Za područje

    Zvučna izolacija zidova i plafona

    Članak je pregledalo čak 1719+ korisnika
    Svi koji žive u loše izolovanim stambenim zgradama, u blizini bučnih saobraćajnica ili imaju mlađu decu, svesni su važnosti dobre zvučne izolacije. Buka koja prolazi kroz krov, plafon ili pod može u velikoj meri uticati na kvalitet stanovanja. Kako onda pravilno zvučno izolovati svoj dom?
    Stručni članak 1719
    zvucna izolacija
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Zašto je neophodna dobra zvučna izolacija zidova?

    Na žalost, u 21. veku nije moguće izbeći buku ni u sopstvenom domu, premda on treba da predstavlja bezbedno, mirno i tiho okruženje u kome se možete odmoriti i smiriti. Loša zvučna izolacija znači više buke u stanu, što snažno utiče na psihofizičko blagostanje svih članova porodice. Buka je posebno uznemirujuća noću, kada se zbog nje ne može mirno spavati. Takođe je neugodno ako radite od kuće i potrebna vam je tišina da biste se koncentrisali na posao. Međutim, postoji mnogo rešenja koja mogu da se primene ne bi li se zvučna izolacija celog ili vašeg dela objekta učinila boljom, premda morate biti svesni da potpuni mir nećete naći nigde, ni u jednoj  urbanoj sredini. 

    Visokokvalitetna zvučna izolacija obezbediće maksimalno tiho okruženje u kome ćete moći mirnije da spavate i radite.

    2. Zvučna izolacija sprečava prenos zvuka

    2.1. Prenos zvuka kroz vazduh

    U principu, postoje dve vrste prenošenja ili širenja zvuka - zidovima, odnosno, konstrukcijom i podnim pločama. Prvi tip je širenje zvuka vazduhom. U ovoj vrsti prenosa zvuka, zvučni talasi udaraju u zidove i kroz njih se šire u susedne prostorije. Takve tonove u domu stvaraju ljudi svojim govorom, hodom, puštanjem vode, elektronskim uređajima, kućnom opremom i drugim aparatima, kao što su, na primer, mašine za pranje veša ili oprema za grejanje. Naravno, na ovaj način se prenosi i buka iz neposredne okoline kuće.

    Prenos zvuka kroz vazduh označava se slovom R, a meri decibelima (dB).

    2.2. Zvučna izolacija zida sprečava prenos udarnog zvuka

    Druga vrsta zvuka koji se prenosi jeste udarni. To je odjek koji se ne širi kroz vazduh, već kroz građevinsku strukturu, što znači da njegov izvor mora biti u direktnom kontaktu sa građevinskom konstrukcijom. Eho udara je često uznemirujući i intenzivniji od zvuka koji putuje kroz vazduh, a takođe ga je vrlo teško ublažiti. Takvi zvuci nastaju trčanjem i hodanjem, kada neki predmet padne na pod ili kada se pomera nameštaj; ovakva vrsta odjeka karakteristična je i za instalacije u zidovima koje uglavnom vibriraju dok rade te tako stvaraju buku.

    Najčešće se udarnog zvuka sete oni čiji komšija renovira stan: iako buši dva sprata niže, izgleda kao da burgija direktno kroz vaš zid. Prenos zvuka kroz građevinsku strukturu se označava sa L, a takođe meri decibelima (dB).
    zvucna-izolacija-doma.jpg
    Dobra zvučna izolacija je ključna za psihofizičko blagostanje svih ukućana

    3. Kako ublažiti buku?

    3.1. Loša zvučna izolacija fasade

    Dobra zvučna izolacija umnogome smanjuje prenos zvuka kroz vazduh, ali morate znati gde i kako se postavlja. Ako vam smeta buka iz okoline, na vanjsku stranu fasade, u postojeći sloj izolacije, treba ugraditi dodatnu termoizolaciju, koja osim što sprečava prolaz toplote, deluje i kao zvučna barijera. Buka iz okoline se takođe može uspešno neutralisati postavljanjem boljih prozora. Na tržištu postoje prozori s vrlo visokom zvučnom zaštitom, koji se koriste najviše u objektima poput hotela pored autoputeva ili aerodroma i koji u velikoj meri smanjuju prenos zvuka iz okoline u unutrašnjost zgrade. Prilikom kupovine prozora treba obratiti pažnju na specifikacije zvučne izolacije i konsultovati se nekim stručnjakom za prozore.

    Problematične su i sve tačke prodora zvuka, koje se na fasadi često javljaju oko roletni, na mestima proboja za instalacije, zbog nepravilno postavljenih prozora ili izolacije.

    3.2. Loša zvučna izolacija u kući

    Ukoliko želite da smanjite buku u stanu, odnosno prenos zvuka iz prostorije u prostoriju, od velike pomoći će biti prigušivači zvuka kao što su tekstil, tepisi, zavese, jastuci, biljke itd. Na tržištu postoji čak i specijalno pokućstvo za zvučnu izolaciju. U svakom slučaju, obratite pažnju da svi kontakti između zidova i stolarije budu pravilno zaptiveni; ako nema uslova za drugu vrstu rešenja, upotrebite pur-penu. Ako to ne pomogne, znači da je u pitanju zvučna izolacija samog zida, koja se mora propisno sanirati i nadograditi, što predstavlja veliku građevinsku intervenciju.

    Posebno su problematični pregradni zidovi koji nisu čvrsto fiksirani za pod i plafon. U tom slučaju, zid deluje kao membrana koja prenosi zvuk iz jedne prostorije u drugu, što je upravo suprotno od željenog efekta. Ne preostaje vam ništa drugo nego da srušite taj zid i napravite novi, budući da se postojeći ne može ponovo pričvrstiti na gornju i donju površinu.

    4. Minimalna zvučna izolacija

    Minimalna zvučna izolacija zidova u stanu treba da bude takva da nivo buke bude 52 dB, a između kuća u nizu 55 dB. Iste vrednosti važe i za međuspratne konstrukcije, s tim što je dozvoljeni nivo udarnog zvuka 58 dB.

    zvucna-izolacija-zidova.jpg
    Zvučna izolacija zida takođe sprečava prenošenje udarnog zvuka

    5. Zvučna izolacija zida

    Zvuk teže putuje kroz čvrste materijale, tako da će kompaktni betonski ili kameni zid apsorbovati buku mnogo bolje od gipsanog ili onog od porobetona. Zvučna izolacija zida je ključna i mora se planirati pre početka gradnje, jer je nakon toga skoro nemoguće popraviti. 

    Na šta treba obratiti pažnju da bi zidovi bili što bolje zvučno izolovani?

    • Pre svega, morate se uveriti da je zid čvrsto fiksiran za pod i plafon, tako da ne može da osciluje kao membrana. Ako se radi o postojećem zidu koji nije pričvršćen kako treba, on se mora srušiti i podići novi, jer u suprotnom zvučna izolacija zida nikada neće biti adekvatna;
    • slaboj zvučnoj izolaciji dosta doprinose raznorazni proboji u zidovima za instalacije ili nosače koji moraju biti dobro zatvoreni i zaptiveni elastičnim gitom ili specijalnim zaptivkama. Proboji se moraju obezbediti prilikom projektovanja same kuće, ali ako se ne mogu izbeći, mora se planirati odgovarajuća zvučna sanacija tih mesta;
    • da bi se smanjio prenos zvuka za oko četiri puta, može se podići još jedan zid pored postojećeg. Proračunski optimum za njegovu debljinu je 5 cm, a kao materijal mogu se upotrebiti gipsane ploče, iverica ili vlaknasto-cementne ploče, a vrlo su pogodne i ploče od drvenih vlakana. Jedino se mora obratiti pažnja da između novog i starog zida bude najmanje 5 cm razmaka i da su ankerisani za letve koje se moraju postaviti na elastični materijal, recimo, neopren.

    6. Zvučna izolacija plafona i podova

    Dakle, može se zaključiti da se buka prenosi vazduhom, a udarni zvuk kontaktom sa konstrukcijom. Udarni zvuk se prenosi hodanjem, a naročito trčanjem, radom veš-mašine ili škripanjem parketa. Betonska ploča ili plafon od cigle sami po sebi nisu dovoljni, pa se mora dodati takozvani „plivajući pod", odnosno, mikroarmirani estrih, koji se obično sipa preko stiropora ili stirodura u debljini između 3 i 5 cm. Da bi zaista služio svojoj nameni, mora se odvojiti od zidova penastom folijom, a sve cevi i otvori za instalacije treba da su obavijeni elastičnom trakom na mestu kontakta s estrihom.

    7. Zaključak

    Zvučna izolacija zahteva dobre materijale i sisteme koji moraju biti pravilno ugrađeni. Profesionalna i propisno izvedena ugradnja je od velikog značaja za konačni efekat. Za dobru zvučnu izolaciju prostorije ne treba zaboraviti prozore, vrata, ventilacione otvore i električne instalacije. Ukoliko vam je potrebna zvučna izolacija prostorija, zidova, plafona ili podova, rado ćemo pronaći izvođače takvih radova.

    Stručni članak 1719
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade
    9.3
    0

    Nesa dekor Vladimirovac


    9.4
    0

    EURO REMONT 021 PLUS


    9
    0

    Pan dekor


    9.5
    0

    PRO INDUSTRY DOO NOVI SAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana