Za područje

  Visokotemperaturne toplotne pumpe - toplotne pumpe za radijatorsko grejanje

  Članak je pregledalo čak 3410+ korisnika
  Verovatno ste čuli za toplotne pumpe o kojima se mnogo priča poslednjih godina. Toplotne pumpe izvlače toplotu iz obnovljivih izvora energije zemlje, vode ili vazduha i stoga predstavljaju jedan od najekonomičnijih i najpoželjnijih, ekoloških načina grejanja. Osim toga, garantuju energetsku nezavisnost od tržišnih kolebanja i samodovoljnost. Toplotne pumpe za radijatorsko grejanje su zapravo visokotemperaturne toplotne pumpe i one se najčešće uzimaju pri renoviranju starijih objekata.
  Stručni članak 3410
  visokotemperaturne toplotne pumpe
  Imamo čak 1765 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  1. Zašto odabrati toplotnu pumpu?

  Grejna sezona za mnoge znači i mnogo briga, posebno kada su u pitanju troškovi ogreva. Zato se pred svaku zimu traže rešenja za modernizaciju sistema grejanja kako bi se učinio energetski što efikasnijim, ekološki prihvatljivim i, pre svega, cenovno pristupačnijim. Na prvi pogled toplotna pumpa može biti skuplja od konvencionalnih, gotovo zastarelih metoda grejanja, ali treba imati na umu da se zbog izuzetno niskih troškova rada i retkih popravki, investicija isplati za 6-9 godina, u zavisnosti od vrste i stanja postojećeg sistema grejanja, energetske efikasnosti objekta i vrste toplotne pumpe.

  Postoje tri tipa toplotnih pumpi - vazduh-voda, zemlja-voda i voda-voda, a razlikuju se i visokotemperaturni i niskotemperaturni sistemi grejanja, odnosno, niskotemperaturne i visokotemperaturne toplotne pumpe.

  Kada su u pitanju razlike između visokotemperaturnih i niskotemperaturnih sistema toplotnih pumpi, evo činjenica koje treba da znate:

  2. Kakve su visokotemperaturne toplotne pumpe?

  2.1. Sistemi sa visokotemperaturnim toplotnim pumpama su savršeno rešenje za renoviranje

  Mnogi još uvek pogrešno misle da su toplotne pumpe rešenje samo za novogradnje sa novim sistemima grejanja (sa toplotnom pumpom), što nije tačno. Visokotemperaturne toplotne pumpe su idealne za renoviranje, sanaciju i adaptaciju starih sistema grejanja. Prednost ovakvih sistema je u tome što dozvoljavaju da se zadrže postojeći uređaji, razvod cevi i grejnih tela (radijatori, konvektori itd.). To je moguće zbog izuzetno visoke temperature od 80°C do koje toplotne pumpe ovog tipa mogu da zagreju vodu.

  Svakako je više od obične ili niskotemperaturne toplotne pumpe koja se koristi za ugradnju novih sistema grejanja. Starijim radijatorima i konvektorima je neophodno znatno više toplote kako bi zagrejali prostoriju u kojoj su, u odnosu na količinu energije koju troši podno grejanje. Takođe, starijim objektima fasade su često loše izolovane, što dodatno povećava potrebu za grejanjem.

  2.2. Visokotemperaturne toplotne pumpe i niske temperature

  Dodatna prednost je to što visokotemperaturna pumpa savršeno radi čak i na ekstremno niskim temperaturama - smanjeno funkcionisanje se javlja tek na -25°C, što je u našim krajevima neuobičajeno (izuzimajući područje Sjenice i Pešterske visoravni). Mnoge ljude brine to da toplotna pumpa u kombinaciji sa starim ili postojećim sistemom grejanja neće uspevati da funkcioniše efikasno niti na optimalnom nivou, na nižim temperaturama, u poređenju sa kompletno novim sistemom grejanja. Međutim, visokotemperaturne pumpe rešavaju upravo tu vrstu problema. Toplotne pumpe za radijatorsko grejanje su zapravo visokotemperaturne pumpe i one se najčešće uzimaju pri renoviranju starijih objekata.

  Visokotemperaturna toplotna pumpa omogućava priključenje na postojeći sistem radijatorskog grejanja, pa je dobro rešenje za renoviranje starih objekata gde se ne može ili ne treba zameniti ceo sistem
  Visokotemperaturna toplotna pumpa omogućava priključenje na postojeći sistem radijatorskog grejanja, pa je dobro rešenje za renoviranje starih objekata gde se ne može ili ne treba zameniti ceo sistem

  3. Visokotemperaturne toplotne pumpe - načini rada

  3.1. Visokotemperaturna toplotna pumpa - unutrašnja i spoljna jedinica

  Sistem grejanja sa visokotemperaturnom pumpom, kao i svaki drugi ovog tipa, sastoji se od unutrašnje i spoljne jedinice. Spoljna je ona koja energiju dobija iz okoline, a izvor energije su joj voda, zemlja ili vazduh. Pored ove dve jedinice tu je i rezervoar za toplu vodu. Vanjska jedinica toplotne pumpe zahvata toplotu iz okoline i prenosi je na unutrašnju, gde se medijum za prenos toplote dalje zagreva. Bez obzira na izvor toplote, medijum ili nosač toplote je uvek voda.

  Sastavni deo toplotne pumpe je i rezervoar za toplu vodu u domaćinstvu, koji se koristi u kupatilu, kuhinji i na drugim mestima gde je tekuća voda potrebna.

  3.2. Tri kružna toka

  Pogledajmo bliže kako zapravo funkcioniše visokotemperaturna pumpa. Ona radi na korelaciji između temperature, zapremine, pritiska i gasa. Kada pritisak raste, raste i temperatura gasa i obrnuto - kada pritisak pada, temperatura gasa se smanjuje. Rad visokotemperaturnih toplotnih pumpi zasniva se na tri kružna toka: izvor iz kog crpe toplotu, hladni kružni tok i sistem grejanja.

  Visokotemperaturne toplotne pumpe se takođe sastoje od unutrašnje i vanjske jedinice
  Visokotemperaturne toplotne pumpe se takođe sastoje od unutrašnje i vanjske jedinice

  4. Visokotemperaturne i niskotemperaturne toplotne pumpe

  4.1. Koje su razlike između niskotemperaturne i visokotemperaturne toplotne pumpe?

  Glavna razlika između ovih dvaju vrsta sistema je zapravo oblast njihove primene. Visokotemperaturne toplotne pumpe obezbeđuju krajnje ekonomično grejanje u domu čak i pri ekstremno niskim spoljnim temperaturama. Toga radi su dobro rešenje za starije objekte koji su neadekvatno građeni, izolovani i opremljeni. Naime, novogradnje sada moraju na ovaj ili onaj način da budu u skladu s energetskim standardima koji su svake godine sve strožiji, pa je manje verovatno da će biti dvoumljenja oko izbora.Toplotne pumpe za radijatorsko grejanje su zapravo visokotemperaturne pumpe i one se najčešće uzimaju pri renoviranju starijih objekata.

  Za razliku od niskotemperaturnih toplotnih pumpi, visokotemperaturne dozvoljavaju i priključenje na postojeće grejanje sa starim grejnim telima, tako da prilikom renoviranja objekta nije potrebno menjati ceo sistem, opremu ni uređaje. Ipak, ako ga zamenite niskotemperaturnom toplotnom pumpom, uštedećete dosta novca.

  Niskotemperaturne toplotne pumpe su pogodnije za nove sisteme grejanja sa plafonskim, podnim ili zidnim grejanjem ili za grejanje niskotemperaturnim radijatorima, koje starije zgrade obično nemaju.

  5. Visokotemperaturne toplotne pumpe - cena

  Niskotemperaturne i visokotemperaturne toplotne pumpe omogućavaju velike uštede i znatno smanjuju troškove grejanja. Sledeća poređenja će ilustrovati koliko brzo ćete povratiti ulaganje i koliko ćete malo trošiti sa toplotnom pumpom.

  Za grejanje porodične kuće troši se približno 2.500-3.000 litara lož-ulja po grejnoj sezoni, što znači da ćete za nastupajuću grejnu sezonu morati da izdvojite oko 3.700-4.000 EUR (napomena: cena lož-ulja na dan 24. 5. 2022. bila je 1,5 EUR; izvor: euromotus.rs). Po proračunima proizvođača, sistemom toplotne pumpe troši se oko 4 puta manje za grejanje iste površine, dakle, u ovom slučaju to bi iznosilo između 900 i 1.000 EUR. Osim toga, ne sme se zaboraviti da će toplotna pumpa zagrevati i potrošnu vodu za domaćinstvo i tako smanjiti ukupnu potrošnju energije. Zato se i računa da će se investicija isplatiti za 6-9 godina.

  Ne treba smetnuti s uma da u slučaju kupovine toplotne pumpe možete konkurisati za eko-subvencije koje će vam otpisati oko trećine početnog ulaganja i time dodatno smanjiti trošak, budući da su od prošle godine i kod nas pokrenute akcije za poboljšanje energetske efikasnosti stanovanja i racionalne eksploatacije resursa radi što manjeg zagađenja prirodne sredine.
  Stručni članak 3410
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1765 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana