Za područje

    Toplotne pumpe za bazene mogu uštedeti i do 80% energije za grejanje

    Članak je pregledalo čak 2158+ korisnika
    Toplotne pumpe su postale komercijalni proizvod pre više decenija, ali su tek u skorije vreme, zahvaljujući usavršavanju njihove tehnologije rada i tehnike proizvodnje, postale jeftinije i pristupačnije većem broju zainteresovanih. Poput solarnih sistema i one su smatrane „pomodarstvom“ dok ljudi nisu uvideli kakva zapravo korist od njih stvarno može da bude. Ne samo da se korišćenjem toplotnih pumpi u domaćinstvu za grejanje i hlađenje prostora kao i zagrevanje vode štedi na utrošku struje, a samim tim i računima, već se i okolina štiti od štetnih delovanja upotrebe drugih vrsta energenata. Toplotne pumpe za svoj rad koriste neiscrpne izvore energije - sunce, vodu i zemlju - pa su tako i podeljene po grupama, a ove - toplotne pumpe za bazene – podvrsta su onih koje rade pomoću energije iz vazduha.
    Stručni članak 2158
    toplotne pumpe za bazene
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    1. Kakve su toplotne pumpe za bazene?

    Bazenska toplotna pumpa je podvrsta toplotnih pumpi koje energiju iz vazduha pretvaraju u toplotu kojom može da se zagreva voda. Namenjena je isključivo grejanju ili hlađenju vode u bazenu kao i održavanju zadate temperature.

    2. Prednosti bazenskih toplotnih pumpi

    Toplotne pumpe za svoj rad koriste prirodne i obnovljive izvore energije koji su, s jedne strane, neškodljivi po prirodnu sredinu, a sa druge, omogućavaju znatne uštede u kućnom budžetu. Toplotne pumpe su prema tim izvorima iz kojih crpu toplotu i podeljene u kategorije voda, zemlja, vazduh.

    Toplotne pumpe za bazene su takve da vodu zagrevaju pomoću toplote koju crpu iz spoljnog vazduha, a pritom troše mnogo manje električne energije nego direktni sistemi grejanja. Dakle, zahvaljujući ovakvom - bezbednom, pouzdanom i efikasnom zagrevanju vode, možete produžiti sezonu kupanja od ranog proleća do kasne jeseni, i to u bilo koje doba dana i noći, jer će temperatura vode ostajati ista. Šta više, osim za bazen može se upotrebiti i za hidromasažnu kadu.

    Toplotna pumpa za hidromasažnu kadu
    Toplotna pumpa za hidromasažnu kadu

    Na modelima koji se danas mogu naći u ponudi, svi delovi koji su u dodiru sa vodom uglavnom se proizvode od titanijuma ili plastike, što znači da ne postoji opasnost od korozije i da su pogodni za sve vrste voda, uključujući bazene sa slanom vodom.

    Poslednje, ali ne i najmanje bitno jeste to da su uređaji i prateća oprema takvi da rade vrlo tiho, a koeficijent iskorišćenja energije im je 5, što znači da će od 1 kilovata električne energije napraviti oko 5 kilovata toplotne.

    3. Kako rade toplotne pumpe za bazene?

    Toplotne pumpe za bazene su pre svega efikasno rešenje za održavanje temperature vode na željenom nivou u dužem vremenskom intervalu. Izuzetna su dopuna solarnim sistema, budući da toplotne pumpe garantuju najbolji odnos proizvedene i utrošene energije. Toplotne pumpe su zapravo termodinamički uređaji koji toplotu prisutnu u vazduhu prenose u bazensku vodu uz minimalan utrošak električne energije.

    Poput klima-uređaja, sada modeli toplotnih pumpi za bazene uglavnom imaju i inverterske uređaje koji omogućavaju i grejanje i hlađenje čak i onda kada su spoljne temperature izvan definisanih okvira. Osim toga, za funkcionisanje pumpe nije važno ni koje je doba dana u pitanju niti kakve su vremenske prilike. Nalik na „perpetuum mobile“, termo-pumpe funkcionišu neprekidno dok im ne promenite parametre ili ih isključite.

    Dakle, najvažnije u vezi sa ovom vrstom uređaja je činjenica da toplotna pumpa može da izvuče toplotu ili hladnoću iz okoline i prenese je u bazensku vodu. Kada se voda zagreva, viša temperatura vazduha oslobađa više energije koja se može uvući u toplotnu pumpu i tako omogućiti njenu veću efikasnost. U situaciji kada su, takozvani, uslovi sredine najpovoljniji, plaćaćete manje od 15% toplote, odnosno, 85% toplote biće besplatno. 

    Računa se da, u poređenju sa direktnim električnim grejanjem bazena, ugradnja toplotne pumpe može da vam donese šestostruku uštedu! 

    Toplotna pumpa omogućava prenos toplote iz vazduha oko bazena preko ciklusa kompresije-ekspanzije radnog fluida. Vazduh se pokreće ventilatorom i usmerava preko isparivača u kom toplotu prenosi na radni fluid (tu se vazduh istovremeno i hladi). Radni fluid se dalje, pomoću kompresora, dovodi u spiralne cevi razmenjivača, koji mu povećava pritisak i temperaturu. U ovom razmenjivaču toplota prelazi u bazensku vodu. U razmenjivaču se nalazi i rashladna tečnost koja teče u, takozvani, ventil za proširenje; njegov zadatak je da spusti pritisak i brzo ohladi tečnost. Tako rashlađena tečnost ponovo se usmerava u isparivač gde je opet zagreva okolni vazduh.

    Ceo proces se pokreće automatski i prati pomoću senzora za pritisak i toplotu. Isti princip važi i kada toplotna pumpa radi u režimu hlađenja.

    4. Koliko brzo toplotne pumpe mogu da zagreju ili ohlade bazen?

    Efikasnost toplotne pumpe raste sa povećanjem temperature okolnog vazduha, ali zavisi i od uravnoteženosti gubitka i dobitka toplote. Zbog toga je potrebno više dana na početku sezone da se dostigne željena temperatura u bazenu.

    Do gubitka toplote može dolaziti zbog faktora kakvi su: loše izvedeni građevinski radovi, nekvalitetni materijali upotrebljeni prilikom gradnje, neupotreba pokrivača, vazduh - odnos temperature, dotok sveže vode, filtriranja, itd.

    Do dobitka toplote može dolaziti zbog faktora kakvi su: intenzitet sunca, vetrova, orijentacije bazena, vazduha - odnos temperature vode, itd.

    Da bi se izbegao gubitak toplote u vreme kada se ne kupate, preporučljivo je da koristite pokrivač bazena.

    5. Kolika je idealna temperatura vode u bazenu?

    Idealna temperatura vode za dvorišne bazene je od 27° do 32°C. Naravno, parametri uvek mogu da se promene radi posebnih zahteva vlasnika. U slučaju da želite temperaturu višu od 32°C, bilo bi neophodno da se provere karakteristike materijala i delova bazena. Visoka temperatura vode može oštetiti neke ugrađene materijale i podstaći razvoj algi u bazenu.

    Proizvođač, distributer ili prodavac će vam objasniti sve što u vezi sa karakteristikama, načinom upotrebe i održavanja treba da znate o toplotnim pumpama za bazene, pa se toga i pridržavajte kako bi garancija ostala važeća, a i da bi vam kompletan sistem služio godinama bez ikakvih problema.

    Toplotne pumpe su kod nas sve popularnije poslednjih godina, pa s porastom interesovanja raste i broj ponuđača. Međutim, dobro proverite sve informacije te opremu kupite isključivo od proizvođača ili pouzdanog dobavljača kako kasnije ne biste imali problema!

    6. Kako odabrati toplotnu pumpu za bazen?

    Toplotne pumpe za bazene se biraju prema nameni. Uopšteno govoreći, izbor toplotne pumpe zasniva se na sledećim glavnim faktorima:

    • količini vode u bazenu ( veličina bazena-zapremina vode),
    • upotrebi prekrivača,
    • da li je spoljni ili unutrašnji bazen,
    • da li je privatni ili javni bazen.

    Sporednu ulogu pri izboru određenog modela pumpe ima grupa faktora kakvi su: orijentacija ili pozicija spoljnog bazena, filtracija, intenzitet dotoka sveže vode, vetrovi, geografska lokacija, itd.

    U svakom slučaju, preporučujemo da se obavezno pre kupovine ili, još bolje, još pri projektovanju bazena, posavetujete sa stručnjacima koji će na osnovu svih ovih informacija umeti da preporuče toplotnu pumpu potrebne snage.

    Oprema toplotne pumpe za bazene
    Oprema toplotne pumpe za bazene

    Modeli toplotnih pumpi su dizajnirani za bazene površine do 40 m3, 40-60 m3, 60-80 m3 i 80-120 m3.

    7. Cena toplotne pumpe za bazene

    Ovakve vrste uređaja i opreme mogu se naći na našem tržištu i mora se reći da je ponuda raznolika - koliko po modelima, funkcijama, veličini, snazi toliko i po brojnosti proizvođača, ponuđača i rasponu cena. U zavisnosti od svih ovih činjenica toplotne pumpe se nude po vrlo različitim cenama – kreću se od oko 1.500 EUR do 6.000 EUR.

    Stručni članak 2158
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    10
    1

    VERA ISAILOVIĆ PR TEHNOSOL


    9.6
    0

    INKOM DOO ĆUPRIJA


    9.3
    0

    POSTAVLJANJE GREJNIH KLIMATIZACIONIH I VODOVODNIH SISTEMA HC-ING NOVI SAD


    9.6
    0

    Dizmark d.o.o.


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana