Za područje

    Pločice za kuhinju - lepe i korisne u isto vreme

    Članak je pregledalo čak 2251+ korisnika
    Kada planirate kuhinju, za zidne i podne obloge pred vama je obimna i bogata ponuda: od parketa i laminata, preko kamena i kompozitnih materijala, do keramičkih pločica. Među najpopularnijim su dekorativne kuhinjske pločice, koje se prvenstveno koriste kao zidne obloge.
    Stručni članak 2251
    dekorativne plocice za kuhinju
    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    1. Šta su dekorativne pločice?

    Kuhinjske pločice su dekorativne keramičke pločice s akcentom na unikatnom izgledu. Često su živih, raznolikih boja, a na raspolaganju vam je i širok asortiman oblika, veličina i dezena. Postoje dve vrste ukrasnih pločica - majolika, koja se dobija bojenjem keramike i savremene dekorativne pločice sa folijom, kod kojih se dekorativni završni sloj u stvari lepi na keramičku površinu.

    Dekorativne kuhinjske pločice mogu imitirati materijale kao što su kamen, beton i drvo; na fotografiji su dekorativne pločice u imitaciji betona ili cementa
    Dekorativne kuhinjske pločice mogu imitirati materijale kao što su kamen, beton i drvo; na fotografiji su dekorativne pločice u imitaciji betona ili cementa

    2. Dekorativne kuhinjske pločice sa folijom

    Od nedavno sve popularnije i traženije postaju dekorativne pločice za kuhinju sa folijom. Razlog za to se može pripisati činjenici da su zbog načina proizvodnje znatno jeftinije od keramičkih pločica napravljenih tradicionalnom metodom farbanja. Takve kuhinjske pločice se i dalje prave od keramike, samo što je završni sloj zapravo od tanke folije na kojoj su štampane najrazličitije šare ili boje, koje se specijalnim lepkovima mehanički vezuju za keramiku. Procesom proizvodnje dobijaju se trajno vezani materijali, tako da je praktično nemoguće da se folija odlepi od podloge.

    2.1. Dekorativne kuhinjske pločice s imitacijama

    Folija omogućava praktično sve - žive boje, beskrajno zamršene šare, pa čak i imitacije drugih materijala. Zbog toga su vrlo česte dekorativne pločice za kuhinju u imitaciji kamena, teraca i drveta. Pošto se radi o foliji, dizajn, tip i vrsta štampe se mogu kontrolisati i predefinisati do tančina, pa se tako dobijaju savršene imitacije mermera, krupno rađenog teraca ili godova drveta - čak takve da ih u prirodi skoro ili uopšte nema.

    Dekorativne pločice za kuhinju sa folijom mogu imitirati druge materijale, kakvi su, recimo, kamen, teraco ili drvo.

    2.2. Prednosti i slabosti dekorativnih folija za pločice

    Takođe je vredno napomenuti da su pločice ove vrste s imitacijama drugih materijala, naravno, mnogo jeftinije od originalnih. Dodatna prednost je što, za razliku od pravih materijala, nisu toliko porozne kao kamen ili beton (teraco) i nisu osetljive na vlagu i vodu, poput drveta. Struktura folije je takva da je vrlo otporna i izdržljiva na sve vrste uslova u domaćinstvu. Što je još važnije, ne zahtevaju zaštitne premaze i lakše su za održavanje. Na kraju, ali ne i najmanje važno, njihova velika prednost je zaista neverovatan izbor - praktično je nemoguće da se nađete u situaciji da u prodaji nema keramike kakvu biste želeli.

    3. Dekorativne pločice za kuhinju, majolika

    3.1. Kakve su kuhinjske pločice od majolike za kuhinju?

    Druga opcija su dekorativne pločice za kuhinju, napravljene tradicionalnom metodom. Ovakve pločice su posebno karakteristične za određena geografska područja, kao što su recimo Španija i Portugal, po kojima su i dobile naziv. To je složen i dugotrajan proces farbanja keramike, koji se nekada izvodio ručno, premda danas postoje i mehaničke metode. Postavljanje pločica se, naravno, i dalje radi ručno.

    3.2. Prednosti i slabosti majolike

    Pošto je proizvodnja mnogo složenija, kuhinjske pločice od majolike su nekoliko puta skuplje od onih sa folijom. Inače, ovo su sasvim unikatne dekorativne pločice za kuhinju od kojih će vam zastati dah samo zbog veštine izrade. Pločice od majolike će uvek imati jak keramički sjaj koji se folijom ne može dostići.

    Jedna od najpoznatijih vrsta dekorativnih pločica za kuhinju je svakako majolika
    Jedna od najpoznatijih vrsta dekorativnih pločica za kuhinju je svakako majolika

    4. Kojih boja treba da budu dekorativne pločice za kuhinju?

    4.1. Kuhinjske pločice i neutralne boje

    Dekorativne kuhinjske pločice su uvek prilično vibrantnih i živih boja, tako da morate dobro paziti kako ćete ih kombinovati sa drugim tonovima. Najbolje se slažu sa jednostavnim kuhinjama u neutralnim, belim, bež i zemljanim nijansama, premda se mogu savršeno uklopiti i sa monohromatskim kuhinjama - kao što enterijeristi savetuju, potrebno je samo odabrati boju komplementarnu onoj koja preovlađuje na pločicama.

    U principu, preporučuje se kombinovanje dekorativnih kuhinjskih pločica sa nešto neutralnijim tonovima boja, pošto u suprotnom, možete stvoriti haotičan i neuravnotežen prostor.

    4.2. Dekorativne pločice i kontrasti boja

    Suprotno popularnom verovanju, kontrasti boja mogu biti dobar izbor, samo treba da znate kako i gde da ih upotrebite. Pravilo je da se na manjoj površini preporučuje upotreba jače ili kontrastne boje, dok se na većoj može koristiti manje upadljiva boja. Dakle, možete izabrati one koje imaju vrlo jaku ili kontrastnu boju za manju površinu ili posebno mesto, dok su ostale, za veći deo površine, neutralne boje. Ovo će svakako izazvati dovoljno dramatičan efekt, a istovremeno će kuhinja i dalje delovati skladno i mirno.

    5. Dezeni ukrasnih pločica

    Jedna od najatraktivnijih karakteristika je svakako mnoštvo zanimljivih šara dekorativnih pločica za kuhinju. Njih je zaista bezbroj, od onih klasičnih, koje podsećaju na staru, tradicionalnu majoliku, do onih novijih sa savremenim primesama, a moderan je i mozaik. Mnogi ljudi biraju da kombinuju više različitih šablona u isto vreme, što deluje posebno smelo i krajnje nekonvencionalno, umetnički.

    Stručni članak 2251
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Keramičke pločice?

    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1501 izvođača radova za područje Keramičke pločice
    10
    2

    Elektroautomatika Tehnika


    10
    6

    DAMIR ŠERIFI PR SDTIM


    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    10
    8

    San Gradnja Tim


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana