Za područje

    Podne pločice: unutrašnja podna keramika na sto načina

    Članak je pregledalo čak 2106+ korisnika
    Kada se pomene podna keramika, većina verovatno prvo pomisli na keramičke pločice u kuhinji ili kupatilu. Međutim, podne pločice su takođe dobar izbor za stambene, dnevne zone. Danas, kada na tržištu postoje stotine različitih vrsta pločica, one su idealne za svaki prostor.
    Stručni članak 2106
    unutrasnja podna keramika na sto nacina
    Imamo čak 1502 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    1. Podna keramika za enterijer

    1.1. U kojim prostorijama treba koristiti keramičke pločice?

    Prvo pitanje je za koje prostorije uopšte treba upotrebiti keramičke podne pločice? Podna keramika se najčešće postavlja u onim prostorijama gde je pod često u kontaktu sa vodom i nečistoćama, odnosno u kuhinji i kupatilu. Poslednjih godina, zbog pronalaska novih tehnologija koje omogućavaju lepljenje štampane folije na podnoj keramici, postaje sve popularnija i u opremanju takozvanih dnevnih zona.

    1.2. Koje su prednosti podne keramike?

    Najočiglednija prednost koju imaju pločice je, naravno, lako održavanje i čišćenje. Keramika ove vrste je sasvim otporna na vodu i vlagu, može se čistiti i abrazivnim sredstvima, a nečistoća se najčešće ne lepi na nju i lako se uklanja mokrom krpom. Takođe je relativno pristupačne cene. Raspon cena za podnu keramiku je velik, tako da lakše možete pronaći odgovarajući tip za iznos prema vašim finansijskim mogućnostima. Nije nevažno ni to što se jeftine podne pločice često mogu naći na akciji, odnosno, popustu. Treća prednost keramičkih podnih pločica je zaista odličan izbor - proizvode se praktično sve nijanse boja, veliki izbor dezena i tekstura, formata i oblika...

    Kao još jednu prednost treba pomenuti izuzetnu mehaničku i hemijsku izdržljivost keramike, što znači da je vrlo otporna na ogrebotine i udarce te tvrdokorne mrlje i jače hemikalije.

    1.3. Podne pločice - slabosti

    Podna keramika, međutim, ima i neke nedostatke. Najveći nedostatak je to što u slučaju oštećenja jedne ili više pločica, za razliku od parketa recimo, njih nije lako zameniti novim, pošto se moraju razbiti i odvojiti od podloge, što u praksi znači da se, ma koliko pažljivo da se radi, uvek ošteti bar još nekoliko okolnih koje su u dobrom stanju. Zbog toga se ovakve intervencije ne preporučuju i svaki izvođač radova će radije savetovati da odjednom zamenite celu površinu poda.

    Još jedna njihova slabost je temperatura materijala - svaka podna pločica će uvek biti hladnija od drveta kada dođe u kontakt sa kožom. Ako se odlučite za keramičke pločice, dobro bi bilo da uz njih izaberete i sistem podnog grejanja, čija ugradnja nije moguća u mnogim postojećim objektima ili predstavlja preveliki trošak, pošto se ceo grejni sistem mora prepraviti i ugraditi.

    Podno grejanje je idealan sistem grejanja za keramičke podne pločice u dnevnom boravku
    Podno grejanje je idealan sistem grejanja za keramičke podne pločice u dnevnom boravku 

    2. Podne pločice - trendovi dizajna

    U poslednje vreme, za uređenje enterijera uopšte, pa i postavljanje pločica, posebno je relevantno ono što ima veze sa prirodom ili prirodnim izgledom. Isto važi i za podne pločice, koje naglašavaju nežne, zaobljene oblike i tople zemljane tonove. Veoma su popularne i pločice s šarama koje imitiraju izgled prirodnih materijala, kakvi su kamen, drvo (parket), teraco i metal. Tako i u prostorijama sa podnom keramikom, koja inače važi za hladan materijal, možete dočarati osećaj prijatnosti i topline.

    Treba napomenuti da su podne pločice visokog sjaja stvar prošlosti - sada su u trendu mat koje se mogu kombinovati sa nešto svetlijim zidnim pločicama.

    3. Podne pločice u kupatilu

    Kada se pominju keramičke pločice, verovatno svi prvo misle na one u kupatilu. To je i razumljivo, jer je kupatilo prostor koji je u kontinuiranom kontaktu sa vodom i treba mu drugačiji tretman materijala u poređenju s ostalim prostorijama u domu. Zbog svih svojih prednosti, podna keramika je idealan izbor za kupatila. Podne pločice su odličan izbor za kupatila i zato što se mogu koristiti za podne i zidne obloge, tako da prostor deluje sasvim ujednačeno i celovito.

    Na pod se obično postavljaju pločice većih formata i nešto tamnijih nijansi, u kombinaciji sa manjim, šarenijim i svetlijim pločicama na zidovima.
    Podna keramika je idealan izbor za kupatila
    Podna keramika je idealan izbor za kupatila

    4. Podne pločice za kuhinju

    4.1. Podna keramika mora odgovarati podovima

    Sledeće mesto gde se pločice vrlo često sreću je kuhinja. Decenijama kuhinja više nije samo mesto za pripremu hrane; postala je središte društvenih aktivnosti u domu i deo životnog prostora. Zbog toga je vrlo važno kakve podne pločice birate. Kuhinja mora stilski i estetski da odgovara ostatku stambenog prostora, pa izbor svakako treba prilagoditi podovima. Pošto se najčešće radi o parketu, preporučuju se podne pločice zemljanih i neutralnijih tonova, nešto tamnije od boje parketa.

    4.2. Keramičke pločice s imitacijom parketa u kuhinji - da ili ne?

    Savetujemo da izbegavate upotrebu keramičkih pločica s imitacijom parketa u kuhinji, budući da su kuhinje sada deo dnevnog boravka i vizuelno su povezane sa njim, a ovakva imitacija nikada neće biti isto što i pravi parket. Razlika će biti očigledna i sve će delovati nekako neprirodno i kao na brzu ruku izvedeno. Bolje je da prelaz između parketa i keramike bude jasno obeležen i uočljiv, ali istovremeno harmoničan. Međutim, ako je kuhinja zasebna prostorija, odvojena vratima ili čak hodnikom, onda se možete slobodno opredeliti za takvu vrstu.

    Podne pločice se takođe mogu postaviti u obliku „riblje kosti“
    Podne pločice se takođe mogu postaviti u obliku „riblje kosti“

    5. Podne pločice u stambenim prostorima

    5.1. Podna keramika je izdržljiva vrsta podnih obloga

    Iako je keramika prisutna uglavnom u kuhinjama i kupatilima, podni materijali takođe postaju sve popularniji u takozvanim dnevnim zonama. Podne pločice za dnevnu sobu biraju uglavnom oni koji žele pod koji se lako održava i čisti, a istovremeno je izuzetno otporan na oštećenja i udarce. Poznato je da se neravnine na parketu odmah uoče te da njegovo održavanje u kući u kojoj žive i deca i kućni ljubimci može biti veoma zamorno. Osim toga, zbog češćeg čišćenja brže se i haba, pa se mora češće hoblovati i lakirati. Sa podnim pločicama ovakvih problema nema, a i izgledaju kao nove mnogo duže, čak decenijama, uz pravilno održavanje i redovno čišćenje. Za razliku od parketa, otporne su i na sunčevu svetlost.

    Parket žuti na suncu, što dovodi do razlike nijansi ispod nameštaja i pored prozora, a podna keramika ovaj nedostatak nema.

    5.2. Da li su podne pločice previše hladne za dnevne zone?

    Ovo je najčešće pitanje onih koji razmišljaju o kupovini podne keramike za dnevne sobe. S jedne strane, ovo pitanje je sasvim na mestu, budući da je keramika mnogo hladnija na dodir od drveta koje se obično koristi. Međutim, ovaj problem se može uspešno izbeći postavljanjem podnog grejanja, koje je ujedno i najbolji način zagrevanja objekta, pa se preporučuje za sve novogradnje. Problemi nastaju samo u starijim objektima, gde bi ugradnja podnog grejanja zbog keramičkih podova značila višestruko veća ulaganja nego da se menja samo podna obloga. Alternativno rešenje su podne pločice s imitacijom drveta. Osećaj hladnoće enterijera se može izbeći i izborom toplijih tonova boja.

    Stručni članak 2106
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Keramičke pločice?

    Imamo čak 1502 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1502 izvođača radova za područje Keramičke pločice
    9.4
    0

    PR PIASTRELLE SG


    9.1
    0

    MB BAKOVIĆ PLUS DOO


    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    9.9
    0

    DOO RASING VRŠAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana