Za područje

    Farbanje keramičkih pločica

    Članak je pregledalo čak 2435+ korisnika
    Dešava se da kompletna zamena keramičkih pločica u kuhinji ili kupatilu nije moguća ili praktična ni isplativa iz raznih razloga, ali se promena ili osveženje može postići i krečenjem, odnosno, farbanjem. Farbanje pločica se radi lako i jednostavno, a nije zanatski zahtevan niti skup postupak. Potrebni su samo određena količina posebne boje, nešto alata i dobra volja.
    Stručni članak 2435
    farbanje keramickih plocica
    Imamo čak 4400 izvođača radova za područje Dekorativni molerski radovi:

    1. Proces farbanja pločica

    Ranije nije imalo smisla farbati pločice, na primer, u kupatilu ili kuhinji, radi preuređenja ili osveženja jer se tamo, zbog stalnog prisustva vlage i pare, boja brzo skidala. Međutim, kako tehnike rada i tehnologije hemijske proizvodnje boja i lakova stalno napreduju, sada su dostupni posebni vodootporni osnovni premazi, takozvani prajmeri nakon kojih ide boja kojom i vlažne prostorije mogu da se preurede.

    Pre farbanja pločice moraju biti dobro pripremljene i očišćene. Ako ima oštećenih pločica, morate ih popraviti poliesterskim gitom. Zatim sve keramičke površine treba dobro oprati nekim neabrazivnim sredstvom za skidanje masnoća i naslaga, kako biste ih očistili i oslobodili sjaja. Takođe, ako ima buđi ili naslaga sapuna i kamenca i to treba ukloniti. Kada su pločice potpuno očišćene i odmašćene, kreće se sa brušenjem; može se koristiti kružna brusilica (aku-šrafilica s promenljivim nastavcima, recimo), a brusni papir treba da ima granulaciju 220 ili ručno, što će biti teže i sporije. Morate obraditi i fugne da biste uklonili postojeću masu, a zatim naneti novu količinu zaštitnog sredstva u njih. 

    Na kraju možete da krenete sa farbanjem, s tim da prvo premažete pločice posebnim premazom ili da ih grundirate. S odgovarajućim alatima, valjkom od pene ili sunđera i sa zaštitnim rukavicama počinje se sa nanošenjem prvog sloja boje. Sve površine koje se mogu zaprljati tokom farbanja moraju biti zaštićene. Cela površina pločica se može premazati bojom ili se može upotrebiti posebna molerska lepljiva traka za zaštitu fugni tako da se farbaju samo pločice. Tako možete stvoriti vrlo zanimljivu šaru.

    2. Koji je alat potreban?

    Za farbanje će biti potreban sledeći pribor: posuda za farbanje, valjak od pene ili sunđera, drška za valjak, rukavice, zaštitni papir, brusni papir, zaštitni premaz i odgovarajuća boja. 

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

    Stručni članak 2435
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dekorativni molerski radovi?

    Imamo čak 4400 izvođača radova za područje Dekorativni molerski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4400 izvođača radova za područje Dekorativni molerski radovi
    10
    2

    RAKETIĆ ZAVRŠNI RADOVI DOO


    8.8
    0

    ABM KERAMIKA


    9.1
    0

    Tk color team


    9.4
    0

    SRĐAN STAIĆ PR ZR AS DIZAJN PANČEVO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana