Za područje
    OTP banka

    Moderni krovni pokrivači

    Članak je pregledalo čak 3169+ korisnika
    Svima dobro poznat crep je najčešće korišćen krovni pokrivač kod nas. Danas su, međutim, na tržištu dostupni i mnogi novi, inovativni materijali, koji postepeno zamenjuju tradicionalne. Pored odličnih mehaničkih svojstava, poznati su i po svom smelom i modernom izgledu, koji se mnogo bolje kombinuje sa savremenim građevinskim materijalima kao što su beton i čelik. Novi, savremeni krovovi sve češće se mogu videti i kod nas. U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od najboljih vrsta krovnih pokrivača za početak 21. veka.
    Stručni članak 3169
    moderni krovni pokrivaci
    Imamo čak 714 izvođača radova za područje Pokrivanje krova:

    1. Limeni krov

    Iako bi prva asocijacija mnogih na pomen limenog krova verovatno bila industrijska hala, takva konotacija je sada potpuno zastarela. U stvari, upotreba limenog krova nije izum poslednjih godina, jer je on itekako poznat u arhitekturi još od 1960-ih, kada je bio naširoko korišćen u Sjedinjenim Državama. Arhitekte su ga upotrebljavale pri projektovanju smelih porodičnih kuća koje su trebale da budu rešenje i odgovor na stambenu krizu nakon rata i potrebu za inovativnim i jeftinim, ali pre svega visokofunkcionalnim objektima.

    Krov pokriven limom se odlikuje izuzetnom izdržljivošću, minimalističkim izgledom, a takav krovni pokrivač može se montirati i na sasvim strme konstrukcije do 90°. Jedno od najmodernijih rešenja svakako je talasast lim - tačnije, limene ploče čiji su talasi u obliku trapeza - kojima su poboljšani nosivost i čvrstina. Ipak, ovakve ploče su izuzetno lagane, što je uvek dobrodošla osobina, budući da smanjuju ukupnu težinu krovne konstrukcije, a samim tim i opterećenje koje objekat nosi. Dostupni su bakarni, pocinkovani, čelični i aluminijumski limovi. Metalni krov košta između 10 i 15 EUR/m2.

    Trapezasti lim je jedan od najsvestranijih materijala koji se može koristiti i za fasade i za krovove
    Trapezasti lim je jedan od najsvestranijih materijala koji se može koristiti i za fasade i za krovove

    2. Vlaknasto-cementni krov

    Svi se sećaju vlaknasto-cementnih krovnih pokrivača, budući da se svojevremeno vodila velika polemika oko azbesta koji su imali u sebi. Danas se proizvodnja vlaknasto-cementnih pokrivača promenila i modernizovala, pa ne škode zdravlju niti sadrže azbest. Takav krov je ekološki prihvatljiv i ima odlična svojstva paropropusnosti. Takođe je nezapaljiv i veoma otporan na mraz i rđu.

    Vlaknasto-cementni krovovi su dostupni u dve varijante: kao talasaste i ravne ploče, pri čemu su talasaste otpornije i čvršće, pa se stoga mogu koristiti za krovove sa većim kosinama. Ploče se montiraju sa jednostrukim ili dvostrukim preklopima. Pored dobrih mehaničkih svojstava vlaknasto-cementnog krovnog pokrivača, odlikuje ga i niska cena. Zbog toga se često koristi pri gradnji ili obnovi kada su finansijska sredstva ograničena, pošto ima sve karakteristike kao i crep, a jeftiniji je. Ploče od vlaknastog cementa koštaju između 1,5 i 2 EUR u zavisnosti od profila, dimenzija, boje i ponuđača.

    Ranije su krovni pokrivači od vlaknasto-cementnih ploča imali u sebi i problematičan azbest, ali danas je proizvodnja modernizovana i neškodljiva po zdravlje
    Ranije su krovni pokrivači od vlaknasto-cementnih ploča imali u sebi i problematičan azbest, ali danas je proizvodnja modernizovana i neškodljiva po zdravlje

    3. Betonski krov

    Betonski krov je po svojstvima, ceni i težini najsličniji krovu prekrivenom crepom. Odlikuje se odličnom nosivošću i čvrstinom, a beton je i izuzetno otporan materijal - otporan na ekstremne vremenske uslove, UV zrake i mehanička oštećenja. Ploče su takođe nezapaljive. Kao i krov od crepa, beton se ne može koristiti za nagibe preko 45°. Betonski krov je izuzetno elegantan, a koristio ga je i veliki slovenački arhitekta Jože Plečnik na arkadama ljubljanske pijace. Betonske ploče ili betonski crep su sasvim pristupačni, a prosečna cena se kreće između 4-10 EUR/m2.

    4. Tegola

    Jedan od novijih materijala koji se koristi za pokrivanje je bitumen, od kog se proizvodi bitumenski krovni pokrivač poznatiji kao „tegola". To je u stvari plastika, od koje je napravljena i hidroizolacija, ali ovde dolazi u drugoj mešavini. To je jedan od najsvestranijih, najpristupačnijih, najizdržljivijih i najnezahtevnijih tipova krovnog pokrivača na tržištu u neutralnoj sivoj, crnoj, crvenoj ili zelenoj nijansi. Tegola, kao i metalni krovni pokrivači, dozvoljava pokrivanje konstrukcije s ekstremnim kosinama, a dobro funkcioniše i kao sekundarno krovište.

    Kvalitet materijala i izrade kao i način spajanja su ključni za dugotrajnost ovog tipa krova. Slabost tegole je to što je to ipak plastika, koja lako i poprilično brzo može da izgubi neka svojstva te počne da deluje jeftino i neprivlačno. Stoga je ključno da prilikom izbora krovnog pokrivača uvek imate na umu celovitu sliku objekta i kako će krov tome doprineti. Tegola košta između 8-12 EUR/m2.

    Tegola omogućava pokrivanje vrlo strmih krovova
    Tegola omogućava pokrivanje vrlo strmih krovova

    5. Polikarbonati

    Ovaj zanimljiv materijal od plastike ili PVC dobro je poznat zbog plastenika, a trend korišćenja polikarbonata za krovove dolazi i kod nas. Prvi put su ga za neki veći projekat upotrebile francuske arhitekte Lacaton&Vassal, pošto su bili impresionirani njegovim izuzetnim svojstvima. Materijal je sasvim pristupačan i providan, što znači da ispunjava prostor prirodnom svetlošću, a istovremeno omogućava pasivno zagrevanje zimi, budući da akumulira toplotu. Možda ste se nekad zapitali kako bi bilo živeti u stakleniku potpuno ispunjenom svetlošću i toplotom? Krovni pokrivač od polikarbonskih vlakana bi vam to i omogućio.

    Uz sve prednosti, treba reći i da je vrlo lagan i može se brzo zameniti ili popraviti u slučaju oštećenja. Prostor pokriven ovakvim krovom biće izuzetno kvalitetan za stanovanje, jer će zimi biti svetao, prozračan i prijatno topao. Praktično nećete naći moderniji krov od polikarbonskog.

    Prostorije obložene polikarbonatom su izuzetno prozračne i svetle
    Prostorije obložene polikarbonatom su izuzetno prozračne i svetle

    6. Krov sa solarnim ćelijama

    Jedan od najnovijih i, rekli bismo, revolucionarnih krovnih proizvoda na tržištu je definitivno krov s integrisanim solarnim ćelijama ili solarnim modulima. Ideja je potekla od Ilona Maska, vlasnika i direktora kompanija Tesla i SpaceX. Iako je ovaj koncept poznat već duže vreme i Mask nije njegov pronalazač, on je bio prvi koji je dizajnirao estetski privlačne, praktično nenametljive solarne panele. Krovovi s integrisanim solarnim panelima izgledaju identično kao obični krovovi pokriveni crepom, ali koriste sunčevu energiju koju pretvaraju u korisnu, električnu energiju. Takav krov, između ostalog, izgleda mnogo bolje od krova na koji se naknadno montiraju solarni paneli. Neatraktivan izgled takvih krovova je glavni razlog zašto se mnogi ljudi još uvek ne odlučuju za solarne panele.

    Krovovi s integrisanim solarnim modulima ili solarnim ćelijama
    Krovovi s integrisanim solarnim modulima ili solarnim ćelijama

    7. Pokrivanje krova - cena

    Cena pokrivanja krova uvek zavisi od više faktora među koje se ubrajaju stepen oštećenja, ukupna površina, vrsta i obim rada, utrošak materijala i neophodno vreme. Odlučite li se za zamenu ili renoviranje krova na neki od ovih načina, u svakom će slučaju biti bolje da to izvedu kvalifikovani majstori, pa vam to i preporučujemo. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Na prvi pogled, revolucionarni krov s integrisanim solarnim modulima ne razlikuje se od tradicionalnog

    Stručni članak 3169
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Pokrivanje krova?

    Imamo čak 714 izvođača radova za područje Pokrivanje krova:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 714 izvođača radova za područje Pokrivanje krova
    9.2
    0

    VERT GRADNJA D.O.O


    10
    3

    Molersko farbarske usluge D21 Kovilovo


    9.6
    0

    BAUEN DOO VRBAS


    9.7
    0

    NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana