Za područje
    OTP banka

    Šarmantna, fotogenična i moderna spavaća soba

    Članak je pregledalo čak 1170+ korisnika
    S usponom nove profesije, kreatora digitalnih sadržaja, raste potreba za lepo i estetski dizajniranim prostorima koji dobro izgledaju na fotografijama i video-snimcima. Potreba za fotogeničnim prostorima, dakle. Pošto prostor na fotografiji ili mediju gubi svoje ključne osobine - dimenzije i volumen – te funkcioniše samo kao pozadina za osobe ili objekte u prvom planu, postoje izvesna pravila u dizajniranju te vrste.
    Stručni članak 1170
    11
    Imamo čak 1371 izvođača radova za područje Spavaće sobe:

    Kada govorimo o prostorima napravljenim za kreiranje digitalnog sadržaja, treba naglasiti da fotografija dolazi u prvi plan - dakle, prostor se sagledava kroz dvodimenzionalni medij. Osnovna obeležja prostora - njegova zapremina i trodimenzionalnost više nisu najvažniji faktori pri oblikovanju. Prostor takođe mora izgledati dobro, posebno na fotografiji, a za postizanje tog cilja važe drugačija pravila. Pri tom, ne treba zaboraviti da se čak i estetizovane i fotogenične moderne spavaće sobe svako veče koriste za spavanje, da se u njih ljudi povlače da bi se odmorili i osećali se udobno i zaštićeno, pa se i takve potrebe moraju zadovoljiti.

    Monohromna paleta boja

    Jedno od glavnih pravila dizajna fotogenične moderne spavaće sobe su mirne, monohromne i neutralne boje. Ovo posebno važi za površine kao što su zidovi, podovi, plafoni i ormani/plakari/garderoberi, koliko i za posteljinu i tepihe. Jarke boje sa mnogo akcenata ili čak šara, deluju konfuzno; posmatrač ne zna gde pre da pogleda jer spavaća soba na fotografiji ili video-snimku nema graduaciju. Čini se kao da je sve u prostoru podjednako važno, zbog čega se na fotografiji gubi značaj subjekta ili objekta koji se zapravo prikazuju.

    Odgovarajuće boje su bela, prljavo-bela, nijanse svetlosive i bež te pastelne, sve do nešto tamnijih nijansi plave i maslinasto zelene. Savetujemo da izbegavate žive boje poput crvene, narandžaste i žute, premda zbog osvetljenosti prostorije svakako ne preporučujemo ni sasvim tamne ni crnu.

    Nijanse su važne sa druge tačke gledišta: svetle boje vizuelno povećavaju prostor, a tamne ga smanjuju. Ovaj vizuelni efekt je mnogo manje primetan na fotografiji ili video-snimku, ali utiče na percepciju dubine prostora.

    Spavaća soba treba da bude svetla u neutralnim zemljanim i pastelnim bojama
    Spavaća soba treba da bude svetla u neutralnim zemljanim i pastelnim bojama

    Kompozicija - zlatno pravilo dobre fotografije

    Jedan od najvažnijih faktora koji presudno utiče na kvalitet fotografije svakako je njena kompozicija. Kompozicija kadra ili fotografije mora biti izbalansirana, što znači da jedan njen deo ne sme da nadjača drugi. Ovo je još važnije za digitalne kreatore, jer oni skoro nikada ne stavljaju prostor u prvi plan, već sebe ili neki objekat. Previše zbunjujuća i kompoziciono neuravnotežena pozadina bi odvlačila pažnju, a gledaocu bi bilo teško da se koncentriše.

    U takvoj kompoziciji uvek važi pravilo simetrije: obe strane moraju imati približno iste veličine predmeta i površina, dok subjekat treba smestiti u sredinu ili, još bolje, tek vrlo malo pomeren ulevo ili udesno od centra. U spavaćoj sobi to znači da u sredini mora biti krevet ili fotelja, a levo i desno od njega/nje treba da su komadi pokućstva, nameštaja ili predmeti slične veličine i gabarita.

    Primer dobre prostorne kompozicije i rasporeda nameštaja: krevet je u sredini, a leva i desna strana su izbalansirane. Desno je nešto više objekata, pošto je prozor levo i ovi objekti nisu osvetljeni, pa se manje ističu.
    Primer dobre prostorne kompozicije i rasporeda nameštaja: krevet je u sredini, a leva i desna strana su izbalansirane; desno je nešto više objekata, pošto je prozor levo i ovi objekti nisu osvetljeni, pa se manje ističu
    Loša kompozicija spavaće sobe: na levoj strani ima mnogo više stvari nego na desnoj. Otvorene spojene police se ističu i svojom veličinom i živopisnim zelenim biljem, a uz to, čitava konstelacija deluje mnogo svetlije zbog prozora, u odnosu na predmete sa desne strane.
    Loša kompozicija spavaće sobe: na levoj strani ima mnogo više stvari nego na desnoj; otvorene spojene police se ističu i svojom veličinom i živopisnim zelenim biljem, a uz to čitava konstelacija deluje mnogo svetlije zbog prozora, u odnosu na predmete sa desne strane

    Moderna spavaća soba i dobro osvetljenje

    Nema dobre fotografije ni dobrog videa bez kvalitetnog osvetljenja. Ako imate iskustva u kreiranju digitalnog sadržaja, znate da bez toga jednostavno nije moguće napraviti nešto dobro. Glavno pravilo je da se fotografija ili video nikada ne snima naspram svetla, odnosno, prozora. Takođe, nije povoljno ni bočno osvetljenje, jer će jedna strana lica ili predmeta biti svetlija od druge.

    Ukoliko tlocrt spavaće sobe to dozvoljava, savetujemo da nameštaj postavite okrenut prema prozoru. Na taj način će osoba ili objekt u prvom planu uvek biti dobro osvetljen (pošto će ispred njega biti prozor), dok će pozadina biti jasno vidljiva i činiće ambijent lepim i skladnim. Ako soba nema dovoljno prirodnog svetla, možete to nadomestiti podnim, stonim i plafonskim svetiljkama.

    Dobro osvetljenje je ključno za pravljenje dobre fotografije ili video-zapisa. Idealno je ako u prostoriji ima više prozora na različitim zidovima, pošto je prostor tako ravnomerno osvetljen; u suprotnom, moraju se dodati svetiljke (izvor: Zara Home)
    Dobro osvetljenje je ključno za pravljenje dobre fotografije ili video-zapisa. Idealno je ako u prostoriji ima više prozora na različitim zidovima, pošto je prostor tako ravnomerno osvetljen; u suprotnom, moraju se dodati svetiljke (izvor: Zara Home)

    Budite oprezni sa dekorativnim dodacima

    Personalni dodaci su ono što spavaću sobu - ili bilo koji drugi prostor - čini zaista posebnim i jedinstvenim, nešto što obične i bezlične prostorije pretvara u dom. Promišljeno odabrani dodaci, međutim, sami po sebi nisu dovoljni; ključna stvar je gde su postavljeni. Poznato je pravilo „grupisanja“, što znači da je uvek dobro kombinovati sitnije elemente u grupe od po tri ili četiri, kako bi se formirao skup, budući da zbog svoje veličine često nisu uočljivi, ako su izolovani.

    Uz ovo pravilo treba imati u vidu da grupe najbolje funkcionišu ako su objekti izbalansirani po veličini i boji, što znači da skup čine jedan veći i jedan manji objekt, dok su ostali otprilike približni. Isto pravilo važi i za kombinovanje boja: dva predmeta se mogu izdvojiti, dok drugi treba su monohromni.

    Bez obzira na to koje boje upotrebite, treba paziti da celina ostane uravnotežena, harmonična i da nema preteranih i upadljivih kolorističkih akcenata koji bi odvukli pažnju posmatrača.

    Dodaci prostor obeležavaju na svojevrstan način, pa birajte one koji vam znače nešto posebno i imaju posebnu sentimentalnu vrednost; izvor: Zara Home
    Dodaci prostor obeležavaju na svojevrstan način, pa birajte one koji vam znače nešto posebno i imaju naročitu sentimentalnu vrednost; izvor: Zara Home

    Ogledala sa naglašenim okvirom

    Fotografisanje odraza u ogledalu je naročito popularno jer refleksija stvara tajanstvenu i zagonetnu atmosferu u kojoj se vide samo konture pojedinačnih objekata, ali ne i ceo prostor. Ogledalo na fotografiji ili video-snimku izgleda posebno atraktivno i poželjno ako ima naglašen, starinski drveni okvir. Tako deluje gotovo kao skulptura i izaziva asocijacije.

    Ogledala sa rustičnim okvirom su posebno elegantna; izvor: Zara Home
    Ogledala sa rustičnim okvirom su posebno elegantna; izvor: Zara Home

    Jastučići, jastuci, više jastuka, previše jastuka

    Verovatno ste primetili da svi kreveti na društvenim mrežama imaju neke jastučiće ili jastuke. Ne samo da ih ima puno, već ih je očigledno i previše, pošto se niko na njih ne može udobno smestiti. Međutim, jastuci ovde služe drugoj svrsi. Umnožavanje svakodnevnog izvan granica poznatog i funkcionalnog estetizuje i apstrahuje takav element. Jastuk više nije svakodnevni predmet koji očekujemo na krevetu, već on postaje novi prostorni gradivni element koji naglašava trodimenzionalnost prostora i stvara potrebnu dubinu za fotografiju ili video.

    Kada su jastuci u pitanju, pravilo je više je bolje, zato budite hrabri!
    Kada su jastuci u pitanju, pravilo je više je bolje, zato budite hrabri!

    Prekrivači

    U najboljem slučaju, na prekrivače ćete naići samo u boljim hotelima. Krevet sa prekrivačem odjednom postaje luksuzan i dobija mnogo veći volumen nego kada ga nema. Prekrivač pokriva i okvir i sve što se nalazi ispod kreveta, što automatski poboljšava celu sliku. Ako se prekrivač završava tik iznad poda, stvara se iluzija lebdećeg kreveta, koji na fotografiji izgleda posebno ekskluzivno i elegantno.

    Štampani dezeni prekrivača mogu se lepo upotpuniti drugim pastelnim nijansama
    Štampani dezeni prekrivača mogu se lepo upotpuniti drugim pastelnim nijansama

    Neuređena fotogenična posteljina

    Verovatno ste pokušali da sredite posteljinu tako da izgleda besprekorno, ravna i zategnuta...kao na slici. Ipak, za nekoliko minuta ponovo je zgužvana i opuštena. Kreatori sadržaja koji svakodnevno pokazuju svoje postelje, svesni su toga koliko je teško stvoriti besprekoran izgled. Zato se služe jednostavnim, gotovo banalnim, ali izuzetno efektnim trikom: ne trude se da posteljina bude savršeno sređena, već je namerno još više zgužvaju.

    Tako su nabori ne samo manje uočljivi (jer ih ima toliko) već se posteljina pretvara u dekorativnu skulpturu, igru svetlosti i senke koja se stvara između njenih udubljenja i ispupčenja. Kao takva, postaje zaista fotogenična i obogaćuje sliku. Tako ćete ostvariti dva cilja jednim potezom.

    Umesto da se trudite da posteljina za fotografisanje bude savršena sve vreme, možete iskoristiti njene nesavršenosti u svoju korist
    Umesto da se trudite da posteljina za fotografisanje bude savršena sve vreme, možete iskoristiti njene nesavršenosti u svoju korist

    Akcenti od drveta kojih se prosto ne možete nagledati

    Svi vole drvo - ono unosi toplotu i prirodnost u svaku prostoriju i uravnotežuje hladnije nijanse. Zbog toga je posebno pogodno za svetlije ili bele spavaće sobe, koje bi u suprotnom mogle delovati previše sterilno. Posebno šarmantno u ambijentu deluje staro, puno drvo, koje podseća na starinska seoska domaćinstva.

    Zbog svoje velike površine, ekstravagantno furnirano uzglavlje može, uprkos svojoj ekspresivnosti, delovati umirujuće i neupadljivo. Takvo uzglavlje je naročito poželjan izbor u svedenim, minimalističkim i jednobojnim spavaćim sobama, u kojima predstavlja poseban akcent, pošto i u takvo okruženje unosi dašak topline i domaće atmosfere.

    Drvo unosi toplinu u prostoriju i odmah je oživljava
    Drvo unosi toplinu u prostoriju i odmah je oživljava

    Suvo cveće

    Zelenilo u monohromatskoj spavaćoj sobi može delovati agresivno i privući svu (neželjenu) pažnju. Međutim, postoji alternativa koja može da izbalansira kolorit i dobro se uklapa s ostatkom prostora na fotografiji ili videu - to je osušeno cveće ili trava, koja je, za razliku od živih biljaka, zlatno-bež. Ova boja aranžmana se odlično slaže sa belim ili svetlo bež zidovima i prirodnim materijalima spavaće sobe, kao što su drveni nameštaj, parket, tkanina i drugo. Suvo cveće je takođe odličan izbor za tamnije sobe, gde bi žive biljke teže uspevale zbog slabog osvetljenja.

    Suva vegetacija, posebno suva trava, može lako da se kombinuje sa drugim materijalima i bojama
    Suva vegetacija, posebno suva trava, može lako da se kombinuje sa drugim materijalima i bojama
    Stručni članak 1170
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Spavaće sobe?

    Imamo čak 1371 izvođača radova za područje Spavaće sobe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1371 izvođača radova za područje Spavaće sobe
    9.7
    0

    NAMEŠTAJ MLADENOVIĆ DOO VRANJE


    10
    1

    ZOLTAN MELEGI PR, SZR MZ PROJEKT ZRENJANIN


    9.6
    0

    FERREZ DOO NOVA PAZOVA


    9.7
    0

    DOO TEHNOOPREMA KRALJEVO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana