konstrukcije zidane i montažne kuće

    U klasičnoj, zidanoj kući, osnovni sastav je otprilike sledeći: produžni krečni malter, cigla, termoizolacija, cementni malter i fasadni malter (iznutra ka spolja).

    Konstrukciju montažne kuće uglavnom čine gipsano-vlaknaste/gipsano-kartonske ploče, parna brana, noseća drvena konstrukcija sa termoizolacijom, horizontalne letve, gips-vlaknaste ploče, stiropor, armirani malter i fasadni, odnosno, dekorativni malter. Spoljni zid gotove montažne kuće ima određenu prednost u odnosu na vanjski zid zidane kuće u pogledu paropropusnosti.

    zidana-kuca.jpg
    Najčešća zidana kuća u Srbiji je i dalje ona od cigala

    8. Energetska efikasnost zidane kuće u odnosu na montažnu

    8.1. Zidane kuće takođe mogu biti energetski efikasne

    Većina ljudi i dalje sumnja u energetsku efikasnost zidanih kuća. Da vas podsetimo, po novom zakonu jednostavno više nije moguće graditi rasipne kuće koje troše previše energije, što znači da su sve nove zgrade, bez obzira da li su zidane ili montažne, energetski efikasnije od onih koje su podignute pre mnogo godina. Energetski je važno da se zidani objekt što pre obloži fasadom i da se svi detalji pravilno isplaniraju još prilikom projektovanja (u fazi PZI – projekta za realizaciju), tako da toplotni mostovi uopšte ne nastanu.

    8.2. Montažna kuća i akumulativnost fasade

    Akumulativnost, u tehničkom smislu tog pojma, zapravo znači sposobnost materijala da primi toplotu i čuva je tako da kada ambijentalna temperatura opadne može da je emituje nazad u prostor. Spoljni zid zidane kuće se tokom dana zagreva znatno sporije u odnosu na spoljni zid montažne kuće, a noću svoju toplotu polako emituje u unutrašnjost. Montažne kuće nemaju tu mogućnost, jer se spoljni zidovi trenutno zagrevaju tokom dana, a noću, kada temperatura u okolini padne, otpuštaju svu toplotu odjednom.

    Zbog akumulacije toplote u zidovima, spoljni zidovi zidane kuće su zimi topli čak i kada se prostorije više ne greju, a leti su, naprotiv, hladni.

    Prednost montažne kuće, u energetskom smislu, ogleda se u tome što je toplotna propusnost spoljašnjeg zida bolja, odnosno, niža, što se vidi u mesečnim troškovima grejanja, zapravo, toploti potrebnoj za grejanje montažne kuće, koja je niža u odnosu na zidanu kuću.

    8.3. Uticaj na životnu sredinu

    U pogledu uticaja na životnu sredinu, prednost imaju montažne kuće. U poređenju sa zidanim objektima, montažne kuće imaju minimalnu potrošnju energije već u samom procesu izgradnje, znatno manje otpada i drugih zahvata u životnu sredinu, a i veći deo konstrukcije se pravi od drveta, koje je ekološki materijal i omogućava reciklažu. Sve ovo je moguće zahvaljujući činjenici da se montažni objekti sastavljaju u proizvodnji, gde se vrši prefabrikacija pojedinačnih elemenata koji se isporučuju te sklapaju ili montiraju na gradilištu.

    Ne treba zanemariti ni podatak koji ukazuje na mogućnost prevlasti montažnih kuća, a tiče se uticaja na životnu sredinu - ova vrsta kuća može se u potpunosti reciklirati korišćenjem prirodnih i ekološki pogodnih materijala.

    9. Trajnost zidane kuće nije nužno duža

    Vek trajanja montažne kuće, ako je pravilno projektovana, izgrađena od odgovarajućih materijala i pravilno održavana, u potpunosti je uporediv sa klasičnom zidanom konstrukcijom, pošto im se trajnost procenjuje na oko 50 godina. Štaviše, pojedini elementi montažne kuće, kakvi su lepljeno drvo za krovište, u nekim slučajevima imaju predviđen i duži vek u odnosu na elemente zidane kuće.

    Takođe je važno napomenuti da su današnje kuće već pravi visokotehnološki proizvodi od sofisticiranih, novih materijala i ugrađenih sistema. Upravo zbog toga, u budućnosti će kuće, posebno montažne, mnogo brže zastarevati na račun brzog razvoja materijala i sistema. Bez obzira da li se radi o zidanoj ili montažnoj kući, neophodne su redovne kontrole i sanacije krova, oluka, stolarije, fasade te drugih delova i elemenata konstrukcije i strukture, zahvaljujući kojima se eventualni nedostaci mogu popravljati „u hodu“ i tako produžiti trajnost objekta.

    10. Montažna ili zidana kuća - koju odabrati?

    Odluka u vezi sa zidanom ili montažnom kućom definitivno nije laka. Svaki od navedenih objekata ima svoje prednosti i mane. Najjednostavniji savet koji vam nudimo je sledeći: ako nemate vremena, a imate novca, prava odluka za vas je montažna kuća. Međutim, ako imate vremena i želite netipično, jedinstveno rešenje za svoj budući dom, odlučite se za klasičnu, zidanu kuću.

    Stručni članak 3297
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Novogradnja?

    Imamo čak 1027 izvođača radova za područje Novogradnja:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1027 izvođača radova za područje Novogradnja
    9.5
    0

    PERPETUM GRADNJA DOO BEOGRAD


    10
    0

    SLOVAN-PROGRES DOO SELENČA


    9
    0

    Marjan Zekirović preduzetnik malterisanje i izvođenje grubih i završnih građevinskih radova MAXBAU Beograd


    9.5
    0

    RADSTAN D.O.O. BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana