Za područje
    OTP banka

    Fasadna mrežica, armaturna mrežica

    Članak je pregledalo čak 2690+ korisnika
    Prilikom izrade kontaktne fasade neophodna je fasadna mrežica koja obezbeđuje bolje prianjanje maltera na podlogu. Ako se armaturna mrežica ne postavi, fasada će vremenom početi da se odvaja.
    Stručni članak 2690
    armaturna mrezica
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Materijali za ojačanje mrežice

    Fasadna mrežica je namenjena boljem spajanju pojedinih slojeva fasade ili, tačnije, završnog maltera sa zidom. Takođe se naširoko koristi pri sanaciji zidova od gipsano-kartonskih ploča. Armaturna fasadna mrežica može biti od plastificiranog fiberglasa kada se koristi za tankoslojne fasade. Za debeloslojne fasade koristi se pocinkovana čelična mrežica. Armaturne mrežice su, takođe, namenjene učvršćivanju fasadnih maltera.

    2. Kako se postavljaju armaturne mrežice?

    Armatune mrežice se proizvode od plastificiranog fiberglasa ili od pocinkovanog čelika. Fasadne mrežice se ugrađuju utiskivanjem u fasadni lepak, tako da je važno odabrati kvalitetan lepak. U suprotnom, može se desiti da fasada nakon izvesnog vremena počne da se odvaja od podloge. Posebno pažljivo treba nanositi lepak oko nosača na same ivice zidova, pošto postoji najveća verovatnoća da će se fasada upravo na tim spojevima prvo odlepiti.

    2.1. Postavljanje izolacionih ploča

    Uz pomoć fasadne mrežice pravi se takozvani armaturni sloj koji se najčešće sastoji od odgovarajuće mrežice i lepka. Kada se koriste izolacione ploče, prvo njih treba pravilno postaviti, u skladu s uputstvima proizvođača termoizolacionog sistema.

    2.2. Armaturne mrežice i nanošenje lepka

    Obično se prvo nanosi fasadni lepak, koji se poravna i zagladi. Na takvu površinu postavlja se armaturna mrežica - najčešće se koristi ona od staklenih vlakana, odnosno, fiberglasa, a zatim se sve ravna dok površina ne postane potpuno glatka. Armaturna mrežica se ne sme postavljati direktno na izolaciju - ona se uvek mora prethodno premazati lepkom. Važno je da se armaturna mrežica obavezno postavi na mokru podlogu i premaže lepkom. Mreža ne sme biti vidljiva nakon ugradnje, već mora biti potpuno prekrivena lepkom.

    2.3. Fasadna mrežica i spojevi

    Prilikom polaganja armaturne mrežice, važno je da se postavi sa preklopima, čija je širina najmanje 5 cm. Spojevi se takođe premazuju lepkom, a debljina tog sloja mora biti najmanje 0,5 mm. Ako želite da se dobije posebno čvrsto armiranje, može se upotrebiti i dupli sloj mrežice, i to najčešće one većeg prečnika. Pri postavljanju mrežice oko prozorskih daski treba da se pazi na to da plastične okapnice moraju biti pokrivene sve do plastične ivice.

    Kada armaturna mrežica nije postavljena ili ako je postavljena nepravilno, brzo će se stvoriti mnoge pukotine i mehurići.

    3. Fasadna mrežica - cena

    Armaturna mrežica nije skup građevinski materijal. Za njega se plaća oko 1 EUR po m2.

    armaturna mrezica
    armaturna-mrezica.jpg


    Stručni članak 2690
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade
    8.9
    0

    Pro-Glet


    10
    1

    MILOŠ OPAČIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI M-2 RUMA


    9
    0

    MOLERSKA RADNJA ZA POSTAVLJANJE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA GILENCE


    9.5
    0

    EUROGIPS DOO BEOGRAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana