Za područje

    Spoljne pločice – imitacija koja izgleda kao pravi kamen

    Članak je pregledalo čak 2816+ korisnika
    Kamen je jedan od najpostojanijih materijala uopšte, zbog čega mnogi vole da ga koriste kao glavni građevinski element pri uređenju pejzaža. Nigde potreba za izdržljivim, otpornim i čvrstim materijalom nije veća nego napolju, na otvorenom, gde je izložen svim mogućim vremenskim uslovima i njihovim naglim promenama. Međutim, zbog izuzetno visokih cena, samo nekolicina sebi može da priušti pravi kamen - ali ne očajavajte! Sada su vam na raspolaganju keramičke pločice čija je površina vrlo uverljiva imitacija i koje izgledaju upravo kao da jesu od pravog kamena!
    Stručni članak 2816
    spoljne plocice
    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    1. Spoljne pločice - imitacija kamena nikada nije bila tako uverljiva

    Verovatno se pitate kakve su zaista te keramičke pločice koje imitiraju kamen? To je keramika sa površinskim otiskom koji vrlo precizno oponaša izgled kamena. Sličnost je čak tolika da ni iskusne arhitekte ne mogu odmah da kažu da li je reč o pravom kamenu ili keramici. Spoljne pločice s imitacijom kamena imaju strukturno obrađenu i obojenu površinu na način koji po svemu deluje upravo kao površina prave stene ili kamena. Pošto je reč o strukturnoj obradi, a ne o zasebnom sloju koji bi se naknadno lepio na pločicu, otisak se ne može ukloniti niti odlepiti.

    Imitacija kamenih pločica u dvorištu
    Ako želite dašak rustičnosti, uzmite spoljne pločice s imitacijom kamena i okućnica će delovati kao terase starih francuskih dvoraca

    2. Podne spoljne pločice - imitacija kamena ima mnogo prednosti

    2.1. Vanjske pločice - imitacija kamena je čvrsta kao stena

    Iako ne postoji keramika jaka poput prave stene, ona je ipak veoma izdržljiv i čvrst materijal koji će uspešno izdržati čak i velika mehanička opterećenja. Keramika se neće oštetiti ako po njoj pomerate metalni nameštaj, niti će joj naškoditi jači udaraci. Debljina pločica za spoljne površine je najmanje jednaka debljini onih za unutrašnje, premda su one i nešto drugačijeg sastava i drugačije se proizvode, tako da nećete pogrešiti ako pomislite da su dobar i kvalitetan materijal koji se po čvrstini uspešno može porediti sa pravim kamenom.

    2.2. Otpornost na vremenske promene

    Keramika savršeno podnosi čak i najteže vremenske uslove, bilo da su u pitanju jaka kiša, grad ili sneg. Važno je samo predvideti dovoljno široke fugne (najmanje 5 mm) između pločica i obezbediti dilataciju na svakih nekoliko metara, budući da se time osigurava rastezanje i skupljanje materijala. Rastezanje, odnosno, skupljanje je takozvani „rad“ i potpuno je prirodan proces kroz koji prolazi svaki materijal, a uzrokovan je temperaturnim razlikama i vlažnošću vazduha. Sa dovoljno gustim dilatacijama sprečava se pucanje pločica zbog nemogućnosti rastezanja.

    Dilatacije se mogu izvesti u istoj boji kao i masa za fugovanje ili pokriti metalnom lajsnom (maskom).

    2.3. Spoljne pločice - imitacija kamena za lako čišćenje

    Pošto keramika nije toliko porozna kao pravi kamen, otpornija je na hemikalije i stoga ne zahteva složeno čišćenje ni održavanje. U principu, dovoljno će biti da ih perete vlažnom krpom i deterdžentom, a mrlje se neće uvlačiti u površinu. Zbog neporoznosti, takođe ćete imati mnogo manje problema sa korovom u poređenju sa kamenom, jer će se seme mnogo teže primiti na keramičkoj površini.

    Keramika s imitacijom kamena
    Keramika s imitacijom kamena je odlična alternativa pravom kamenu, koji je izuzetno skup

    3. Keramika protiv klizanja

    Veoma je važno da vanjske pločice budu neklizajuće, jer su stalno izložene vremenskim prilikama - to znači da su često mokre ili vlažne, pa je rizik od proklizavanja zaista visok. Faktor klizavosti se označava slovom R i naći ćete ga na ambalaži s ostalim podacima o proizvodu. Što je faktor R veći, to su bolje karakteristike pločica, što znači da pružaju bolju adheziju te da su manje klizave.

    Za vanjske pločice – bilo da su imitacija kamena ili od obične keramike, uvek se preporučuju R11 ili R12. Manje od ovoga nije dobro jer ne obezbeđuje dovoljnu zaštitu od klizanja. S druge strane, ni zaštita veća od R12 nije bolje rešenje, jer su takve pločice samo skuplje, a one sa faktorima iznad R14 obično su namenjene javnim objektima sa posebnim zahtevima (na primer proizvodni objekti posebne namene) te ih u običnim salonima uopšte nema.

    4. Pločice - imitacija kamena i u bazenu

    Ako odlučite da napravite otvoreni bazen, na raspolaganju će vam biti više opcija obrade površina ili završnog sloja. Pored standardne plastične folije tu su i keramički bazeni, koje najčešće možete videti u javnim kupatilima. Takvi bazeni su skuplji od onih obloženih specijalnim folijama, ali i dalje daleko jeftiniji od bazena obloženih pravim kamenom ili onih sa izloženim betonom. Svim tim vrstama i tipovima bazena na otvorenom sasvim povoljna alternativa je oblaganje pločicama, pa i ovim s imitacijom kamena. Takvi bazeni su jednostavno i pristupačno rešenje koje estetski deluje sasvim zadovoljavajuće.

    Ako ste umorni od standardne bazenske keramike, pločice s imitacijom kamena mogu biti odlično rešenje koje će vašem bazenu dodati dašak luksuza, uporediv sa starim rimskim bazenima.
    Keramičke pločice kao kamen
    Keramičke pločice u imitaciji kamena mogu se postaviti tako da deluju kao veza enterijera i eksterijera

    5. Zidne pločice - imitacija kamena čak i na vertikalnim površinama

    Naravno, vertikalne ili zidne površine možete obložiti i keramičkim pločicama. Veoma popularan motiv pejzažnog uređenja su pergole ispod kamenih zidova ili vanjski roštilj, pa čak i kamin u zidnoj niši. Pošto je izrada pravog kamenog zida poprilično skupa, keramičke pločice su odlična zamena - imitacija kamena će vaš vrt ili dvorište učiniti luksuznijim i lepšim. 

    6. Pločice - imitacija kamena je znatno jeftinija od pravog kamena

    Pločice s imitacijom kamena su najmanje 3 puta jeftinije od pravih kamenih ploča. Zavisi, naravno, o kom kamenu se radi, ali cene pravog kamena tek počinju od 120 EUR/m2. Za spoljne pločice u imitaciji kamena plaćaćete oko 30-40 EUR/m2, s tim da cena varira u zavisnosti od dimenzija, vrste obrade i proizvođača. Zapamtite, međutim, da viša cena ne znači nužno i bolji kvalitet, pa nemojte olako pristati na previsoke cene u nekim salonima keramike.

    Stručni članak 2816
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Keramičke pločice?

    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice
    10
    2

    VLADAN RADOSAVLJEVIĆ PR, VODOINSTALATERSKA RADNJA RADOSAVLJEVIĆ-VODOVOD, VELIKA PLANA


    8.7
    0

    Završni gradjevinski radovi Ivan Ivanovic PR


    9.2
    0

    ESTETIKA


    9.4
    0

    Keramičarski radovi M.M.A


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana