Za područje

    Tehnički kamen za kuhinjske i kupatilske pultove

    Članak je pregledalo čak 1710+ korisnika
    Uprkos sve bržem i nepredvidivo promenljivom životu u 21. veku, kuhinja ostaje jedan od nepromenjenih i najvažnijih elemenata doma. Da je to zaista tako, svedoče, između ostalog, i savremeni tlocrti zasnovani na kombinovanju kuhinje i dnevnog boravka u jedan veliki, otvoreni životni prostor. Kako kuhinja više nije skrivena u servisnim prostorijama, daleko od očiju posetilaca i svakodnevnog života, njen izgled je utoliko važniji, s tim da i dalje mora besprekorno da služi svojoj primarnoj svrsi. Najuočljivija i najvidljivija površina u njoj je, naravno, kuhinjski pult, ali je ujedno površina koja je najviše izložena habanju, udarcima, zasekotinama i mrljama.
    Stručni članak 1710
    tehnicki kamen
    Imamo čak 138 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi:

    1. Tehnički kamen - prednosti

    Pored izuzetno estetskog, elegantnog i pre svega suptilno bogatog izgleda, tehnički kamen se odlikuje i odličnim fizičkim svojstvima, a zbog svega sa sigurnošću možemo reći da je jedan od najsvestranijih i najlepših materijala za kuhinjske pultove.

    U procesu proizvodnje najčešće se koristi kamenje dekton i silestone, čiji se sastav i proizvodnja neznatno razlikuju.

    1.1. Dekton tehnički kamen

    Dekton je ultra-kompaktan materijal dizajniran za različite građevinske potrebe, a njegovi glavni sastojci su staklo, keramika i kvarc. Proizveden je pomoću naprednog tehnološkog postupka koji oponaša proces koji sama priroda sprovodi milionima godina. Mešavina materijala i minerala iz centrifugalnog silosa se prvo razvlači na pokretnoj traci koja vodi do nekoliko hiljada tona teške prese, jedne od najvećih na svetu. Takav visok pritisak je neophodan da bi se izbacio baš sav vazduh iz smeše i da bi se mogao formirati kompaktan, neporozni materijal. Nakon završenog presovanja, sledi proces sušenja u tačno određenim temperaturnim intervalima, pa dalja obrada.

    Prenos ploče na rezanje
    Prenos ploče na rezanje
    Izrezivanje ploče CNC mašinom
    Izrezivanje ploče CNC mašinom

    1.2. Sileston tehnički kamen

    Proizvodnja silestona je slična, ali se materijali bitno razlikuju po sastavu i mineralima. Silestone se sastoji od 94% kvarca i 6% veziva, sa dodatkom boje i antibakterijskih proizvoda. Kvarc je prirodni materijal pa ima više vrsta, koje se razlikuju po boji, a za tehničke pultove koriste se samo najbolji. To je izuzetno tvrd materijal koji je tvrđi i od granita i dostiže nivo od 7/10 prema Mosovoj skali tvrdoće stena. Poređenja radi, najtvrđi kamen na svetu je dijamant, koji dostiže nivo od 10/10. Proces proizvodnje silestona je prilično sličan onom za dekton: mleveni kvarc i veziva se prvo razvlače preko vibracionog stola veličine ploče, a ova pasta se zatim izlaže vibracijama i pritisku da bi se izbacili svi mehurići vazduha. To stvara željenu kompaktnu smešu, koja se zatim zagreva na 90-120°C neko vreme da bi počela hemijska reakcija sa vezivom. Zatim sledi proces sušenja koji traje 24 sata, a na posletku sečenje na određene dimenzije i poliranje.

    Kuhinjski pult se obično dizalicom unosi u dom
    Kuhinjski pult se obično dizalicom unosi u dom

    2. Tehnički kamen - karakteristike

    Pored izuzetno elegantnog i bogatog izgleda prirodnog kamena, obe vrste tehničkog kamena za kuhinjske pultove odlikuju se odličnim fizičkim svojstvima, pa su zato i dobili sertifikate za upotrebu u građevinarstvu. Zbog sabijanja pod ekstremno visokim pritiskom, koji izbacuje sve mehuriće vazduha iz smeše, sposobnost upijanja vode je svedena na nulu - zapravo, ovakav pult je vrlo stabilan. To znači i da se ne skuplja i ne rasteže usled temperaturnih razlika. Tehnički kamen je takođe izuzetno otporan na mehanička oštećenja kao što su udarci i posekotine, zadržavanje tvrdokornih mrlja (ulje, vino...) i visoke temperature, koje su posebno česte u kuhinji zbog ključale vode ili vrućeg posuđa.

    S druge strane, pošto je veoma otporan na UV zrake i temperaturne razlike, odličan je i za vanjsku upotrebu, kao obloga stepeništa i fasada. O mogućnostima prilagođenih površinskih tretmana kamena za spoljnu upotrebu stručnjaci su rekli da, recimo, ako kamen treba da se koristi na vanjskim površinama izloženim padavinama ili oko bazena, može da se obradi protiv klizanja i tako postane neklizajuća podloga.

    Zbog sabijanja pod vrlo jakim presama, u smesi ne ostaju mehurići vazduha, pa je tehnički kamen neporozan, što je za kuhinjski pult idealno
    Zbog sabijanja pod vrlo jakim presama, u smesi ne ostaju mehurići vazduha, pa je tehnički kamen neporozan, što je za kuhinjski pult idealno
    Tehnički kamen može biti zidna i podna obloga u kupatilu
    Tehnički kamen može biti zidna i podna obloga u kupatilu
    Posebno je elegantna kombinacija tehničkog kamena i drugih materijala
    Posebno je elegantna kombinacija tehničkog kamena i drugih materijala

    3. Tehnički kamen - upotreba

    U poslednje vreme posebno su u trendu monolitni kuhinjski pultovi, što znači da sudopera i okolna površina izgledaju kao da su „izdubljeni“ iz istog komada, tako da pult i sudopera izgledaju sliveno, kao da se nastavljaju jedan iz drugog. Takav dizajn je posebno elegantan, a tehnički kamen je jedan od retkih materijala kojim se to može postići. U zavisnosti od namene i željenog izgleda, dostupne su tri debljine: 12, 20 i 30 mm. Za poklonike ekološki prihvatljivih i održivih materijala, postoji i ECO linija koja se sastoji od 75% recikliranih sirovina i 25% obnovljivih materijala poput stakla ili keramike, a kao vezivo se koristi kukuruzna smola. Svi proizvodi od tehničkog kamena se izuzetno lako čiste - potrebne su samo krpa i voda, bez ikakvih dodatnih hemijskih sredstava.

    Tehnički kamen se zbog svog estetskog i bogatog izraza smatra trenutno najboljim materijalom za kuhinjske pultove
    Tehnički kamen se zbog svog estetskog i bogatog izraza smatra trenutno najboljim materijalom za kuhinjske pultove
    Tehničkim kamenom se mogu obložiti i samo neki delovi ili zidovi koje želite da akcentujete
    Tehničkim kamenom se mogu obložiti i samo neki delovi ili zidovi koje želite da akcentujete

    4. Tehnički kamen - izbor

    Sve u svemu, jasno je da se stručnjaci slažu u oceni da je tehnički kamen trenutno jedan od najmodernijih materijala za kuhinjski i kupatilski pult. To je uglavnom zbog njegovog posebnog i bogatog izgleda sa složenom strukturom i refleksijama svetlosti sa površine, što kuhinju čini posebno šarmantnom. Možete birati između izražajnijeg izgleda sa vidljivom kamenom strukturom ili se odlučiti za jednobojan i ujednačen izgled površine. Postoji 40 ​​različitih nijansi, od bele, krem, bež, do tamnije i crne, a postoje i veliki formati da bi se dobile naizgled bešavne površine, sa što manje spojeva i prelaza.

    Sledeći put kada budete odlučivali koji kuhinjski pult ćete izabrati, toplo preporučujemo da izaberete radnu ploču od tehničkog kamena, koja zadovoljava potrebe i najzahtevnijih kupaca i garantuje najviše estetske i fizičke kvalitete.

    Kuhinjski pultovi među kojima biste mogli da birate su svakako oni koje rade kamenoresci, budući da je njihova ponuda kao gotovih proizvoda u prodaji ograničena. Na našem ćete sajtu naći firme i majstore sa kojima sarađujemo i koji će na vaš upit, ubrzo odgovoriti svojim ponudama.

    Stručni članak 1710
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kuhinjski pultovi?

    Imamo čak 138 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 138 izvođača radova za područje Kuhinjski pultovi
    8.7
    0

    Enterijer Jakovljević d.o.o


    10
    1

    ŠTULIĆ ENTERIJERI


    9.2
    0

    KAMENOREZAČKA RADNJA MILE MILAN MILIĆEVIĆ PREDUZETNIK ŠAŠILOVAC


    8.8
    0

    Magovac


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana