Za područje

    Polaganje prirodnog kamena, mozaika i keramike

    Članak je pregledalo čak 1819+ korisnika
    Kamen i keramika su popularni materijali za popločavanje zbog svoje izuzetne izdržljivosti, dugog veka trajanja i nezahtevnog održavanja. Proverili smo kako se postavlja prirodni kamen, kako se radi mozaik i šta treba da znate o postavljanju pločica.
    Stručni članak 1819
    polaganje prirodnog kamena
    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje:

    1. Polaganje keramike i pločica

    Keramičke pločice su popularan izbor za popločavanje. Unutrašnje pločice se često koriste za kupatila i kuhinje, a spoljne za terase i balkone. Pločice mogu biti malog formata, na primer, 15x15 cm, pa sve do onih najvećih od 120x60 cm. Pločice se polažu u lepljivu masu, koja se nanosi na suvu i ravnu površinu. Prilikom popločavanja na otvorenom, budući da će te pločice biti konstantno izložene promenama vremenskih prilika i temperature - prvenstveno vlazi i mrazu - posebna pažnja se mora posvetiti tome da se postavljaju sa većim razmacima kako bi materijal od kog su mogao da se skuplja i rasteže. Taj razmak se zove fugna, a prelazi između materijala su dilatacije. Kvalitet popločavanja, osim od materijala, u velikoj meri zavisi od iskustva keramičara, pa se pre početka radova uverite u njegove reference.

    Polaganje keramičkih pločica na lepak
    Polaganje keramičkih pločica na lepak

    1.1. Troškovi postavljanja keramike

    Cene pločica su vrlo neujednačene i znatno variraju: možete ih nabaviti za već od 10 EUR/m2 pa sve do 80 EUR/m2 i više. Cena rada keramičara se kreće između 13-22 EUR/m2. Međutim, imajte u vidu da su cene materijala, a samim tim i rada zanatlija, u poslednjih pola godine menjane više puta, pa treba računati i sa drugačijim ponudama. 

    2. Postavljanje mozaika

    Mozaik se koristi za ukrašavanje prostorija još od preantičkih vremena, budući da je moguće kreirati zaista složene šare i slike od kamenčića ili pločica. Pošto su komadi od kojih se mozaik sastavlja sitniji, vrlo je važno da podloga bude dobro i kvalitetno pripremljena i sasvim ravna. Za kvalitetno izvođenje ovakve vrste rada preporučuje se preliminarni 3D crtež konačnog izgleda, a vrste, oblici i boje materijala zavise od želje naručioca. Najčešće se rade keramički mozaici. Stakleni mozaik je zahtevniji za izvođenje, jer su delovi providni i tanki. Za eksterijere su naročito popularni mozaici od prirodnog ili veštačkog kamena. Nešto ređe se sreću oni urađeni od metala ili drveta. Ključ za dobar mozaik je i upotreba kvalitetnog lepka, jer će u suprotnom cela struktura vrlo brzo početi da propada, tačnije, počeće da se kruni i osipa.

    Mozaik od elemenata sitnog formata vizuelno čini prostor ekskluzivnijim i prestižnijim
    Mozaik od elemenata sitnog formata vizuelno čini prostor ekskluzivnijim i prestižnijim

    2.1. Postavljanje mozaika - cena rada

    Pošto se mozaik pravi od sitnijih komada, takav rad je zahtevniji u smislu utroška vremena nego zanatski. Za nabavku i izradu prosečnog mozaika platićete između 42-65 EUR/m2 (same pločice koštaju oko 15-30 EUR/m2, a one od prirodnog kamena su nešto skuplje).

    3. Postavljanje kamena - veštačkog i prirodnog

    Kamen se hiljadama godina koristi kao materijal za popločavanje, jer ga odlikuje čvrstina, nezahtevno održavanje i tekstura zanimljivih boja i oblika. Postavljaju se pločice koje su napravljene ili od pravog ili od veštačkog kamena. Za prestižnija rešenja koriste se mermer, granit ili druge kamene ploče. Kod nas su najpoznatije vrste prirodnog kamena lomljeni ili sečeni struganik, studenica i travertino (beli, žuti, crveni), pirotski peščar i vujetinac.

    Za oblaganje ili popločavanje kamenom najvažnija je dobro pripremljena podloga, suva, čvrsta i ravna. Ako se postavlja u vlažnu prostoriju biće neophodna hidroizolacija, preko koje se nanosi lepak. Kamene ploče se postavljaju na vlažan lepak, a plastični krstići (distanceri) omogućavaju da razmak među njima bude isti. Na kraju se tako dobijene fugne popunjavaju fug-masom i bruse da bi se dobila sasvim ujednačena površina.

    3.1. Postavljanje kamena - cena rada

    Cene prirodnog kamena se razlikuju po vrsti, odnosno, boji i načinu sečenja. Dekorativni kamen sečen u štanglice, kreće se u rasponu oko 15-25 EUR/m2 dok je lomljeni prirodni kamen nepravilnog oblika za staze oko 6-16 EUR/m2. U ponudi povremeno može da se nađe i uvozni turski travertin kamen sečen u ploče 60x30 cm, 40x30 cm i 10x slobodno i njihova cena se kreće oko 25-35 EUR/m2. Bunja i krajcovani prirodni kamen mogu da budu oko 15-25 EUR/m2. Dekorativni oblutak (beli, crni, crveni) prodaje se na džakove od 25 kg i cena mu je 1.200 DIN po džaku. Granitne kocke se kreću od oko 15  EUR po m2, dimenzija 10x10x10 cm. Rustični prirodni kamen za suvi zid se kreće oko 8-10 EUR/m2.  

    Stručni članak 1819
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Popločavanje?

    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1193 izvođača radova za područje Popločavanje
    10
    1

    DVD KOP


    8.8
    0

    Prirodni kamen dn


    9.6
    0

    ES ENERGO-SERVIS DOO BEOGRAD


    9.8
    0

    LARIX DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana