Za područje
    OTP banka

    Da li ste ovo znali? 10 zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije

    Članak je pregledalo čak 2562+ korisnika
    Energetska kriza-problem o kojem svetska javnost „bruji“ poslednjih godina, a naročito tokom ove godine, doveo je do sve većeg okretanja obnovljivim, čistim izvorima energije. Ekološki problemi koji se nižu i koji pogađaju čitavo čovečanstvo takođe su uzrokovali da sve veći procenat celokupnog svetskog stanovništva upotrebljava obnovljive izvore energije kako bi redukovali svoj ugljenični otisak. Međutim, obnovljivi izvori energije nisu novina, njihova upotreba seže daleko u istoriju i oni su se koristili pre otkrića fosilnih goriva. Ovo su zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije koje možda niste znali.
    Stručni članak 2562
    obnovljivi izvori energije
    Imamo čak 1755 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    1. Upotreba geotermalne energije bila je poznata još tokom doba starih Rimljana. Oni su je koristili za svoje terme i kupatila. I najstariji primer korišćenja geotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja takođe ide u daleku prošlost, naime u srednji vek. U jednoj termalnoj banji u centralnoj Francuskoj su još u 14. veku za transport tople vode upotrebljivane drvene cevi.

    Savet stručnjaka iz firme Thermal Master d.o.o.

    1. Trenutno jedna od glavnih tema koje možemo čuti u medijima jeste problem povećanja cene energenata, a kao odgovor na ovaj problem nameće se fokusiranje na korišćenje priodnih bogatstava za proizvodnju energije. Koliko je tržište Srbije spremno da se okrene upotrebi OIE? 

    Većina investitora je već dobro upućena u prednosti koje donose ovakvi sistemi pa bi se moglo reći da je tržište spremno i vrlo zainteresovano za prelazak na OIE, prvenstveno iz finansijskih razloga. Međutim, realizaciju prate mnogi problemi pa je mali procenat učešća ovakvih sistema u ukupnoj prodaji, a još manji ako gledamo ukupno instalirane energetske kapacitete. Prvi i najveći problem su svakako finansije, odnosno odsustvo bilo kakve sistemske podrške države prilikom nabavke ali i eksploatacije. Dok je u nekim zapadnoevropskim državama ukinut PDV na nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, itd. u nekim vlada subvencioniše polovinu investiranog iznosa, a u nekima se čak primenjuje kombinacija obe pomenute olakšice, u Srbiji još uvek ne postoji bilo kakva finansijska podrška za projekte koji uključuju OIE. Pomak sa mrtve tačke trebalo je da bude program subvencija ministarstva rudarstva i energetike, ali se zbog komplikovanog načina dodeljivanja subvencija, te dodeljivanja posla samo određenim preduzećima, pokazalo da je on više propagandni program nego stvarna podrška prosečnom investitoru. Veliki problem predstavlja i način naplate električne energije koji praktično finansijski kažnjava korisnike toplotnih pumpi umesto da ih posebnim tarifama "nagradi" za to što koriste OIE.

    2. Svakako da je ekonomska strana u ovom trenutku najbitnija, međutim, zašto je još bitno okrenuti se upotrebi OIE? 

    Osim ekonomskih postoje mnogi razlozi zašto bi trebalo da se okrenemo OIE, a jedan od nama najbitnijih je ekologija. Kvalitet vazduha je trenutno gorući problem našeg društva, a dokazano je da više od polovine zagađenja dolazi iz tzv. "individualnih ložišta". Prostim jezikom rečeno to su peći instalirane u domaćinstvima koje koriste čvrsto gorivo, drva i ugalj, ponekad prerađeno ulje a često i komunalni otpad. Po zvaničnoj državnoj statistici više od milion domaćinstava u Srbiji se greje na ovaj način i vrlo je važno što pre eliminisati ova ložišta iz naseljenih područja i zameniti ih ekološki prihvaljivim izvorima energije, kao što su toplotne pumpe i drugi OIE.

    3. Toplote pumpe su specijalnost firme Thermal Master d.o.o. - šta naši čitaoci mogu da dobiju instalacijom sistema toplotnih pumpi?

    1. Pre svega sistemi sa toplotnim pumpama su finansijski najisplativiji za eksploataciju u odnosu na bilo koje druge sisteme.

    2. Oni su potpuno automatski i ne zahtevaju bilo kakvo učešće korisnika u njihovom radu. Održavanje je minimalno i podrazumeva redovan servis od 15 do maksimalno 45 minuta na godišnjem nivou.

    3. Oni su ekološki najprihvatljiviji. Ne zagađuju vazduh, ne emituju bilo kakve štetne materije u okolinu i uslovno rečeno ne emituju CO2.

    4. Osim grejanja objekata predstavljaju integrisano rešenje za hlađenje istih, za pripremu sanitarne tople vode, kao i za zagrevanje bazena. Samo jedan instalirani uređaj može da obavlja sve četiri pomenute funkcije, čak neke verzije sistema mogu da energiju "izbačenu" iz objekta prilikom hlađenja iskoriste za grejanje tople vode ili bazena i tako naprave dodatnu uštedu. Dalje, uređaji u domaćinstvu koji koriste toplu vodu, kao što su veš-mašine i mašine za pranje sudova, takođe se mogu povezati na toplu vodu proizvedenu od strane toplotnih pumpi i time uštedeti dodatne količine energije. 

    5. Sa početkom primene zakona o "prosumer"-ima električne energije (proizvođačima koji su istovremeno i potrošači) otvara se mogućnost našim investitorima da po prvi put budu energetski nezavisni i "karbonski neutralni". Ukoliko fotonaponske sisteme za proizvodnju električne energije dobro usklade sa sistemima toplotnih pumpi moguće je da za grejanje i hlađenje objekta, sanitarne vode i bazena na godišnjem nivou ne potroše ni jedan jedini dinar, da utroše isključivo sunčevu energiju i emituju ukupno 0 grama CO2 u atmosferu! Osim fantastične finansijske strane nezavisnost istovremeno znači i preko potrebnu sigurnost u današnjim energetski turbulentnim vremenima. 

    4.  Na osnovu Vašeg dosadašnjeg iskustva - kolika je visina početnih ulaganja za instalaciju sistema toplotnih pumpi?

    Kao primer bih naveo nedavno završen projekt ugradnje vazduh-voda toplotne pumpe u porodičnu kuću od 90 m2 grejne površine. Nabavka i ugradnja jedinice u izvedbi vazduh-voda renomiranog svetskog proizvođača, sa svom potrebnom pratećom opremom propisanom od strane proizvođača (kao što su električni kotao za podršku, magnetni i mehanički odvajači nečistoće, antifriz za punjenje instalacije, cevni razvod, ventili, sigurnosni ventili, ekspanzioni sudovi i drugo), sa montažom i puštanjem u rad koštao je oko 4.850€ sa PDV-om. Ovo je uslovno rečeno donja granica dok za veće objekte i komplikovanije sisteme cena raste u zavisnosti od veličine i zahteva koje investitori postavljaju.

    G-din Vladimir Obadov, Thermal Master d.o.o.

    2. Čuveni fizičar Albert Ajnštajn je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu na temelju otkrića fotoelektričnog efekta. Upravo se na njemu danas bazira funkcionisanje fotonaponskih panela, prilikom iskorišćavanja sunčeve energije.

    3. Island je prva zemlja na svetu čija se ekonomija temelji na čistoj energiji. Oni proizvode energiju samo iz obnovljivih izvora - 75 posto čini energija dobijena iz hidroelektrana, dok 25 posto dolazi iz geotermalnih izvora.

    4. Da li znate gde se nalaze najstarije vetrenjače na svetu i od kada datiraju? Vetrenjače koje su stare 1000 godina, a pritom i dalje rade nalaze se na severoistoku Irana. Smeštene su u gradu Nashtifan, a izgrađene su od gline, slame i drveta. Njihova visina iznosi 20 metara, a izdržale su vetrove i od 33 m/s. 

    Energija vetra
    Prvu vetroelektranu je napravio Čarls Braš u Klivlendu, Ohajo davne 1888. godine

    5. Prvu vetroelektranu je napravio Čarls Braš u Klivlendu, Ohajo davne 1888. godine i uz pomoć iste je snabdevao svoje domaćinstvo električnom energijom.

    6. O sve većoj popularnosti izgradnje solarnih elektrana govore sledeće brojke: cena montiranja solarnih panela i prateće opreme danas je niža za čak 90 posto u odnosu na cenu od pre jedne decenije. Takođe, snaga fotonaponskih elektrana, kada govorimo na svetskom nivou, je u istom periodu povećana sa 40 GW na čak 578 GW. 

    Solarni paneli
    Cena montiranja solarnih panela i prateće opreme danas je niža za čak 90 posto u odnosu na cenu od pre jedne decenije

    7. Brana Tri klisure koja se nalazi u centralnoj Kini je najveća hidroelektrana na svetu. Ima instalisanu snagu od 22,5 GW. Nalazi se na reci Jangcekjang.

    8. Najveći vetropark u našoj zemlji, a ujedno i najveći na Zapadnom Balkanu je Čibuk 1. Kapacitet ovog vetroparka iznosi 158 MW. Otvoren je 2019. godine, u Mramorku, pored Kovina.

    9. U našoj zemlji trenutno najveći stepen iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora dolazi iz energije hidrotokova. Ukupan bruto potencijal voda koje otiču u vodotocima na teritoriji naše zemlje je oko 25 000 GWh godišnje.

    10. Smatra se da najznačajniji potencijal obnovljivih izvora energije u našoj zemlji ima ona iz biomase. Ona se procenjuje na 3,405 miliona ten (tona ekvivalenta nafte). Šta sve spada u biomasu? Odgovor su biorazgradivi delovi nusproizvoda drvne industrije, otpaci i ostaci biološkog porekla koji dolaze iz poljoprivrede kao i industrijskog i komunalnog otpada. U pitanju je karbon-neutralni obnovljivi izvor energije koji je u kontinuitetu dostupan u eko-sistemima. 

    Stručni članak 2562
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1755 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1755 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    9.2
    0

    Quadrifoglio solutions doo


    9.7
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKA INSTALATERSKA RADNJA TERMO INSTAL PAJA ANDRAŠ PR BARICE


    8.8
    0

    Postavljanje vodovodnih kanalizacionih grejnih i klimatizacionih sistema ATOMIC TERMO TEAM Nova Pazova


    8.9
    0

    RADNJA ZA POSTAVLJANJE GREJNIH I KLIMATIZACIONIH SISTEMA TERMOCOOL SUPREME BEOGRAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana