Za područje

    Zemljani radovi: iskopi za kuću i nasipanje

    Članak je pregledalo čak 1997+ korisnika
    Pre početka izvođenja zemljanih radova na parceli mora se srediti dokumentacija, završiti planovi, nacrti, proračuni i, naravno, prijaviti i osigurati gradilište, odnosno, početak izgradnje. Zemljani radovi u građevinskoj struci obuhvataju sve aktivnosti koje imaju za cilj iskop građevinske jame i postavljanje temelja uz sve druge propratne poslove. Grubo govoreći, zemljani radovi se dele na iskop i nasipanje.
    Stručni članak 1997
    zemljani radovi
    Imamo čak 1076 izvođača radova za područje Zemljani radovi:

    1. Iskopi za kuću

    Iskop građevinske jame je jedan od najvažnijih delova u početnoj fazi izgradnje objekta. Građevinska jama mora biti kvalitetno pripremljena kako bi se sprečilo urušavanje i obezbedila najkvalitetnija osnova za budući objekat. Uopšteno gledano, razlikuju se široki i uski iskopi. Široki iskopi se koriste pri gradnji podruma, dok se uski iskopi koriste samo za temeljenje objekata ili kanala.

    Savet stručnjaka iz firme ALEKSANDAR MILIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNjA FIZIKALAC POŽAREVAC

    1. Zašto je bitno obezbediti geomehanički elaborat pre početka iskopa? 

    Da bi smo znali kakav temelj iskopati jako je bitno obezbediti geomehanički elaborat, odnosno da geotehničar pregleda teren i sondira iskop, proceniti nosivost temeljnog dna kao i očekivanu dubinu. Projektant nam na osnovu toga odredjuje odgovarajući temelj i potencijalne mere za bezbedan tok gradnje.

    2. Od čega će zavisti cena iskopa?

    Cena iskopa zavisi od pristupa za rad, od toga da li utovarujemo zemlju i odvozimo ili ostaje na toj lokaciji, od sastava zemljišta, dubine i širine iskopa. Da li može da se radi mašinski ili je nepristupačan teren pa bi trebalo ipak ručno. Ako se na primer kopa okrugla jama, potreban je i jedan pomoćnik koji bi ručno dokopao šta zatreba. Najbitnije pre svega da se uživo pregleda teren.

    3. Koja je razlika između širokih i uskih iskopa? 

    Široki iskopi se izvode gradjevinskim mašinama, uglavnom za potporne zidove, drenaže, kanalizacije, jame i slično. 

    Što se tiče uskih iskopa rade se mini bagerima ili ručno a namenjeni su za temelje objekata i kanalske rovove. 

    G-din Aleksandar Milić, ALEKSANDAR MILIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNjA FIZIKALAC POŽAREVAC

    Bez obzira na vrstu iskopa, kopanje se uvek počinje na najudaljenijoj liniji, tačnije, na strani najdaljoj u odnosu na prilazni put. Prilikom iskopavanja mora se voditi računa o tome da ima dovoljno mesta za manevrisanje mašinama, uklanjanje i utovar iskopanog materijala.

    2. Nasipanje za kuću

    Često je potrebno ojačanje terena na kom će se objekt raditi. To se radi pripremom peščano-šljunkovite podloge, zapravo, nasipanjem i sabijanjem takozvane frakcije za tampon (frakciju čini mešavina peska, sitnijeg i krupnijeg šljunka i kamenja). Teren se mora propisno pripremiti za nasipanje. Zemljište se iskopava do određene dubine, a onda se dno građevinske jame sabije i poravna valjanjem. Pre punjenja jame, odnosno, nasipanja tampona, na dno građevinske jame se postavlja sloj polipropilena koji će sprečiti mešanje zemlje i frakcije koja čini tampon. Zatim sledi punjenje tampona 25-30 cm (šljunak ili drobljen kamen 0-65 mm). Tampon mora biti sabijen i uvaljan kako bi bio stabilan i u statičkom smislu odgovarajući oslonac za sve sile i faktore kojima će budući objekat biti izložen. Broj slojeva u tamponu zavisi od karakteristika terena (slabije noseća tla se moraju više nasuti i učvrstiti i obrnuto).

    3. Zemljani radovi - cena

    Zemljani radovi obuhvataju i pripremu terena za komunalne priključke. Cena zemljanih radova varira u zavisnosti od veličine objekta i karakteristika tla. Težina terena i iskopa mogu da povećaju troškove; na primer, ukoliko je tlo kameno, močvarno ili je u pitanju klizište, potrebno je uložiti više vremena i materijala u kvalitetnu pripremu građevinske jame. Zemljani radovi se naplaćuju po kubiku iskopane zemlje, odnosno, nasutog materijala. Širok iskop košta oko 10 do 12 EUR/m3; nasipanje i sabijanje granulata, takozvano, tamponiranje je oko 25 do 30 EUR/m3, a planiranje (obeležavanje) i sabijanje tla je oko 7 do 10 EUR/m2.

    Stručni članak 1997
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Zemljani radovi?

    Imamo čak 1076 izvođača radova za područje Zemljani radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1076 izvođača radova za područje Zemljani radovi
    10
    1

    STEFAN JOVANOVIĆ PR AUTOPREVOZNIK RIPANJ


    10
    1

    NENAD NIKOLIĆ PR BEHATON UGRADNJA


    9.8
    0

    HERBA


    8.9
    0

    PR PRIPREMNA GRADILIŠTA I RUŠENJE OBJAKATA LV&VS GRADNJA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana