Za područje
  CRAFTER rođendanska ponuda

  Spoljne pločice - preduprediće mnoge opasnosti

  Neklizajuće pločice za popločavanje neposredne okoline kuće odlično su rešenje za svaku površinu pod otvorenim nebom - dvorišne staze, prilazni put i garažu, terasu ili balkon. Pošto su takve pločice kontinuirano izložene svim promenama vremenskih prilika koliko i uticajima druge vrste, često su vlažne, mokre ili sa poledicom, pa je vrlo važno da odaberete odgovarajuće. Složićete se sa nama da je prvi i osnovni uslov to da se ne kližu.
  Stručni članak 234
  protivklizne-keramicke-plocice.jpg
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  1. Spoljne pločice protiv klizanja - u čemu je njihova tajna?

  U čemu je njihova tajna? Spoljne pločice koje se ne kližu imaju posebno tretiranu površinu, odnosno, teksturu. Zbog toga nisu klizave ni posle kiše ili susnežice. Ovakve pločice najčešće se proizvode u mat verziji, odnosno, završnoj obradi, zbog čega manje blešte na suncu i, uopšteno govoreći, po svemu su prilagođene postavljanju pod vedrim nebom. Međutim, iako im je površina mat, a deluje grublje, hrapavije, one se lako održavaju i bolje čiste. Za njihovo pranje možete koristiti samo vodu ili neke od brojnih posebnih sredstava za održavanje keramičkih pločica.  

  2. Spoljne pločice moraju biti otporne

  Pločice na otvorenom osim protiv klizanja treba da su sasvim otporne i na mehanička oštećenja. To su čvrste pločice za površine oko kuće koje takođe dobro podnose zimske uslove i ne pucaju; samo treba da se postave na pravilan način - da imaju nagib, spojeve i dilatacije koji im omogućavaju rastezanje i skupljanje - pa će biti i dugotrajne. Dilatacije su zapravo veće fugne u koje se obično postavljaju metalne lajsne, premda im boja može biti ista kao i mase za fugovanje, s tim što je sastav same smese nešto elastičniji. Otporne su i na druga opterećenja, kao što su sunčeva toplota i UV zraci, so, vlaga i drugo.

  Protivklizne spoljne pločice imaju hrapavu površinu, a stepen zaštite od klizanja je označen faktorom R; dilatacija pločica je na fotografiji izvedena metalnom lajsnom
  Spoljne pločice imaju hrapavu površinu, a stepen zaštite od klizanja je označen faktorom R; dilatacija pločica je na fotografiji izvedena metalnom lajsnom

  3. Spoljne pločice - faktor R protiv klizanja

  Faktor R ukazuje na to koliki stepen zaštite od klizanja određena vrsta pločica obezbeđuje. Što je ovaj faktor veći, to su pločice manje klizave. U principu, za kućnu upotrebu (oko kuće, u vrtu) koriste se spoljne pločice sa faktorom R11 i R12, što garantuje prilično visoku zaštitu od klizanja.

  4. Spoljne pločice - debljina i postavljanje

  Spoljne pločice da bi se smatrale otpornim na klizanje moraju biti otporne i na raznovrsna mehanička oštećenja te vremenske prilike. Da bi bile ovakve, odnosno, protivklizne, da bi zadovoljavale sve kriterijume neophodne za postavljanje na otvorenom, pre svega moraju biti deblje u odnosu na one koje se koriste za oblaganje u enterijeru.

  Za postavljanje pločica potrebno je dobro učvrstiti teren, zapravo, sabiti podlogu, što zna svaki iskusni keramičar, jer u suprotnom može doći do neravnomernog sleganja pločica. Pre nego što se počne sa postavljanjem, mora se odrediti i tačka od koje će postavljanje početi kako bi cela površina ispala što bolje. Pravilo je da pločice svuda budu što veće, u stvari, da bude što manje rezanih. Najbolje je napraviti skicu rasporeda sa dimenzijama pločica u tačnoj srazmeri, kako bi se mogla predvideti problematična mesta i prilagoditi sistem popločavanja.

  Protivklizne spoljne pločice su posebno korisne oko bazena, jer su površine oko njega stalno vlažne
  Spoljne pločice su posebno korisne oko bazena, jer su površine oko njega stalno vlažne

  5. Spoljne pločice modernih linija

  5.1. Koje boje treba da budu spoljne pločice?

  Savremene pločice protiv klizanja dostupne su u širokom spektru boja, različitih veličina i različitih šara, tako da neće biti teško pronaći one idealne za vašu kuću. Savetujemo da za eksterijer izaberete neutralne boje, pošto će se lakše i bolje prilagoditi svim eventualnim promenama u budućnosti za koje se budete odlučili, i uklopiti u okolinu. Takođe savetujemo da izbegavate preterano upadljive dezene ili šare jer ćete se brzo umoriti od takvih pločica, a velika površina popločana na taj način će izgledati haotično i neprivlačno.

  Prilikom izbora boja i dezena za spoljne pločice važi pravilo da je bolje izabrati neutralnije sa minimalnim šarama ili još bolje - bez šara. Odgovarajućim se smatraju sve nijanse smeđe, bež, sive i svetle „cigle“.

  6. Spoljne pločice granitogres

  Može se reći da su poslednjih godina sve popularnije pločice za eksterijer od granita, poznatije kao granitogres. Zbog načina proizvodnje i sastava, praktično su potpuno vodootporne - kako na površinsku vodu tako i onu od padavina. Prema tome, čak ni mraz im ne može ništa. Granitogres su stoga idealne za sve vanjske površine sa velikim opterećenjem. Spoljne pločice ove vrste su obično dostupne u prirodnim, zemljanim tonovima tako da se odlično uklapaju uz svaki dizajn enterijera i eksterijera kuće i okućnice.

  Stručni članak 234
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje
  9.2
  0

  IŠTVAN KARLOVIC PR UGRADNJA I OBRADA OBLOGA OD KAMENA STONTAINE SUBOTICA

  Subotica
  9.8
  0

  LARIX DOO

  Senta
  9.2
  0

  BRADEKS


  9.3
  0

  MIROSLAV ATIĆ PREDUZETNIK AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJ

  Subotica
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE POPLOČAVANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana